Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel/fax  87 428 32 41

2016

Konkurs Kulinarny o Tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni” - Etap Wojewódzki

Dnia 7 kwietnia 2016 roku w Zespole Szkół Zawodowych im. Jana Liszewskiego w Braniewie odbył się II etap konkursu kulinarnego

o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni” – etap wojewódzki. W konkursie brało udział 20 uczniów z 10 szkół ponadgimnazjalnych

województwa warmińsko-mazurskiego. Naszą szkołę reprezentowały uczennice kształcące sie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych:

1. Małgorzata Baranowska – klasa IV a T

2. Dominika Komosa – klasa III a T

Uczennice musiały wykonać 5 porcji potrawy zgodnie z tematem: „ Sandacz – król zalewu Wiślanego w towarzystwie darów lasu warmińsko-mazurskiego i polskiej kaszy”
Zmagania uczestników oceniało profesjonalne jury w następującym składzie:
- Dariusz Struciński Szef Kuchni Hotelu ANDERS**** w Starych Jabłonkach,
- Tomasz Milewski Szef Kuchni Hotel Mikołajki *****
- Krzysztof Gradzewicz Szef Kuchni Spiżarnia Warmińska
- Mariusz Gachewicz Szef Kuchni Hotelu Zamek Gniew ****
- Grzegorz Labuda Szef Kuchni Restauracji Szafarnia 10 w Gdańsku
- Angelo Colombo Szef Kuchni Hotelu Srebrny Dzwon*** w Kadynach
- Justyna Goerick - Ostrowska - Restauracja Spichlerz Mariacki w Braniewie
Zaszczytne I miejsce zdobyli uczniowie Zespołu Szkół NR 2 im. Władysława Jagiełły w Mrągowie: Dominik Bosek i Mateusz Galbarczyk pod opieką nauczyciela Grzegorza Cioska.

II miejsce zdobyły uczennice naszej szkoły - Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku: Małgorzata Baranowska i Dominika Komosa pod opieką nauczycielki przedmiotów gastronomicznych - Małgorzaty Leguckiej.

III miejsce: Tomasz Kaszlewicz i Piotr Kaślewicz – z opiekunką Marzeną Wyłogą.
Małgorzata Baranowska i Dominika Komosa trafiły przez żołądek do serca oceniających zdobywając również nagrodę publiczności, którą wyłoniło jury „Koneserów Smaku”.

 

VII Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczno - Językowy w Mrągowie

Dnia 15.03.2016 r. po raz kolejny uczniowie pięciu szkół z regionu warmińsko-mazurskiego wzięli udział w Międzyszkolnym Konkursie Gastronomiczno - Językowym, który odbył się w mrągowskim Zespole Szkół Zawodowych. Nasza młodzież miała okazję sprawdzić się nie tylko pod kątem poziomu gastronomicznego, ale także znajomości języków obcych. Te dwa kryteria były brane pod uwagę przez jury konkursu. W IX edycji potyczek kulinarno-językowych w jury zasiedli: Krzysztof Zawiślak z mrągowskiej restauracji „Smaki Mazur”, a także panowie Vikon Bassil oraz Friedrich Knige.

Ideą konkursu było nabywanie biegłości w zakresie techniki gastronomicznej, jak również w języku obcym zawodowym. Tematyką przewodnią konkursu były „zrazy mięsne”, ale to do uczestników należał wybór rodzaju mięsa oraz języka, w którym będą prezentować swoją potrawę. W kategorii języka niemieckiego zwyciężyła Karolina Rodziewicz, uczennica Technikum Nr 3 w Giżycku, która przygotowała „Zrazy z piersi kurczaka na szparagowym dywanie”.

Wśród uczestników prezentujących swoje dania w języku angielskim, najlepszy okazał się Michał Ankiewicz z naszej szkoły (Technikum Nr 3), który przygotował „Zrazy schabowe z kaszą gryczaną i grillowanymi warzywami”. Po raz kolejny uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku udowodnili, że nie tylko świetnie gotują ale również znakomicie znają języki obce.

