Zespół Szkół Zawodowych
ul. 1 Dywizji im. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel/fax  87 428 32 41

Wizyta klasy I T w hotelu St. Bruno ****

Dnia 23 września uczniowie klasy I T uczący się w zawodzie technik hotelarstwa wraz z nauczycielem przedmiotów zawodowych Dianą Kopaczewską, w ramach zajęć z działalności recepcji udali się do hotelu St.Bruno **** w Giżycku w celu poznania wyposażenia technicznego i biurowego recepcji hotelu. Pod okiem bardzo kompetentnego portiera uczniowie zwiedzili obiekt i obserwowali pracę pracowników w dziale recepcja, housekeeping, SPA oraz gastronomicznym. Pan portier odpowiedział na szereg pytań zadanych przez młodzież, która z wielkim żalem opuszczała obiekt by wrócić na kolejne lekcje. Z wielką przyjemnością powrócą do hotelu ponownie.


 

Integracja klasy IIIb T

Dnia 12 września 2016 roku uczniowie klasy III b T wraz z wychowawcą Dianą Kopaczewską i nauczycielem religii, księdzem Marcinem Jakubowskim, odwiedzili hotel Cesarski***. Jako klasa hotelarska uczniowie mogli poszerzyć horyzonty wiedzy na temat kierunku poprzez zadawanie pytań. Po zakończeniu wizyty w hotelu wszyscy udali się do pizzerii Papryka, gdzie przy wspólnym posiłku nastąpiła integracja.


Projekt historyczny

W dniu 19.09.2016r. młodzież naszej szkoły z klas 1 i 2 Technikum przystąpiła do realizacji projektu historycznego "Poznaję dziedzictwo mojego regionu". Cel projektu to zapoznanie młodzieży powiatu giżyckiego z dziedzictwem kulturowym regionu. Dzisiejsze warsztaty "To też są zabytki" zapoznały młodzież z różnymi kategoriami zabytków materialnych i niematerialnych. Tym samym obaliły panujący stereotyp uznający za zabytki jedynie monumentalne obiekty sakralne lub obronne.
Opracowała: M.Rakowska-Ożga


AKCJA "SPRZĄTANIE ŚWIATA - POLSKA 2016"

W dniu 16 września 2016 r. uczniowie klas pierwszych uczestniczyli w akcji „SPRZĄTANIE ŚWIATA – POLSKA 2016”, której hasłem przewodnim było: „Podaj dalej… drugie życie odpadów”. Opiekunami uczniów byli wychowawcy oraz nauczyciele: p. U. Siergiej-Todryk i D. Kopaczewska – kl. IT, I. Fabisiak i A. Wojnowski – kl. IA, A. Kołodziej i K. Kajrys – kl. IB, I. Sałanowska i S. Dawsiewicz – kl. IC. Obszarem objętym akcją był teren Lasu Miejskiego w Giżycku. Po zakończonym sprzątaniu uczniowie wzięli udział w integracyjnych grach i zabawach oraz upiekli kiełbaski na przygotowanym przez nauczycieli ognisku.
Organizatorkami akcji były p. Sylwia Dawsiewicz i p. Diana Kopaczewska.


Samorząd Uczniowski 2016/2017

SKŁAD SAMORZĄDU UCZNIOWSKIEGO w roku szkolnym 2016/2017
Przewodnicząca:
Sylwia Zadranowicz kl. IIIB T
Zastępca:
Dorota Kozłowska kl. IVB T
Sekretarz:
Aleksandra Sobota kl. IVB T

Sekcja kulturalno-artystyczna:

Joanna Stakun kl. IVA T
Magdalena Styczyńska kl. IVA T
Agnieszka Wiszniewska kl. IVA T
Patrycja Chmielewska kl. I T
Klaudia Półkośnik kl. I T

Sekcja techniczno-porządkowa:

Jakub Nakoneczny kl. I T
Kacper Sawoń kl. II T

Opiekunowie SU:
Sylwia Dawsiewicz
Natalia Rommel

77 rocznica wybuchu II Wojny Światowej

Dnia 1 września 2016 r. delegacja naszej szkoły uczestniczyła w uroczystościach z okazji 77 rocznicy wybuchu II Wojny Światowej.
(Zdjęcia wykonał p. Przemysław Poczynek)


Uroczyste rozpoczęcie roku szkolnego

Tradycyjnie 1 września o godzinie 9.00 uczniowie wszystkich klas Technikum Nr 3 i Zasadniczej Szkoły Zawodowej Nr 2 oraz nauczyciele spotkali się na sali gimnastycznej w celu uroczystego rozpoczęcia roku szkolnego 2016/2017. Wprowadzony został sztandar naszej szkoły, a wszyscy zgromadzeni wysłuchali w skupieniu hymnu narodowego. Dyrektor Halina Rommel serdecznie powitała zebranych oraz przeczytała list Warmińsko - Mazurskiego Kuratora Oświaty skierowany do uczniów i nauczycieli. Uczniowie klas pierwszych poznali wychowawców oraz pozostałych członków grona pedagogicznego. Głos zabrała również zaproszona przedstawicielka Wyższej Szkoły Bezpieczeństwa w Giżycku, która w kilku zdaniach pogratulowała nowym uczniom dobrego wyboru naszej szkoły oraz zapewniła, że tutaj zdobędą odpowiednie kwalifikacje i umiejętności potrzebne w życiu zawodowym. Po odprowadzeniu sztandaru ZSZ zgromadzeni uczniowie wraz z wychowawcami udali się do swoich klas.
W imieniu grona pedagogicznego wszystkim uczniom życzymy owocnej pracy i zapału do nauki przez cały rok szkolny!


