Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel/fax  87 428 32 41

EFRR poziom

„Program współpracy Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku z otoczeniem społeczno-gospodarczym”.

Realizowany w ramach Osi priorytetowej RPWM.02.00.00 – Kadry dla gospodarki, Działania RPWM.02.04.00 – Rozwój Kształcenia i Szkolenia Zawodowego, Poddziałania RPWM 02.04.01 Rozwój kształcenia i szkolenia zawodowego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014 – 2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
Nr umowy: RPWM.02.04.01-28-0066/18-00
Okres realizacji: 01.09.2018 - 31.01.2020 Budżet: 917 950,00 zł
Doposażenie pracowni gastronomicznej i hotelarskiej w potrzebny sprzęt.
Miesięczne staże u lokalnych przedsiębiorców i kursy zawodowe dla 50 uczniów w tym:
Kurs na prawo jazdy kat B
Kurs Barmański,
Kurs Barista
Kurs Concierge
Kurs Sommelier
Kurs - Animator czasu wolnego
Kurs - Obsługa programu komputerowego FIDELIO
Kurs prawa jazdy dla 30 osób
Kurs języka angielskiego zawodowego dla technika hotelarza, technika żywienia i usług gastronomicznych.
Kursy dla nauczycieli
Kurs - Mistrz sztuki kulinarnej
Kurs - Kuchnia molekularna
Kurs - Kuchnie i zwyczaje innych narodów
Kurs - Obsługa konsumenta
Kurs - Dekoracji stołu
Kurs - Obsługa programów hotelowych np. Fidelio
Kurs - Rozpoznawanie ziół i zastosowanie ich w kuchni

 

Do pobrania formularze dla uczestników projektu

Regulamin projektu

 

WYNIKI REKRUTACJI  - UCZNIOWIE

Każdy z 50 uczniów będzie miał  możliwość poprawić umiejętność języka angielskiego zawodowego w branży hotelarsko-gastronomicznej oraz zdobyć nowe doświadczenie zawodowe odbywając 150 godzinny staż u lokalnych pracodawców w przedsiębiorstwie hotelarsko-gastronomicznych. W projekcie zaplanowano następujące  kursy zawodowe:

  • Kurs barmański- 45 osób, 4 grupy x 16 godzin
  • Kurs Barista - 45 osób, 4 grupy x 16 godzin
  • Kurs Concierge - 20 osób 2 grupy x 32 godziny
  • Kurs Sommelier – 20 osób, 2 grupy x 24 godziny
  • Kurs - Animator czasu wolnego – 28 osób, 2 grupy x 24 godziny
  • Kurs Obsługa programu komputerowego hotelarskiego – 10 osób, 1 grupa x 30 godzin
  • Prawo jazdy kat. B – 22 osób, 2 grupy x 11 osób

Wyniki do pobrania

 

WYNIKI REKRUTACJI  - NAUCZYCIELE

13 nauczycieli przedmiotów zawodowych  będzie doskonaliło swój warsztat pracy w następujących  kursach  zawodowych:

  • Mistrz sztuki kulinarnej 8 osób, 1 grupa x 24 godziny
  • Kuchnia molekuralna - 8 osób, 1 grupa  x 32 godziny
  • Kuchnie i zwyczaje innych narodów - 8 osób, 1 grupa x 32 godzin
  • Obsługa konsumenta - 7 osób, 40 godzin x 1 grupa

 

Kurs Obsługi Konsumenta

11 stycznia siedmiu nauczycieli rozpoczęło szkolenie ,,Obsługa konsumenta”. Nauczyciele przedmiotów zawodowych omówili systemy obsługi klienta oraz umiejętność w zakresie rozpoznawanie potrzeb konsumenta.

IMG 20190111 151940  IMG 20190111 151943  IMG 20190111 151948

 

Kurs Rozpoznawanie ziół i zastosowanie ich w kuchni 

 

12 stycznia 2019 ośmiu nauczycieli wzięło udział w ośmiogodzinnym szkoleniu ,,Rozpoznawanie ziół i zastosowanie ich w kuchni”, zakończonym wręczeniem certyfikatów. Nauczyciele podczas ćwiczeń w pracowni gastronomicznej mogli doskonalić swoją wiedzę na temat rozpoznawania ziół i użycia ich do konkretnych potraw, łączenia oraz przechowywania by jak najdłużej zachowały walory smakowe i zapachowe.

IMG 9112            IMG 9110            IMG 9122

 

IMG 9130           IMG 9139            IMG 9113

 

 

Kurs Sommelier

Dnia 15 stycznia 2019 r. dziesięciu uczniów uczestniczyło w kursie „Sommelier”. Podczas kursu uczniowie nauczyli się rozpoznawać zapachy zawarte w winie oraz dobierać i serwować wina do poszczególnych potraw.

 

IMG 9141   IMG 9142  IMG 9146

IMG 9156   IMG 9157   IMG 9159