„Program współpracy Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku z otoczeniem społeczno-gospodarczym”.
Realizowany w ramach Osi priorytetowej RPWM.02.00.00 – Kadry dla gospodarki, Działania RPWM.02.04.00 – Rozwój Kształcenia i Szkolenia Zawodowego, Poddziałania RPWM 02.04.01 Rozwój kształcenia i szkolenia zawodowego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014 – 2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
Nr umowy: RPWM.02.04.01-28-0066/18-00
Okres realizacji: 01.09.2018 - 31.01.2020 Budżet: 917 950,00 zł
Doposażenie pracowni gastronomicznej i hotelarskiej w potrzebny sprzęt.
Miesięczne staże u lokalnych przedsiębiorców i kursy zawodowe dla 50 uczniów w tym:
Kurs na prawo jazdy kat B
Kurs Barmański,
Kurs Barista
Kurs Concierge
Kurs Sommelier
Kurs - Animator czasu wolnego
Kurs - Obsługa programu komputerowego FIDELIO
Kurs prawa jazdy dla 30 osób
Kurs języka angielskiego zawodowego dla technika hotelarza, technika żywienia i usług gastronomicznych.
Kursy dla nauczycieli
Kurs - Mistrz sztuki kulinarnej
Kurs - Kuchnia molekularna
Kurs - Kuchnie i zwyczaje innych narodów
Kurs - Obsługa konsumenta
Kurs - Dekoracji stołu
Kurs - Obsługa programów hotelowych np. Fidelio
Kurs - Rozpoznawanie ziół i zastosowanie ich w kuchni
Do pobrania formularze dla uczestników projektu
- dla ucznia (wersja .docx lub wersja .pdf)
- dla nauczyciela (wersja .docx lub wersja .pdf)
WYNIKI REKRUTACJI - UCZNIOWIE
Każdy z 50 uczniów będzie miał możliwość poprawić umiejętność języka angielskiego zawodowego w branży hotelarsko-gastronomicznej oraz zdobyć nowe doświadczenie zawodowe odbywając 150 godzinny staż u lokalnych pracodawców w przedsiębiorstwie hotelarsko-gastronomicznych. W projekcie zaplanowano następujące kursy zawodowe:
- Kurs barmański- 45 osób, 4 grupy x 16 godzin
- Kurs Barista - 45 osób, 4 grupy x 16 godzin
- Kurs Concierge - 20 osób 2 grupy x 32 godziny
- Kurs Sommelier – 20 osób, 2 grupy x 24 godziny
- Kurs - Animator czasu wolnego – 28 osób, 2 grupy x 24 godziny
- Kurs Obsługa programu komputerowego hotelarskiego – 10 osób, 1 grupa x 30 godzin
- Prawo jazdy kat. B – 22 osób, 2 grupy x 11 osób
WYNIKI REKRUTACJI - NAUCZYCIELE
13 nauczycieli przedmiotów zawodowych będzie doskonaliło swój warsztat pracy w następujących kursach zawodowych:
- Mistrz sztuki kulinarnej 8 osób, 1 grupa x 24 godziny
- Kuchnia molekuralna - 8 osób, 1 grupa x 32 godziny
- Kuchnie i zwyczaje innych narodów - 8 osób, 1 grupa x 32 godzin
- Obsługa konsumenta - 7 osób, 40 godzin x 1 grupa
Kurs Obsługi Konsumenta
11 stycznia siedmiu nauczycieli rozpoczęło szkolenie ,,Obsługa konsumenta”. Nauczyciele przedmiotów zawodowych omówili systemy obsługi klienta oraz umiejętność w zakresie rozpoznawanie potrzeb konsumenta.
Kurs Rozpoznawanie ziół i zastosowanie ich w kuchni
12 stycznia 2019 ośmiu nauczycieli wzięło udział w ośmiogodzinnym szkoleniu ,,Rozpoznawanie ziół i zastosowanie ich w kuchni”, zakończonym wręczeniem certyfikatów. Nauczyciele podczas ćwiczeń w pracowni gastronomicznej mogli doskonalić swoją wiedzę na temat rozpoznawania ziół i użycia ich do konkretnych potraw, łączenia oraz przechowywania by jak najdłużej zachowały walory smakowe i zapachowe.
Kurs Animator czasu wolnego
Dnia 09 lutego 2019r. grupa naszych uczniów wzięła udział w kursie " Animator czasu wolnego". Podczas zajęć uczestnicy poznali gry i zabawy integracyjne typu szachownica, tunel animacyjny, chusta animacyjna. Kolejne zajęcia odbędą się 08 marca o godzinie 14.30 oraz 9 marca o godzinie 9.00.