Laureaci:

Język niemiecki:
1. miejsce: Karolina Rodziewicz – Zespół Szkół Zawodowych w Giżycku
2. miejsce: Klaudia Cudzewska – Zespół Szkół im. Mrongowiusza w Olsztynku
3. miejsce: Paweł Kordal – Zespół Szkół Zawodowych w Mrągowie

Język angielski:
1. miejsce: Michał Ankiewicz – Zespół Szkół Zawodowych w Giżycku
2. miejsce: Bartłomiej Olender – Zespół Szkół nr 2 w Mrągowie
3. miejsce: Małgorzata Baranowska – Zespół Szkół Zawodowych w Giżycku

 

2015

 

Potyczki kulinarne organizowane przez Makro Cash and Carry „Zgotuj sobie sukces”

Uczniowie klasy czwartej Technikum Nr 3 w Giżycku o profilu gastronomicznym - Małgorzata Baranowska oraz Cezary Łomaszewicz po raz pierwszy uczestniczyli w potyczkach kulinarnych organizowanych przez Makro Cash and Carry „Zgotuj sobie sukces”. Mistrzostwa skierowane były do uczniów szkół o profilu gastronomicznym. Celem rywalizacji była promocja młodych kucharzy, rozwój ich kompetencji oraz umożliwienie zaprezentowania się przed międzynarodowym jury, którego członkowie należą do WACS World Association of Chefs Societies Światowego Stowarzyszenia Kucharzy.

Młodzież z Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku jako jedyny zespół z naszego województwa zakwalifikował się do półfinału. Do rozgrywek kulinarnych zgłosiło się 48 grup spośród których wyłoniono 24 zespoły. Warunkiem zakwalifikowania się do półfinału było samodzielne opracowanie receptury na danie główne i deser z uwzględnieniem obowiązkowych produktów tradycyjnych. Gosia i Czarek przygotowali przepis na „Kaczkę na chmurce z pasternaku” oraz „Leśny torcik”.

W listopadzie uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych wzięli udział w potyczkach kulinarnych. Zmierzyli się z najlepszymi młodymi kucharzami z całej Polski. Podczas Półfinału Konkursu każdy zespół uczniów zobowiązany był przygotować danie konkursowe składające się z dania głównego i deseru w liczbie po 6 (sześć) porcji na podstawie przepisu własnego pomysłu przy użyciu produktów z „BLACK BOX”, z którymi zapoznał się bezpośrednio przed rozpoczęciem przygotowywania pracy konkursowej. Czas przygotowania potrawy przez daną drużynę nie mógł przekroczyć 1 godziny 20 minut. Małgorzata Baranowska oraz Cezary Łomaszewicz świetnie poradzili sobie z zadaniem i dostali się do finału. Mimo, że nie udało się zdobyć podium, to i tak dużym sukcesem było dostanie się do finału ogólnopolskiego konkursu.

 

Wojewódzki Konkurs Kulinarny o Tytuł Mistrza Szkolnej Patelni

W Zespole Szkół Zawodowych im. Sandora Petofii w Ostródzie odbył się po raz kolejny Wojewódzki Konkurs Kulinarny obejmujący samodzielne wykonanie wybranej potrawy dania zasadniczego zgodnie z tematem: "Doceń swoje produkty lokalne - pomysł na kurczaka zagrodowego".

Celem konkursu było w szczególności promowanie kulinarnego dziedzictwa regionu, popularyzacja potraw kuchni lokalnej, udoskonalenie praktycznych umiejętności przygotowania potraw oraz realizacja priorytetowych zadań strategii rozwoju Warmii i Mazur.

Potyczki kulinarne składały się z dwóch etapów m.in. : rozbioru kurczaka na elementy kulinarne oraz przygotowanie potrawy kulinarnej. 

W skład komisji konkursowej wchodzili renomowani szefowie kuchni : Karol Okrasa, Dariusz Struciński, itp.

Zespół Szkół Zawodowych w Giżycku reprezentowali:

1. Katarzyna Roman - klasa II B ZSZ
2. Paweł Gembal - klasa IV AT

Uczniowie sporządzili "Roladki drobiowe z gruszką i puree marchewkowo-ziemniaczanym"

 

VI Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczno-Językowy

25 marca 2015 roku w Mrągowie odbył się VI Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczno-Językowy. Tematyką konkursu były „zakąski mięsne”. Uczestnicy wykonywali potrawy według własnego uznania. Na przygotowanie potraw mieli 2 godziny. Komisja oceniała nie tylko smak i sposób wykonania ale również prezentację potraw w języku obcym.

Uczniowie wraz z opiekunami naszej szkoły po raz kolejny wzięli udział i odnieśli sukcesy.

