Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel/fax  87 428 32 41

kapitalludzki pl                                                         logoue

 

Numer projektu: 2013-1-PL1-LEO01-37713
Tytuł projektu: „Profesjonalne praktyki w Niemczech w branży hotelarsko-gastronomicznej uczniów Zespołu Szkól Zawodowych szansą na ich mobilność zawodową"
Wartość projektu: 72,164,00 EURO
Partner: Firma WBS TRAINING AG
Miejsce realizacji praktyk: Drezno ( I grupa hotelarzy i kucharzy)
Ilość uczestników jednego wyjazdu: 16. W projekcie zaplanowano 2 wyjazdy na praktyki

 


 

NOWE DOŚWIADCZENIA Z DREZNA

 

Raport z ewaluacji

 

Wspomnienia uczniów Zespołu Szkół Zawodowych z praktyk zawodowych w Dreźnie

W ramach realizacji projektu: „Profesjonalne praktyki w Niemczech w branży hotelarsko-gastronomicznej uczniów Zespołu Szkól Zawodowych szansą na ich mobilność zawodową" kolejna grupa 16 uczniów z klas pierwszych drugich, trzecich w okresie od 12.05.2014 do 30.05.2014 odbywała trzytygodniowy staż w renomowanych niemieckich hotelach: Quality Plaza, Holiday Inn Express, Dormero, Ramada, Aviv, Bergwirtschaft Wilder Mann i Cityherberge

W czasie praktyki stażyści mieli możliwość zapoznania się z zasadami funkcjonowania hoteli w Niemczech. Zdobywali praktyczne doświadczenie w obsłudze gościa hotelowego na różnych stanowiskach pracy. Kształcili umiejętności językowe w posługiwaniu się specjalistycznym zawodowym językiem obcym. Hotelarze uczyli się obsługi programu komputerowego w recepcji, a kucharze zdobywali umiejętności adaptacji na nowym stanowisku pracy i pracy w zespole, przygotowywali potrawy według niemieckich receptur.

Podczas pobytu był też czas na wypoczynek i turystyczne atrakcje. Organizowane były atrakcyjne wycieczki. Wtedy też praktykanci mieli możliwość doskonalenia swoich umiejętności językowych, posługiwali się językiem niemieckim i angielskim oraz poznali niemiecką architekturę sztuki i kultury. Młodzież miała okazję obejrzeć najbardziej znane zabytki starej części Drezna (Katedrę Wettinów, Zwinger, operę Sempera, Verhehrsmuseum, Hygienemuseum, Stadion Narodowy) Uczniowie byli również na całodniowej wycieczce w Berlinie. Podziwiali tam panoramę stolicy z kopuły Reichstagu. Spacerując, zobaczyli też Bramę Brandenburską oraz Plac Poczdamski, pomnik pamięci Żydom, Alexanderplatz, aleję Unter den Linden, Wyspę Muzeów, East Side Gallery wraz z byłym punktem granicznym Checkpoint Charlie. Największe wrażenie jednak wywarł na nich Zamek Pillnitz, w Dreźnie, w którym znajdowała się oranżeria z egzotyczną roślinnością, a także najstarsza kolejka Schwebebahn z punktem widokowym na Łabę.

Opinie uczestników praktyk zawodowych w Dreźnie

,,Dzięki stażowi, który odbyłam w hotelu "Quality Plaza" poznałam wielu ciekawych ludzi, z którymi nawiązałam znajomości. Oprócz tego poznałam pracę na stanowisku pomocnik kucharza, przygotowywałam posiłki i obserwowałam pracę pozostałej załogi. Wyjazd ten nauczył mnie dyscypliny, odpowiedzialności oraz samodzielności w pracy. Teraz wiem, że dzięki tej praktyce poprawiłam swoje umiejętności językowe, co umożliwi mi znalezienie lepszej pracy w przyszłości. Miałam również okazję poznać zwyczaje kulinarne i życie codzienne Niemców, zobaczyć nowe miejsca. Wszystko było dla mnie nowością, gdyż wywodzę się z małej miejscowości i w tak wielkim mieście mieszkałam pierwszy raz.”(Monika Piskorz)

