Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel/fax  87 428 32 41

19 września 2013 roku w ramach zajęć lekcyjnych z przedmiotu Pracownia hotelarska uczniowie klasy IB T o profilu hotelarskim wraz z nauczycielem mgr Dianą Kopaczewską udali się do Hotelu **** St. Bruno w Giżycku. W czasie zwiedzania obiektu uczniowie mogli porozmawiać z pracownikami recepcji i portierem na temat ich przyszłego zawodu.
Obraz 3286 640x428 Obraz 3291 640x428 Obraz 3299 640x428

Dni Giżycka 2013

Święto Trzech Leszczy - Giżycko FishDay

 

 

25 maja 2013 (sobota) godz. 16.00-22.00


Amfiteatr Twierdzy Boyen w Giżycku 

 

WSTĘP WOLNY

 

W programie:

 

Konkurs Kulinarny o Chochlę Burmistrz Giżycka!


Wygra najlepsze danie przyrządzone z ryb!

Uczniowie klas gastronomicznych naszej szkoły walczyć będą o Chochlę Burmistrz Giżycka pod okiem komisji konkursowej z udziałem profesjonalnego kucharza, gospodarza kulinarnego  programu telewizyjnego Marcina Budynka. W jury będzie także burmistrz Giżycka Jolanta Piotrowska, Katarzyna Niewiadomska właścicielka sieci restauracji na Mazurach oraz nowo otwieranej  Tawerny "Marina" w Porcie Ekomarina Giżycko, Joanna Jakubiuk  szefowa kuchni wspomnianej nowej giżyckiej restauracji, prowadząca również kulinarny program w telewizji i odkrywająca tradycyjne smaki naszego regionu. Nie zabraknie też Eulalii Paszkiewicz - zwyciężczyni wielu ogólnopolskich konkursów kulinarnych, której gospodarstwo agroturystyczne "Margot" posiada europejski certyfikat sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

 

Potrawy konkursowe będą przygotowywane w siedzibie naszej szkoły, a na ich prezentację zapraszamy oczywiście do twierdzy!

 

Organizatorem obchodów Dni Giżycka jest Urząd Miejski w Giżycku Wydział Promocji.

Partnerem konkursu jest Zespół Szkół Zawodowych w Giżycku (koordynacja Urszula Siergiej-Todryk i Małgorzata Legucka).

 

 

The Human Body Exhibition

brain " Jedna rzecz, którą mamy wspólną, to nasze wyjątkowe ciało."

Uczniowie chętni na wyjazd do Gdańska w celu obejrzenia wystawy "The Human Body Exhibition" (http://human-body.pl/index.php)
proszeni są o kontakt do końca maja z nauczycielką biologii - A. Potomską.

Społeczeństwo i gospodarka w PRL-u

26 kwietnia 2013 roku na zaproszenie p. Arasimowicz odwiedził naszą szkołę p. Krzysztof Jodczyk, pracownik Instytutu Pamięci Narodowej, oddział w Białymstoku. Pan Jodczyk poprowadził ciekawe lekcje z historii najnowszej w trzech klasach: IBT, IIBT i IIICT. Tematem zajęć było społeczeństwo i gospodarka w PRL-u.

galeria

Warsztaty carvingu

I Warsztaty Carvingu w Zespole Szkół Zawodowych w Giżycku 

   Podczas Dni Otwartych - 29.04.2013 r. w Zespole Szkół Zawodowych w Giżycku odbyły się Warsztaty Carvingu - sztuki zdobienia potraw, która narodziła się na Dalekim Wschodzie. Carving polega na rzeźbieniu w owocach i warzywach ornamentów, wgłębień, wzorów, figur oraz kompozycji kwiatowych. Powstałe dekoracje mają na celu uczynienie potraw bardziej apetycznymi i wykwintnymi. W warsztatach uczestniczyło 15 uczniów z klas I - III Technikum nr 3.