Osiągnięcia:

I miejsce: Małgorzata Baranowska, klasa III AT: „Polędwiczki wieprzowe z sosem truskawkowym” - prezentacja w języku angielskim

II miejsce: Karolina Rodziewicz, klasa III AT: „Wątróbka wieprzowa z sosem z szalotki” - prezentacja w języku niemieckim

 

SZKOLNY KONKURS KULINARNY O TYTUŁ "MISTRZA SZKOLNEJ PATELNI"

12 lutego 2015 r. po raz kolejny w naszej szkole do kuchennej rywalizacji stanęli uczniowie klas II, III i IV o profilu gastronomicznym. Młodzież pracowała od rana w pocie czoła, po południu stół był zastawiony czternastoma różnorodnymi potrawami. Dominował drób w przeróżnych postaciach, a także ryby, warzywa i owoce.

Potrawy oceniali: Halina Poboża z Cechu Rzemieślników i Przedsiębiorców, Ireneusz Koniuszek - szef kuchni Hotelu Zamek Ryn, Marek Pogorzelski - szef kuchni Hotelu St. Bruno w Giżycku oraz nauczycielki przedmiotów gastronomicznych: Małgorzata Legucka oraz Urszula Siergiej-Todryk. Najlepsi zostali nagrodzeni, chociaż nie było łatwo wyłonić najlepszych młodych kucharzy.

Wyniki konkursu:

I miejsce : Małgorzata Baranowska - Wiejskie roladki drobiowe; Paweł Gembal - Filet drobiowy z gruszką i musem marchewkowym
II miejsce: Katarzyna Roman - Szpinakowe kurczę; Arkadiusz Karwel - Fantazyjny kurczak
III miejsce: Paweł Piątek - Kurczak po andaluzyjsku; Monika Piskorz - Warzywa w cieście

Wyróżnienie otrzymała Anna Kulimowska

2014

Międzynarodowy Konkurs w szkole APRC w Alytusie

Młodzież z Technikum Nr 3 oraz ze szkoły na Litwie wspólnie uczestniczyła w dniu 27 maja 2014 r. w Międzynarodowym Konkursie w szkole APRC w Alytusie w trzech kategoriach:
I. Konkurs hotelarski o tematyce: „Dzień Matki”, „Walentynki”, „Pokój dziecięcy”, „Pokój biznesowy”. Uczniowie musieli przygotować samodzielnie pokój hotelowy oraz rozwiązać konfliktowe sytuacje. Naszą szkołę reprezentowały uczennice z kl. IIIB T:
1.Gabriela Jastrzębska – zajęła II miejsce
2. Karolina Kustra
3. Klaudia Bałdyga
4. Paulina Lasota
II. Konkurs gastronomiczny o tematyce: sałatki. Uczniowie samodzielnie opracowali receptury oraz wykonali zgodnie z obowiązującymi normami potrawę.
Uczestnicy konkursu z naszej szkoły:
1. Marcin Stankiewicz klasa III AT „Wieczór Babski”- zajął III miejsce
2. Małgorzata Baranowska klasa II A T „Sałatka curry”
3. Paweł Gembal klasa III AT „Sałatka Bubu”
4. Daniel Łydziński klasa III AT „Sałatka Wiosenna”
III. Konkurs kelnersko-barmański o tematyce: „Dzień Matki” oraz przygotowanie koktajli. W konkursie tym uczniowie samodzielnie nakrywali stoły według określonej tematyki, a następnie sporządzali wybrane przez siebie koktajle.
Uczestnicy konkursu z naszej szkoły z kl. IIIA T:
1. Anna Kulimowska I miejsce
2. Kinga Mingielewicz II miejsce
3. Karolina Hajduk III miejsce
4. Karolina Kawałko

Oprócz konkursu uczniowie korzystali z atrakcji w Parku Liniowym „Tarzanija”

 

2013

 

Międzyszkolny Konkurs Kulinarny w Mrągowie - 25 XI 2013

Temat: "Fantazje naleśnikowe"

I miejsce - Przemysław Rakowski - IV CT - naleśniki z mięsem podane z brokułami duszonymi na maśle i sosem pieczarkowym.

 

KONKURS KULINARNY O CHOCHLĘ BURMISTRZ MIASTA GIŻYCKA "ŚWIĘTO TRZECH LESZCZY"

 GIŻYCKO FISH DAY - MAJ 2013

 

I miejsce: Filet z mazurskiego sandacza  - Sebastian Bochnak klasa II B ZSZ i Przemysław Rakowski klasa III CT 

 

 II miejsce: Linoślimaczki  - Przemysław Dowgiałło klasa II B ZSZ i Kamil Kitor klasa II B ZSZ

 

III miejsce: Pstrąg pieczony w szynce - Inga Barżykowska klasa III CT i Marta Rodziewicz klasa III CT

 

XV Konkurs "Rewia Stołów" im. Barbary Kozłowskiej w Mrągowie - IV 2013

 

Uczniowie naszej szkoły za aranżację stołu: "Spotkanie przy stole z mistrzem malarswa francuskiego Anne Vallaner-Coster"zdobyli III miejsce.

