Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel/fax  87 428 32 41

Program współpracy Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku z otoczeniem społeczno-gospodarczym

KURS KUCHNIE I ZWYCZAJE INNYCH NARODÓW 

W dniach 08-09.03.2019 r. odbył się kurs poprowadzony przez Pana Andrzeja Bałdygę pn.: ”Kuchnie i zwyczaje innych narodów”. W kursie wzięło udział ośmiu nauczycieli z ZSZ. W części pierwszej teoretycznej omówiono specyfikę, a także kluczowe składniki dań z poszczególnych kuchni. W części praktycznej przygotowywano potrawy kuchni skandynawskiej, hiszpańskiej, portugalskiej, francuskiej, rosyjskiej, peruwiańskiej i meksykańskiej.
Nauczyciele przygotowali m. in.: następujące potrawy:
- śledzie z jabłkiem, szalotką i kolendrą
- śledzie z burakiem, jabłkiem i kolendrą
- śledzie z ziemniakami i jałowcem
- śledzie z limonką, trawą cytrynową i kolendrą suszoną
- makaron z krewetkami i szpinakiem z sosem z sera pleśniowego
- tatar z łososia
- sandacz z warzywami
- boeuf Strogonow
- łosoś sous vide z sosem z łososia, puree z topinamburu, pieczoną cykoria z żurawiną
- meksykańska zupa z kurczakiem i chili
- żeberka i skrzydełka w stylu meksykańskim,
- sos guacamole
- sos chimichuri
- ceviche z łososia, krewetek
- mule w sosie winnym i porowym
- krewetki z sosem winno-pietruszkowym z pomidorami
- krewetki z sosem królewskim.
Wszystkie dania były przepyszne :-)

 53259871 564073467419842 5007537546188554240 n 53378586 2237462673159987 5185020214927949824 n 53463511 589881331479561 1074476667134541824 n  53570281 2289855067712503 1447420394117005312 n 53648587 572325936602444 124721984805273600 n  

53761811 825995717739552 6838379081092825088 n 53769910 274037260196138 9149539027890733056 n 53778701 519024395302277 170206753621803008 n 54525471 780852012270344 1820810630194528256 n