Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel/fax  87 428 32 41

Spotkanie z IPN

Dnia 12 lutego 2014 r. w naszej szkole odbyło się spotkanie z przedstawicielami Instytutu Pamięci Narodowej Oddział w Białymstoku na którym przedstawiono tematykę rzeczywistości Polski Ludowej. Zajęcia miały różnorodną formę. Uczniowie z kl. IA T i kl. IIB T wysłuchali prelekcji, obejrzeli filmy związane z ww. tematem oraz ćwiczyli przerobione zagadnienia grami dydaktycznymi udostępnionymi przez przedstawicieli IPN. Organizatorzy: M. Rakowska-Ożga, I. Arasimowicz.

1 15 13

Staż Oli

Wrażenia Oli ze stażu zagranicznego w Château – Chinon we Francj:

 

Jestem na rocznym zagranicznym stażu  w ramach programu Erasmus. Obecnie jestem we Francji. Przez 6 tygodni chodziłam do szkoły w Château – Chinon. W poniedziałki mieliśmy ogólne zajęcia, np. testowaliśmy wino i sery z Bugroni, wino Aligateux i ser espoises. Byliśmy też na wycieczce w muzeum Francois Lycee Mitterand. We wtorki - zajęcia z francuskiego, w środy hiszpański, we czwartki z włoskiego, a w piątki - język niemiecki.

20131007 194058 p9070021 pa1501291 pary 1

 

Na każdych zajęciach uczyliśmy się podstaw i dużo słownictwa związanego z hotelarstwem. Robiliśmy też małe inscenizacje, jedni byli gośćmi, inni kelnerami i później - zamiana. To była świetna zabawa. Lekcje odbywały się głównie w języku angielskim, ale staraliśmy się mówić po francusku. Nie było to łatwe, ale pomagaliśmy sobie nawzajem, jeśli ktoś czegoś nie wiedział. Bardzo mi się tam podobało.

Po 6 tygodniach w Château – Chinon zostaliśmy podzieleni na grupy i mój pierwszy staż miał się odbyć w Paryżu w Disneylandzie.

 .......

Pracuję już tydzień w Disneylandzie w restauracji Billi Bob´s saloon, jest ekstra. Poznałam wielu nowych niesamowitych ludzi. Wszyscy są bardzo mili i śmieszni, świetnie się bawię. W pracy mamy kostiumy, coś ala cowboy. W tej restauracji organizowane są bardzo fajne widowiska np. podczas posiłków można obserwować, jak ludzie jeżdżą konno. Kocham to miejsce, jest naprawdę wspaniałe. W wolnych chwilach z przyjaciółmi zwiedzamy Paryż i jego okolice.

Za kilka tygodni wyjeżdżam do Niemiec na kolejny staż. Pozdrawiam serdecznie. Ola - absolwentka Technikum Nr 3 - zawód technik hotelarstwa.

Studniówka 2014

W dniu 17 stycznia 2014 roku o godz. 18.00 na sali bankietowej (Biłas i Synowie) w Giżycku odbył się uroczysty bal maturzystów.
Studniówkę rozpoczęła pani wicedyrektor Barbara Zaniewska. Następnie przedstawiciele klas czwartych podziękowali swoim wychowawcom: pani M. Makile, pani M. Dunowskiej oraz pani A. Kołodziej za trud i pracę, następnie wręczyli im kwiaty.
Uroczystość poprowadzili: Inga Barżykowska (kl.IVC T) i Maciej Jacewicz (kl.IVB T). Uczniowie przygotowali humorystyczny program artystyczny (kabaret) w którym wystąpili: Mateusz Łukaszewicz (kl.IVB T),  Krzysztof Stefaniuk (kl.IVC T) oraz Kamila Łazowska (kl. IVC T). Przy dźwiękach zespołu muzycznego roztańczona młodzież bawiła się do rana...
 50 3 12

Kurs barmański i kelnerski

kapitalludzki pl  logoue

 

Rekrutacja

na kurs barmański i kurs kelnerski !!!

 

W ramach projektu „Podniesienie kompetencji uczniów Technikum Nr 3 drogą do ich sukcesu zawodowego” zostaną zorganizowane 2 kursy w czasie ferii zimowych :

  • 30 – godzinny kurs kelnerski
  • 30 – godzinny kurs barmański(uczniowie pełnoletni).

 

Zapraszamy uczniów Technikum Nr 3 uczących się w zawodach gastronomicznych

do udziału w kursach!

