12 czerwca 2025 w naszej szkole odbył się uroczysty apel - zakończenie projektu ,,Ścieżki do rozwoju - nowe kompetencje jako kluczowy czynnik sukcesu dla Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku” – projekt finansowany przez Unię Europejską Krótkoterminowe projekty mobilności uczniów i kadry w ramach sektora Kształcenie i Szkolenia Zawodowe (KA122) Mobilność edukacyjna osób (KA1)
Numer projektu: 2024-1-PL01-KA122-VET-000228708.
W ramach realizacji mobilności 25 uczniów z klas: IBS II, III i IV Technikum, kształcących się w zawodach technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik logistyk w okresie od 23 marca – do 04 kwietnia tego roku odbywało dwutygodniowy staż w renomowanych włoskich lokalach gastronomicznych w miejscowości Cattolica we Włoszech oraz 5 nauczycieli w terminie 12-23 maj 2025 odbywało kursy zawodowe w Grecji, w miejscowości Leptokaria.
Najważniejszymi celami zagranicznych praktyk uczniów było: podniesienie umiejętności zawodowych, poszerzenie kompetencji i wiedzy w oparciu o europejskie standardy branży logistycznej, hotelarsko-gastronomicznej, podniesienie kompetencji językowych, kształtowanie kreatywności, otwartości oraz mobilnych postaw jak i poznanie odmiennej historii, kultury i tradycji regionu.
Nauczyciele i dyrektorzy podnosili swoje kompetencje zawodowe oraz doskonalili komunikację w języku angielskim w celu wprowadzania do swojej pracy innowacyjnych technik nauczania i zarządzania. Dla grupy nauczycieli przeprowadzono trzy szkolenia dopasowujące do nauczanych zawodów oraz stanowiska zajmującego w placówce. Szczegółowy program został dostosowany do potrzeb i zainteresowań uczestników.
W trakcie uroczystości uczniowie przedstawili swoje relacje i wrażenia z minionej mobilności, przy wykorzystaniu prezentacji multimedialnej, opowiedzieli o nowo nabytych umiejętnościach zawodowych, nowych doświadczeniach zdobytych za granicą. Następnie w ramach podsumowania projektu młodzież z technikum żywienia i usług gastronomicznych wraz z opiekunem p. Urszulą Siergiej-Todryk przygotowała włoskie potrawy takie jak ravioli i pizzę. W celu poszerzenia umiejętności praktycznych zdobytych podczas praktyk uczniowie sporządzili desery popularne w kuchni włoskiej panna cotta oraz włoskie migdałowe ciasteczka cantucci.
Na koniec apelu pani dyrektor Małgorzata Rakowska-Ożga wręczyła każdemu uczestnikowi projektu Dokumenty Europass Mobilność. Odbytą praktykę dokumentują również certyfikaty od włoskich pracodawców oraz certyfikaty językowe, które podczas poszukiwania pracy staną się dodatkowym atutem, potwierdzając miejsce, termin i program stażu za granicą.
Informacje zebrała
Koordynator projektu
Marzena Dyndul