Zespół Szkół Zawodowych
ul. 1 Dywizji im. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel/fax  87 428 32 41

Wyniki Konkursu z Języka Niemieckiego ...

... z dnia 28 lutego, w którym wzięli uczniowie klas I – III Technikum:

I miejsce: Anna Mróz - kl III B T
II miejsce: Piotr Orzechowski – kl II T i Klaudia Kluczek - kl. III BT
III miejsce: Karolina Lenda, Diana Dunowska i Klaudia Kosecka – kl II T

Serdecznie gratuluję i życzę dalszych sukcesów
Marzena Dyndul, organizator

SZKOLNY KONKURS KULINARNY O TYTUŁ "MISTRZA SZKOLNEJ PATELNI"

Dnia 17 lutego 2017 roku po raz kolejny w naszej szkole do kuchennej rywalizacji stanęli uczniowie klas I, II, III i IV o profilu gastronomicznym (Zasadniczej Szkoły Zawodowej orazTechnikum Nr3). Tematem konkursu był : "Królik i król ziemniak". W tym roku po raz pierwszy gościliśmy gości z Litwy, którzy również wzięli udział w potyczkach kulinarnych. Uczniowie pracowali w dwuosobowych grupach w dwóch turach. W konkursie udział wzięło 20 uczniów (10 zespołów) z naszej szkoły oraz 4 uczniów (2 zespoły) ze szkoły w Alytus. Młodzież pracowała od rana w pocie czoła, po południu stół był zastawiony różnorodnymi potrawami. Dominował królik pieczony w przeróżnych postaciach z dodatkami skrobiowymi i witaminowymi. Potrawy oceniali: Dariusz Baryga (szef kuchni - Tawerna Dezeta, absolwent naszej szkoły), Małgorzata Baranowska (kucharz Tawerna Dezeta, wicemistrzyni Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego), Halina Poboża ( dyrektor Cechu Rzemieślników i Przedsiębiorców), Łucja Jurewicz ( właścicielka Restauracji Zagłoba w Wydminach). Najlepsi zostali nagrodzeni, chociaż nie było łatwo wyłonić najlepszych młodych kucharzy.

Nagrody rzeczowe sponsorowali:
1. Rada Rodziców ZSZ
2. p. H. Poboża (Cech Rzemieślników i Przedsiębiorców)
3. Dariusz Baryga i Małgorzata Baranowska (Tawerna Wilkasy)
4. Przemysław Rakowski (Żółty Fotel - Giżycko)
5. p. G. Korytko (Zajazd Miłki).

Wyniki konkursu:
I miejsce : Aleksandra Kotowska i Magdalena Pisiak klasa II T-"Królik w sosie paprykowym z pieczonymi ziemniakami i warzywami"
II miejsce: Justinas Kerevicius i Virginijus Stadalius - " Królewskie roladki z królika"
III miejsce: Kacper Sawoń i Jacek Rutkowski klasa II T- " Roladki z królika w towarzystwie sosu grzybowego i ziemniaków puree na trawie szpinakowej".
Nagroda publiczności: Justinas Kerevicius i Virginijus Stadalius - " Królewskie roladki z królika"
Wyróżnienie: Krzysztof Bękalski klasa II BZSZ i Magdalena Racis klasa III BZSZ - "Comber z królika z redukcją winno- miodową, kaparami, podany z borowikami i lasagnetką buraczano-ziemniaczaną", Ewelina Bykowska i Angelina Skorupska klasa III AT - "Comber i roladki w panierce z pistacji, orzechów włoskich i słonecznika z sosem z karmelizowanego pora i szałwii oraz sosem żurawinowym"

Opracowała: Urszula Siergiej-Todryk

Konkurs Historyczny Wiedzy o Giżycku i Twierdzy Boyen

Dnia 20 kwietnia 2017 r. (czwartek) odbędzie się kolejna edycja Konkursu Historycznego Wiedzy o Giżycku i Twierdzy Boyen. Zgłoszenia uczniów przyjmują p. Justyna Chojnowska-Burblis oraz p. Małgorzata Rakowska-Ożga.