 

W konkurencji Bieg Kelnerów:

 

I miejsce -Karolina Hajduk           
II miejsce -Tomasz Karpiński

 

 IV Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczno-Językowy w Mrągowie - 19 III 2013

 

W kategorii prezentacji potrawy w języku:

J. niemiecki:

I miejsce - Marta Rodziewicz - III CT

III miejsce - Paweł Cieśluk - II AT

J. angielski

I miejsce - Robert Biercewicz - IV AT

 

2012

 

 III Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczno-Językowy w Mrągowie.

 W kategorii prezentacji potrawy w języku:

 J. angielski

 I miejsce  - "Włoskie pierożki z mazurskim nadzieniem z sosem ze skarmelizowanego pora" 

III miejsce - "Podwędzane cannelloni z warzywami na purée ziemniaczanym"

  

 XVII Wojewódzki Konkurs Kulinarny

 

Dnia 21 marca 2012 roku w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu odbył się II etap konkursu kulinarnego o tytuł "Mistrza Szkolnej Patelni" - etap wojewódzki. W konkursie brało udział 24 uczniów z 12 szkół ponadgimnazjalnych województwa warmińsko-mazurskiego.

Naszą szkołę reprezentowali uczniowie:

Stefaniuk Krzysztof - II CT

Biercewicz Robert - III  AT 

 Uczestnicy konkursu samodzielnie wykonywali wybraną potrawę zgodnie z tematem:

"Wariacje pierogowe"

Uczniów do udziału w konkursie przygotowała p. M. Legucka oraz p. G. Labuda - szef kuchni hotelu ST BRUNO.

 

2011

 II Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczno-Językowy w Mrągowie.

W kategorii prezentacji potrawy w języku:

J. niemiecki:

I miejsce - Małgorzata  Krywiczanin kl. III A Technikum

II miejsce - Marta Lis kl. I B Technikum

J. angielski

III miejsce - Mateusz  Pawelecz kl. III C Technikum

W kategorii umiejętności kulinarnych:

Wyróżnienie kierownika Działu Gastronomii Hotelu Ryn otrzymali:

  • Mateusz Pawelecz
  • Robert Biercewicz

 

XIII Międzyszkolny Konkurs "Rewia stołów" w Mrągowie

temat: "Stół jak z bajki.."

II miejsce - Ewa Kluczkowska, Karolina Jastrzębska "Calineczka"

I miejsce - Wojciech Biernacki kl. III aT " Bieg kelnerów"

 

2010

II Międzyszkolny Konkurs Językowo - Kulinarny w Mrągowie

II miejsce - Małgorzata Krywiczanin kl.II aT "Pierogi z sosem"

 

2009

XIV Wojewódzki Konkurs Kulinarny o tytuł "Mistrza szkolnej patelni" w Giżycku

temat: "Filet z kurczaka + koszyk produktów"

III miejsce - Paweł Seredyński kl. IV cT

 

2008

XIII Wojewódzki Konkurs Kulinarny o tytuł "Mistrza szkolnej patelni" w Elblągu

temat: "Potrawy kuchni regionalnej"

I miejsce - Adam Kessner kl. II cT "Mrowisko"

II miejsce - Natalia Hampel kl. IV aT "Leszcz po mazursku, ale trochę inaczej"

 

2007

Międzynarodowy Konkurs Kulinarny Château-Chinon Francja 

temat: "Galantynki z kurczaka"

III miejsce - Paweł Seredyński kl. III cT - kategoria potrawy

Międzyszkolny Konkurs Kulinarny w Mrągowie

temat: "Potrawy kuchni Warmińsko-Mazurskiej"

I miejsce - Adam Kessner kl. II cT "Mrowisko" - kategoria desery

I miejsce - Paweł Seredyński kl. III cT "Farszynki" - kategoria potrawy półmięsne

II miejsce - Adam Kleszczewski kl. III cT "Gulasz po mazursku" - kategoria zupy

II miejsce - Natalia Hampel kl. IV aT "Placki po mazursku" - kategoria potrawy na bazie ziemniaków