„Jestem bardzo zadowolona z tego, że zdecydowałam się wziąć udział w praktykach zawodowych. Była to moja pierwsza praca i dzięki niej zdobyłam duże doświadczenie i bardzo wiele się nauczyłam. Poza tym poznałam wielu bardzo sympatycznych ludzi. Zdobyta podczas stażu wiedza i praktyczne umiejętności w posługiwaniu się językiem niemieckim pozwala mi osiągać lepsze wyniki w nauce i w efekcie większe możliwości w znalezieniu pracy w Polsce i za granicą. Myślę, że odbyta praktyka pomogła mi w staniu się bardziej samodzielną i odpowiedzialną. Zwiększyła moje szanse na sukces zawodowy w przyszłości. Poznanie innej kultury oraz systemu pracy pomoże mi w szybszym zaklimatyzowaniu się w innych środowiskach. Dzięki poznaniu nowej, obcej mi dotychczas kultury poszerzyły się moje horyzonty i zwiększyła moja tolerancję dla odmienność kulturową. Czuję się bardziej pożądanym pracownikiem na rynku pracy.” (Dorota Kozłowska)

„Staż zawodowy ma ogromny wpływ na moje życie zawodowe choćby z tego względu, że łatwiej będzie mi w przyszłości znaleźć jakąkolwiek pracę - chociażby ze względu na posiadanie Europassu Mobilność oraz Certyfikatu POKL. Przed wyjazdem byłem osobą nieśmiałą, na praktyce musiałem komunikować się z innymi pracownikami i nabrałem pewności siebie. Dzięki tym praktykom nauczyłem się również pracy w zespole. Odkryłem również, jak wygląda praca w prawdziwej kuchni hotelowej. Poszerzyłem również swoją znajomość języka niemieckiego oraz poznałem obyczaje panujące w Niemczech. Po tym stażu zwiększyła się również moja motywacja do nauki języków obcych.” (Mateusz Golubek)

,,Wyjazd za granicę umożliwił mi poszerzenie horyzontów – tych zawodowych jak i osobistych. Udział w projekcie zapewnił mi podwyższenie moich kompetencji oraz wzbogacenie swojego CV o doświadczenie, którym niewielu ludzi w moim wieku może się pochwalić. Z tą świadomością wzrosła moja pewność siebie, a także motywacja do dalszej nauki i przekonanie, że będę dalej kształcić się w kierunku hotelarstwa i turystyki. Praca w hotelu uświadomiła mi, jak ważna jest komunikatywność, toteż w przyszłości zamierzam w dalszym ciągu poszerzać swoje umiejętności językowe..”   (Magdalena Sawicka)

,, Cieszę się bardzo, że wzięłam udział w tym stażu. Dzięki niemu bardzo dużo się nauczyłam, m.in. jak radzić sobie ze stresem oraz jak radzić sobie w trudnych sytuacjach. Przełamałam barierę językową, poznałam nowe słownictwo oraz kulturę i obyczaje innego kraju. Była to moja pierwsza praca i miałam okazję przekonać się jak trudna jest praca hotelarza. Te praktyki dały mi też bardzo wiele, gdyż zmieniły się moje priorytety, mój system wartości. Doszłam do wniosku, że warto się uczyć, żeby coś osiągnąć, oraz przekonałam się, że języki obce są w życiu bardzo przydatne. Myślę, że jest to ogromny krok w dorosłość oraz bardzo ważny punkt mojego CV. Myślę, że dzięki tym praktykom jestem atrakcyjniejszym w oczach pracodawców pracownikiem na rynku pracy oraz, że mam większe szanse na zdobycie pracy zarówno w kraju, jak i za granicą. Udowodniłam też samej sobie, że ten zawód naprawdę mi się podoba, myślę, że odnalazłabym się w nim. Dlatego po ukończeniu technikum hotelarskiego planuję kontynuować swoją naukę na studiach wyższych związanych z hotelarstwem i turystyką..” (Aleksandra Sobota)

,,Największa korzyścią było to, że mogłem odbyć praktykę za granicą w czterogwiazdkowym hotelu. Zdobyłem mnóstwo nowych doświadczeń, jak i podszkoliłem języki obce - w tym wypadku był to język angielski i język niemiecki . Dało mi to możliwość zdobycia certyfikatów, co dobrze wpłynie na moją przyszłość zawodową’’. (Piotr Bernaciak)

