Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel/fax  87 428 32 41

Tłusty czwartek

Dnia 27 lutego 2014 r. w naszej szkole tradycja została podtrzymana. Z okazji TŁUSTEGO CZWARTKU uczniowie kl. IIIA T wraz z wychowawcą panią U. Siergiej-Todryk smażyła pączki, które to można było kupić w naszej szkole. Tłuściutkie, okrąglutkie i cieplutkie "wypieki" rozeszły się bardzo szybko; aż żal, że było ich tak mało. Apetyt dopisywał nie tylko uczniom, nauczycielom ale i innym pracownikom szkoły. Dziękujemy kl. IIIA T za pyszności i prosimy o więcej "wypieków" w przyszłym roku;-)

 

Konkurs Gastronomiczny "Ugotuj sobie sukces"

Przemek Rakowski po raz kolejny ,,ugotował sobie sukces”.

Tym razem nasz utalentowany uczeń klasy IV c wywalczył II miejsce w Konkursie gastronomicznym pt. ,, Ugotuj sobie sukces” , którego organizatorem był Zespół Szkół i Placówek Oświatowych w Lidzbarku Warmińskim. Celem konkursu było propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej województwa warmińsko-mazurskiego. Uczestnicy przygotowywali w czasie dwóch godzin regionalne potrawę i podawali ją w zgodzie z nowoczesnymi trendami. Dużym powodzeniem cieszył się ceniony na Warmii i Mazurach sandacz, który przygotowywany był na kilka sposobów. Przemek wykonał „Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami”, które szanowne jury postanowiło nagrodzić. W komisji konkursowej zasiadali między innymi: p. Krzysztof Mazurek- szef kuchni Hotelu Krasicki w Lidzbarku Warmińskim oraz p. Olga Lompa - szefowa kuchni w Pałacu Galiny, którzy pogratulowali młodzieży wysokich umiejętności, talentu i pasji oraz zafundowali dodatkowe nagrody takie jak pobyt w SPA i lekcje jazdy konnej. Organizatorzy konkursu zadbali o miłą atmosferę i zorganizowali dla młodzieży i opiekunów wycieczkę do Hotelu Krasicki - położonego w widłach dwóch rzek Obiekt stanowi historyczne przedzamcze rezydencji Biskupów Warmińskich - najcenniejszego, widzialnego świadectwa historii Warmii i Mazur. Zachwyciły nas urokliwe położenie hotelu, pokoje urządzone w stylu gotyckim, szczególnie Apartament Ignacego Krasickiego, nowoczesne sale konferencyjne, wykwintne restauracje, nastrojowa Bibloteka Cafe.

Opiekunowie:
U. Siergiej-Todryk (przygotowanie ucznia do konkursu)
A. Potomska

9 52 7

Spotkanie z absolwentką

20 lutego 2014 roku w naszej szkole gościła Absolwentka Klasy Hotelarskiej-Sylwia Kowalewska. Bardzo chętnie opowiedziała uczniom klasy III b T o swoich losach po ukończeniu szkoły. Sylwia w czerwcu wyjechała do Londynu i podjęła pracę na stanowisku pokojowej w czterogwiazdkowym hotelu RICHMOND HILL. Obecnie jest kierownikiem housekeepieng’u . Jest zafascynowana pracą i życiem w Anglii. Stwierdziła, że bardzo duże znaczenie w znalezieniu pracy odegrał dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, który otrzymała po zdaniu egzaminu. Komunikację w pracy ułatwiła jej natomiast znajomość języka obcego zawodowego, którego nauczyła się w naszej szkole.
1 6 13
Opracowała: Diana Kopaczewska

Kurs kelnerski

W drugim tygodniu ferii zimowych uczniowie Technikum Nr 3 uczestniczyli 30 – godzinnym kursie kelnerskim zorganizowanym w ramach projektu "Podniesienie kompetencji uczniów Technikum Nr 3 drogą do ich sukcesu zawodwego".

Podczas kursu uczniowie doskonalili umiejętności w zakresie organizacji i techniki obsługi konsumenta, kompleksowej obsługi imprez, przyjęć, bankietów.

