Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel/fax  87 428 32 41

19 września 2013 roku w ramach zajęć lekcyjnych z przedmiotu Pracownia hotelarska uczniowie klasy IB T o profilu hotelarskim wraz z nauczycielem mgr Dianą Kopaczewską udali się do Hotelu **** St. Bruno w Giżycku. W czasie zwiedzania obiektu uczniowie mogli porozmawiać z pracownikami recepcji i portierem na temat ich przyszłego zawodu.
Obraz 3286 640x428 Obraz 3291 640x428 Obraz 3299 640x428

Egzaminy zawodowe

W poniedziałek, 17 czerwca zaczynamy egzaminy zawodowe !

 

1. Etap pisemny

17 czerwca 2013 r. (poniedziałek) godz. 12.00 – dla absolwentów Technikum Nr 3 i Zasadniczej Szkoły Zawodowej Nr 2

Na egzamin należy przybyć co najmniej pół godziny wcześniej oraz zabrać ze sobą dowód osobisty i długopis (długopisy) z czarnym wkładem. Na salę egzaminacyjną nie wolno wnosić urządzeń telekomunikacyjnych! Na egzamin pisemny nie wolno też wnosić kalkulatorów i korzystać z nich.


2. Etap praktyczny

Absolwenci Technikum Nr 3:

18 czerwca 2013 r., godz. 9.00, (czas trwania egzaminu 180 min.)  – technik organizacji usług gastronomicznych

19 czerwca 2013 r., godz. 9.00, (czas trwania egzaminu 240 min.) - technik hotelarstwa, technik handlowiec, kucharz

Na egzaminy  należy przyjść co najmniej pół godziny wcześniej.  

341[07] Technik organizacji usług gastronomicznych – etap praktyczny - 180 min. Na etap praktyczny należy przynieść: dowód osobisty, długopis z czarnym wkładem, kalkulator, ołówek, gumkę, linijkę, ekierkę, temperówkę.

512[02] Kucharz – etap praktyczny - 240 min. (dowód osobisty, długopis z czarnym wkładem, kalkulator, ołówek, linijka, gumka)

341[03] Technik handlowiec - etap praktyczny - 240 min. (dowód osobisty, długopis z czarnym wkładem, kalkulator, ołówek, linijka, gumka)

341[04]  Technik hotelarstwa - etap praktyczny - 240 min. (dowód osobisty, długopis z czarnym wkładem, kalkulator, ołówek, linijka, gumka)


Przekazanie przez okręgową komisję egzaminacyjną dyplomów do szkół – 30 sierpnia 2013 r.


Egzamin zawodowy - informacje ogólne


Standardy wymagań egzaminacyjnych


Informatory i aneksy


Egzaminy zawodowe - materiały


Arkusze z egzaminów zawodowych

Targi Pracy i Kariery

Dnia 05.06.2013r. w naszej szkole w godzinach od 10.00 do 13.00

odbyły się Targi Pracy i Kariery!

Odwiedziło nas ponad 300 osób.

W targach uczestniczyli pracodawcy oraz przedstawiciele szkół ponadgimnazjalnych.

Każdy kto przyszedł mógł skorzystać z ofert.

Na targach dostępne były pokazy takie jak:

-taneczne

-fryzjerskie

-masażu

-manicure

Uczniowie naszej szkoły wraz z CKU przygotowali catering dla gości.

galeria

Na stoisku naszej szkoły prezentowany był pokaz carvingu, pokaz fryzjerski

oraz ,,GMO TO NIE TO’’

czyli hasło mające na celu zwrócenie większej uwagi na żywność genetycznie modyfikowaną.

 

W ramach targów odbywały się m.in. konsultacje z ekspertami: doradcami zawodowymi,

pośrednikami pracy, specjalistami ds. szkoleń.


Targi Pracy miały na celu poszerzenie wiedzy młodych ludzi na temat rynku pracy oraz dostępnych szkół i kierunków kształcenia.

 

Nasze stanowisko cieszyło się ogromnym zainteresowaniem.