Trzy tygodnie upłynęły bardzo szybko. Warto dodać, że młodzież, z tytułu udziału w stażu zagranicznym, nie poniosła żadnych kosztów związanych z zakwaterowaniem, wyżywieniem, przejazdem, ubezpieczeniem, szkoleniami itd. Staże zagraniczne poszerzają i uzupełniają proces kształcenia dobrych fachowców - techników, potrafiących sprostać wyzwaniom współczesnego rynku pracy. Gwarantują lepszy start w życie zawodowe po ukończeniu szkoły. Praktykę dokumentują certyfikaty, które praktykanci otrzymali od Firmy WBS TRAINING AG oraz dokumenty Europass Mobilność- które podczas poszukiwania pracy staną się dodatkowym atutem osób uczestniczących w stażu zagranicznym.

Informacje zebrała

koordynator projektu

Marzena Dyndul

Druga grupa uczniów wyjechała na praktyki do Drezna

28 kwietnia 2014 zostały podpisane ze wszystkimi uczestnikami stażu   Umowy o staż ze wszystkimi załącznikami, tj: Porozumieniem o programie stażu (podpisanym przez trzy strony - beneficjenta, uczestnika, organizację przyjmującą), Kartą Jakości Stażu i Oświadczeniem uczestnika projektu.

10 maja uczniowie wyjechali do Niemiec na 3 - tygodniowe praktyki. W niedzielę 11 maja zwiedzili Drezno...

1  2  4   3

 ...i z ciekawością oczekiwali na rozpoczęcie praktyk w poniedziałek. Będą pracować w następujacych hotelach:

Quality Hotel Plaza

Konigsbrucker Str. 121a

Bernaciak Piotr

Piskorz Monika

Lewczuk Katarzyna

DORMERO Hotel Konigshof Dresden

Kreischaer Str 2

 

Biercewicz Joanna Angelika

Tomaszewska Dagmara Sylwia

Hotel Aviv

Flugelweg 4-6

Wiszniewska Agnieszka

Golubek Mateusz

Iłeczko Gabriela

NH Hotelbetriebs-u. Dienstleistungs Gmb H

NH Dresden Altmarkt

An der Kreuzkirche 2

 

Sobota Aleksandra

Jurkin Karolina

Macrander Hotels GmbH & Co. KG

Holiday Inn Dresden Stauffenbergallee 25a

Sawicka Magdalena

Paprocka Roksana

 

Bergwirtschaft – Wilder Mann

Hotel und Restaurant GmbH

Sobrigauer Weg 5

 

Kozłowska Dorota

Lisowska Joanna

RAMADA Resident Hotel

Brunner Strasse 11

 

Maciorowski Jakub

Cityherberge

Lingnerallee 3

 

Gudański Jakub


 

W dniach 29.09.2013 – 19.10.2013 grupa 16 uczniów z klasy IIAT, IIIAT, IIIBT, IVBT i IVCT kształcących się w zawodach technik hotelarstwa, kucharz, technik organizacji usług gastronomicznych, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik żywienia i gospodarstwa domowego odbyła trzytygodniowy staż w renomowanych niemieckich hotelach. 16 praktykantów miało możliwość zapoznać się z zasadami funkcjonowania hoteli w Niemczech. Zdobyli oni praktyczne doświadczenie w obsłudze gościa hotelowego na różnych stanowiskach pracy.

Uczniowie w trakcie pobytu w Niemczech wiele zwiedzali, doskonaląc swoje umiejętności posługiwania się językiem niemieckim i angielskim oraz zapoznając się niemiecką kulturą. Uczniowie zwiedzali Drezno pod opieką niemieckojęzycznych przewodników; mieli okazję obejrzeć najbardziej znane zabytki starej części Drezna (Frauenkirche, Zwinger, operę Sempera, tarasy Brühla, budynek Akademii Sztuk Pięknych…) W drugą niedzielę pobytu w Niemczech uczniowie byli na całodniowej wycieczce w Berlinie. Zwiedzili z przewodnikiem Berlin, dzielnicę rządową wraz z wizytą w Reichstagu. Podziwiali panoramę Berlina z kopuły Reichstagu. Zobaczyli Bramę Brandenburską oraz Plac Poczdamski, Judenmahnmal ( pomnik pamięci Żydom), Alexanderplatz, aleję Unter den Linden, Wyspę Muzeów, East Side Gallery, Checkpoint Charlie. W trzecią niedzielę uczniowie zwiedzili Zamek Pillnitz – letnią rezydencję królów saskich, zabytkową kolejką wjechali na wzgórze, aby podziwiać panoramę miasta, a po południu zwiedzili wystawę czasową i stałą w ,,Hygiene” Museum. W czasie wolnym młodzież indywidualnie poznawała miasto, odkrywała jego urok i atmosferę. Poznawała zwyczaje, kulturę i codzienne życie mieszkańców kraju gospodarza. Uczniowie odbywali staż w niemieckich hotelach: Quality Plaza, Art’otel, Terrassenufer, Bonhoeffer, Point, Aviv oraz w Cityherberge.

