Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel/fax  87 428 32 41

eu flag-erasmus vect pos

"Zagraniczne praktyki szansą na rozwój kompetencji przyszłych

pracowników w branży hotelarsko - gastronomicznej"

Nr projektu 2014-1-PL01-KA102-000822

Okres realizacji 01.07.2014 - 30.06.2016

Budżet 31 036,00 Euro

 


 SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI PROJEKTU tutaj


 Dzień Kuchni Niemieckiej i wręczenie dokumentów Europass

Obchody Dnia Kuchni Niemieckiej (17 grudnia 2015 r.) były w naszej szkole bardzo atrakcyjne. Uczniowie na zakończenie projektu „Zagraniczne praktyki szansą na rozwój kompetencji przyszłych pracowników w branży hotelarsko-gastronomicznej” przygotowali informacje na temat kuchni niemieckiej, najważniejsze receptury wraz z prezentacjami multimedialnymi, które zaprezentowali na przerwach międzylekcyjnych. Wiadomości były sprawdzane za pomocą konkursów i quizów na wesoło, a zwycięzcy otrzymali nagrody. Odbyła się również degustacja ciasteczek niemieckich, sałatki ziemniaczanej i wielu innych smakołyków. Na zakończenie uroczystości uczniowie opowiedzieli o swojej praktyce zawodowej w Dreźnie i czasie wolnym oraz odebrali dokumenty ,,Europass” z rąk Pani dyrektor Haliny Rommel.


 


Sprawozdanie z realizacji drugiej części mobilności zawodowej w Dreźnie

Wartość projektu: 31036.00 EURO
Partner: Firma WBS TRAINING AG
Termin realizacji dla pierwszej grupy: 05.10.2015 - 16.10.2015
Zarządzanie projektem: dyr Halina Rommel
Opiekun i koordynator projektu: mgr Marzena Dyndul
Miejsce realizacji: Drezno
Ilość uczestników: 9 grupy drugiej


W ramach realizacji projektu: „Zagraniczne praktyki szansą na rozwój kompetencji przyszłych pracowników w branży hotelarsko-gastronomicznej”nr projektu: 2014-1-PL01-KA102-000822 w ramach programu: ERASMUS + dziewięciu uczniów z klas: II A T, II B T, III, A T i III B T kształcących się w zawodach technik hotelarstwa oraz technik żywienia i usług gastronomicznych w okresie od 05.10.2015 do 16.10.2015 po raz czwarty odbywała dwutygodniowy staż w renomowanych niemieckich hotelach. W hotelu ,,Macrander Hotels GmbH & Co. KG” i ,,Holiday Inn Dresden” pracowali Michał Ankiewicz i Angelika Grochowska, w hotelu ,,Quality Plaza” swój staż odbywali Katarzyna Szykowska i Jakub Gudański . W hotelu: ,, ELBFLORENZ” nowe doświadczenia zdobywały Anna Mróz i Joanna Lisowska, a w hotelu ,,AVIV” Martyna Jastrzębska i Patrycja Kęcka. Na praktykę do hotelu ,,Pointhotel” samodzielnie dojeżdżała Julita Perzyło.
Praktykanci mieli możliwość zapoznać się z zasadami funkcjonowania hoteli w Niemczech. Zdobyli praktyczne doświadczenie w obsłudze gościa hotelowego na różnych stanowiskach pracy w kuchni hotelowej, sali konsumenckiej jak i dziale housekeepingu.