KURS PRAWA JAZDY KAT B w ZSZ
Uczniowie naszej szkoły w tym roku w ramach projektu: „Program współpracy Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku z otoczeniem społeczno-gospodarczym” mogą zdobyć prawo jazdy.
Projekt realizowany w ramach Osi priorytetowej RPWM.02.00.00 – Kadry dla gospodarki, Działania RPWM.02.04.00 – Rozwój Kształcenia i Szkolenia Zawodowego, Poddziałania RPWM 02.04.01 Rozwój kształcenia i szkolenia zawodowego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014 – 2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
Dziewięć osób z pierwszej grupy w dniach 13.02 – 10.04. 2019 w Ośrodku Szkolenia Kierowców MIG poznaje zasady i przepisy służące bezpiecznemu poruszaniu się pojazdem po drodze publicznej, zagrożenia związane z ruchem drogowym. Uczniowie uczą się jak postępować w sytuacjach nadzwyczajnych, obowiązki kierowcy i posiadacza pojazdu oraz uczy się jeździć po mieści Giżycko i Olsztyn. Kolejna 13 os grupa zaczyna kurs po wakacjach.
KURS BARMAŃSKI
W dniach 5-7 marca 2019 r. grupa naszych uczniów w ramach projektu uczestniczyła w 16 godzinnym kursie barmańskim. Kurs prowadził pan Łukasz Ziarko z Olsztyna. Podczas kursu uczniowie nauczyli się jak prawidłowo obsługiwać klienta, stworzyć najpopularniejsze drinki i koktajle a także w jakim szkle podaje się te napoje. Następny kurs odbędzie się 18-20 marca 2019 r.
KURS KUCHNIE I ZWYCZAJE INNYCH NARODÓW
W dniach 08-09. 03.2019 r. odbył się kurs poprowadzony przez Pana Andrzeja Bałdygę pn.: ”Kuchnie i zwyczaje innych narodów” .W kursie wzięło udział ośmiu nauczycieli z ZSZ. W części pierwszej teoretycznej omówiono specyfikę, kluczowe składniki i dań z poszczególnych kuchni. W części praktycznej przygotowywano potrawy kuchni skandynawskiej, hiszpańskiej, portugalskiej, francuskiej, rosyjskiej, peruwiańskiej i meksykańskiej.
Nauczycieli przygotowali m. in.: następujące potraw:
- śledzie z jabłkiem i szalotką i kolendrą
- śledzie z burakiem, jabłkiem i kolendrą
- śledzie z ziemniakami i jałowcem
- śledzie z limonką, trawą cytrynową i kolendrą suszoną
-makaron z krewetkami i szpinakiem z sosem z sera pleśniowego
- tatar z łososia
- sandacz z warzywami
- boeuf Strogonow
- łosoś sous vide z sosem z łososia, puree z topinamburu i pieczoną cykoria z żurawiną
- meksykańska zupa z kurczakiem i chili
- żeberka i skrzydełka w stylu meksykańskim,
- sos guacamole
- sos chimichuri
- ceviche z łososia, krewetek
- mule w sosie winnym i porowym
- krewetki z sosem winno-pietruszkowym z pomidorami
- krewetki z sosem królewskim.
Wszystkie dania były przepyszne :-)
KURS SOMMELIER
W dniach 14-16 marca grupa naszych uczniów uczestniczyła w kursie Sommeliera organizowanym przez firmę Centrum z Olsztyna. Zajęcia prowadził p. Łukasz Ziarko. Podczas zajęć uczniowie zapoznali się z metodami produkcji oraz klasyfikacji win pod względem jakości. Poznali też techniki degustacji win oraz sposoby ich serwowania.
KURS BARISTY
23 marca 2019 r. nasi uczniowie rozpoczęli kolejny kurs prowadzony przez pana Łukasz Ziarko. Uczestnicy kursu nauczyli się rozróżniać rodzaje kaw, poznali sposoby przyrządzania i serwowania napojów gorących oraz teksturowania mleka.
KURS CONCIERGE
Kolejna grupa uczestników projektu wzięła udział w Kursie Concierge prowadzonym przez panią Biankę Pietrzyk z firmy Hibner Consulting. Podczas kursu uczniowie dowiedzieli się kim jest i jakie ma zadania concierge. Poznali również zasady Savoir vivre na stanowisku pracy concierge w tym ceremonię powitania i pożegnania gości hotelowych.
KURS OBSŁUGI PROGRAMU DO OBSŁUGI GOŚCI HOTELOWYCH
W dniach 22-24 maj 2019 r. grupa nauczycieli uczestniczyła w Kursie obsługi programu do obsługi gości hotelowych prowadzonego przez p. Łukasza Ziarko z firmy Centrum w Olsztynie. Podczas kursu nauczyciele poznali zasady funkcjonowania programu. Nauczyli się zarządzać grafikiem rezerwacji, dokonać zameldowania i wymeldowania gościa w hotelu oraz jak rozliczyć pobyt i wystawić rachunek.
