Zespół Szkół Zawodowych
ul. 1 Dywizji im. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel/fax  87 428 32 41

70-lecie Cechu Rzemieślników i Przedsiębiorców oraz Dzień Edukacji Narodowej

Dnia 14 października 2016 r. odbyły się uroczyste obchody jubileuszu 70-lecia Cechu Rzemieślników i Przedsiębiorców połączone z obchodami Dnia Edukacji Narodowej. O godzinie 11.00 w Kościele p.w. św Brunona odprawiona została uroczysta msza święta połączona z wręczeniem insygniów dla Starszego Cechu. Po mszy złożone zostały kwiaty pod tablicą pamięci. O godzinie 12.15 w Ekomarinie w Giżycku odbyła się uroczysta akademia, podczas której - po wystąpieniach okolicznościowych - najbardziej zasłużonym osobom wręczone zostały wyróżnienia i odznaczenia. Na koniec wszyscy goście zostali zaproszeni na uroczysty poczęstunek.

Odwiedziny absolwenta naszej szkoły

Dnia 19 października 2016r. gościł w naszej szkole Absolwent klasy hotelarskiej Kamil Świderski. Wszyscy go zapewne pamiętamy jako dobrego i sumiennego ucznia, który zawsze o zawodzie, w którym uczył się w szkole opowiadał z pasją. Dzisiaj nic się nie zmieniło. Kamil pracuje obecnie na stanowisku recepcjonisty w Hotelu Mazury*** w Giżycku i również z pasją opowiada o swojej pracy. Myślę, że tak jak ja, tak również uczniowie klasy IV b T, u których gościł Kamil, czują niedosyt. Z pewnością zaprosimy Kamila ponownie. W hotelu Mazury na stanowisku recepcjonisty pracuje obecnie jeszcze jeden Absolwent klasy hotelarskiej – Dawid Kacprzak.

Opracowała: Diana Kopaczewska

Zakończenie praktyk zawodowych w Walencji

Szesnastu uczniów naszej szkoły zakończyło w piątek (21.10.2016) dwutygodniowe praktyki w hotelach i restauracjach w Walencji. W czasie realizowania stażu uczniowie poznawali pracę w hiszpańskich hotelach i zakładach gastronomicznych, współpracowali z międzynarodowymi zespołami i dobrze radzili sobie z nowymi wyzwaniami. Organizacja przyjmująca ESMOVIA zorganizowała spotkanie pożegnalne, podczas którego uczniowie otrzymali certyfikaty ukończenia praktyk. Wszyscy wyjeżdżają bogatsi o nowe, cenne doświadczenia. Poznaliśmy nie tylko piękny kraj, jakim jest Hiszpania, ale przede wszystkim samych siebie.

są jeszcze wolne miejsca na warsztatach w Przeglądzie Artystycznym młodzieży!!!

Powiatowy Zespół Obsługi Szkół i Placówek Oświatowych w Giżycku zaprasza do uczestnictwa w warsztatach polegających na rozwijaniu i doskonaleniu umiejętności uczestników w następujących dziedzinach sztuki: teatr, piosenka, taniec i plastyka.

Harmonogram zajęć:

Warsztaty wokalne: 18 i 25 października oraz 15 i 22 listopada (wtorki) od godz. 15.00 do 20.00 w Auli II Liceum Ogólnokształcącego im. Gustawa Gizewiusza w Giżycku przy ul. Sikorskiego 3.

Warsztaty taneczne: 20 i 27 października oraz 3, 10, 17 i 24 listopada od godz. 16.30 do 20.00. w sali aerobiku przy sali sportowej II Liceum Ogólnokształcącym im. Gustawa Gizewiusza w Giżycku ul. 3 Maja (obok Pływalni „Medyk).

Warsztaty teatralne: pierwsze spotkanie warsztatowe odbędzie się 18 października o godz. 16.30. w Świetlicy Internatu Zespołu Szkół Kształtowania Środowiska i Agrobiznesu w Giżycku przy ul. Smętka 7.

Warsztaty plastyczne: 18 i 25 października oraz 15 i 22 listopada (wtorki) od godz. 15.00 do 20.00 w pracowni Centrum Kształcenia Praktycznego w Giżycku przy ul. 1 Maja 30 (wejście „od Policji”).

Warsztaty zakończone zostaną prezentacją w formie gali w dniu 24 listopada 2016 r.

Zapisy przyjmowane są w Powiatowym Zespole Obsługi Szkół i Placówek Oświatowych w Giżycku, ul. Smętka 7, do godz. 15.00. pok.21. osobiście, a także drogą mailową: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. W zgłoszeniu proszę podać imię i nazwisko, szkołę oraz dane kontaktowe (nr telefonu, adres e-mail.)

Informacji udzielają pracownicy powiatowego Zespołu Obsługi Szkół i Placówek Oświatowych tel. 87 429 94 35, 664 41 27 39.

KONKURS FOTOGRAFICZNY „POKOCHAJ MAZURY Z NATURY - JESIEŃ!”

