Zespół Szkół Zawodowych
ul. 1 Dywizji im. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel/fax  87 428 32 41

Wypełnianie dokumentacji hotelowej podczas Dni Otwartych

Nazwiska osób (gimnazjalistów), które w Dzień Otwarty Szkoły podjęły próbę samodzielnego wypełnienia dokumentacji hotelowej i zrobiły to bezbłędnie:

  1. Fabisiak Julia

  2. Domańska Aleksandra

  3. Smolak Weronika

  4. Wojciechowski Wojciech

  5. Brodowski Robert

  6. Pieniak Aleksandra

  7. Kułaga Renata

  8. Żołondek Anna

  9. Nowicka Milena

  10. Matulewicz Izabela

  11. Stasiak Dawid

  12. Syrnicka Kinga

  13. Bławat Eliza

  14. Tunkiewicz Natalia

  15. Jurewicz Justyna

  16. Mścichowska Paulina

  17. Stefaniak Monika

  18. Malinowska Iza

  19. Morel Julita

  20. Charkiewicz Gabriela

  21. Mucha Oliwia

  22. Adonowicz Karolina

Do zobaczenia we wrześniu!

II Edycja Konkursu pt.: Zagrajmy bez prądu"

Dnia 26 kwietnia 2017 r. Odbyła się II Edycja Konkursu pt.: Zagrajmy bez prądu" zorganizowanym przez Klub Młodego Nauczyciela przy Oddziale ZNP w Gizycku. Celem konkursu było promowanie alternatywnego sposobu nauki i spędzania czasu wolnego uczniów. W kategorii szkół ponadgimnazjalnych nasze uczennice z kl. II T zajęły:

I miejsce – Magda Malinowska
II miejsce Aleksandra Kotowska.

Gratulujemy!!!

Eliminacje Powiatowe Warmińsko-Mazurskiego Młodzieżowego Turnieju Motoryzacyjnego

W dniu 26 kwietnia 2017 r. w giżyckim LOK-u odbyły się Eliminacje Powiatowe Warmińsko-Mazurskiego Młodzieżowego Turnieju Motoryzacyjnego. Drużyna Zespołu Szkół Zawodwych w składzie Piotr Olchówka, Mateusz Paliński i Przemysław Gocaliński (kl. 3a Zasadniczej Szkoły Zawodowej Nr 2) zajęła I miejsce! Do zawodów naszą drużynę przygotowywali panowie: Wiesław Sakowski, Adam Rakowski oraz Przemysław Poczynek. GRATULUJEMY!!!

Zdjęcia i tekst: Przemysław Poczynek

Dzień Otwarty w Zespole Szkół Zawodowych

25 kwietnia w czasie Dnia Otwartego w Zespole Szkół Zawodowych gości witały urocze recepcjonistki, a boy hotelowy służył pomocą osobom z dużą ilością bagażu. Pokojowe uczyły artystycznego zwijania ręczników i ścielenia łóżka metodą standardową. W pracowni hotelarskiej wielu gimnazjalistów podjęło próbę samodzielnego wypełniania dokumentacji hotelowej.

Zainteresowani zawodem technik żywienia i usług gastronomicznych mogli wziąć udział w lekcji otwartej o kuchni hiszpańskiej. Dziewczęta w hiszpańskich strojach przy dźwięku kastanietów częstowały ciasteczkami churros. Można się też było napić herbatki z prawdziwej porcelany w wyśmienitym towarzystwie angielskiej królowej i lorda w smokingu i cylindrze. Stoisko pod hasłem „Zdrowo, swojsko, naturalnie” oferowało prawdziwą kurację witaminową w postaci owoców, warzyw i świeżo wyciskanych soków.

Mechanicy prezentowali lśniące samochody marki Opel i wiele urządzeń stosowanych w warsztatach samochodowych, w tym drukarkę 3D. Sprzedawczynie uczyły obsługi kasy fiskalnej i metkownicy, a fryzjerki tworzyły na głowach prawdziwe dzieła sztuki.

Największym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty decoupage, na których można było samodzielnie wykonać piękne ozdoby i obejrzeć wystawę prac uczniowskich.

Z prezentacji multimedialnych na holu można się było dowiedzieć o praktykach zagranicznych w Anglii, Niemczech i Hiszpanii organizowanych przez szkołę.

W sali kinowej w formie filmu krótkometrażowego przedstawiono ofertę szkoły na rok 2017/18.

Wizyta uczniów Technikum Nr 3 w 5-gwiazdkowych hotelach

Dnia 10 kwietnia 2017 roku 45 uczniów Technikum Nr 3 uczących się w zawodzie technik hotelarstwa oraz technik żywienia i usług gastronomicznych zwiedzili 5-gwiazdkowe hotele w Warszawie.

Pierwszym punktem zwiedzania był Hotel Mariott – pierwszy 5-gwiazdkowy hotel w Polsce. Uczniowie mieli okazję podejrzeć pracę recepcji i portiera. Spotkali się z szefem kuchni, asystentem dyrektora generalnego, pracownikiem kadr oraz innymi, którzy odpowiedzieli na szereg pytań zadanych przez młodzież. Największe wrażenie zrobił na uczniach widok z klubu nocnego zlokalizowanego na najwyższym piętrze hotelu. Poza zwykłym pokojem uczniowie mieli szansę zobaczyć apartament prezydencki, w którym gościł Prezydent Barack Obama i Michael Jackson.