Terminy kursów 2016 2017

 Terminy kursów dokształcania zawodowego w roku szkolnym 2016/2017

 

Kursy I stopnia 
 
Zawód Termin    Miejscowość
cukiernik  09 I - 17 II 2017 Olecko
stolarz 15 V - 09 VI 2017 Giżycko
blacharz samochodowy 08 V - 02 VI 2017 Brodnica
murarz - tynkarz 13 II - 10 III 2017 Augustów
elektromechanik 13 III - 07 IV 2017 Giżycko
operator obrabiarek skrawających  20 III -12 IV 2017 Olecko
fryzjer 15 V - 20 VI 2017 Giżycko
sprzedawca 19 IV - 12 V 2017 Giżycko

Czytaj więcej...

Kwalifikacja T.15 - rekrutacja na kwalifikacyjny kurs zawodowy

Trwa rekrutacja na rok szkolny 2016/2017 na Kwalifikacyjny Kurs Zawodowy (KKZ)

w zakresie zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych

-T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Nauka na kwalifikacyjnym kursie zawodowym jest bezpłatna, prowadzona w systemie stacjonarnym, 3 dni w tygodniu (poniedziałek, wtorek, środa - po południu). 

Kurs trwa 9 miesięcy.
Uczestnik kursu nabędzie umiejętności :
- planowania i oceny żywienia
- organizowania produkcji gastronomicznej oraz planowania i realizacji usług
gastronomicznych
- planowania posiłków oraz układania jadłospisów
- obliczania wartości energetycznej i odżywczej potraw
- sporządzania kalkulacji cen potraw i napojów
- przygotowywania oferty usług gastronomicznych
- planowania działań związanych z promocją usług gastronomicznych
- planowania usług gastronomicznych.

Kwalifikacyjny kurs zawodowy kończy się zaliczeniem. Osoba, która uzyskała zaliczenie otrzymuje zaświadczenie o ukończeniu kursu i może przystąpić do egzaminu zawodowego potwierdzającego kwalifikację T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

(Dyplom technika otrzymują osoby które zdały egzamin potwierdzający kwalifikacje T.6, T.15 i posiadają wykształcenie średnie).

Zgłoszenia przyjmowane są w sekretariacie szkoły w godz. 7.30 - 15.30, tel. 87 428 32 41, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Wymagane dokumenty:

1)   świadectwo ukończenia ostatniej szkoły (gimnazjum, 8-letnia szkoła podstawowa, zasadnicza szkoła zawodowa, technikum, liceum)

2)   podanie  (pobierz)

3)   kwestionariusz (pobierz)

4)  zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania zawodu wystawione przez lekarza medycyny pracy (w tym  badania sanitarno-epidemiologiczne).

Czytaj dalej

Zakończenie praktyk w Sewilli

Zakończenie praktyk w Sewilli

Drugiego lipca 2016 uczniowie klasy pierwszej i drugiej w zawodzie "kucharz" Zasadniczej Szkoły Zawodowej z bardzo dobrymi ocenami w dzienniczkach praktyk zakończyli trzytygodniową praktykę w Sewilli w ramach projektu ,,Inwestycja w przyszłość 2”, realizowaną z programu ERASMUS+. Z klasy Ib ZSZ nowe doświadczenia zdobywali: Bękalski Krzysztof, Chocian Franciszek, Iwaszkiewicz Kuba, Kasak Ewa, Kosakowska Zuzanna, Markowicz Weronika, Sokołowska Adrianna, a z klasy IIb: Piechowiak Katarzyna, Polak Klaudia i Lichacz Patrycja. Nad bezpieczeństwem grupy czuwał opiekun p. Marzena Dyndul.

Każdy z uczestników uzyskał: certyfikat ukończenia kursu języka hiszpańskiego na poziomie A1, certyfikat potwierdzający odbycie kursu branżowego podczas odbywania stażu, zaświadczenie o ukończeniu stażu zawodowego wystawione przez pracodawcę oraz dokument Europass Mobilność. Projekt realizowany był z wykorzystaniem systemu ECVET.

Młodzież w czasie pracy w hiszpańskich restauracjach i lokalach gastronomicznych doskonaliła własny warsztat pracy, umiejętności sporządzania potraw z mięs, drobiu, ryb i owoców morza, poznawała i wykonywała tradycyjne potrawy kuchni hiszpańskiej, a szczególnie kuchni regionalnej charakterystycznej dla Andaluzji: tapas, paella, tortilla, gazpacho i inne. Uczniowie doskonalili swoje umiejętności wykańczania, dekorowania i podawania potraw, serwowania hiszpańskiego śniadania: kawy, soku wyciskanego ze świeżych pomarańczy i grzanek "tostados" z szynką serrano lub iberico i oliwkami.

Przyszli kucharze przede wszystkim przełamywali barierę językową, poprawiali swoje umiejętności komunikacyjne w języku angielskim i hiszpańskim. W ramach upowszechniania rezultatów projektu przygotowali relację z całego projektu zamieszczając swoje zdjęcia i komentarz z praktyk i pobytu na facebooku tworząc grupę: Kuchenne Rewolucje w Sevilla, na którą serdecznie zapraszamy.