Młodzież zapoznała się z rodzajami narzędzi, sposobami ich używania, zasadami bezpieczeństwa, czynnikami decydującymi o wyborze materiału do pracy a następnie obejrzała film instruktażowy pokazujący różne techniki rzeźbienia owoców i warzyw. Prezentowane były między innymi: róża w melonie, szyszka z białej rzodkwi, kielich   z ogórka. Najtrudniejsza okazała się praktyka, jednak uczniowie cierpliwie i wytrwale próbowali swoich sił, a efektem ich pracy były kwiaty z marchwi, liście z ogórka, róże z buraka oraz wiele innych pomysłowych rzeźb. Były to pierwsze kroki naszych uczniów w nauce carvingu, ale nie ostatnie, bowiem mają chęci uczyć się dalej tej trudnej, ale pasjonującej sztuki.

Wstępem do zajęć był wcześniej ogłoszony konkurs szkolny pt. Carving- zrób to sam!. Siedmiu odważnych uczniów przygotowało własne dekoracje, posiłkując się informacjami na temat carvingu zaczerpniętymi z internetu. Wszystkie prace okazały się oryginalne i godne wyróżnienia:

Zaprezentowali się:

1) Azor- Kinga Ulianowicka, kl. I a Technikum nr 3

2) Kurczak - Patrycja Nalepińska i Kinga Mingielewicz, kl. II a Technikum nr 3

3) Łabędzie w tataraku - Marcin Stankiewicz i Sylwia Karwowska, kl. II a Technikum nr 3

4) Arbuzowy torcik - Piotr Litwiniuk, kl. I a Technikum nr 3

5) Paszcza - Paweł Cieśluk, kl. II a Technikum nr 3

6) Marchewkowy bukiet - Wioleta Kopcych, kl. II a Technikum nr 3

7) Cebulowa lilia - Mateusz Kubów, kl. I b Technikum nr 3

Warsztaty i konkurs przygotowały nauczycielki: Katarzyna Niezbecka i Agnieszka Potomska.

zdjęcia

3

Łabędzie w tataraku

4

Arbuzowy torcik

6

Marchewkowy bukiet

10

Azor

Czytaj więcej...

Dni Otwarte

Dni Otwarte w Zespole Szkół Zawodowych w Giżycku odbyły się 29.04. 2013 r. i były okazją dla gości - szczególnie tegorocznych absolwentów gimnazjów do zapoznania się z aktualną ofertą kształcenia naszej szkoły, porozmawiania z uczniami i nauczycielami, obejrzenia bazy dydaktycznej szkoły.

Przybyłych gości oddaliśmy pod opiekę naszych uczniów, którzy starali się rzetelnie wszystkich informować i oddać atmosferę panującą w szkole.

Do tego dnia starannie się przygotowaliśmy.

zdjęcia

Czytaj więcej...

Podsumowanie Dnia Przedsiębiorczości

"Dzień przedsiębiorczości" to program skierowany do uczniów szkół ponadgimnazjalnych.

Uczniowie Technikum Nr 3 z Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku po raz trzeci włączyli się do jego realizacji.

17 kwietnia 2013 r. 42 osoby odwiedziły różne instytucje i przedsiębiorstwa. Uczniowie wybrali w tym dniu pracę na różnych stanowiskach, m.in.: jako wychowawcy działu penitencjarnego w Areszcie Śledczym, specjaliści ds. marketingu i sprzedaży oraz kucharze w Hotelu St. Bruno, doradcy klienta w Banku WBK S.A. sprzedawcy w sklepach różnej branży, recepcjonistki w Hotelu Masovia, opiekunki dziecięce i pomoc nauczyciela w przedszkolach, kosmetyczki, sekretarze wydziału karnego w Sądzie Rejonowym, projektanci działań promocyjnych w Radiu PLANETA, kucharze i kelnerzy w Caffe Crema oraz wiele innych stanowisk u 22 pracodawców.

Czytaj więcej...

Będziemy pamiętać

Z głębokim żalem zawiadamiamy, że zmarła Justyna Karwowska

- uczennica Zasadniczej Szkoły Zawodowej Nr 2 w Zepole Szkół Zawodowych.

