Zespół Szkół Zawodowych
ul. 1 Dywizji im. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel/fax  87 428 32 41

WĘDLINIARZ

 

Kwalifikacja wyodrębniona w zawodzie:

Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych.

 

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie wędliniarz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

1) dokonywania rozbioru tusz zwierząt rzeźnych oraz wykrawania mięsa;

2) magazynowania i przygotowywania mięsa do dystrybucji;

3) obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w przetwórstwie mięsa;

4) wykonywania prac związanych z produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych;

5) magazynowania i przygotowywania przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji.

 

Wędliniarz swoją pracę wykonuje w zakładzie przetwórstwa mięsa. Do jego głównych zadań należy dostarczanie na rynek mięsa i przetworów mięsnych dobrej jakości o wysokich walorach zdrowotnych zaspokajających wymagania każdego konsumenta. Aby to osiągnąć, pracownicy zakładu przetwórstwa mięsa, muszą zadbać o surowce najwyższej jakości, odpowiednio je przechować i przygotować do przetwarzania. Głównym zadaniem wędliniarza jest produkowanie szerokiego asortymentu wędzonek, kiełbas, wędlin podrobowych i produktów blokowych, konserw, tłuszczów jadalnych oraz produkowanie mięsa do handlu z zachowaniem zasad bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Produkcja w zakładzie przetwórstwa mięsa jest wysoko zmechanizowana, opiera się na tradycyjnych recepturach jak i nowoczesnych technologiach.

 

UZASADNIENIE POTRZEBY KSZTAŁCENIA W ZAWODZIE

Produkcja przetworów mięsnych należy do rozwijającej się gałęzi gospodarki w naszym kraju. Fachowcy w tej branży należą do grupy poszukiwanych pracowników. Rynek pracy oczekuje na profesjonalnych wędliniarzy, których zaangażowanie oraz fachowość przyczyni się do uzyskania na rynku mięsa i jego przetworów o szerokim asortymencie, pożądanych walorach smakowych i zdrowotnych.

Analiza internetowych ofert pracy, prowadzona w oparciu o portal pracuj.pl wykazała, że wykwalifikowani wędliniarze są bardzo poszukiwani na krajowym rynku pracy a także w krajach Unii Europejskiej.