Oto wspomnienia naszych praktykantów:


,,Praktyki w Dreźnie odbyły się w bardzo przyjaznej atmosferze, nasza zgrana grupa po pracy dużo czasu spędzała na wspólnej integracji. Zwiedzaliśmy zabytki i spacerowaliśmy. W pracy spotkałam miłą załogę, która zaopiekowała się mną od pierwszego dnia moich praktyk. Wiele się tam nauczyłam, zobaczyłam jak funkcjonuje hotel w innym państwie, poznałam specyfikę pracy w części konsumenckiej i restauracji, obsługiwałam gości i doradzała w razie pytań. Z miłą chęcią wzięłabym udział w kolejnym takim projekcie”


,,Moim zdaniem było bardzo fajnie, nabyłam nowe umiejętności, poznałam nowych ludzi, poprawiłam umiejętność porozumiewania się w języku niemieckim i angielskim, dużo zwiedzałam, poznałam nowe zwyczaje panujące w Niemczech”


,,Nasze praktyki odbyły się w bardzo miłej atmosferze, bardzo jestem zadowolona z praktyk zawodowych w Dreźnie grupa była bardzo zgrana a ludzie w pracy bardzo mili i przyjaźni dla mnie. Zwiedziliśmy wiele wspaniałych miejsc. Pobyt w Dreźnie będę wspominać bardzo miło i nie ukrywam, że będę tęsknić za tym miejscem, ponieważ atmosfera była niepowtarzalna”


,,Bardzo miło wspominam czas spędzony w Dreźnie na praktyce zawodowej jak i po. Miałam okazję zapoznać się z panującą tu kulturą. W hotelu ,,Quality Plaza” zdobyłam większe doświadczenie zawodowe i wiedzę. Wszystkie umiejętności wyniesione z praktyk w przyszłości na pewno ułatwią mi znalezienie dobrej pracy w moim zawodzie”

Po dwóch tygodniach z ogromem wrażeń i bagażem doświadczeń 17 października 2015 uczniowie wrócili do Giżycka. Młodzież z tytułu udziału w stażu zagranicznym nie poniosła żadnych kosztów związanych z zakwaterowaniem, wyżywieniem, przejazdem, ubezpieczeniem, szkoleniami itd. Programy Erasmus + poszerzają i uzupełniają proces kształcenia dobrych fachowców - techników, potrafiących sprostać wyzwaniom współczesnego rynku pracy. Są szansą na lepszy start w życie zawodowe po ukończeniu szkoły. Pobyt za granicą dostarczył niezapomnianych wrażeń. Integracja w grupie, konieczność porozumiewania się w języku obcym, poznanie nowych osób, poznanie niemieckiej kuchni, zwyczajów i kultury to same zalety takiego wyjazdu. Odbytą praktykę dokumentują certyfikaty, które otrzymali praktykanci od Firmy WBS TRAINING AG oraz dokumenty Europass Mobilność. Dokumenty, które podczas poszukiwania pracy staną się dodatkowym atutem osób uczestniczących w stażu zagranicznym. Potwierdzają one miejsce, termin i program stażu.

 

 


 

Pobyt uczniów w Dreźnie

Uczniowie pierwszego dnia pobytu w Dreźnie mieli okazję zwiedzić Stare Miasto i jego zabytki.

Oto ich harmonogram praktyk.


 

Zajęcia przygotowawcze oraz podpisanie umów o staż

Dnia 18 października 2015 z udziałem rodziców, zostały podpisane ze wszystkimi uczestnikami stażu Umowy o staż ze wszystkimi załącznikami:

Załącznik I Porozumienie o programie zajęć dla mobilności osób uczących się w ramach sektora Kształcenie i Szkolenia Zawodowe w programie Erasmus+
Załącznik II Warunki Ogólne
Załącznik III Karta Jakości Mobilności

Zakończyły się również zajęcia przygotowawcze z języka niemieckiego, które trwały od 25 maja, przez cały
czerwiec i wrzesień w poniedziałki i środy w godzinach 15.00-16.30.