Program kursu obejmował m.in. następujące zagadnienia: sposoby przenoszenia zastawy na tacach; sposoby ustawiania i nakrywania stołów; zasady: układania dekoracji na stołach, układania karty menu, obsługi gości indywidualnych, serwowania napojów, potraw; metody obsługi: angielska, niemiecka, francuska; zasady organizacji przyjęcia: okolicznościowego, coctailowego, typu zasiadanego, angielskiego, mieszanego; przygotowanie do pracy na stanowisku kelner w lokalach gastronomicznych o wysokim standardzie obsługi klienta, takich jak: kawiarnie, winiarnie, restauracje, hotele.

kurs kelnerski 1 20140213 1078299158 kurs kelnerski 3 20140213 1021916370 kurs kelnerski 5 20140220 1403186998
więcej zdjęć w galerii

Kurs był prowadzony w sposób bardzo interesujący, o czym świadczą opinie uczestników:

Czytaj więcej...

Akcja pomocowa UNICEF "Gwiazdka dla Afryki"

Dnia 22 stycznia 2014 r. nasza szkoła w ramach współpracy z Przedszkolem Miejskim Nr 4 w Giżycku zaangażowała się w aktywny udział w akcji pomocowej UNICEF "Gwiazdka dla Afryki". Młodzież pod okiem pani Urszuli Todryk przygotowała świąyteczne wypieki  celu sprzedaży. Zebrane fundusze przeznaczono na zakup szczepionek i leków dzieciom z krajów afrykańskich. Uczniowie biorący udział w akcji to: Joanna Lisowska i Kinga Mingielewicz z kl. IIA T (sprzedaż), Weronika Ładna (kl. IA T) z partnerem-taniec towarzyski, Marta Gwara kl. IIIB T-piosenka w języku francuskim.
2 3 6

Spotkanie z przedstawicielami WSIiP w Łomży

19 lutego uczniowie klas IV Technikum Nr 3 uczestniczyli w spotkaniu z przedstawicielami Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży. Prezentacja uczelni dotyczyła: rekrutacji na studia - niezbędne dokumenty, oferty edukacyjnej - kierunki studiów, stypendiów, wyjazdów i studiowania za granicą (ERASMUS), samorządu studenckiego. Przedstawiciele uczelni na koniec spotkania na pytanie „dlaczego warto studiować w PWSIiP w Łomży?” odpowiedzieli: „ponieważ KSZTAŁCIMY PRAKTYKÓW-to misja niezwykłej uczelni: młodej, dynamicznej, nowoczesnej, innowacyjnej… specjalnie dla Ciebie… i masz ją blisko”.
 8 5 13

Kurs barmański

kapitalludzki pl                                                          logoue
Uczniowie Technikum Nr 3 spędzili pracowicie ferie zimowe uczestnicząc w 30 – godzinnych kursach: barmańskim i kelnerskim zorganizowanych w szkole w ramach projektu „Podniesienie kompetencji uczniów Technikum Nr 3 drogą do ich sukcesu zawodowego”. W każdym z kursów brało udział 20 uczniów kształcących się w zawodach gastronomiczno – hotelarskich.

Kurs barmański:

img 0101 img 0102 img 0104

Oto opinie uczestników, którzy przez cztery dni pierwszego tygodnia ferii zgłębiali tajniki barmaństwa:

Czytaj więcej...

Projekcja filmu o pułkowniku Kuklińskim

 

2

 

 

 

 

W dniach 17 -18 lutego 2014 r. nasza młodzież skorzystała z wizyty w mieście Kina Objazdowego Orange. Uczniowie klas: IA T, IIA T, IIIA T, IB T, IIB T, IIIB T, IVB T i IB ZSZ wzięli udział w obejrzeniu filmu Władysława Pasikowskiego „Jack Strong”. Reżyser przedstawił ukrywaną przez lata historię pułkownika Kuklińskiego. Wywarła ona na młodzieży duże wrażenie, po projekcji na sali rozległy się oklaski. Organizacją wyjść i opieką nad młodzieżą w czasie kinowych wycieczek zajmowały się panie:
I. Arasimowicz, M. Rakowska-Ożga i W. Zuchniarz