 

  • Jeden uczeń może uczestniczyć w dwóch kursach.
  • Jeden kurs będzie trwał 4 dni po 7,5 godz.
  • Kursy są bezpłatne.
  • Kursy kończą się zdobyciem certyfikatu.
  • Uczestnicy otrzymają materiały szkoleniowe.
  • Zapewniony catering, w tym posiłek obiadowy.

Kryteria rekrutacyjne:

  • Średnia ocen z I semestru
  • Frekwencja w I semestrze
  • Pierwszeństwo: uczestnicy stażu lub zajęć pozalekcyjnych organizowanych w ramach projektu.

Dokumenty rekrutacyjne do pobrania w sekretariacie szkoły.

Rekrutacja trwa do 23 stycznia do godz. 14.00.

Szkolny Konkurs Kulinarny

Uwaga!
17 lutego 2014 r. odbędzie się Szkolny Konkurs Kulinarny o "Mistrza Szkolnej Patelni".
Chętni uczn
iowie proszeni są o kontakt z panią M. Legucką (liczba miejsc ograniczona).

kucharzZapraszamy!

 

Jasełka

20 grudnia 2013 r. w naszej szkole zawitał prawdziwie świąteczny nastrój. Uczniowie z Technikum Nr 3 i Zasadniczej Szkoły Zawodowej Nr 2 wraz z ks. T. Lewoc przygotowali Jasełka.
1 6 10
Zapraszamy do galerii...

I miejsce w Koszykówce Dziewcząt

Dnia 18 grudnia 2013 r. drużyna dziewcząt z naszej szkoły w składzie: Kamila Łazowska kl. IVC T, Klaudia Trykacz kl. IIC ZSZ, Karolina Hajduk kl. IIIA T, Renata Ejdys kl. IIIB T, Michalina Błaszczyk kl. IIB T, Wiktoria Saulewicz kl. IB ZSZ oraz Magda Gers kl. IB ZSZ, pod okiem pana P. Poczynka - zajęły I miejsce w Koszykówce Dziewcząt na Międzyszkolnym Festynie Sportowym.
1 2 3
GRATULUJEMY!

II miejsce dziewcząt i III chłopców w Halowej Piłce Nożnej

Uczniowie naszej szkoły w Międzyszkolnym Festynie Sportowym zorganizowanym w dn. 17 grudnia 2013 r., pod opieką pana K. Kajrysa zdobyli: II miejsce w Halowej Piłce Nożnej Dziewcząt (w składzie: Sylwia Karwowska kl. IIIA T, Kinga Mingielewicz kl. IIIA T, Anna Kulimowska kl. IIIA T, Monika Junko kl. IIC, Ewelina Jurczak kl. IIC, Anna Naujoks kl. IIC, Magda Nitkiewicz kl. IIB, Aleksandra Koronkiewicz kl. IIB, Sylwia Buczyńska kl. IIB, Iwona Makaryk kl. IIB) oraz III miejsce w Halowej Piłce Nożnej Chłopców (w składzie: Robert Kobryń, Macin Chmielewski, Piotr Styczyński, Daniel Łydzyński, Michał Żebrowski, Karol Popławski, Karol Łydzyński, Mateusz Szczerba, Łukasz Skrzypek). Wszystkim zawodnikom GRATULUJEMY!

Akcja "Kup piernik świąteczny"

W naszej szkole jest już świątecznie. Dziś tj. 18.12.2013 r. kolejna akcja „Kup piernik świąteczny”.
Młodzież z Technikum Nr 3 wypiekała, dekorowała pierniki, które szybko się sprzedały.
Pieniądze ze sprzedaży przeznaczone zostały na zakup Sztandaru Szkoły.
1 3 2
Opracowała: M. Lech

Kiermasz Świąteczny na miejskim targowisku

W dniu 15 grudnia 2013 r. odbył się "Kiermasz Świąteczny", uczniowie z kl. IA T Nr 3 w Giżycku uczestniczyli w akcji charytatywnej na miejskim targowisku. Częstowali giżycczan bigosem świątecznym i gorącym barszczykiem.
W atmosferze nadchodzących świąt promowaliśmy restaurację „Relax”, która ugotowała pyszny bigos.
5
Opracowała: M. Lech


Pieczenie pierników

Co roku przed świątami Bożego Narodzenia odbywa się pieczenie pierników. Uczniowie klasy IA T wraz z wychowawcą p. M. Legucką, chcąc tradycji uczynić zadość, upiekli i pięknie ozdobili świąteczne ciasteczka.

1 7 2
Opracowała: M. Legucka