Zespół Szkół Zawodowych
ul. 1 Dywizji im. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel/fax  87 428 32 41

Spotkanie z pasjonatem

Dnia 15 lutego odbyło się spotkanie z panem Jerzym Szerszenowiczem z Giżycka, który kolekcjonuje i dokonuje renowacji zabytkowych samochodów. Pan Jerzy spotkał się z uczniami, którzy uczą się w naszej szkole w zawodzie mechanik pojazdów samochodowych i blacharz samochodowy (1a, 2a, 3a i z1c- blacharz samochodowy. Zaprezentował młodzieży krok po kroku jak wygląda odrestaurowanie poszczególnych modeli, wśród nich wymienić można: Porsche 356 z 1964 roku, Mercedes W111 Cabrio z 1963 roku i Mercedes 190SL z 1961 roku oraz wiele innych i jak sam powiedział: „Jest to pasja piękna i twórcza – ze złomu powstaje auto jak fabrycznie nowe” Samochody w większości sprowadzane są w kontenerach drogą morską z USA. Spotkanie bardzo podobało się uczniom, nawiązano dalszą współpracę, pan Jerzy zaprosił zainteresowanych uczniów do obejrzenia aut na jego hali (prace renowacyjne i przechowywanie aut) i podzielenia się wiedzą na ich temat.

Opracowała Małgorzata Kazaniecka

Kolejna studniówka przeszła do historii!

Dnia 20.01.2017r. uczniowie Technikum nr 3 naszej szkoły bawili się na swoim pierwszym wielkim balu w Hotelu Tajty w Wilkasach. Po uroczystym otwarciu zabawy przez Panią Dyrektor Zofię Urbanowicz, wychowawców klas i rodziców, młodzież rozpoczęła zabawę tradycyjnym polonezem. Następnie uświetniono imprezę wesołym programem artystycznym. O północy podano wyśmienity tort ufundowany przez Radę Rodziców. Cudowna zabawa trwała do 4 rano. Będziemy ją pamiętać długo i wspominać w miarę upływu czasu z coraz większym sentymentem. 

Winter Cambridge CUP 2017

Halowy Turniej Piłki Nożnej Winter Cambridge CUP 2017 odbędzie się we wtorek 21.02.2017 r. Początek turnieju na sali gimnastycznej o godz. 9.00. Zgłoszenia 4-osobowych zespołów (wydrukowane) należy dostarczyć do piątku 17.02.2017 r. do godz. 9.00 do organizatorów: Pana Kamila Kajrysa / Pani Sylwii Dawsiewicz.

Zapraszamy!!!

2.jpg3.jpg4.jpg

 

 

Spotkanie z absolwentem I LO w Giżycku

Dnia 10 lutego 2017 roku uczniowie klasy III b T i grupa hotelarska II T udali się do I LO w Giżycku na spotkanie z podróżnikiem prawdziwym globtroterem, absolwentem w/w liceum – Pawłem Ciupą, który opowiedział o niezwykłych miejscach i niezwykłych ludziach.

Opracowała: Diana Kopaczewska

TURNIEJ WIEDZY O ZAWODACH

Turniej Wiedzy o Zawodach IX edycja ogólnopolska jest cyklicznym przedsięwzięciem organizowanym przez Pracownię Badań, Analiz i Strategii Rozwoju Edukacji w Centrum Kształcenia Ustawicznego w Białymstoku we współorganizacji z Wyższą Szkołą Finansów i Zarządzania w Białymstoku. Turniej Wiedzy o Zawodach (IX edycja) dla szkół ponadgimnazjalnych jest organizowany w 2 etapach:

I etap - szkolny – w dniu 1 marca 2017 r. (test rozwiązywany w szkole w formie on-line przez 30 minut o godz.9.00)

II etap finałowy w siedzibie WSFiZ w Białymstoku w dniu 30 marca 2017 r. i przeprowadzany jest pod hasłem: „Mój zawód, moja pasja, moja przyszłość”.

