Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel/fax  87 428 32 41

Sanepid w naszej szkole

Dnia 17-18 stycznia 2017 r. naszą szkołę odwiedziła Pani Adriana Banaszkiewicz-Gałas z Wydziału Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej w Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Giżycku. Nasz gość ('17 stycznia 2017 r.) przedstawił i omówił temat: „Z jedzeniem na bakier czyli zaburzenia odżywiania, anoreksja i bulimia.” Celem spotkania było uświadomienie wpływu sposobu odżywiania na zdrowie i samopoczucie człowieka, poznanie podstawowych zasad zdrowego odżywiania się oraz symptomów anoreksji i bulimii. W spotkaniu uczestniczyli uczniowie z Technikum Nr 3: kl. IVB, kl. IIIB, kl. IIIA, kl. II, razem 53 osoby. Natomiast dnia 18 stycznia Pani A. Banaszkiewicz-Gałas w asyście policjantki Pani I. Chruścińskiej, omówiła i przedstawiła w kl. IA ZSZ (25 osób) oraz kl. IC (17 osób) ZSZ temat: Mity na temat środków psychoaktywnych: marihuana, dopalacze. Gość przedstawił młodzieży także film pt.: Stop dopalaczom. Celem spotkania było przybliżenie problemu zażywania dopalaczy, marihuany przez młodych ludzi (przyczyny, skutki, sposoby zapobiegania).
Opracowała: Sylwia Dawsiewicz

View the embedded image gallery online at:
http://zsz.edu.pl/index.php?start=88#sigFreeIde0432a06ef

Szkolny Turniej Mini Piłki Siatkowej Chłopców

Szkolny Turniej Mini Piłki Siatkowej Chłopców odbył się 18 stycznia 2017 r. w naszej szkole. Uczestniczyły w nim następujące klasy: IVA T, I T, III A ZSZ, IB ZSZ, razem rozegrano 6 meczów, do dwóch wygranych setów. Po zaciętych zmaganiach siatkarskich wyniki były następujące:
pierwsze miejsce  - kl. IVB T
drugie miejsce - kl. IIIA ZSZ
trzecie miejsce -  kl. IB ZSZ.
Po rozgrywkach uczestnicy otrzymali nagrody w postaci drobnych upominków oraz słodycze. Organizatorami rozgrywek byli: pan P. Poczynek, pani S. Dawsiewicz oraz pani I. Sałanowska. Wszystkim uczestnikom serdecznie GRATULUJEMY!!!

View the embedded image gallery online at:
http://zsz.edu.pl/index.php?start=88#sigFreeId8bbdd88ac4

Noc Biologów na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie

W piątek 13 stycznia 2017 r. grupa uczniów klasy 2 Technikum nr 3 ucząca się biologii w zakresie rozszerzonym uczestniczyła w warsztatach pt. "Neurony - istoty o wielu twarzach".
Młodzież zapoznała się z podstawowymi technikami barwienia tkanki nerwowej oraz ich wykorzystaniem w badaniach naukowych:
- Poznanie kształty i budowy wewnętrznej perykariony- barwienie fioletem krezylowym, metoda Nilsa
- Poznanie morfologii zewnętrznej neuronu- impregnacja azotanem srebra, metoda Golgiego
- Poznanie różnych typów neuronów - techniki immunohistochemiczne
Uczestnicy przeprowadzali obserwacje preparatów pod klasycznym mikroskopem świetlnym oraz epifluorescencyjnym w celu porównania różnych cech komórki nerwowej. Wyjazd był okazją do zwiedzenia Wydziału Biologii i Biotechnologii Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. 

Przygotowała: Agnieszka Potomska

 

View the embedded image gallery online at:
http://zsz.edu.pl/index.php?start=88#sigFreeId7b44588703

Etap okręgowy Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej

10 stycznia 2017 roku w Zespole Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni odbył się etap okręgowy Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej.

Organizatorem Olimpiady była Wyższa Szkoła Gospodarki w Bydgoszczy. Współorganizatorem jest: Zespół Szkół Ekonomiczno – Hotelarskich im. Emilii Gierczak w Kołobrzegu.