Zadania praktykantów:
1. Przyjmowanie gości w recepcji hotelu.
2. Przywitanie i pożegnanie gościa.
3. Oferowanie zakresu usług hotelu.
4. Przyjmowanie zamówień, realizowanie ich i rozliczanie.
5. Przygotowanie i utrzymanie sali konsumpcyjnej zgodnie ze standardem.
6. Realizowanie bieżących potrzeb gościa.
7. Zarządzanie powierzonymi narzędziami i środkami pracy.
8. Utrzymanie pomieszczeń mieszkalnych i ogólnodostępnych w stałej gotowości eksploatacyjnej zgodnie ze standardami.
9. Utrzymanie warunków sanitarno-higienicznych.
10. Obsługa gości w restauracji hotelowej (serwowanie dań i napojów).
11. Praca w kuchni (przygotowanie posiłków).

 Wiedza, umiejętności i kwalifikacje, jakie uczniowie nabyli podczas stażu:
1. Umiejętności związane z fachową i kompleksową obsługą gości hotelowych, a więc:  zorganizowanie pracy zakładu hotelarskiego, odpowiednia pod względem jakości obsługa gości hotelowych, gromadzenie informacji i planowanie różnego rodzaju usług hotelarskich dla potrzeb gości.
2. Sprawności i umiejętności językowe: umiejętność posługiwania się specjalistycznym językiem obcym w zawodzie technik hotelarstwa, prowadzenie rozmów z klientami w języku niemieckim i angielskim.
3. Umiejętności i kompetencje w zakresie obsługi komputera: obsługa programu komputerowego do obsługi recepcji.
4. Umiejętności i kompetencje organizacyjne: określanie priorytetów, umiejętne zarządzanie relacjami w zespole.
5. Umiejętności i kompetencje społeczne: umiejętności komunikacyjne w codziennych kontaktach z gośćmi hotelowymi, umiejętność adaptacji i pracy w zespole.

 

Trzy tygodnie upłynęły bardzo szybko. Z szóstkami i piątkami w dzienniczkach praktyk, z ogromem wrażeń i bagażem doświadczeń 19 października uczniowie wrócili do Polski. Warto dodać, że młodzież z tytułu udziału w stażu zagranicznym nie ponosi żadnych kosztów związanych z zakwaterowaniem, wyżywieniem, przejazdem, ubezpieczeniem, szkoleniami itd. Programy LdV poszerzają i uzupełniają proces kształcenia dobrych fachowców - techników, potrafiących sprostać wyzwaniom współczesnego rynku pracy. Są szansą na lepszy start w życie zawodowe po ukończeniu szkoły.

Pobyt za granicą dostarczył niezapomnianych wrażeń. Integracja w grupie, konieczność porozumiewania się w języku obcym, poznanie nowych osób, poznanie niemieckiej kuchni, zwyczajów i kultury to same zalety takiego wyjazdu. Odbytą praktykę dokumentują certyfikaty, które otrzymali praktykanci od Firmy WBS TRAINING AG oraz dokumenty Europass Mobilność. Dokumenty, które podczas poszukiwania pracy staną się dodatkowym atutem osób uczestniczących w stażu zagranicznym. Potwierdzają one miejsce, termin i program stażu.

 

 

13 grudnia 2013 odbyła się w naszej szkole uroczystość rozdania Europassów Mobilność oraz Certyfikatów POKL i prezentacja z trzytygodniowej praktyki zawodowej w Dreźnie grupy pierwszej.