Grupa wyjedzie na praktyki zawodowe 03 października 2015 roku, a od 05 do 16.10 uczniowie będą pracować w następujących hotelach w Dreźnie :

LP Imię i nazwisko Nazwa i adres hotelu
 1 Ankiewicz Michał Mateusz

Holiday Inn

Stauffenbergallee 25A,

01099 Dresden

 2 Grochowska Angelika

Holiday Inn

Stauffenbergallee 25A,

01099 Dresden

 3 Gudański Jakub Piotr

Quality Plaza Inn

Königsbrücker Str. 121 a

Dresden

 4 Jastrzębska Martyna Magdalena

Hotel Aviv Dresden

Flügelweg 4-6

01157 Dresden

 5 Kęcka Patrycja

Hotel Aviv Dresden

Flügelweg 4-6

01157 Dresden

 6 Lisowska Joanna

HOTEL ELBFLORENZ

 Rosenstraße 36 01067 Dresden

 7 Mróz Anna

HOTEL ELBFLORENZ

Rosenstraße 36 01067 Dresden 01069 Dresden

 8 Perzyło Julita

Pointhotel

Königsbrücker Landstr. 71

01109 Dresden

 9 Szykowska Katarzyna

Quality Plaza Inn

Königsbrücker Str. 121 a

Dresden


Uroczystość wręczenia dokumentów Europass - Mobilność

Dnia 26 czerwca 2015 odbyła się prezentacja praktyk zawodowych w Dreźnie oraz uroczyste wręczenie dokumentów Europass - Mobilność uczestnikom wyjazdu.

Organizator: Marzena Dyndul


 

Zajęcia przygotowawcze

Przez cały czerwiec w poniedziałki i środy w godzinach 15.00-16.30. w sali 7 bud. B odbywają się zajęcia przygotowawcze z języka niemieckiego dla uczestników drugiej grupy wyjeżdżającej do Drezna w październiku 2015.

serdecznie zapraszam
koordynator projektu

Marzena Dyndul


 

Sprawozdanie z realizacji pierwszej części mobilności zawodowej w Dreźnie

Wartość projektu: 31036.00 EURO
Partner: Firma WBS TRAINING AG
Termin realizacji dla pierwszej grupy: 04.05.2015 - 15.05.2015

Zarządzanie projektem: dyr Halina Rommel
Opiekun i koordynator projektu: mgr Marzena Dyndul

Miejsce realizacji: Drezno
Ilość uczestników: 9 z grupy pierwszej

W ramach realizacji projektu: „Zagraniczne praktyki szansą na rozwój kompetencji przyszłych pracowników w branży hotelarsko-gastronomicznej ”nr projektu: 2014-1-PL01-KA102-000822 w ramach programu: ERASMUS + dziewięciu uczniów z klas: II A T, II B T, III, A T i III B T kształcących się w zawodach technik hotelarstwa oraz technik żywienia i usług gastronomicznych w okresie od 04.05.2015 do 15.05.2015 odbywała dwutygodniowy staż w renomowanych niemieckich hotelach. W hotelu ,,ELBFLORENZ” pracowali Piotr Bernaciak i Magdalena Sawicka, w hotelu ,,The Westin Bellevue Dresden” Mateusz Golubek i Monika Piskorz, w grupie hoteli ,,Macrander Hotels GmbH & Co. KG” i ,,Holiday Inn Dresden” swój staż odbywali: Agnieszka Markiewicz, Krystyna, Dagmara Dziemianczyk i Kamil Świderski.
Paulina Milewska samodzielnie pracowała w hotelu ,,AVIV” i Paweł Piotr Piątek w hostelu ,,Cityherberge”. Praktykanci mieli możliwość zapoznać się z zasadami funkcjonowania hoteli w Niemczech. Zdobyli praktyczne doświadczenie w obsłudze gościa hotelowego na różnych stanowiskach pracy w kuchni hotelowej, sali konsumenckiej jak i dziale housekeepingu.

 

Najlepiej jak sami opowiedzą nam o swoich praktykach:

,,Od 04.05.15 do 15.05.15 dzięki funduszom unijnym miałem możliwość wzięcia udziału w praktyce zawodowej, która miała miejsce w Dreźnie. Przez dwa tygodnie wykonywałem powierzane mi zadania przez opiekunów z hotelu Holiday Inn.


Pierwszym działem, z którym miałem styczność był housekeeping. Do moich obowiązków należało: przygotowanie jednostki mieszkalnej przed i w trakcie pobytu gości, wstawek oraz dostawek. Sprawdzałem stan czystości części rekreacyjnej, węzłów higieniczno-sanitarnych hotelu, hallu,a także klatek schodowych. . Uzupełniałem i segregowałem zapasy galanterii hotelowej wraz z pościelą.