Hotel InterContinental zwiedziliśmy w drugiej kolejności. Życzliwość tamtejszych pracowników przerosła nasze oczekiwania. Czekała na nas miła niespodzianka – napoje ciepłe i zimne oraz upominki firmowe. Młodzież zwiedziła większość działów w hotelu, rozmawiała z szefem kuchni restauracji Karola Okrasy i głównej restauracji hotelowej. Udało nam się zobaczyć jeden wolny tego dnia pokój. Duże wrażenie zrobił na uczniach widok z najwyższego piętra hotelu, gdzie zlokalizowany jest basen i siłownia.

Poza zwiedzaniem hoteli uczniowie świetnie się bawili w Hangarze 646, w którym pod okiem instruktora odbyli lekcję wychowania fizycznego. Inni natomiast obejrzeli wybrany przez siebie film w Kinie w Galerii Mokotów.

Opracowała: Diana Kopaczewska

Dzień Otwarty!

Zapraszamy!!!

 Dzień Otwarty

Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku

25 kwietnia w godz. 8.30 - 14.00

VII międzyszkolny konkurs "Wiedzy o turystyce i hotelarstwie"

6 kwietnia w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu 28 uczniów stanęło do VII międzyszkolnego konkursu "Wiedzy o turystyce i hotelarstwie". Celem konkursu buło podniesienie poziomu kształcenia zawodowego, pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami związanymi z hotelarstwem oraz konfrontacja możliwości osiągnięć uczniów z rożnych szkół, nawiązanie współpracy pomiędzy szkołami i nauczycielami uczącymi w szkołach o profilu hotelarskim.

Naszą szkołę reprezentowała Aleksandra Sobota uczennica klasy IV b T i Natalia Komosa uczennica klasy II T. Natalia jako jedyna drugoklasistka zakwalifikowała się do drugiego etapu i ostatecznie zajęła 7 miejsce. Ola zajęła 11 miejsce. Gościem specjalnym konkursu był Inspektor Hotelowy - Karol Weber, założyciel bloga Enjoy your stays.

Opracowała: Diana Kopaczewska

77 rocznica Zbrodni Katyńskiej

Dnia 12 kwietnia 2017 r. delegacja naszej szkoły uczestniczyła w uroczystości upamiętniającej 77 rocznicę Zbrodni Katyńskiej. Uroczystość odbyła się przy Krzyżu Katyńskim na Cmentarzu Komunalnym w Giżycku. W Poczcie Sztandarowym Zespołu Szkół Zawodowych wystąpili Piotr Olchówka, Natalia Komosa oraz Magdalena Święcica. Opiekunem był p. Przemysław Poczynek.

Opracowanie i zdjęcia: Przemysław Poczynek

Wizyta dzieci z Ośrodka Rehabilitacyjno-Edukacyjno-Wychowawczego w Giżycku

2 kwietnia co roku na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Świadomości Autyzmu, ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych. Głównym przesłaniem jest podnoszenie świadomości społecznej na temat autyzmu. Charakterystycznym motywem obchodów jest kolor niebieski i podświetlanie budynków na niebiesko. 

3 kwietnia w Zespole Szkół Zawodowych w Giżycku odbyły się warsztaty kulinarne dla dzieci dotkniętych autyzmem. Zajęcia przygotowała klasa II Technikum, grupa technik żywienia i usług gastronomicznych pod kierunkiem nauczyciela Urszuli Siergiej-Todryk. Młodzież wraz z dziećmi przygotowywała pizzę. Dzieci mogły zapoznać się z podstawowymi czynnościami w kuchni. Nasza młodzież uświadomiła sobie, czym jest Autyzm. Zajęcia miały na celu zachęcenie młodych ludzi do podejmowania działań i zwracania uwagi na niedopuszczalną dyskryminację, nadużycia i izolację, jakich doświadczają ludzie dotknięci autyzmem oraz ich najbliżsi.

Opracowała: Urszula Siergiej-Todryk

XXII Wojewódzki Konkurs Kulinarny O Tytuł „MISTRZA SZKOLNEJ PATELNI”

XXII WOJEWÓDZKI KONKURS KULINARNY O TYTUŁ „MISTRZA SZKOLNEJ PATELNI” odbył się dnia 30 MARCA 2017 r. w Zespole Szkół nr 2 im. Władysława Jagiełły w Mrągowie. Konkurs miał na celu przybliżenie wszystkim uczestnikom oraz gościom smaków i walorów Warmii i Mazur, jednocząc przy tym środowisko gastronomiczne uczniów i nauczycieli. W potyczkach kulinarnych uczestniczyło 14 zespołów ze szkół o profilu gastronomicznym województwa warmińsko- mazurskiego. Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy drugiej Technikum, Magdalena Pisiak oraz Aleksandra Kotowska wraz z opiekunem Urszulą Siergiej-Todryk. Uczestnicy wykonywali potrawy z królika w ilości pięciu porcji według zasad przewidzianych zgodnie z regulaminem. Młodzi adepci sztuki kulinarnej z naszej szkoły przygotowali „ Królewskie roladki”. Potrawy oceniali znani kucharze m.in. Szef Kuchni Hotelu Anders p. Dariusz Struciński. Uczennice Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku pogłębiły swoją wiedzę z zakresu sztuki kulinarnej a także nawiązały współpracę z przedstawicielami innych szkół.

Opracowała: Urszula Siergiej-Todryk