Cel Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej to rozwijanie wśród młodzieży zainteresowań hotelarstwem i turystyką oraz podnoszenie poziomu umiejętności zawodowych ujętych w podstawie programowej kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa, zatwierdzonej przez Ministra Edukacji, kształtowanie wzorców wychowawczych i pobudzanie ambicji zawodowych uczniów klas hotelarskich, podnoszenie umiejętności dydaktycznych nauczycieli przedmiotów zawodowych w szkołach hotelarskich, motywowanie uczniów do podejmowania dalszego kształcenia na kierunkach hotelarsko-turystycznych szkół wyższych, kształtowanie umiejętności samodzielnego zdobywania wiedzy, stworzenie dla młodzieży możliwości szlachetnego współzawodnictwa w rozwijaniu swoich uzdolnień i zainteresowań, prowadzenie współzawodnictwa miedzy szkołami, integracja środowiska hotelarskiego.

Zespół Szkół Zawodowych reprezentowały:

1. Aleksandra Sobota – klasa IV b T
2. Natalia Komosa – klasa II b T.

View the embedded image gallery online at:
http://zsz.edu.pl/index.php?start=88#sigFreeIdeeb6be0376

IMPREZA ŚWIĄTECZNO-KULINARNA W ZESPOLE SZKÓŁ NR 1 W GIŻYCKU

Dnia 16.12.2016, w ramach współpracy ze środowiskiem lokalnym młodzież z Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku wzięła udział w potyczkach kulinarnych o tematyce bożonarodzeniowej. Celem spotkania było przybliżenie dzieciom preferencji w zawodzie kucharz. Młodzież wraz z dziećmi pracowała w zespołach ćwicząc swoją wiedzę i umiejętności kulinarne:

1. Daltonizm sensoryczny
2. Wigilijne tradycje żywieniowe
3. Krojenie cebuli
4. Sporządzanie pierogów wigilijnych (konwersacja z uczestnikami)
5. Rozpoznawanie sprzętu gastronomicznego
6. Dekorowanie pierników
7. Przygotowanie stołu wigilijnego przez uczniów Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku.

Najprzyjemniejszą częścią imprezy była oczywiście degustacja przygotowanych potraw i słodkości. Ale to nie koniec atrakcji. Dużą niespodzianką był pokaz przygotowany przez absolwentów Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku; szefa kuchni Tawerna Dezeta – Dariusza Baryga oraz Małgorzaty Baranowskiej – zawodowy kucharz. „Kuchnia to naprawdę miejsce gdzie nie tylko ukrywają się różne dziwne rzeczy, ale tam mogą również dziać się różne przedziwne rzeczy. Mistrzowskie”

PODZIĘKOWANIA DLA NASZYCH ABSOLWENTÓW DARKA BARYGA ORAZ MAŁGORZATY BARANOWSKIEJ ZA UDZIAŁ W ZAJĘCIACH I ŚWIETNY POKAZ KULINARNY ORAZ ZASPONOROWANIE UPOMINKÓW ŚWIĄTECZNYCH DZIECIOM I UCZNIOM.

Uczestnicy:

Klasa I T: Milena Łukasik, Jakub Nakoneczny, Piotr Maleszewski

Klasa II T: Kamila Maksymowicz, Magdalena Malinowska, Magdalena Pisiak, Daria Dzadz

Klasa III AT: Maciej Doda, Michał Ankiewicz, Ewelina Bykowska

Opiekun : Urszula Siergiej-Todryk

View the embedded image gallery online at:
http://zsz.edu.pl/index.php?start=88#sigFreeIde31a5bf006

Apel Bożonarodzeniowy

Przed przerwą świąteczną w naszej szkole młodzież klasy 1 Technikum wraz z ks Marcinem Jakubowskim wprowadziła społeczność szkolną i zaproszonych gości w atmosferę świąt Bożego Narodzenia. Po częśći artystycznej Pani Dyrektor Rommel Halina podziękowała za przedstawienie, złożyła wszystkim obecnym życzenia i zaprosiła na wspólną Wigilię.

View the embedded image gallery online at:
http://zsz.edu.pl/index.php?start=88#sigFreeIdf752a86fb0

MIKOŁAJKI W ŚWIETLICY SOCJOTERAPEUTYCZNEJ

Dnia 15.12.2016 roku młodzież z Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku przygotowała upominki oraz zabawy mikołajkowe dzieciom ze Świetlicy Socjoterapeutycznej w Giżycku.