giżycko1.jpegtwierdza boyen.jpg

Narodowy Dzień Pamięci "Żołnierzy Wyklętych"

W ramach szkolnych obchodów Narodowego Dnia Pamięci "Żołnierzy Wyklętych" w dniu 2.03.2017r. młodzież z klas 3 b T i 4 a T, po wcześniejszym wysłuchaniu krótkich prelekcji w wykonaniu uczennic Anny Mróz i Dominiki Komosy (przybliżających epokę czasów powojennych), obejrzała spektakl Sceny Faktu Teatru Telewizji pt: "Pseudonim Anoda" w reżyserii Mariusza Malca. Spektakl opowiada powojenne losy młodego porucznika Jana Rodowicza, który wraz z końcem wojny próbował wrócić do normalnego życia. Nie zdawał sobie sprawy, że dla nowych komunistycznych władz był śmiertelnym wrogiem, potencjalnym przeciwnikiem ustroju. W Wigilię 1948 roku funkcjonariusze Urzędu Bezpieczeństwa aresztują "Anodę" w jego domu. 7 stycznia 1949 roku zostaje on zakatowany w gmachu Ministerstwa Bezpieczeństwa Publicznego.

Opracowała: Małgorzata Rakowska-Ożga

Dzień Przedsiębiorczości

Czternasta edycja Dnia Przedsiębiorczości odbędzie się 26 kwietnia 2017 r. Zapraszam wszystkich zainteresowanych uczniów z Technikum (klasy I-III) po odbiór kart do Szkolnego Ośrodka Kariery (s.203), szczegóły na plakatach w szkole. Dzień przedsiębiorczości sprzyja podejmowaniu przez młodych ludzi trafnych decyzji w planowaniu dalszej drogi edukacyjnej i zawodowej. Poprzez udział w programie uczniowie mają możliwość:
- odbycia jednodniowej wizyty w wybranym miejscu pracy weryfikującej plany edukacyjne,
- zweryfikowania swoich wyobrażeń o wymarzonym zawodzie,
- pozyskania informacji o wykształceniu, umiejętnościach, czy predyspozycjach niezbędnych do wykonywania danego zawodu,
- doświadczenia związku pomiędzy wykształceniem a karierą zawodową,
- zapoznania się z organizacją i zarządzaniem firmą.

Koordynator: Małgorzata Kazaniecka

Dzień Przedsiębiorczości 2017.jpg

Winter Cambridge Cup 2017

Halowy Turniej Piłki Nożnej – Winter Cambridge Cup 2017 odbył się 21 lutego na sali gimnastycznej naszej szkoły. Wzięły w nim udział następujące klasy: IIA, I T, IVA T, IC, II T, IB oraz IIB/C, razem rozegrano 21 meczów. Pierwsze miejsce w zmaganiach sportowych zajęła kl. I T, drugie kl. IB ZSZ, trzecie kl. IVA T, królem strzelców został Piotr Maleszewski kl. I T. Zwycięzcy i uczestnicy Turnieju otrzymali nagrody ufundowane przez Radę Rodziców, Firmy: Trans-Żwir, Pindur. Wszystkim uczestnikom rozgrywek serdecznie gratulujemy!
Organizatorzy: Kamil Kajrys i Sylwia Dawsiewicz

 

 

 

Spotkanie z pasjonatem

Dnia 15 lutego odbyło się spotkanie z panem Jerzym Szerszenowiczem z Giżycka, który kolekcjonuje i dokonuje renowacji zabytkowych samochodów. Pan Jerzy spotkał się z uczniami, którzy uczą się w naszej szkole w zawodzie mechanik pojazdów samochodowych i blacharz samochodowy (1a, 2a, 3a i z1c- blacharz samochodowy. Zaprezentował młodzieży krok po kroku jak wygląda odrestaurowanie poszczególnych modeli, wśród nich wymienić można: Porsche 356 z 1964 roku, Mercedes W111 Cabrio z 1963 roku i Mercedes 190SL z 1961 roku oraz wiele innych i jak sam powiedział: „Jest to pasja piękna i twórcza – ze złomu powstaje auto jak fabrycznie nowe” Samochody w większości sprowadzane są w kontenerach drogą morską z USA. Spotkanie bardzo podobało się uczniom, nawiązano dalszą współpracę, pan Jerzy zaprosił zainteresowanych uczniów do obejrzenia aut na jego hali (prace renowacyjne i przechowywanie aut) i podzielenia się wiedzą na ich temat.

