Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel.  87 428 32 41 kom. 602 792 119

Program współpracy Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku z otoczeniem społeczno-gospodarczym

,,KURS MISTRZ SZTUKI KULINARNEJ"
W dniach 08-09. 11.2019 r. odbył się kurs kulinarny poprowadzony przez p. Andrzeja Bałdygę  ”Mistrz sztuki kulinarnej ”. W kursie wzięło udział ośmiu nauczycieli z ZSZ oraz gościnnie grupa uczniów z klasy 3 T. W części teoretycznej omówiono tematykę dotyczącą zalet gotowania metodą sous vide w nowoczesnej kuchni oraz wykorzystania nowoczesnego urządzenia Pacojet. W części praktycznej uczestnicy szkolenia poznawali kuchnie świata, gotowali dania metodą sous vide i za pomocą urządzenia Pacojet. Uczestnicy przygotowali następujące potrawy:

-Parfait z wędzonego pstrąga z musem z buraka i sosem szczypiorkowym
- Pomidory w trzech smakach z oliwą miętową
- Makaron carbonara z ziemniakami i fasolą szparagową
- Sałatka z pieczonego kurczaka z fasolką szparagową i sosem francuskim
- Dorsz z kolendrą, ziemniakami puree z chrzanem i pieczoną marchewką
- Szczupak z orzechem laskowym z puree z dyni i sałatką z czerwonej kapusty
- Płoć z suszoną śliwką w marynacie słodko-kwaśnej
- Łosoś z sosem ber blank z palonym kalafiorem i czarną soczewicą
- Zupa tajska z kurczakiem
- Krem z pieczonej dyni
- Udko z kurczaka w czerwonym winie z warzywami i kaszą pęczak
- Pierś z indyka, sos estragonowy, zapiekane ziemniaki i kalafior
- Pierś z kurczaka z kaszą kuskus i pianką z curry (metoda sous vide)
- Pierś kaczki w stylu azjatyckim z fasolą z orzechami i smażonym ryżem (metoda sous vide)
- Polędwiczki wieprzowe w sosie laurowym z kasza jaglaną i porem (metoda sous vide)
- Sandacz panierowany w orzechach i puree z selera i jabłka
- Karp w kapuście kiszonej ze słoniną i zapiekanym puree ziemniaczanym
- Sorbety: ananasowo imbirowy, malinowy z tymiankiem
- Lody waniliowe, pistacjowe
- Owoce i warzywa (metoda sous vide)
Wszystkie dania były pracochłonne ale przepyszne :-)

P1060624  P1060567  P1060586

P1060585  P1060624  P1060580

P1060597  P1060641  P1060603