Na terenie szkoły zebraliśmy pieniądze za które zostały zakupione artykuły szkolne do paczek świątecznych. W akcję charytatywną włączyła się cała społeczność szkolna. Uczniowie naszej szkoły wraz z opiekunami: ks. Marcinem Jakubowskim oraz Urszulą Siergiej-Todryk przygotowali wiele atrakcji m.in.:

1. Jedzenie pierników na czas
2. Historia wigilijna
3. Układanie puzzli
4. Zabawa „ z wody do wody”
5. Kalambury

Uczestnicy:

1. Ewelina Wiszniowiecka klasa I T
2. Daria Dzadz klasa II T
3. Natalia Stępniak klasa II T
4. Ewelina Bykowska klasa III AT
5. Aleksandra Martynelis klasa III AT
6. Monika Kasperowicz klasa III AT

View the embedded image gallery online at:
http://zsz.edu.pl/index.php?start=88#sigFreeId39be8335a6

Samorząd Uczniowski życzy Wesołych Świąt!!!

Całej społeczności szkolnej: nauczycielom, uczniom, rodzicom, pracownikom szkoły oraz przyjaciołom, życzymy magicznych, radosnych i pełnych miłości Świąt Bożego Narodzenia. Niech będą one okazją do zatrzymania i wytchnienia od codziennego pędu. Oby ich magia trwała w nas jak najdłużej.

1.gif

Pierwsze spotkanie Młodzieżowej Rady Miasta Giżycko

Pierwsze spotkanie Młodzieżowej Rady Miasta Giżycko odbyła się 19 grudnia 2016 r. w sali konferencyjnej Urzędu Miejskiego. Naszą szkołę reprezentowała m. in. radna Magdalena Krysińska z kl. I Technikum Nr 3. W spotkaniu uczestniczyli młodzieżowi radni ze szkół ponadgimnazjalnych oraz gimnazjów w Giżycku wraz z Burmistrzem Miasta - W. Iwaszkiewiczem, Starostą – W. Strażewiczem, Przewodniczącym Rady Miasta R. Błoszko, Z-cą Przewodniczącego Rady Miasta – J. Sektą oraz opiekunem MRMG D. Klukiewiczem. Na spotkaniu omówiono i przedstawiono zasady działania Młodzieżowej Rady Miasta Giżycko.

Opracowała: Sylwia Dawsiewicz

View the embedded image gallery online at:
http://zsz.edu.pl/index.php?start=88#sigFreeId46ab23a22b

Dzień Kuchni Angielsko-Hiszpańskiej

  15 grudnia 2016 w Zespole Szkół Zawodowych zorganizowany został Dzień Kuchni Angielsko-Hiszpańskiej. Uroczystość była częścią projektu pt.”Europejskie praktyki szansą na lepszą przyszłość” realizowanego w okresie od 1 czerwca 2015 do 31 maja 2017. W jej trakcie uczniowie wyjeżdżający na praktyki zawodowe do Anglii i Hiszpanii mieli okazję zaprezentować szerokiemu gronu publiczności umiejętności zdobyte za granicą. 
  Na uroczystość zaproszeni zostali Starosta Powiatu Giżyckiego Pan Wacław Strażewicz, Dyrektor PZOSiPO Pani Małgorzata Czopińska, Przewodnicząca Rady Rodziców Pani Małgorzata Cybulska, rodzice uczniów, dyrekcja oraz grono pedagogiczne i uczniowie ZSZ. 
  W trakcie apelu uczniowie przedstawili przebieg poszczególnych wyjazdów oraz zainteresowali publiczność ciekawymi informacjami na temat historii i kultury odwiedzonych miast -  Plymouth oraz Walencji.  Uczniowie wykonali zadanie praktyczne z zakresu przygotowania potraw oraz obsługi konsumenta, czego efektem był elegancki poczęstunek podany zaproszonym gościom. Zadanie miało na celu prezentację i ocenę umiejętności praktycznych zdobytych podczas staży zagranicznych. Goście mieli okazję skosztować angielskiej sałatki Cezar, wykwintnego deseru angielskiego trifle, hiszpańskiego dania na bazie fasoli fabady, słodkich przysmaków - churros oraz różnorodnych przystawek – tapas. Wszystkie dania zostały profesjonalnie podane gościom przez naszych uczniów. Prezentacji dań towarzyszył opis poszczególnych potraw oraz prezentacja informacji na temat zwyczajów kulinarnych Brytyjczyków i Hiszpanów. Nie zabrakło również konkursów z nagrodami. Osoby, które wykazały się najszerszą wiedzą na temat kultury Wielkiej Brytanii i Hiszpanii zostały nagrodzone słodkimi upominkami.

View the embedded image gallery online at:
http://zsz.edu.pl/index.php?start=88#sigFreeId4696b3a2dc