Aktualności

"Stawiam na drób"

13 czerwca 2025 roku uczniowie naszej szkoły wzięli udział w projekcie nt. polskiego mięsa drobiowego. Zajęcia składały się z dwóch części teoretycznej i praktycznej. Celem projektu było wyedukowanie uczniów z zakresu jakości mięsa drobiowego, a także zaprezentowanie wariacji kulinarnych z polskim mięsem drobiowym w roli głównej. W części teoretycznej szef kuchni Marcin Budynek omówił różne gatunki występującego w Polsce mięsa drobiowego, a także przedstawił prawidłowy rozbiór kurczaka, jednocześnie angażując w to uczniów. Natomiast dietetyk Judyta Szymkowiak przedstawiła zalety polskiego drobiu pod względem żywieniowym. 20 uczniów Technikum klasy II i III wzięło udział w warsztatach kulinarnych przygotowując pyszne dania z wykorzystaniem polskiego drobiu. Szefowie kuchni podzielili się swoim doświadczeniem oraz świetną organizacją pracy, co dla młodych kucharzy było bardzo ważną lekcją.

Informacje

Zespół Szkół Zawodowych

ul. Kościuszki 16

11-500 Giżycko

JS Like Box Slider