Aktualności

MAMY TO! WOJEWÓDZKI TURNIEJ HALOWEJ PIŁKI NOŻNEJ MŁODZIEŻY OHP W OLSZTYNIE

W dniu 2 marca 2024 roku miało miejsce emocjonujące wydarzenie - Wojewódzki Turniej Halowej Piłki Nożnej Młodzieży OHP w Olsztynie. Uczniowie z Branżowej Szkoły I stopnia Nr 1 rywalizowali o zaszczytny tytuł z sześcioma drużynami. Rozgrywki były pełne intensywnych zmagań i wysiłku. Po zaciętych pojedynkach drużyna z Giżycka stanęła na najwyższym stopniu podium, zdobywając zaszczytne pierwsze miejsceGratulujemy wszystkim uczestnikom energii, sportowego ducha i zaciętej walki o tytuł mistrzowski. Dziękujemy organizatorom oraz kibicom za wsparcie dodające sił i motywacji wszystkim zawodnikom. Zwycięzcy otrzymali wspaniały puchar, medale oraz cenne nagrody rzeczowe. Gratulujemy sukcesu.

Wizyta w Klubie 15 Giżyckiej Brygady Zmechanizowanej

Dnia 15 lutego 2024 r. uczniowie naszej szkoły odwiedzili Klub 15 Giżyckiej Brygady Zmechanizowanej. Powodem tej wizyty były warsztaty edukacyjno-historyczne „Deportacje Polaków na Sybir”. Młodzież wysłuchała historii zsyłek na Sybir, dowiedziała się o warunkach życia Sybiraków i obejrzała wywiad z jedną z zesłanych osób. Warsztaty pogrążyły uczestników w zadumie, a rekwizyty przeniosły na chwilę w tamte czasy.

Szkolny Konkurs z Języka Niemieckiego

Serdecznie zapraszamy uczniów Technikum nr 3 do udziału w Szkolnym Konkursie z Języka Niemieckiego, który odbędzie się w czwartek 29 lutego 2024 godz. 5 lekcyjna w sali nr 11.

nauczyciele jęz. niemieckiego

Wystawa Inter Cars Ikony Motoryzacji – 100 pojazdów za 100 milionów

W dniu 21.02.2024 r. 17 uczniów z klas uczących się w zawodzie mechanik pojazdów samochodowych pod opieką nauczycieli OHP wyruszyło na bardzo atrakcyjną wycieczkę do Warszawy. Głównym punktem wyprawy była wystawa „ Prawdziwe Ikony Motoryzacji” odbywająca się na Stadionie Narodowym. Wystawa jest interaktywna. Jednym z najciekawszych pojazdów na wystawie jest Hennessey Venom S5 – jedyny w Europie taki samochód. Auto ma niebanalną moc – ponad 1800 koni mechanicznych, a model ten można nabyć po zawrotnej cenie – 11-12 mln złotych za sztukę. Uczniowie mogli obejrzeć z bliska auta marzeń, skorzystać ze strefy symulatorów jazdy i profesjonalnych modeli R/C czy naocznie spotkać się z gwiazdami motorsportu. Znalazła się również chwila na spacer po Starówce. Młodzież zadowolona i pełna wrażeń wróciła do Giżycka.

Zajęcia edukacyjne z Mazurskim Ochotniczym Pogotowiem Ratunkowym

Uczniowie kl. II b BS wraz z wychowawcą mieli okazję odwiedzić Mazurskie Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe w Giżycku. Uczniowie zapoznani zostali z zasadami pracy ratowników wodnych oraz działaniami w sytuacji zagrożenia na wodzie. Młodzież pod fachowym okiem uczyła się podstawowych technik ratowniczych i udzielania pomocy w razie wypadku. Prowadzący zajęcia ratownik zapoznał uczniów z zasadami pracy w pogotowiu. Przeprowadził instruktaż udzielania pierwszej pomocy, każdy uczestnik mógł sprawdzić swoje umiejętności praktyczne. Wizyta była edukacyjna, inspirująca oraz zachęcająca uczniów do poszerzenia swojej wiedzy, umiejętności i zaangażowania w działalność ratowniczą w przyszłości.

Konkurs Walentynkowy rozstrzygnięty!

Pierwsze miejsce w konkursie na najpiękniejszy „Pokój Walentynkowy” zajęła uczennica klasy 5 b T Aleksandra Stankiewicz. Gratuluję! Organizatorem konkursu była Pani Diana Kopaczewska – nauczyciel przedmiotów zawodowych w hotelarstwie.

