Dnia 19 kwietnia 2023 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku odbył się VII Ogólnopolski Konkurs Kulinarny - Literacka Kuchnia. Naszą szkołę reprezentowała Angelika Bieciuk z klasy III Technikum oraz Weronika Rybacka z klasy IV Technikum. Do potyczek kulinarno-literackich zgłosiło się 12 zespołów z różnych części Polski. Uczestnicy konkursu szukali inspiracji kulinarnych w literaturze polskiej i zagranicznej. Angelika z Weroniką przygotowały: Indyczą wątróbkę nadzianą gruszką, szynką skarmelizowaną cebulką polaną sosem malinowym a także babeczki czekoladowe z niespodzianką. Recepturę zaczerpnęły z książki Stanisława Lema "Dyktanda, czyli w jaki sposób wujek Staszek wówczas Michasia - dziś Michała - uczył pisać błędów" a także Jonathana Franzen „Korekty". Opiekunowie: Marzena Dyndul, Irena Fabisiak, Urszula Siergiej-Todryk.
Dnia 19 kwietnia 2023 r. w naszej szkole odbył się DZIEŃ OTWARTY . Dziękujemy wszystkim odwiedzającym Naszą Szkołę za uczestnictwo. Zapraszamy ponownie już jako pierwszoklasistów. Czekamy na Was!
W dniach 13 i 14 kwietnia 2023 odbyły się wojewódzkie konkursy OHP „Sprawny w zawodzie” – w których wystartowali uczniowie z klas III Branżowej Szkoły I stopnia Nr 1 w Giżycku - Paweł Bartczak w zawodzie mechanik pojazdów samochodowych oraz Kamila Hrudeń w zawodzie kucharz. Konkursy dały uczniom możliwość sprawdzenia swoich umiejętności i doświadczenia zawodowego przed przystąpieniem do zewnętrznych egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie. Konkurs kulinarny odbył się w Mrągowie, natomiast w zawodzie mechanik miał miejsce w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Pasłęku. W pierwszej części konkursu uczestnicy rozwiązywali test jednokrotnego wyboru składający się z 20 pytań obejmujących swoim zakresem wiadomości w zawodzie mechanik samochodowy i kucharz . W części praktycznej przyszli mechanicy i kucharze wykonywali indywidualnie zadania praktyczne. Jury oceniało: wykonanie zadania zgodnie z instrukcją, porządek na stanowisku pracy oraz znajomość i stosowanie przepisów BHP. Nasz uczeń Paweł Bartczak z klasy III a Branżowej Szkoły I stopnia Nr 1 w Giżycku zajął III miejsce, natomiast uczennica Kamila Hrudeń z klasy III b Branżowej Szkoły I stopnia Nr 1 w Giżycku otrzymała wyróżnienie. Poziom obu konkursów był bardzo wysoki, młodzież wykazała się kreatywnością i dużymi umiejętnościami zawodowymi. GRATULUJEMY !
Dnia 13 kwietnia 2023 roku gościliśmy w naszej szkole 24 uczniów Szkoły Podstawowej nr 3 w Giżycku. Pod okiem Pani Urszuli Siergiej–Todryk przygotowali pizzę, babeczki i inne pyszności. Następnie na zajęciach u Pani Diana Kopaczewskiej wykonywali zadania niezbędne w pracy hotelarza – składali ręczniki, wystawiali paragony, odgrywali scenki i rozwiązywali krzyżówki.
Dziś na Cmentarzu Komunalnym przy al. 1 Maja odbyły się uroczyste obchody 83. rocznicy Zbrodni Katyńskiej i Dnia Pamięci Ofiar Zbrodni Katyńskiej. Naszą szkołę reprezentował poczet sztandarowy w składzie: Emilia Płoszyńska, Oliwia Grzybowska i Norbert Nowosadko. Opiekunem był p. Przemysław Poczynek
Przed Świętami Wielkanocnymi uczniowie naszej szkoły postanowili zostać aniołami i wzięli udział w akcji charytatywnej Świąteczne Anioły - pomoc dla seniorów. Wytypowano dwóch panów, dla których zbieraliśmy rzeczy potrzebne do ich paczek marzeń. Paczki zostały zrobione i dodatkowo przekazaliśmy potrzebne rzeczy innym seniorom do wspólnej paczki. Samorząd Uczniowski dziękuje wszystkim za zaangażowanie. Jesteście wielcy!
Dnia 05 kwietnia 2023 r. odbyło sie spotkanie kl. 4T z przedstawicielami Wojskowego Centrum Rekrutacji w Giżycku. Młodzież została zapoznana z informacjami nt. poszczególnych form służby wojskowej.
Dnia 1 kwietnia 2023 r. uczniowie Branżowej Szkoły I stopnia Nr 1 w Giżycku zakończyli trzytygodniowy staż zawodowy w portugalskim Setubalu. Praktyki zawodowe u zagranicznych pracodawców umożliwiły młodzieży rozwój kompetencji zawodowych oraz pozwoliły przełamać bariery językowe. Emocji i wrażeń było wiele, młodzież zwiedziła wiele pięknych miejsc: stolicę Lizbonę, Fatimę, Óbidos oraz klify w Peniche i inne klimatyczne zakątki. Nasi kucharze rozwijali się kulinarnie, próbowali nowych smaków i wielu regionalnych potraw. Na zakończenie projektu wszyscy uczestnicy otrzymali z rąk pana Komendanta WKWKOHP Dariusza Rudnika certyfikaty świadczące o odbytym stażu. Młodzież dzięki poznaniu specyfiki pracy u zagranicznych pracodawców, ma zdecydowanie ułatwiony dostęp wejścia na lokalny i europejski rynek pracy.