Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel/fax  87 428 32 41

Wypiekali-sprzedawali...

Dnia 9 kwietnia uczniowie kl. IIIA T wraz z panią U. Siergiej-Todryk wypiekali przepyszne ciastka, które następnie sprzedawali w naszej szkole. Wypieki cieszyły się niesamowitym "powodzeniem" wśród młodzieży, nauczycieli i pracowników. Pyszności szybko znikały z talerzy. Zebrane fundusze młodzież przeznaczyła na klasową integrację.
4
2 3

Dni otwarte w Szkole Policealnej...

4 kwietnia uczniowie klas maturalnych pod opieką nauczycieli; p. Małgorzaty Kazanieckiej, p. Urszuli Siergiej-Todryk, p. Katarzyny Niezbeckiej i p. Małgorzaty Leguckiej odwiedzili Szkołę Policealną im. Hanny Chrzanowskiej w Giżycku w ramach Dni Otwartych. Szkoła jak co roku przygotowała ciekawy program, w którym dominowały różne pokazy, były to:
- w pracowni kosmetyki pokaz makijażu, masażu i zabiegów pielęgnacyjnych z użyciem specjalistycznej aparatury. Ten pokaz cieszył się największym zainteresowaniem naszych pań,
- w pracowni masażu i hydromasażu pokaz masażu i hydromasażu,
- w pracowni ratownictwa medycznego pokaz pierwszej pomocy przedmedycznej,
- w pracowni fizykoterapii pokaz zabiegów fizykoterapeutycznych,
- w pracowni informatycznej prezentacja dotycząca Szkoły,
- w pracowni sterylizacji medycznej pokaz przygotowania narzędzi do sterylizacji,
- w pracowni zabiegów pielęgnacyjnych pokaz zabiegów w obrębie układu pokarmowego,
- w pracowni farmaceutycznej pokaz przygotowania leków,
- w pracowni językowej prezentacja programu Mentor.
Każdy z uczestników miał możliwość stworzenia własnoręcznie leku oraz oddania się w ręce uczniów SP i skorzystania ze specjalistycznych zabiegów.          
Opracowała: Małgorzata Kazaniecka

Egzamin...

Wiosenna edycja

Ogólnopolskiego Próbnego Egzaminu Zawodowego

w zawodzie technik hotelarstwa (stara i nowa podstawa)
 

27 i 28 marca 2014 r. w klasie IV b T i 1 kwietnia 2014r. w klasie II b T
odbył się Ogólnopolski Egzamin Zawodowy. Wszystkim uczniom, którzy zdali egzamin GRATULUJEMY!

Spotkanie z członkiem PTTK

25 marca 2014r. na zajęciach organizacji pracy w hotelarstwie w klasie IB T gościliśmy jednego z członków PTTK - Polskiego Towarzystwa Turystyczno Krajoznawczego Pana Zbigniewa Kowalskiego, który bardzo ciekawie opowiedział o działalności stowarzyszenia, zachęcał młodzież do członkostwa i do uprawiania turystyki.
Polskie Towarzystwo Turystyczno-Krajoznawcze (PTTK) to najstarsze w Polsce stowarzyszenie skupiające turystów i krajoznawców. Powstało z połączenia Polskiego Towarzystwa Tatrzańskiego (1873r.) i Polskiego Towarzystwa Krajoznawczego (1906r.) w 1950 r. Główny cel działalności to rozwijanie i upowszechnianie krajoznawstwa i turystyki kwalifikowanej we wszystkich jej formach.

3 17

Czytaj więcej...

XIX Wojewódzki Konkurs Kulinarny

SPRAWOZDANIE Z XIX WOJEWÓDZKIEGO KONKURSU KULINARNEGO o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”

     04 kwietnia 2014 r. w Zespole Szkól Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie odbył się XIX Wojewódzki Konkurs Kulinarny o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. Organizatorem konkursu byli: Warmińsko – Mazurski Kurator Oświaty oraz Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie. Tematem konkursu były: „Potrawy z ryb słodkowodnych inspirowane przepisami Stanisława Czernieckiego”. W finale konkursu udział brali uczniowie z 10 szkół województwa warmińsko-mazurskiego, zespół z Radomia oraz zespoły z Kaliningradu i z Francji. Naszą szkołę reprezentowali: Przemysław Rakowski z kl. IVC T, Michał Gajewski z kl. IVC T. Uczniów do konkursu przygotowywała pani Małgorzata Legucka.
4 
3  20
Autor fot.: M. Legucka

Czytaj więcej...

Konkurs matematyczny

W dniu 01 kwietnia 2014 roku odbył się Szkolny Konkurs Matematyczny.
Wzięło w nim udział 12 uczniów, którzy mieli do rozwiązania 10 zadań otwartych.
I miejsce zajął - Piotr Litwiniuk kl. IIA T; II miejsce - Paulina Milewska kl. IA T; III miejsce - Jakub Gudański kl. I A T.
Konkurs przygotowała i przeprowadziła pani E.Tuczko.
2b
Serdecznie gratulujemy!