Opracowała Małgorzata Kazaniecka

Kolejna studniówka przeszła do historii!

Dnia 20.01.2017r. uczniowie Technikum nr 3 naszej szkoły bawili się na swoim pierwszym wielkim balu w Hotelu Tajty w Wilkasach. Po uroczystym otwarciu zabawy przez Panią Dyrektor Zofię Urbanowicz, wychowawców klas i rodziców, młodzież rozpoczęła zabawę tradycyjnym polonezem. Następnie uświetniono imprezę wesołym programem artystycznym. O północy podano wyśmienity tort ufundowany przez Radę Rodziców. Cudowna zabawa trwała do 4 rano. Będziemy ją pamiętać długo i wspominać w miarę upływu czasu z coraz większym sentymentem. 

Winter Cambridge CUP 2017

Halowy Turniej Piłki Nożnej Winter Cambridge CUP 2017 odbędzie się we wtorek 21.02.2017 r. Początek turnieju na sali gimnastycznej o godz. 9.00. Zgłoszenia 4-osobowych zespołów (wydrukowane) należy dostarczyć do piątku 17.02.2017 r. do godz. 9.00 do organizatorów: Pana Kamila Kajrysa / Pani Sylwii Dawsiewicz.

Zapraszamy!!!

2.jpg3.jpg4.jpg

 

 

Spotkanie z absolwentem I LO w Giżycku

Dnia 10 lutego 2017 roku uczniowie klasy III b T i grupa hotelarska II T udali się do I LO w Giżycku na spotkanie z podróżnikiem prawdziwym globtroterem, absolwentem w/w liceum – Pawłem Ciupą, który opowiedział o niezwykłych miejscach i niezwykłych ludziach.

Opracowała: Diana Kopaczewska

TURNIEJ WIEDZY O ZAWODACH

Turniej Wiedzy o Zawodach IX edycja ogólnopolska jest cyklicznym przedsięwzięciem organizowanym przez Pracownię Badań, Analiz i Strategii Rozwoju Edukacji w Centrum Kształcenia Ustawicznego w Białymstoku we współorganizacji z Wyższą Szkołą Finansów i Zarządzania w Białymstoku. Turniej Wiedzy o Zawodach (IX edycja) dla szkół ponadgimnazjalnych jest organizowany w 2 etapach:

I etap - szkolny – w dniu 1 marca 2017 r. (test rozwiązywany w szkole w formie on-line przez 30 minut o godz.9.00)

II etap finałowy w siedzibie WSFiZ w Białymstoku w dniu 30 marca 2017 r. i przeprowadzany jest pod hasłem: „Mój zawód, moja pasja, moja przyszłość”.

Laureatami Turnieju zostają uczniowie, którzy zajmą trzy pierwsze miejsca w etapie finałowym. Przewiduje się również wyróżnienia za zajęcie kolejnych siedmiu lokat w etapie finałowym. Uczniowie uczestniczący w etapie finałowym otrzymają wyróżnienia i nagrody rzeczowe. Zadania konkursowe przygotowane będą w oparciu o zagadnienia związane z rynkiem pracy (wykaz linków do stron internetowych w regulaminie).

Zapraszam chętnych uczniów do udziału w Turnieju, tutaj nic nie tracicie!!! Na zgłoszenia czekam do 10 lutego 2017 r. w Szkolnym Ośrodku Kariery. Więcej informacji na temat Turnieju zamieszczono poniżej, w załączonym regulaminie oraz w SzOK ( s.203).

Małgorzata Kazaniecka - szkolny koordynator Turnieju

Więcej szczegółów znajdziesz tutaj.