1

Szkolna Olimpiada Wiedzy Hotelarskiej

Dnia 18 lutego 2014 r. w naszej szkole odbyła się Szkolna Olimpiada Wiedzy Hotelarskiej - etap praktyczny.
I miejsce zdobył - Kamil Świderski uczeń kl. IIB T
II miejsce zdobyła - Justyna Olender uczennica kl. IVB T
III miejsce zdobyła - Magdalena Sawicka uczennica kl.IB T.
Oimpiadę zorganizowała pani Diana Kopaczewska.
5 19 21
Zwycięzcom GRATULUJEMY!

Konkurs kulinarny o tytuł "Mistrza Szkolnej Patelni"

Dnia 17 lutego 2014 r. w naszej szkole odbył się I etap konkursu kulinarnego o tytuł "Mistrza Szkolnej Patelni" - etap szkolny.
W konkursie wzięło udział 14 uczniów naszej szkoły klas o profilu gastronomicznym. Uczestnicy konkursu wykonali potrwę zgodnie z tematem. Organizatowem konkursu była pani Małgorzata Legucka. Nad prawidłowością konkursu czuwała komisja, która wyłoniła spśród uczestników następujących zwycięzców:
- w kategorii: potrawy z ryb
I miejsce - Przemysław Rakowski - kl. IVC T (potrawa: sandacz z pieca podany na risotto grzybowym z sosem porowo-rakowym)
II miejsce - Michał Gajewski - kl. IVC T (potrawa: sandacz w sosie staropolskim z szyjkami rakowymi na białym winie)
III miejsce - Anna Kulimowska - kl. IIIA T (potrawa: łosoś konfitowany w sosie balsamiczno-pomidorowym na kaszy jęczmiennej a la risotto z rukolą)
III miejsce - Cezary Łomaszewicz kl. IIA T (potrawa: medalion z sandacza z rybnym puddingiem i sosem rakowym na purre z ziemniaków i selera z sosem winnym i perłami z warzyw korzeniowych)
3 DSC 0102 800x536 DSC 0120 800x536 DSC 0136 800x536
- w kategorii: potrawy z mięsa
I miejsce - Kinga Mingielewicz - kl. IIIA T (potrawa: roladki z kurczaka z rukolą i kozim serem na szparagowym dywanie)
II miejsce - Paweł Gembal - kl. IIIA T (potrawa: polędwiczki z dzika z sosem żurawinowym i bezą puree)
III miejsce - Małgorzata Baranowska - kl. IIA T (potrawa: stek wołowy z sosem pieprzowym, puree marchewkowym)
Nagrodę publiczności otrzymał Przemysław Rakowski oraz Anna Kulimowska.
Zwycięzcy konkursu, jak również wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów konkursu.
Uczniowie: Przemysław Rakowski i Michał Gajewski zakwalifikowali się do II etapu konkursu w Olsztynie.
Wszystkim uczniom dziękujemy za udział w konkursie i GRATULUJEMY!
Zapraszamy do galerii...

Przedszkolaki w naszej szkole

W dniu 18 lutego 2014 r. naszą szkołę odwiedziły przedszkolaki z grupy "Misie" z Niepublicznego Przedszkola "Promyk" w Giżycku. Celem spotkania było zapoznanie maluchów z zawodem - kucharz. Dzieci wspólnie z młodzieżą naszej szkoły przygotowały pyszne zakąski oraz desery np. ślimaczki z ciasta francuskiego, muffinki itp. Pani M. Kazaniecka - doradca zawodowy przybliżyła przedszkolakom specyfikę różnych zawodów. Uczniowie z naszej szkoły w skladzie: Joanna Lisowska, Cezary Łomaszewicz, Karolina Rodziewicz oraz Arkadiusz Lis wspólnie z maluchami przygotowywali posiłki. Opiekunowie: M. Kazaniecka, U. Siergiej-Todryk
 25 9 12
Zapraszamy go galerii...