W drugim tygodniu pracowałem jako kelner. Obsługiwałem gości restauracji hotelowej oraz uczestników konferencji, ustawiałem nakrycia stołów, sprzątałem bar, przygotowywałem sale konferencyjne do spotkań biznesowych, dekorowałem salę konsumencką do lunchów, na zapleczu restauracji wykonywałem prace ułatwiające obsługę gości.

Większość z wymienionych wyżej zadań wykonywałem sam, oczywiście pod nadzorem opiekunów i po wcześniejszym przeszkoleniu. Dzięki temu mogłem rozwijać swoje kompetencje zawodowe. Moi opiekunowie zawsze byli gotowi nieść pomoc oraz dbali o dobrą atmosferę w pracy między pracownikami, dzięki czemu nawiązałem nowe znajomości, które z pewnością wykorzystam w przyszłości.


Po pracy często zwiedzałem drezdeńską starówkę i to niemal co dzień, ponieważ zapewniono całej naszej grupie świetne lokum- ,,Cityherberge”. Schronisko miejskie usytuowane w samym centrum Drezna, trzy minuty spaceru od węzła przesiadkowego komunikacji miejskiej, a sześć minut od centrum starego miasta.


Weekendy podczas pobytu były przeznaczone na wycieczki. Saksonia ma bardzo dużo do zaoferowania turystom, same okolice stolicy landu są pełne atrakcji. Nie musieliśmy wyjeżdżać daleko, aby zobaczyć coś ciekawego. Zwiedziliśmy pałac Zwinger, zespół parkowo-pałacowy w Pilnitz, przejechaliśmy się unikatową kolejką podwieszaną ,,Schwebebahn”, zwiedziliśmy muzeum militaryzacji, higieny, poznaliśmy historię drezdeńskiej starówki. Osobiście chętnie wybierałem się na drugą stronę Elby, gdzie znajduje się cała masa kawiarni, a atmosfera jest luźniejsza niż w barokowej części Drezna.


Cieszę się, ze my- uczniowie Technikum nr 3 mamy szansę na wzięcie udziału w zagranicznych praktykach zawodowych. Wiedza, jaką z nich czerpiemy zostaje dla nas na całe życie.(Kamil Świderski, hotelarz kl III B T)

 

Po dwóch tygodniach z ogromem wrażeń i bagażem doświadczeń 16 maja uczniowie wrócili do Polski. Warto dodać, że młodzież z tytułu udziału w stażu zagranicznym nie ponosi żadnych kosztów związanych z zakwaterowaniem, wyżywieniem, przejazdem, ubezpieczeniem, szkoleniami itd. Programy Erasmus + poszerzają i uzupełniają proces kształcenia dobrych fachowców - techników, potrafiących sprostać wyzwaniom współczesnego rynku pracy. Są szansą na lepszy start w życie zawodowe po ukończeniu szkoły.
Pobyt za granicą dostarczył niezapomnianych wrażeń. Integracja w grupie, konieczność porozumiewania się w języku obcym, poznanie nowych osób, poznanie niemieckiej kuchni, zwyczajów i kultury to same zalety takiego wyjazdu. Odbytą praktykę dokumentują certyfikaty, które otrzymali praktykanci od Firmy WBS TRAINING AG oraz dokumenty Europass Mobilność. Dokumenty, które podczas poszukiwania pracy staną się dodatkowym atutem osób uczestniczących w stażu zagranicznym. Potwierdzają one miejsce, termin i program stażu.

Informacje zebrała: koordynator projektu
Marzena Dyndul


Podpisanie umów o staż w Dreźnie.

W ramach projektu Erasmus+: „Zagraniczne praktyki szansą na rozwój kompetencji przyszłych pracowników w branży hotelarsko-gastronomicznej” nr projektu: 2014-1-PL01-KA102-000822, realizowanym w naszej szkole, dnia 22 kwietnia 2015 z udziałem rodziców, zostały podpisane ze wszystkimi uczestnikami stażu.

