Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel/fax  87 428 32 41

Szkolny Konkurs Kulinarny o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni” rozstrzygnięty!

28 lutego 2018 roku w Zespole Szkół Zawodowych w Giżycku odbył się Konkurs Kulinarny, w którym udział wzięło 20 uczniów naszej szkoły klas o profilu gastronomicznym oraz dwóch uczniów ze szkoły z Alytusa na Litwie.

Swoją obecnością naszą uroczystość uświetnili:
- przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warminsko-Mazurskiego pani Sylwia Jaskulska,
- Starosta Powiatu - pan Wacław Strażewicz
- Pani Małgorzata Czopińska – dyrektor Powiatowego Zespołu Obsługi Szkół i Placówek Oświatowych
- Pan Ryszard Należyty – wicedyrektor Powiatowego Zespołu Obsługi Szkół i Placówek Oświatowych

Uczestnicy konkursu wykonali potrawę zgodnie z tematem:
„Kuchnia Polska na Mazurach”
Organizatorem konkursu była pani Małgorzata Legucka, współorganizatorem pani Urszula Siergiej – Todryk oraz pani Joanna Wierzchowska.

Nad prawidłowością konkursu czuwały dwa zespoły jurorów:
• jury techniczne:
Dariusz Baryga
Małgorzata Baranowska
• jury degustacyjne:
Radosław Szulc – szef kuchni hotelu StBRUNO
Piotr Zagórski – Hotel Masovia
Halina Poboża – Cech Rzemieślników i Przedsiębiorców
Małgorzata Cybulska – przewodnicząca Rady Rodziców

Komisja wyłoniła spośród uczestników następujących zwycięzców:

I miejsce - Sawoń Kacper – klasa III a T, Ekstowicz Hubert – klasa III a T

II miejsce - Bykowska Ewelina - klasa IV a T, Skorupska Angelika - klasa IV a T

III miejsce - Justinas Kerevicivs - Litwa, Edwvinas Turcinavicius - Litwa

Nagrodę publiczności otrzymali Sawoń Kacper oraz Ekstowicz Hubert za potrawę : „Pierś z kaczki/czekolada/placki ziemniaczane/frużelina”. Zwycięzcy konkursu otrzymali dyplomy oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez Radę Rodziców oraz sponsorów konkursu.

Zwycięzcom Gratulujemy!!!!!

Małgorzata Legucka