 

W ramach realizacji projektu: „Profesjonalne praktyki w Niemczech w branży hotelarsko-gastronomicznej uczniów Zespołu Szkól Zawodowych szansą na ich mobilność zawodową" 16 osobowa grupa z klas drugich, trzecich i czwartych Technikum nr 3 w okresie od 29 września do 19 października bieżącego roku odbywała trzytygodniowy staż w renomowanych niemieckich hotelach.

Projekt mógł zostać zrealizowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. "Staże i praktyki zagraniczne dla osób kształcących i szkolących zawodowo" Priorytet III – Wysoka jakość systemu oświaty, Działanie 3.4 – Otwartość systemu oświaty w kontekście uczenia się , Poddziałanie 3.4.2 – Upowszechnianie uczenia się przez całe życie,

Pobyt za granicą dostarczył nam niezapomnianych wrażeń. Integracja w grupie, konieczność porozumiewania się w języku obcym, poznanie nowych osób, poznanie niemieckiej kuchni, zwyczajów i kultury to same zalety takiego wyjazdu. Naszą praktykę dokumentują certyfikaty WBS TRAINING AG oraz certyfikaty POKL i Certyfikaty Europass Mobilność, które otrzymaliśmy z rąk pani dyrektor ZSZ Haliny Rommel.

 

p1010208 p1010231 p1010243 p1010251

 

Zespół Szkół Zawodowych rozpoczyna realizację drugiej części projektu „Profesjonalne praktyki w Niemczech w branży hotelarsko-gastronomicznej uczniów Zespołu Szkół zawodowych szansą na ich mobilność zawodową w ramach projektu systemowego ,,Staże i praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo” realizowanego przez FRSE w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego – Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki na zasadach Programu Leonardo da Vinci będącego częścią Programu Uczenie się przez całe życie”.W ramach tej części projektu 16 uczniów ZSZ wyjedzie na 3 – tygodniowy staż zawodowy do hoteli w Dreźnie. 08. 01 2014 r. zorganizowane zostało zebranie z uczniami szkoły, podczas którego zapoznano młodzież z regulaminem rekrutacji oraz omówiono kryteria naboru. Zgodnie z regulaminem osoby zainteresowane wyjazdem na praktykę zawodową na Drezna mają obowiązek złożyć formularze aplikacyjne do 10 lutego 2014 r.

ii grupa przygotowanie1 ii grupa przygotowanie2   ii grupa przygotowanie3

 

Od 10. 02. 2014 r. rozpoczęła się realizacja harmonogramu przygotowania językowego, pedagogicznego i kulturowego. Prowadzone zajęcia mają za zadanie jak najlepsze przygotowanie uczniów naszej szkoły do odbycia zagranicznego stażu zawodowego. Harmonogram przygotowania uwzględnia:50 godz. zajęć z języka niemieckiego, które mają na celu wyposażenie stażystów w umiejętności komunikowania się oraz posługiwania się słownictwem zawodowym;8 godz. zajęć przygotowania kulturowego, w trakcie których stażyści poznają region, w którym będą odbywali staż, jego historię, geografię i tradycje;8 godz. zajęć przygotowania pedagogicznego, podczas których zdobędą kluczowe umiejętności interpersonalne niezbędne podczas stażu. Zajęcia odbywają się codziennie po lekcjach oprócz piątku. W celu efektywnej realizacji zajęć z funduszy projektu zakupiono pomoce dydaktyczne. Po odpowiednim przygotowaniu językowym, kulturowym i pedagogicznym 16 osobowa grupa młodzieży naszej szkoły pod opieką 2 nauczycieli wyjedzie do Drezna. W ciągu 3 tygodniowego stażu młodzież będzie pracowała w niemieckich hotelach i restauracjach. W czasie wolnym od zajęć młodzież weźmie udział w zajęciach rekreacyjnych i wycieczkach krajoznawczych, m.in. do Berlina. Świadectwem zdobytych umiejętności podczas stażu będzie dokument Europass Mobilność honorowany przez pracodawców w Unii Europejskiej oraz Certyfikat odbycia praktyk zawodowych.

otkanie z rodzicami uczniów zakwalifikowanych do wyjazdu na Węgry