Staże

logoEFS               logoue

 

Została już podpisana umowa o dofinansowanie z EFS projektu "Podniesienie kompetencji uczniów Technikum Nr 3 drogą do ich sukcesu zawodowego" !

 

Trwa rekrutacja na płatne staże realizowane w lipcu i sierpniu 2013 r.!

 

Zainteresowani uczniowie mogą zgłaszać się do p. Z. Urbanowicz - wicedyrektor

 

Praktyki zawodowe w Dreźnie

Rekrutacja na praktykę zawodową do Drezna!!!

 

Chcesz zdobyć nowe doświadczenia zawodowe?


Podszkolić język?


Poznać nowych ludzi?


Uzyskać certyfikat potwierdzający zagraniczną praktykę?

 

I to wszystko zupełnie BEZPŁATNIE!

 

Dla uczniów klas technikum naszej szkoły ogłaszamy nabór na zagraniczną trzytygodniową praktykę zawodową w Dreźnie w ramach

programu Leonardo da Vinci

,,Profesjonalne praktyki w Niemczech w branży hotelarsko-gastronomicznej

uczniów Zespołu Szkół Zawodowych szansą na ich mobilność zawodową”.

Wyjazd - 29. 09. 2013 r., powrót - 20. 10. 2013 r.

W chwili wyjazdu na staż uczestnik musi być pełnoletni lub otrzymać pozwolenie opiekuna prawnego.

Zgłoszenia przyjmuje

p. Marzena Dyndul - nauczyciel języka niemieckiego i p. Zofia Urbanowicz - wicedyrektor

Obóz sportowy

Kolejna szansa na aktywne, miłe, bezpłatne spędzenie części wakacji!

 

Powiatowy Zespół Obsługi Szkół i Placówek Oświatowych w Giżycku – realizujący projekt

z Programu WspółpracyTransgranicznej Litwa Polska Rosja informuje iż posiada jeszcze

 

wolne miejsca na obóz sportowy w Niemanie!!!

 

Szczegóły tutaj.

Giżycko Fish Day

KONKURS KULINARNY

O CHOCHLĘ BURMISTRZ MIASTA GIŻYCKA

"ŚWIĘTO TRZECH LESZCZY"

GIŻYCKO FISH DAY

galeria

            25 maja 2013 roku odbył się Międzyszkolny Konkurs Kulinarny o Chochlę Burmistrz Miasta Giżycka. Celem konkursu było promowanie regionalnych potraw z lokalnych ryb mazurskich, nawiązujących do herbu Giżycka. Organizatorem imprezy był Wydział Promocji przy współpracy z Zespołem Szkół Zawodowych i firmą Bayer Media.

            Potrawy konkursowe były przygotowywane przez uczniów Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku oraz Zespołu Szkół Rolniczych w Karolewie.

Każdy zespół przygotował wybrane przez siebie potrawy z ryb mazurskich w ilości czterech porcji. Potrawy zdecydowanie nawiązywały do tradycji kuchni regionalnych.

Uczestnicy konkursu pod nadzorem opiekunów przez dwie godziny pracowali nad swoimi kreatywnymi potrawami w klasopracowni gastronomicznej Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku.

Oceny organoleptycznej potraw dokonała komisja składająca się z uznanych szefów kuchni w składzie:

Jolanta Piotrowska Burmistrz Giżycka

Marcin Budynek

Katarzyna Niewiadomska

Joanna Jakubik

Eulalia Paszkiewicz

Komisja konkursowa przyznała trzy pierwsze miejsca, a także nagrodę publiczności zgodnie z kryteriami oceny dań. Oceniano kreatywność i estetykę podania oraz smak.