Grupa wyjedzie na praktyki zawodowe 02 maja 2015 roku,  a  od 04 do 15  maja  uczniowie będą pracować w następujących hotelach w Dreźnie :

LP Imię i nazwisko Nazwa i adres hotelu
 1 Piotr Bernaciak

HOTEL ELBFLORENZ

Rosenstraße 36 01067 Dresden

 2 Paweł Piotr Piątek

Cityherberge

Lingnerallee 3

01069 Dresden

 3 Paulina Milewska

Hotel Aviv Dresden

Flügelweg 4-6

01157 Dresden

 4 Monika Piskorz

The Westin Bellevue Dresden

Große Meißner Straße 15

01097 Dresden

 5 Mateusz Golubek

The Westin Bellevue Dresden

Große Meißner Straße 15

01097 Dresden

 6 Magdalena Sawicka

HOTEL ELBFLORENZ

Rosenstraße 36 01067 Dresden

 7 Krystyna Dagmara Dziemianczyk

Macrander Hotels GmbH & Co. KG

Holiday Inn Dresden

Stauffenbergallee 25a

01099 Dresden

 8 Kamil Świderski

Macrander Hotels GmbH & Co. KG

Holiday Inn Dresden

Stauffenbergallee 25a

01099 Dresden

 9 Agnieszka Markiewicz

Macrander Hotels GmbH & Co. KG

Holiday Inn Dresden

Stauffenbergallee 25a

01099 Dresden


 

Zajęcia przygotowawcze

Od 11.02.2015 w naszej szkole zaczęły się zajęcia z języka niemieckiego, przygotowujące 9 uczniów Technikum Nr 3 do wyjazdu na dwutygodniowe praktyki zawodowe w Dreźnie w ramach projektu „Zagraniczne praktyki szansą na rozwój kompetencji przyszłych pracowników w branży hotelarsko-gastronomicznej ".

Zajęcia odbywają sie w poniedziałki i środy w godzinach 15.00 - 16.30 - sala 7 budynek B.
Zapraszamy również wszystkich chętnych, którzy w przyszłości są zainteresowani wyjazdem na zagraniczne praktyki.

przygotowanie do zaj -1 grupa przygotowanie do zaj 2 -1 grupa


 Rekrutacja

Trwa rekrutacja na wyjazd zagraniczny na praktyki w Dreźnie (Niemcy) w ramach projektu "Zagraniczne praktyki szansą na rozwój kompetencji przyszłych pracowników branży gastronomiczno-hotelarskiej". Umowa na realizację tego projektu została podpisana przez Zespół Szkół Zawodowych z Fundacją Rozwoju Systemu Edukacji w ramach programu ERASMUS+. 

Projekt skierowany jest do 18 uczniów kształcących się w zawodach technik hotelarstwa oraz technik żywienia i usług gastronomicznych.
Najważniejszymi jego celami są: podniesienie umiejętności zawodowych uczestników/ek, poszerzenie ich kompetencji i wiedzy w oparciu o europejskie standardy branży hotelarsko-gastronomicznej, podniesienie kompetencji językowych, kształtowanie kreatywności, otwartości oraz mobilnych postaw, poznanie odmiennej historii, kultury i tradycji.
Projekt zakłada przygotowanie uczestników do wyjazdu oraz odbycie przez nich 2 tygodniowej praktyki zawodowej w Dreźnie w hotelach i restauracjach o wysokim standardzie. Uczniowie będą podzieleni na dwie  9 osobowe grupy. Pierwsza grupa wyjedzie na staż wiosną  2015, grupa druga jesienią  2015 roku. Przewiduje się udział 1 opiekuna na grupę. W celu optymalnego przygotowania uczniów do praktyki, przed wyjazdem zostaną objęci przygotowaniem językowo - kulturowo - pedagogicznym i wsparciem merytorycznym.

Regulamin rekrutacji i uczestnictwa w projekcie

Formularz zgłoszeniowy