Laureatami Turnieju zostają uczniowie, którzy zajmą trzy pierwsze miejsca w etapie finałowym. Przewiduje się również wyróżnienia za zajęcie kolejnych siedmiu lokat w etapie finałowym. Uczniowie uczestniczący w etapie finałowym otrzymają wyróżnienia i nagrody rzeczowe. Zadania konkursowe przygotowane będą w oparciu o zagadnienia związane z rynkiem pracy (wykaz linków do stron internetowych w regulaminie).

Zapraszam chętnych uczniów do udziału w Turnieju, tutaj nic nie tracicie!!! Na zgłoszenia czekam do 10 lutego 2017 r. w Szkolnym Ośrodku Kariery. Więcej informacji na temat Turnieju zamieszczono poniżej, w załączonym regulaminie oraz w SzOK ( s.203).

Małgorzata Kazaniecka - szkolny koordynator Turnieju

Więcej szczegółów znajdziesz tutaj.

Szkolny Konkurs Angielsko-Niemiecki

W dniu 19 stycznia 2017r. odbył się Szkolny Konkurs Angielsko-Niemiecki. Udział wzięli uczniowie klas III i IV Technikum nr 3. Wyniki są następujące:

1 miejsce: Kluczek Klaudia - kl. III BT
2 miejsce: Szynder Iwona - kl. III BT
3 miejsce: Markiewicz Agnieszka - kl. IV AT

Zwycięzcom serdecznie gratulujemy!!!

Sanepid w naszej szkole

Dnia 17-18 stycznia 2017 r. naszą szkołę odwiedziła Pani Adriana Banaszkiewicz-Gałas z Wydziału Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej w Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Giżycku. Nasz gość ('17 stycznia 2017 r.) przedstawił i omówił temat: „Z jedzeniem na bakier czyli zaburzenia odżywiania, anoreksja i bulimia.” Celem spotkania było uświadomienie wpływu sposobu odżywiania na zdrowie i samopoczucie człowieka, poznanie podstawowych zasad zdrowego odżywiania się oraz symptomów anoreksji i bulimii. W spotkaniu uczestniczyli uczniowie z Technikum Nr 3: kl. IVB, kl. IIIB, kl. IIIA, kl. II, razem 53 osoby. Natomiast dnia 18 stycznia Pani A. Banaszkiewicz-Gałas w asyście policjantki Pani I. Chruścińskiej, omówiła i przedstawiła w kl. IA ZSZ (25 osób) oraz kl. IC (17 osób) ZSZ temat: Mity na temat środków psychoaktywnych: marihuana, dopalacze. Gość przedstawił młodzieży także film pt.: Stop dopalaczom. Celem spotkania było przybliżenie problemu zażywania dopalaczy, marihuany przez młodych ludzi (przyczyny, skutki, sposoby zapobiegania).
Opracowała: Sylwia Dawsiewicz

Szkolny Turniej Mini Piłki Siatkowej Chłopców

Szkolny Turniej Mini Piłki Siatkowej Chłopców odbył się 18 stycznia 2017 r. w naszej szkole. Uczestniczyły w nim następujące klasy: IVA T, I T, III A ZSZ, IB ZSZ, razem rozegrano 6 meczów, do dwóch wygranych setów. Po zaciętych zmaganiach siatkarskich wyniki były następujące:
pierwsze miejsce  - kl. IVB T
drugie miejsce - kl. IIIA ZSZ
trzecie miejsce -  kl. IB ZSZ.
Po rozgrywkach uczestnicy otrzymali nagrody w postaci drobnych upominków oraz słodycze. Organizatorami rozgrywek byli: pan P. Poczynek, pani S. Dawsiewicz oraz pani I. Sałanowska. Wszystkim uczestnikom serdecznie GRATULUJEMY!!!

Noc Biologów na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie

W piątek 13 stycznia 2017 r. grupa uczniów klasy 2 Technikum nr 3 ucząca się biologii w zakresie rozszerzonym uczestniczyła w warsztatach pt. "Neurony - istoty o wielu twarzach".
Młodzież zapoznała się z podstawowymi technikami barwienia tkanki nerwowej oraz ich wykorzystaniem w badaniach naukowych:
- Poznanie kształty i budowy wewnętrznej perykariony- barwienie fioletem krezylowym, metoda Nilsa
- Poznanie morfologii zewnętrznej neuronu- impregnacja azotanem srebra, metoda Golgiego
- Poznanie różnych typów neuronów - techniki immunohistochemiczne
Uczestnicy przeprowadzali obserwacje preparatów pod klasycznym mikroskopem świetlnym oraz epifluorescencyjnym w celu porównania różnych cech komórki nerwowej. Wyjazd był okazją do zwiedzenia Wydziału Biologii i Biotechnologii Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. 

