Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel/fax  87 428 32 41

2016

 

Wojewódzki Konkurs Kulinarny o Tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni” (7.04.2016)

Temat: "Sandacz – król zalewu Wiślanego w towarzystwie darów lasu warmińsko-mazurskiego i polskiej kaszy”

II miejsce zdobyły uczennice naszej szkoły - Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku: Małgorzata Baranowska (IVaT) i Dominika Komosa (IIIaT)- technik żywienia i usług gastronomicznych

Jury „Koneserów Smaku” przyznało naszym uczestniczkom konkursu nagrodę publiczności.

 

VII Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczno - Językowy w Mrągowie (15.03.2016)

Tematyka konkursu: zrazy mięsne.

Język niemiecki:
I miejsceKarolina Rodziewicz – kl. IVa Technikum Nr 3, technik żywienia i usług gastronomicznych: „Zrazy z piersi kurczaka na szparagowym dywanie”

Język angielski:
I miejsceMichał Ankiewicz – kl. II a Technikum Nr 3, technik żywienia i usług gastronomicznych: „Zrazy schabowe z kaszą gryczaną i grillowanymi warzywami”
III miejsceMałgorzata Baranowska – kl. IVa Technikum Nr 3, technik żywienia i usług gastronomicznych

 

2015

 

VI Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczno-Językowy w Mrągowie (25.03.2015)

Tematyka konkursu: „zakąski mięsne”

I miejsce: Małgorzata Baranowska, klasa III AT: „Polędwiczki wieprzowe z sosem truskawkowym” - prezentacja w języku angielskim

II miejsce: Karolina Rodziewicz, klasa III AT: „Wątróbka wieprzowa z sosem z szalotki” - prezentacja w języku niemieckim

 

2014

 

V Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczno-Językowy w Mrągowie(19.03.2014)

Tematyka konkursu: „Wieprzowina”.

I miejsce-Małgorzata Baranowska kl. IIA T Schab wieprzowy z sosem grzybowym i knedlikami” jęz. angielski

II miejsce-Karolina Rodziewicz kl. IIA T „Sznycel grillowany bakłażanem i pomidorem koktajlowym”jęz. niemiecki

Wyróżnienie starosty za najlepszy smak potrawy:

1 Małgorzata Baranowska kl. IIA T

2. Przemysław Rakowski kl. IVC T Medalion wieprzowy z puree marchewkowym”

 

 

2013

 

Międzyszkolny Konkurs Kulinarny w Mrągowie - 25 XI 2013

Temat: "Fantazje naleśnikowe"

 

I miejsce - Przemysław Rakowski - IV CT - naleśniki z mięsem podane z brokułami duszonymi na maśle i sosem pieczarkowym.

 

KONKURS KULINARNY

O CHOCHLĘ BURMISTRZ MIASTA GIŻYCKA

"ŚWIĘTO TRZECH LESZCZY"

GIŻYCKO FISH DAY - MAJ 2013

 

I miejsce: Filet z mazurskiego sandacza  - Sebastian Bochnak klasa II B ZSZ i Przemysław Rakowski klasa III CT 

 II miejsce: Linoślimaczki  - Przemysław Dowgiałło klasa II B ZSZ i Kamil Kitor klasa II B ZSZ

III miejsce: Pstrąg pieczony w szynce - Inga Barżykowska klasa III CT i Marta Rodziewicz klasa III CT

 

XV Konkurs "Rewia Stołów" im. Barbary Kozłowskiej w Mrągowie - IV 2013

Uczniowie naszej szkoły za aranżację stołu: "Spotkanie przy stole z mistrzem malarswa francuskiego Anne Vallaner-Coster"zdobyli III miejsce.

W konkurencji Bieg Kelnerów:

I miejsce -Karolina Hajduk           
II miejsce -Tomasz Karpiński

 

 

 

 IV Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczno-Językowy w Mrągowie - 19 III 2013

 

W kategorii prezentacji potrawy w języku:

 

J. niemiecki:

I miejsce - Marta Rodziewicz - III CT

III miejsce - Paweł Cieśluk - II AT

 

J. angielski

I miejsce - Robert Biercewicz - IV AT

 

 

2012

 

 III Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczno-Językowy w Mrągowie

W kategorii prezentacji potrawy w języku:

 

J. angielski

I miejsce  - "Włoskie pierożki z mazurskim nadzieniem z sosem ze skarmelizowanego pora"
III miejsce - "Podwędzane cannelloni z warzywami na purée ziemniaczanym"

 

 

 

2011

 

 II Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczno-Językowy w Mrągowie

W kategorii prezentacji potrawy w języku:

J. niemiecki:

I miejsce - " Pierś kaczki z sosem porzeczkowym i zielonym pieprzem" - Małgorzata  Krywiczanin kl. III A Technikum

II miejsce - "Roladki z kurczaka w warzywach z sosem śmietanowym" - Marta Lis kl. I B Technikum

J. angielski

III miejsce - "Kaczka z warzywami" - Mateusz  Pawelecz kl. III C Technikum

W kategorii umiejętności kulinarnych:

Wyróżnienie kierownika Działu Gastronomii Hotelu Ryn otrzymali:

  • Mateusz Pawelecz
  • Robert Biercewicz

XIII Międzyszkolny Konkurs "Rewia stołów" w Mrągowie

temat: "Stół jak z bajki.."

II miejsce - Ewa Kluczkowska, Karolina Jastrzębska "Calineczka"

I miejsce - Wojciech Biernacki kl. III aT " Bieg kelnerów"

 

2010

 

II Międzyszkolny Konkurs Językowo - Kulinarny w Mrągowie

II miejsce - Małgorzata Krywiczanin kl.II aT "Pierogi z sosem"

 

2009

 

XIV Wojewódzki Konkurs Kulinarny o tytuł "Mistrza szkolnej patelni" w Giżycku

 

temat: "Filet z kurczaka + koszyk produktów"

III miejsce - Paweł Seredyński kl. IV cT

 

2008

 

XIII Wojewódzki Konkurs Kulinarny o tytuł "Mistrza szkolnej patelni" w Elblągu

 

temat: "Potrawy kuchni regionalnej"

I miejsce - Adam Kessner kl. II cT "Mrowisko"

II miejsce - Natalia Hampel kl. IV aT "Leszcz po mazursku, ale trochę inaczej"

 

2007

 

Międzynarodowy Konkurs Kulinarny Château-Chinon Francja 

 

temat: "Galantynki z kurczaka"

III miejsce - Paweł Seredyński kl. III cT - kategoria potrawy

 

Międzyszkolny Konkurs Kulinarny w Mrągowie

 

temat: "Potrawy kuchni Warmińsko-Mazurskiej"

I miejsce - Adam Kessner kl. II cT "Mrowisko" - kategoria desery

I miejsce - Paweł Seredyński kl. III cT "Farszynki" - kategoria potrawy półmięsne

II miejsce - Adam Kleszczewski kl. III cT "Gulasz po mazursku" - kategoria zupy

II miejsce - Natalia Hampel kl. IV aT "Placki po mazursku" - kategoria potrawy na bazie ziemniaków