Pogrzeb odbędzie się 1 maja o godz. 14.00 w Miłkach.

Justyna była dobrą uczennicą, zaangażowaną sportsmenką...

 

alt

Justynko, odeszłaś za szybko...

 

"…Świat wciąż istnieje, choć Ciebie nie ma,
Chociaż odeszłaś nadal jest Ziemia
I pory roku wciąż się zmieniają,
Dni oraz noce wciąż uciekają,
Bo one wiedzą, że wciąż jesteś z nami
Choć nie dotkniemy Cię swymi rękami,
I choć nie słychać już Twojego śmiechu…
Ty jesteś z nami!..."

 

 

 

 

V Międzyszkolny Konkurs Wiedzy o Turystyce i Hotelarstwie

W dniu 12 kwietnia odbył się V Międzyszkolny Konkurs Wiedzy o Turystyce i Hotelarstwie. Udział w nim wzięło 28 uczniów z 15 szkół z województw warmińsko- mazurskiego, pomorskiego i kujawsko-pomorskiego. Uczennica kl. IV b T Kamińska Aleksandra zdobyła 11 miejsce. Gratulujemy!!!

kop1 kop2 kop3

XV Konkurs "Rewia Stołów" im. Barbary Kozłowskiej w Mrągowie

W XV Konkursie "Rewia Stołów" brali udział uczniowie kl. II aT: Karolina Kawałko i Anna Kulimowska.
W konkurencji Bieg Kelnerów naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy II aT: Karolina Hajduk i Tomasz Karpiński.W przygotowaniu aranżacji stołów o tematyce:" Spotkanie przy stole z Mistrzem...."
uczestniczyły szkoły ponadgimnazjalne województwa Warmińsko-Mazurskiego.
Konkurs odbył się pod patronatem Starostwa Powiatowego w Mrągowie.
Uczniowie naszej szkoły za aranżację stołu:"Spotkanie przy stole z mistrzem malarswa francuskiego Anne Vallaner-Coster"zdobyli III miejsce. W konkurencji Bieg Kelnerów uczennica
Karolina Hajduk zdobyła               galeria
I miejsce a uczeń
Tomasz Karpiński II miejsce. Uczniów do udziału w konkursie przygotowała p. Małgorzata Legucka.

1rew 2rew 3rew

 

Uczennica Zespołu Szkół Zawodowych III w Województwie!!

4444

Dnia 16 kwietnia 2013r. w miejscowości Galiny
odbyły się Mistrzostwa Województwa Warmińsko-Mazurskiego Szkolnego Związku Sportowego w Biegach Przełajowych. Uczennica klasy IB ZSZ Justyna Karwowska
wystartowała w biegu na 1500 m i zajęła 
III miejsce w stawce 30 zawodniczek,

co jest wielkim sukcesem Justyny.

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!!!

zdjęcia

Konkurs Wiedzy o Zasadach BHP

Tadeusz Szymakowski uczeń II klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej Nr 2 w Giżycku zajął I miejsce
w regionalnym etapie XIII Ogólnopolskiego Konkursu wiedzy o zasadach bezpieczeństwa i higieny pracy dla uczniów z zakładów rzemieślniczych.
Konkurs odbył się 10 kwietnia 2013 r. w siedzibie Izby, przy współudziale Okręgowego Inspektoratu Pracy w Białymstoku
oraz Kuratorium Oświaty w Białymstoku. Zgodnie z regulaminem Konkursu, którego współorganizatorami są Główny Inspektor
Pracy i Ministerstwo Edukacji Narodowej, uczeń będzie reprezentował nasz region w finale ogólnopolskim Konkursu w dniu 15 maja br.
Konkurs odbędzie się w siedzibie Związku Rzemiosła Polskiego w Warszawie. Tadeusz praktycznej nauki zawodu uczy się w Zakładzie
Usług Motoryzacyjnych mistrza Mariana Juchniewicza w Giżycku