Zespół Szkół Zawodowych
ul. 1 Dywizji im. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel/fax  87 428 32 41

IMPREZA ŚWIĄTECZNO-KULINARNA W ZESPOLE SZKÓŁ NR 1 W GIŻYCKU

Dnia 16.12.2016, w ramach współpracy ze środowiskiem lokalnym młodzież z Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku wzięła udział w potyczkach kulinarnych o tematyce bożonarodzeniowej. Celem spotkania było przybliżenie dzieciom preferencji w zawodzie kucharz. Młodzież wraz z dziećmi pracowała w zespołach ćwicząc swoją wiedzę i umiejętności kulinarne:

1. Daltonizm sensoryczny
2. Wigilijne tradycje żywieniowe
3. Krojenie cebuli
4. Sporządzanie pierogów wigilijnych (konwersacja z uczestnikami)
5. Rozpoznawanie sprzętu gastronomicznego
6. Dekorowanie pierników
7. Przygotowanie stołu wigilijnego przez uczniów Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku.

Najprzyjemniejszą częścią imprezy była oczywiście degustacja przygotowanych potraw i słodkości. Ale to nie koniec atrakcji. Dużą niespodzianką był pokaz przygotowany przez absolwentów Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku; szefa kuchni Tawerna Dezeta – Dariusza Baryga oraz Małgorzaty Baranowskiej – zawodowy kucharz. „Kuchnia to naprawdę miejsce gdzie nie tylko ukrywają się różne dziwne rzeczy, ale tam mogą również dziać się różne przedziwne rzeczy. Mistrzowskie”

PODZIĘKOWANIA DLA NASZYCH ABSOLWENTÓW DARKA BARYGA ORAZ MAŁGORZATY BARANOWSKIEJ ZA UDZIAŁ W ZAJĘCIACH I ŚWIETNY POKAZ KULINARNY ORAZ ZASPONOROWANIE UPOMINKÓW ŚWIĄTECZNYCH DZIECIOM I UCZNIOM.

Uczestnicy:

Klasa I T: Milena Łukasik, Jakub Nakoneczny, Piotr Maleszewski

Klasa II T: Kamila Maksymowicz, Magdalena Malinowska, Magdalena Pisiak, Daria Dzadz

Klasa III AT: Maciej Doda, Michał Ankiewicz, Ewelina Bykowska

Opiekun : Urszula Siergiej-Todryk