Przygotowała: Agnieszka Potomska

 

Etap okręgowy Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej

10 stycznia 2017 roku w Zespole Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni odbył się etap okręgowy Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej.

Organizatorem Olimpiady była Wyższa Szkoła Gospodarki w Bydgoszczy. Współorganizatorem jest: Zespół Szkół Ekonomiczno – Hotelarskich im. Emilii Gierczak w Kołobrzegu.

Cel Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej to rozwijanie wśród młodzieży zainteresowań hotelarstwem i turystyką oraz podnoszenie poziomu umiejętności zawodowych ujętych w podstawie programowej kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa, zatwierdzonej przez Ministra Edukacji, kształtowanie wzorców wychowawczych i pobudzanie ambicji zawodowych uczniów klas hotelarskich, podnoszenie umiejętności dydaktycznych nauczycieli przedmiotów zawodowych w szkołach hotelarskich, motywowanie uczniów do podejmowania dalszego kształcenia na kierunkach hotelarsko-turystycznych szkół wyższych, kształtowanie umiejętności samodzielnego zdobywania wiedzy, stworzenie dla młodzieży możliwości szlachetnego współzawodnictwa w rozwijaniu swoich uzdolnień i zainteresowań, prowadzenie współzawodnictwa miedzy szkołami, integracja środowiska hotelarskiego.

Zespół Szkół Zawodowych reprezentowały:

1. Aleksandra Sobota – klasa IV b T
2. Natalia Komosa – klasa II b T.

IMPREZA ŚWIĄTECZNO-KULINARNA W ZESPOLE SZKÓŁ NR 1 W GIŻYCKU

Dnia 16.12.2016, w ramach współpracy ze środowiskiem lokalnym młodzież z Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku wzięła udział w potyczkach kulinarnych o tematyce bożonarodzeniowej. Celem spotkania było przybliżenie dzieciom preferencji w zawodzie kucharz. Młodzież wraz z dziećmi pracowała w zespołach ćwicząc swoją wiedzę i umiejętności kulinarne:

1. Daltonizm sensoryczny
2. Wigilijne tradycje żywieniowe
3. Krojenie cebuli
4. Sporządzanie pierogów wigilijnych (konwersacja z uczestnikami)
5. Rozpoznawanie sprzętu gastronomicznego
6. Dekorowanie pierników
7. Przygotowanie stołu wigilijnego przez uczniów Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku.

Najprzyjemniejszą częścią imprezy była oczywiście degustacja przygotowanych potraw i słodkości. Ale to nie koniec atrakcji. Dużą niespodzianką był pokaz przygotowany przez absolwentów Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku; szefa kuchni Tawerna Dezeta – Dariusza Baryga oraz Małgorzaty Baranowskiej – zawodowy kucharz. „Kuchnia to naprawdę miejsce gdzie nie tylko ukrywają się różne dziwne rzeczy, ale tam mogą również dziać się różne przedziwne rzeczy. Mistrzowskie”

PODZIĘKOWANIA DLA NASZYCH ABSOLWENTÓW DARKA BARYGA ORAZ MAŁGORZATY BARANOWSKIEJ ZA UDZIAŁ W ZAJĘCIACH I ŚWIETNY POKAZ KULINARNY ORAZ ZASPONOROWANIE UPOMINKÓW ŚWIĄTECZNYCH DZIECIOM I UCZNIOM.

Uczestnicy:

Klasa I T: Milena Łukasik, Jakub Nakoneczny, Piotr Maleszewski

Klasa II T: Kamila Maksymowicz, Magdalena Malinowska, Magdalena Pisiak, Daria Dzadz

Klasa III AT: Maciej Doda, Michał Ankiewicz, Ewelina Bykowska

Opiekun : Urszula Siergiej-Todryk