Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel/fax  87 428 32 41

Rekrutacja na kwalifikacyjny kurs zawodowy

Trwa rekrutacja na rok szkolny 2016/2017 na Kwalifikacyjny Kurs Zawodowy (KKZ)

w zakresie zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych

-T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Nauka na kwalifikacyjnym kursie zawodowym jest bezpłatna, prowadzona w systemie stacjonarnym, 3 dni w tygodniu (poniedziałek, wtorek, środa - po południu). 

Kurs trwa 9 miesięcy.
Uczestnik kursu nabędzie umiejętności :
- planowania i oceny żywienia
- organizowania produkcji gastronomicznej oraz planowania i realizacji usług
gastronomicznych
- planowania posiłków oraz układania jadłospisów
- obliczania wartości energetycznej i odżywczej potraw
- sporządzania kalkulacji cen potraw i napojów
- przygotowywania oferty usług gastronomicznych
- planowania działań związanych z promocją usług gastronomicznych
- planowania usług gastronomicznych.

Kwalifikacyjny kurs zawodowy kończy się zaliczeniem. Osoba, która uzyskała zaliczenie otrzymuje zaświadczenie o ukończeniu kursu i może przystąpić do egzaminu zawodowego potwierdzającego kwalifikację T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

(Dyplom technika otrzymują osoby które zdały egzamin potwierdzający kwalifikacje T.6, T.15 i posiadają wykształcenie średnie).

Zgłoszenia przyjmowane są w sekretariacie szkoły w godz. 7.30 - 15.30, tel. 87 428 32 41, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Wymagane dokumenty:

1)   świadectwo ukończenia ostatniej szkoły (gimnazjum, 8-letnia szkoła podstawowa, zasadnicza szkoła zawodowa, technikum, liceum)

2)   podanie  (pobierz)

3)   kwestionariusz (pobierz)

4)  zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania zawodu wystawione przez lekarza medycyny pracy (w tym  badania sanitarno-epidemiologiczne).

Kursy kwalifikacyjne są dostępne dla osób po 8-letniej szkole podstawowej, gimnazjum, zasadniczej szkole zawodowej lub szkole średniej.

Każda pełnoletnia osoba, bez względu na dotychczasowe wykształcenie, może uczęszczać na wybrany kurs prowadzony według programu nauczania uwzględniającego podstawę programową kształcenia w zawodach w zakresie jednej kwalifikacji. Osoba, która ukończy kwalifikacyjny kurs zawodowy i zda egzamin w zakresie danej kwalifikacji, otrzymuje świadectwo potwierdzające kwalifikacje w zawodzie.

Zdobycie wszystkich kwalifikacji składających się na dany zawód wraz z potwierdzeniem odpowiedniego poziomu wykształcenia oznaczać będzie zdobycie pełnego zawodu - dyplomu technika w danym zawodzie.

Przykład:

Zawód technik żywienia i usług gastronomicznych podzielono na 2 kwalifikacje (specjalności):

Kwalifikacja T.06 – Sporzadzanie potraw i napojów

Kwalifikacja T.15 - Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Osoba dorosła zainteresowana nauką na tym kierunku może zapisać się na jeden poziom i uzyskać zaświadczenie o posiadaniu danej kwalifikacji lub skończyć dwa poziomy i uzyskać tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych.

Dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe na poziomie technikum w określonym zawodzie będzie mogła otrzymać:

• osoba, która posiada wykształcenie średnie i świadectwa potwierdzające kwalifikacje zawodowe
• osoba, która posiada wykształcenie zasadnicze zawodowe i świadectwa potwierdzające kwalifikacje zawodowe po uzupełnieniu wykształcenia średniego w liceum ogólnokształcącym dla dorosłych.

Natomiast osoba, która posiada wykształcenie zasadnicze zawodowe i świadectwa potwierdzające kwalifikacje zawodowe a nie uzupełni wykształcenia średniego, będzie posiadała uprawnienia do wykonywania zawodu w zakresie danej kwalifikacji zawodowej.