Sztafetowe Biegi Przełajowe

04 kwietnia 2014 r. (piątek) na Stadionie Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Giżycku odbyły się Sztafetowe Biegi Przełajowe dziewcząt i chłopców o mistrzostwo Powiatu. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie: Magda Gers kl. IB T, Karolina Rodziewicz kl. IIA T, Marta Jakubiak kl. ID ZSZ, Justyna Suchocka kl. ID ZSZ, Anna Mielnik kl. IIIB T, Sylwia Karwowska kl. IIIA T, Kinga Mingielewicz kl. IIIA T oraz Mateusz Golubek kl. IA T, Hubert Sądowski kl. IA ZSZ, Sebastian Jastrzębski kl. IB ZSZ, Kamil Granos kl. IC ZSZ, Marek Bukowski kl. IA T. Zajęliśmy czwarte miejsce, opiekunami byli: pani I. Sałanowska i pan P. Poczynek
1 8 12
Autor fot.: P. Poczynek

Celiakia

Celiakia
Czym tak naprawdę jest celiakia? Celiakia - jest to choroba charakteryzująca się nietolerancją glutenu, białka zapasowego zawartego w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie). Celiakia nie jest alergią, choć bardzo często jest z nią mylona. Do niedawna uważana była za rzadką chorobę małych dzieci. Nic bardziej błędnego, ponieważ na celiakię można zachorować w każdym wieku. Ze względu na rodzaj i nasilenie objawów wyróżniamy trzy typy celiakii:
1.Pełnoobjawowa (jawna, klasyczne)-występuje najczęściej u dzieci, kobiet w ciąży, osób starszych (ale nie tylko). Charakteryzuje ją między innymi:
- bóle i wzdęcia brzucha
- utrata masy ciała
- zaburzenia rozwoju u dzieci
- niski wzrost
- objawy niedoborowe (np. uporczywa anemia).

Czytaj więcej...

Higiena żywienia

Higiena żywienia

Czy zdajemy sobie sprawę z tego jak ważne jest dbanie o czystość i odpowiednie przygotowywanie posiłków? Czym w ogóle jest higiena żywienia? Higiena żywienia, jest nauką obejmującą wiele zagadnień, takich jak: prawidłowy dobór składników pokarmowych, higiena pokarmów, higiena warunków w jakich spożywane i przygotowywane są posiłki, niewłaściwe przechowywanie produktów, brak higieny obróbki technologicznej. Najważniejsze rodzaje (ślady) psucia się żywności: pleśnie (usuwając nalot z powierzchni produktu, w rzeczywistości usuwamy tylko widoczną część grzyba, ponieważ to w głębi jest jego źródło), śluzowacenie (towarzyszy temu zmiana barwy i zapachu, jest efektem rozwoju drobnoustrojów na powierzchni wilgotnych mięs, ryb oraz warzyw), niepożądane fermentacje (samoczynnie przebiegające procesy fermentacyjne, które wywołują bakterie, jak i drożdże), gnicie, czyli rozkład białek (oznakami gnicia są powstające szkodliwe substancje, często o nieprzyjemnym zapachu). Czynniki wpływające na psucie się żywności: zawartość wody, temperatura, pH, warunki gazowe, skład chemiczny żywności, niewłaściwe przechowywanie żywności.
Cechy jakości mikrobiologicznej żywności:
- bezpieczeństwo żywności (oznacza brak organizmów patogennych i toksyn pochodzenia mikrobiologicznego)
- trwałość mikrobiologiczna (oznacza maksymalny okres przechowywania produktu żywnościowego)
- akceptowalność sensoryczna (to smakowitość, zapach, tekstura bez objawów zepsucia w wyniku działalności drobnoustrojów).
Obowiązkowa higiena w zakładach gastronomicznych: sprzątanie codzienne, sprzątanie okresowe, mycie, dezynfekcja.
Higiena żywienia zależy również od pracowników pracujących w zakładach żywienia zbiorowego tzn. od ich stanu zdrowia, wyszkolenia, nawyków higienicznych oraz przestrzegania przez nich kodeksu higienicznego. Jednym z główniejszych czynników zabezpieczających żywność, jest np. gotowanie (lub inna obróbka termiczna), niszczące formy przetrwalnikowe patogenów. „Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść".
1 2
Fot. Proces gnilny na przykładzie warzyw
Artykuł opracowała: Wioleta Kopcych  kl. IIIA T pod kierunkiem pani Katarzyny Niezbeckiej

Kamienie na szaniec

W dniu 28 marca młodzież z klas IIIA, IA i IB Technikum uczestniczyła w projekcji filmu Roberta Glińskiego " Kamienie na szaniec", która miała miejsce w giżyckim GCK. Film wywarł silne wrażenie. Jest to opowieść przedstawiająca historię Szarych Szeregów. Reżyser odbrązowił pomnikowe postaci legendy. Film trzyma w napięciu, jest bardzo realistyczny a jednocześnie wzruszający, jednym słowem wart obejrzenia. Młodzieżą podczas wycieczki opiekowały się panie W. Zuchniarz i M.Rakowska
1 2 3

V Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczno-Językowy w Mrągowie

19 marca 2014 roku w Mrągowie odbył się V Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczno- Językowy (kategoria „Wieprzowina”). W potyczkach kulinarno-językowych wzięło udział 5 szkół o profilu gastronomicznym, w tym szkoła z obwodu kaliningradzkiego. Uczestnicy wykonywali potrawy według własnych receptur oraz własnego uznania. Na wykonanie potraw mieli 2 godziny. Komisja oceniała nie tylko smak i sposób podania, ale przede wszystkim prezentację potraw w języku angielskim i niemieckim. Po długich obradach wyłoniono zwycięzców.
Nasi uczniowie odnieśli sukcesy:
I miejsce-Małgorzata Baranowska kl. IIA T „Schab wieprzowy z sosem grzybowym i knedlikami” – jęz. angielski
II miejsce-Karolina Rodziewicz kl. IIA T „Sznycel grillowany bakłażanem i pomidorem koktajlowym” – jęz. niemiecki
Wyróżnienie starosty za najlepszy smak potrawy:
1 Małgorzata Baranowska kl. IIA T
2. Przemysław Rakowski kl. IVC T
„Medalion wieprzowy z puree marchewkowym”
1 4 5
Opiekunowie: język angielski - p. Marta Tyszko, język niemiecki - p. Marzena Dyndul, przygotowanie kulinarne - p. Urszula Siergiej-Todryk