 

Szkolny Konkurs Kulinarny O tytuł Mistrza Szkolnej Patelni „Od nauki do sztuki kulinarnej-nowoczesne dania restauracyjne”

Dnia 13 lutego 2024 roku w naszej szkole po raz kolejny uczniowie klas o profilu gastronomicznym przystąpili do potyczek kulinarnych. W konkursie udział wzięło 10 zespołów z różnych klas. Młodzież przygotowywała potrawy z kurczaka z uwzględnieniem co najmniej jednego produktu regionalnego certyfikowanego. Pomimo pewnej dozy rywalizacji, czas spędzony na przygotowanie autorskiej potrawy z kurczakiem w roli głównej, w szkolnej pracowni gastronomicznej, zaowocował nie tylko przyrządzeniem przez uczniów oryginalnych i wyśmienitych potraw, ale przede wszystkim był okazją do miłego spędzenia wolnych chwil od zajęć dydaktycznych. Stał się znakomitą formą doskonalenia warsztatu kulinarnego młodych pasjonatów kuchni. Ocenie zostały poddane cechy organoleptyczne potraw, technika sporządzania a także kreatywność. Przygotowane dania oceniało profesjonalne jury składające się z doświadczonych kucharzy i absolwentów naszej szkoły: p. Dariusza Baryga, p. Małgorzaty Baranowskiej, p. Przemysława Rakowskiego i p. Anny Żołondek.

Wyniki konkursu:

I miejsce Weronika Rejmanowska i Małgorzata Wyżykowska klasa V aT – Kurczak z aksamitnym sosem, pęczotto z borowikami oraz skarmelizowaną marchewką

II miejsce  Oliwia Grzybowska i Krystian Chmielak klasa III T - Chrupiące kulki z kurczaka na puree z batatów z dodatkiem sosu Siracha Mayo

III miejsce Angelika Bieciuk i Norbert Nowosadko klasa IV  T - Kieszonka z kurczaka z pesto bazyliowym i warzywami.

Zwycięzcy konkursu 21 marca staną ponownie do potyczek kulinarnych na Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym w Malinowie. Wszyscy młodzi kucharze otrzymali nagrody rzeczowe ufundowane przez Radę Rodziców oraz p. Marka Szlachtę-AZS Wilkasy, p. Mariusza Rogalskiego- MONA- kontra Giżycko, p. Jacek Limanowski- hotel WODNIK w Giżycku. Dziękujemy bardzo młodzieży za udział w konkursie, zaproszonym gościom za przybycie oraz sponsorom nagród i naszej jak zwykle niezawodnej komisji konkursowej.

Organizator konkursu Urszula Siergiej-Todryk

 

Szkolny Konkurs Wiedzy o Wielkiej Brytanii

Serdecznie zapraszamy uczniów Technikum nr 3 i Branżowej Szkoły I Stopnia do udziału w Szkolnym Konkursie Wiedzy o Wielkiej Brytanii (historii, kulturze, tradycji).  Zgłoszenia przyjmują nauczyciele, p. Dunowska i p. Wojnowski do piątku 16 lutego 2024 r.

„Stawiam na wołowinę”

Dnia 16 stycznia 2024 roku uczniowie naszej szkoły wzięli udział w zajęciach kulinarnych w ramach projektu informacyjno-szkoleniowego „Stawiam na wołowinę” edycja 2024. Pod czujnym okiem Marcina Budynka, doświadczonego szefa kuchni, specjalizującego się w przygotowywaniu potraw z mięsa, młodzież zdobywała wiedzę i doświadczenie przydatne w późniejszej pracy zawodowej. Każde kulinarne spotkanie podzielone zostało na dwa etapy: teoretyczny wykład dotyczący jakości i wartości odżywczej mięsa wołowego oraz praktyczne warsztaty kulinarne. W trakcie wykładów uczniowie mogli zapoznać się z charakterystyką wysokiej jakości wołowiny kulinarnej. Omówione zostały również najpopularniejsze rasy bydła, charakterystyczne dla polskich hodowli. Ponadto, merytoryczna prelekcja podkreśliła odżywcze właściwości mięsa wołowego oraz przybliżyła istotę jego obróbki kulinarnej. Podczas wykładu szef kuchni Marcin Budynek zaprezentował uczniom poszczególne, kulinarne elementy wołowe, omawiając szerzej każdy z nich. Nie mogło zabraknąć także informacji na temat dojrzewania oraz sezonowania wołowiny, procesu niezwykle istotnego z punktu widzenia jakości i późniejszej smakowitości tego mięsa. W części warsztatowej „Stawiam na wołowinę!” udział brali uczniowie klas o profilu gastronomicznym. Każdy z nich musiał zmierzyć się z innym, oryginalnym przepisem, m.in.: stekiem wołowym z fasolką szparagową, tatarem w trzech odsłonach, orientalnymi pulpecikami wołowymi z ryżowym makaronem, stekiem wołowym z kaszanką, borowikami i kremem paprykowym czy hamburgerem z wołowiną z pieczonymi frytkami z batatów oraz majonezem limonkowo-kolendrowym. Dla niektórych młodych kucharzy była to pierwsza okazja do pracy z polską wołowiną.