 

Wyniki konkursu:       

I miejsce: Filet z mazurskiego sandacza

- Sebastian Bochnak klasa II B ZSZ i Przemysław Rakowski klasa III CT 

 

II miejsce: Linoślimaczki

- Przemysław Dowgiałło klasa II B ZSZ i Kamil Kitor klasa II B ZSZ

 

III miejsce: Pstrąg pieczony w szynce

- Inga Barżykowska klasa III CT i Marta Rodziewicz klasa III CT

 

Opiekunowie:

1. Beata i Jolanta Podgórska

2. Małgorzata Legucka

3. Urszula Siergiej- Todryk

 

Po raz kolejny nasi uczniowie udowodnili, że są profesjonalnymi kucharzami. Poradzili sobie doskonale z dość trudnymi potrawami rybnymi. Dużym wyzwaniem była obróbka termiczna raków oraz sporządzenie z nich sosu.

dsc 0170 dsc 0175 img 2330 img 2351
img 2392

Praktyki w Dreźnie

Drugi duży sukces Zespołu Szkół Zawodowych!!!

 

 

Projekt „Profesjonalne praktyki w Niemczech w branży hotelarsko-gastronomicznej uczniów Zespołu Szkół Zawodowych szansą na ich mobilność zawodową” Zespołu Szkół Zawodowych jako jedyny spośród projektów szkół zawodowych w Giżycku znalazł się na liście projektów Leonardo da Vinci, które otrzymały dofinansowanie w ramach systemowego projektu "Staże i praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo" realizowanego przez Fundację Rozwoju Systemy Edukacji w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego - Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki.

Projekt zakłada realizację 3 - tygodniowych praktyk w październiku 2013 i maju 2014 w Dreźnie w Niemczech.

Udział uczniów w zajęciach przygotowujących do wyjazdu i praktykach jest bezpłatny.

 

Nowy projekt!!!

Duży sukces Zespołu Szkół Zawodowych!!!

 

Otrzymaliśmy dofinansowanie realizacji projektu "Podniesienie kompetencji uczniów Technikum Nr 3 drogą do ich sukcesu zawodowego" z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Działania 9.2. Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego (projekt znalazł się na pierwszym miejscu listy rankingowej!).

 

W projekcie będą realizowane:

  1. miesięczne, 160 godz., wakacyjne płatne staże dla 110 pełnoletnich uczniów Technikum Nr 3
  2. dodatkowe zajęcia pozalekcyjne:
  • z j. polskiego, j. angielskiego, matematyki
  • interdyscyplinarne zajęcia żywienia a chemia
  • zajęcia warsztatowe z wykorzystaniem nowoczesnych trendów w gastronomii -„Nowoczesny kucharz z umiejętnościami językowymi”
  • hotelarskie zajęcia warsztatowe „Bez stresu i barier językowych w recepcji”
  1. zajęcia z doradcą zawodowym, psychologiem
  2. kursy i szkolenia:
  • barmański
  • kelnerski
  • savoir vivre
  • obsługa programu hotelowego ReHot
  1. wycieczki do muzeum/teatru
  2. wyjazdy na targi pracy/ kariery do Poznania i Gdańska
  3. spotkania z pracodawcami, wycieczki – zwiedzanie hoteli pięciogwiazdkowych
  4. organizację konkursów gastronomicznych i targów edukacyjnych
  5. modernizację Szkolnego Ośrodka Kariery
  6. doposażenie pracowni matematycznej, języków obcych
  7. doposażenie szkoły w tablice interaktywne, sprzęt multimedialny, telewizory
  8. zakup komputerów z oprogramowaniem na wyposażenie dwóch pracowni przedmiotowych, zakup specjalistycznych programów.

 

Udział uczniów w projekcie jest bezpłatny.

Realizacja projektu przewidziana jest na lata: 2013/14 i 2014/15.

Targi Pracy i Kariery w Zespole Szkół Zawodowych

 

5 czerwca w godz. 10.00 - 13.00

 

w Zespole Szkół Zawodowych

 

na sali gimnastycznej

 

odbędą się

 

Targi Pracy i Kariery!

 

Zapraszamy serdecznie!

 

Więcej: Plakat

Obóz w Alytus na Litwie

Aktywny wypoczynek wakacyjny na Litwie - obóz w Alytus.

 

Informacje tutaj.