Mazurski Związek Międzygminny – Gospodarka Odpadami ogłasza drugą edycję Konkursu Fotograficznego „POKOCHAJ MAZURY Z NATURY!”. Tematem konkursu adresowanego do dzieci, młodzieży i dorosłych jest prezentacja wyjątkowego, naturalnego krajobrazu oraz bogactwa przyrodniczego Mazur, nie obarczonych negatywną działalnością człowieka. Poprzednia, wakacyjna edycja pokazała jak wyjątkowe są Mazury w letnich miesiącach. Pokażmy, że jesień czyni Mazury jeszcze piękniejszymi.

Więcej szczegółów na stronie: http://mzmgo.mazury.pl/edukacja/konkursy/282-konkurs-fotograficzny-pokochaj-mazury-z-natury-jesien

Sztafetowe biegi przełajowe

Dnia 13 października 2016 r. na stadionie miejskim w Giżycku odbyły się sztafetowe biegi przełajowe dziewcząt i chłopców. Nasza szkoła zdobyła III miejsce w obu konkurencjach.

Opiekun: Przemysław Poczynek

Wycieczka do Oceanarium w Walencji

W sobotę 15.10.2016 odwiedziliśmy Ciudad de las Artes y las Ciencias (Miasteczko Sztuki i Nauki) i jego słynne L'Oceanografic – otwarte w 2003 r. największe oceanarium Europy o łącznej powierzchni 110 000 m² i z 42 milionami litrów wody. 26 milionów litrów znajduje się w delfinarium, a kolejne 7 w wielkim akwarium, w którym pływają rekiny, płaszczki i inne ryby. L'Oceanogràfic posiada wyjątkowy zbiór składający się 45 000 sztuk pochodzących z 500 różnych gatunków. W oceanarium znajdziemy nie tylko ryby ale m.in. słonie morskie, morsy, białuchy, pingwiny czy żółwie. Szczególnie polecamy "podwodne tunele". Można się tam było na chwilę oderwać od rzeczywistości. Największe wrażenie wywarł na nas jednak pokaz delfinów, który oglądaliśmy z zapartym tchem.
 
 
Natomiast w niedzielę czas wolny spędzaliśmy na plaży Las Arenas. Korzystny klimat Walencji sprawia, że w październiku mogliśmy korzystać ze słońca i ciepłej wody Morza Balearskiego.
 
 

Miejsca praktyk - Walencja

Nasi uczniowie odbywają zagraniczne praktyki zawodowe w następujących miejscach:

  1. Supergourmet - Spanish Bar: Michał Ankiewicz i Paulina Kajpust
  2. Hotel Neptuno: Piotr Bernaciak i Natalia Komosa
  3. NH Valencia Center: Dominika Dębska i Piotr Orzechowski 
  4. Ding Dong Hotel: Diana Dunowska i Ewa Mazur
  5. Restauracja La Vita e Bella: Mateusz Golubek
  6. Restauracja Risotto: Martyna Jastrzębska
  7. Sweet Hotel Renasa: Klaudia Kosecka i Marika Surowik
  8. Restauracja Carpe Diem: Agnieszka Markiewicz i Angela Piskorz 
  9. Hotel Alameda Plaza: Klaudia Hasiec i Ewa Sobczak

Hotelarze pracują w housekeepingu przygotowując jednostki mieszkalne i pomieszczenia hotelowe do przyjęcia gości. Natomiast uczniowie sektora gastronomii odbywają staż w restauracjach poznając nowe receptury kuchni hiszpańskiej. 

Wycieczka po Walencji i Wieczór Tapas

Pierwszy tydzień praktyk rozpoczeliśmy od spotkania organizacyjnego w siedzibie biuria ESMOVIA. Następnie, każdy z uczniów został przedstawiony swoim opiekunom praktyk w hotelach i restauracjach. Tam też zapoznali się oni ze swoim stanowiskiem pracy, załogą hotelu lub restauracji oraz zostali powiadomieni o zasadach BHP. Wieczorem organizacja przyjmująca ESMOVIA zaprosiła nas na kolację TAPAS. Wraz z hiszpańskim przewodnikiem podziwialiśmy piękno miasta i uczyliśmy się po nim poruszać w trakcie dedykowanego specjalnie nam City Tour.

Warsztaty z Fundacją RECAL - kontynuacją wrześniowych działań edukacyjnych na rzecz ochrony środowiska przyrodniczego.

Tegorocznej akcji ,, Sprzątanie Świata- Polska” towarzyszyło hasło przewodnie: "Podaj dalej…drugie życie odpadów". Uczniowie klas pierwszych 16 września wysprzątali Las Miejski, zaś w następnych tygodniach września uczestniczyli w warsztatach ekologicznych pogłębiając wiedzę na temat recyklingu. Celem zajęć było zwrócenie uwagi młodzieży na korzyści płynące z odzysku surowców wtórnych. Wskazanie możliwości zastosowań odzyskiwanych odpadów opakowaniowych, a także uczenie prawidłowego segregowania poszczególnych surowców wtórnych. Warsztaty odbyły się dzięki współpracy szkoły z Fundacją RECAL - Fundacją Na Rzecz Odzysku Aluminiowych Puszek Po Napojach.

Przygotowała: Agnieszka Potomska