KURS "JĘZYK ANGIELSKI ZAWODOWY W BRANŻY HOTELARSKO- GASTRONOMICZNEJ"
W dniach 14.10 - 29.10. 2019 r. czternastu uczestników projektu wzięło udział w kursie „ Język angielski zawodowy w branży hotelarsko- gastronomicznej”. Uczniowie podczas kursu doskonalili swoje umiejętności językowe, które będą mogli wykorzystać w przyszłości w swojej pracy zawodowej.
,,KURS MISTRZ SZTUKI KULINARNEJ"
W dniach 08-09. 11.2019 r. odbył się kurs kulinarny poprowadzony przez p. Andrzeja Bałdygę : ”Mistrz sztuki kulinarnej ”. W kursie wzięło udział ośmiu nauczycieli z ZSZ oraz gościnnie grupa uczniów z klasy 3 T. W części teoretycznej omówiono tematykę dotyczącą zalet gotowania metodą sous vide w nowoczesnej kuchni oraz wykorzystania nowoczesnego urządzenia Pacojet. W części praktycznej uczestnicy szkolenia poznawali kuchnie świata, gotowali dania metodą sous vide i za pomocą urządzenia Pacojet. Uczestnicy przygotowali następujące potrawy:
-Parfait z wędzonego pstrąga z musem z buraka i sosem szczypiorkowym
- Pomidory w trzech smakach z oliwą miętową
- Makaron carbonara z ziemniakami i fasolą szparagową
- Sałatka z pieczonego kurczaka z fasolką szparagową i sosem francuskim
- Dorsz z kolendrą, ziemniakami puree z chrzanem i pieczoną marchewką
- Szczupak z orzechem laskowym z puree z dyni i sałatką z czerwonej kapusty
- Płoć z suszoną śliwką w marynacie słodko-kwaśnej
- Łosoś z sosem ber blank z palonym kalafiorem i czarną soczewicą
- Zupa tajska z kurczakiem
- Krem z pieczonej dyni
- Udko z kurczaka w czerwonym winie z warzywami i kaszą pęczak
- Pierś z indyka, sos estragonowy, zapiekane ziemniaki i kalafior
- Pierś z kurczaka z kaszą kuskus i pianką z curry (metoda sous vide)
- Pierś kaczki w stylu azjatyckim z fasolą z orzechami i smażonym ryżem (metoda sous vide)
- Polędwiczki wieprzowe w sosie laurowym z kasza jaglaną i porem (metoda sous vide)
- Sandacz panierowany w orzechach i puree z selera i jabłka
- Karp w kapuście kiszonej ze słoniną i zapiekanym puree ziemniaczanym
- Sorbety: ananasowo imbirowy, malinowy z tymiankiem
- Lody waniliowe, pistacjowe
- Owoce i warzywa (metoda sous vide)
Wszystkie dania były pracochłonne ale przepyszne :-)
W dniach 22 - 24 listopada2019 r. odbył się już ostatni kurs kulinarny KUCHNIA MOLEKULARNA poprowadzony przez p. Mariusza Cygna, szefa kuchni w renomowanym hotelu Natura Mazur Resort & Conference. W kursie wzięło udział ośmiu nauczycieli. W części teoretycznej p. Mariusz omówił podstawowe zasady, zalety oraz produkty używane w kuchni molekularnej. W części praktycznej uczestnicy poznawali produkty, przepisy, sposoby podawania i aranżacji dań. Uczestnicy przygotowali następujące potrawy:
- Terinne z kurczaka z pudrem ze skóry i marchewki
- Sałatka z plastycznym jajkiem, pomidorem i rzodkiewką
- Sałatka z okopowych warzyw z ziemią z pumpernikla
- Serek twarogowy zawijany w roladkę z buraków
- Spaghetti z pomarańczy
- Kawior z octu balsamicznego
- Pierś z kaczki z puree z buraka i pudrem z kaczego tłuszczu
- Łosoś sous vide z kaszą jaglaną i pieczonym kalafiorem
- Schab sous vide z kopytkami serowymi, puree z marchewki i pianą z chrzanu
- Sałatka z kompresowanej kalarepy, ananasa i espumy z ogórka
- Łosoś marynowany dymem w syfonie
- Udko z kurczaka gotowane w niskiej temperaturze z espumą z curry
- Dekonstrukcja mizerii
- Babka ziemniaczana z majonezem z natki pietruszki i galaretą z cebuli
- Beza z espumą i żelkami owocowymi
- Mleczne powietrze
- Dekonstrukcja szarlotki
- Sałatka owocowa ze sferycznym jogurtem