Dnia 1 kwietnia 2023 r. uczniowie Branżowej Szkoły I stopnia Nr 1 w Giżycku zakończyli trzytygodniowy staż zawodowy w portugalskim Setubalu. Praktyki zawodowe u zagranicznych pracodawców umożliwiły młodzieży rozwój kompetencji zawodowych oraz pozwoliły przełamać bariery językowe. Emocji i wrażeń było wiele, młodzież zwiedziła wiele pięknych miejsc: stolicę Lizbonę, Fatimę, Óbidos oraz klify w Peniche i inne klimatyczne zakątki. Nasi kucharze rozwijali się kulinarnie, próbowali nowych smaków i wielu regionalnych potraw. Na zakończenie projektu wszyscy uczestnicy otrzymali z rąk pana Komendanta WKWKOHP Dariusza Rudnika certyfikaty świadczące o odbytym stażu. Młodzież dzięki poznaniu specyfiki pracy u zagranicznych pracodawców, ma zdecydowanie ułatwiony dostęp wejścia na lokalny i europejski rynek pracy.
Dnia 4 kwietnia 2023 roku 21 uczniów uczących się w zawodzie technik hotelarstwa i technik logistyk mieli przyjemność zwiedzić lotnisko w Szymanach z przewodnikiem. Na początku poznaliśmy historię lotniska. Następnie zobaczyliśmy procedury przylotu i odlotu samolotu. Potem przeszliśmy odprawę bezpieczeństwa. Po odprawie pojechaliśmy lotniskowym autobusem do punktu straży pożarnej. Na końcu wycieczki spotkaliśmy się z sokolnikiem – myśliwym hodującym i układającym sokoły i inne ptaki łowcze. Opiekunami wycieczki była Pani Diana Kopaczewska i Pani Katarzyna Niezbecka.
Dnia 3 kwietnia 2023 r. w Zespole Szkół Kształtowania Środowiska i Agrobiznesu odbył się kolejny etap międzyszkolnego konkursu z języka niemieckiego obejmujący tematykę kultury i zwyczajów państw niemieckojęzycznych. Naszą szkołę reprezentowała Julia Kuczyńska z klasy 2 Technikum nr 3. Uczestnicy konkursu przygotowali prezentację na wybrany temat i referowali w języku niemieckim. Opiekunem uczennicy była p. Marzena Dyndul.
W dniach 30-31 marca 2023 r. uczniów kl. 4T oraz kl. 2b BS odwiedzili przedstawiciele Wojsk Obrony Terytorialnej. Młodzież miała sposobność zapoznania się ze strukturą, zadaniami, procedurą działania oraz systemem szkolenia WOT. Kilku pełnoletnich uczniów zapisało się do WOT...
Dnia 30 marca 2023 roku gościliśmy w naszej szkole 20 uczniów ze Szkoły Podstawowej nr 7 w Giżycku. Jedna grupa wzięła udział w warsztatach hotelarskich przeprowadzonych przez uczniów klasy IV b T pod okiem Pani Diany Kopaczewskiej, druga - w warsztatach gastronomicznych przeprowadzonych przez uczniów klasy III T pod okiem Pani Urszuli Siergiej-Todryk.
W tym roku "Dzień bez plecaka" przypadł na piątek 31.03.2023 r. Część uczniów i nauczycieli stanęła na wysokości zadania i wykazała się dużą kreatywnością wywołując uśmiech na nie jednej twarzy. Szkoła to nie tylko nauka ale też zabawa :)
Dnia 22 marca 2023 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie odbył się jubileuszowy XXV Wojewódzki Konkurs Kulinarny o tytuł Mistrza Szkolnej Patelni. Temat tegorocznego konkursu: Vege - zielono mi. W konkursie udział wzięli uczniowie z 9 szkół województwa warmińsko-mazurskiego. Naszą szkołę reprezentowali:
1. Dominika Caryk - klasa 2 TŻ
2. Marcin Kmit - klasa 2c BS
Zmagania uczestników oceniało jury w następującym składzie:
- Andrzej Zielaskiewicz - szef kuchni w Restauracji Trylinka w Olsztynie,
- Marcin Zakrzewski - szef kuchni OW Wyspa Brzozowa w Kretowinach,
- Michał Soliwoda - szef kuchni w Hotelu Mikołajki Leisure SPA
Podczas gdy uczestnicy wykonywali potrawy, a jury obradowało, konkursowi towarzyszyły ciekawe wydarzenia, jak:
- wykład nt.: Czy zmierzamy w kierunku vege? wygłoszony przez panią dr inż. Małgorzatę Kuśmierczyk,
- pokaz carvigu w wykonaniu firmy Carvig-Gniech reprezentowanej przez pana Grzegorza Gniecha i panią Sylwię Kruszyńską,
- wykład Greenology - kuchnia roślinna dla szefów kuchni na temat diety laktoowowegetariańskiej, wygłoszony przez Trademarkrting Digital Manager Bonduelle Food service - panią Wioletę Bielecką.
Wspaniałym artystycznym urozmaiceniem wydarzenia był koncert Big Bandu z Państwowej Szkoły Muzycznej I i II Stopnia im. Fryderyka Chopina w Olsztynie pod kierownictwem pana Henryka Zinkiewicza.
Uczestnicy konkursu o tytuł Mistrza Szkolnej Patelni wykazali się niezwykłą kreatywnością, a ich umiejętności kulinarne zostały ocenione przez jury bardzo wysoko. Ostatecznie konkurs wygrały: Karolina Strzelewska i Roksana Tańska z Zespołu Szkół im. Emilii Sukertowej-Biedrawiny w Malinowie za potrawę o nazwie: Kulinarne wariacje kuchni wegatariańskiej.
Gratulujemy z całego serca zwycięzcom! Uczniom reprezentującym naszą szkołę - serdecznie dziękujemy!
Małgorzta Legucka