Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel.  87 428 32 41 kom. 602 792 119

 

EFRR poziom

 

 

„Program współpracy Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku z otoczeniem społeczno-gospodarczym”.

Realizowany w ramach Osi priorytetowej RPWM.02.00.00 – Kadry dla gospodarki, Działania RPWM.02.04.00 – Rozwój Kształcenia i Szkolenia Zawodowego, Poddziałania RPWM 02.04.01 Rozwój kształcenia i szkolenia zawodowego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014 – 2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
Nr umowy: RPWM.02.04.01-28-0066/18-00
Okres realizacji: 01.09.2018 - 31.01.2020 Budżet: 917 950,00 zł
Doposażenie pracowni gastronomicznej i hotelarskiej w potrzebny sprzęt.
Miesięczne staże u lokalnych przedsiębiorców i kursy zawodowe dla 50 uczniów w tym:
Kurs na prawo jazdy kat B
Kurs Barmański,
Kurs Barista
Kurs Concierge
Kurs Sommelier
Kurs - Animator czasu wolnego
Kurs - Obsługa programu komputerowego FIDELIO
Kurs prawa jazdy dla 30 osób
Kurs języka angielskiego zawodowego dla technika hotelarza, technika żywienia i usług gastronomicznych.
Kursy dla nauczycieli
Kurs - Mistrz sztuki kulinarnej
Kurs - Kuchnia molekularna
Kurs - Kuchnie i zwyczaje innych narodów
Kurs - Obsługa konsumenta
Kurs - Dekoracji stołu
Kurs - Obsługa programów hotelowych np. Fidelio
Kurs - Rozpoznawanie ziół i zastosowanie ich w kuchni

 

Do pobrania formularze dla uczestników projektu

Regulamin projektu

 

WYNIKI REKRUTACJI  - UCZNIOWIE

Każdy z 50 uczniów będzie miał  możliwość poprawić umiejętność języka angielskiego zawodowego w branży hotelarsko-gastronomicznej oraz zdobyć nowe doświadczenie zawodowe odbywając 150 godzinny staż u lokalnych pracodawców w przedsiębiorstwie hotelarsko-gastronomicznych. W projekcie zaplanowano następujące  kursy zawodowe:

  • Kurs barmański- 45 osób, 4 grupy x 16 godzin
  • Kurs Barista - 45 osób, 4 grupy x 16 godzin
  • Kurs Concierge - 20 osób 2 grupy x 32 godziny
  • Kurs Sommelier – 20 osób, 2 grupy x 24 godziny
  • Kurs - Animator czasu wolnego – 28 osób, 2 grupy x 24 godziny
  • Kurs Obsługa programu komputerowego hotelarskiego – 10 osób, 1 grupa x 30 godzin
  • Prawo jazdy kat. B – 22 osób, 2 grupy x 11 osób

Wyniki do pobrania

 

WYNIKI REKRUTACJI  - NAUCZYCIELE

13 nauczycieli przedmiotów zawodowych  będzie doskonaliło swój warsztat pracy w następujących  kursach  zawodowych:

  • Mistrz sztuki kulinarnej 8 osób, 1 grupa x 24 godziny
  • Kuchnia molekuralna - 8 osób, 1 grupa  x 32 godziny
  • Kuchnie i zwyczaje innych narodów - 8 osób, 1 grupa x 32 godzin
  • Obsługa konsumenta - 7 osób, 40 godzin x 1 grupa

 

Kurs Obsługi Konsumenta

11 stycznia siedmiu nauczycieli rozpoczęło szkolenie ,,Obsługa konsumenta”. Nauczyciele przedmiotów zawodowych omówili systemy obsługi klienta oraz umiejętność w zakresie rozpoznawanie potrzeb konsumenta.

IMG 20190111 151940  IMG 20190111 151943  IMG 20190111 151948

 

Kurs Rozpoznawanie ziół i zastosowanie ich w kuchni 

 

12 stycznia 2019 ośmiu nauczycieli wzięło udział w ośmiogodzinnym szkoleniu ,,Rozpoznawanie ziół i zastosowanie ich w kuchni”, zakończonym wręczeniem certyfikatów. Nauczyciele podczas ćwiczeń w pracowni gastronomicznej mogli doskonalić swoją wiedzę na temat rozpoznawania ziół i użycia ich do konkretnych potraw, łączenia oraz przechowywania by jak najdłużej zachowały walory smakowe i zapachowe.

IMG 9112            IMG 9110            IMG 9122

 

IMG 9130           IMG 9139            IMG 9113

 

Kurs Animator czasu wolnego

Dnia 09 lutego 2019r. grupa naszych uczniów wzięła udział w kursie " Animator czasu wolnego". Podczas zajęć uczestnicy poznali gry i zabawy integracyjne typu szachownica, tunel animacyjny, chusta animacyjna. Kolejne zajęcia odbędą się 08 marca o godzinie 14.30 oraz 9 marca o godzinie 9.00.

 51579158 399172560830043 1480515548084174848 n      51581894 415038615912496 6507865198588592128 n     51547917 380133512546538 5234846315212439552 n      51669874 256071965288125 2548278575744679936 n  

KURS PRAWA JAZDY KAT B w ZSZ
Uczniowie naszej szkoły w tym roku w ramach projektu: „Program współpracy Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku z otoczeniem społeczno-gospodarczym” mogą zdobyć prawo jazdy.
Projekt realizowany w ramach Osi priorytetowej RPWM.02.00.00 – Kadry dla gospodarki, Działania RPWM.02.04.00 – Rozwój Kształcenia i Szkolenia Zawodowego, Poddziałania RPWM 02.04.01 Rozwój kształcenia i szkolenia zawodowego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014 – 2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
Dziewięć osób z pierwszej grupy w dniach 13.02 – 10.04. 2019 w Ośrodku Szkolenia Kierowców MIG poznaje zasady i przepisy służące bezpiecznemu poruszaniu się pojazdem po drodze publicznej, zagrożenia związane z ruchem drogowym. Uczniowie uczą się jak postępować w sytuacjach nadzwyczajnych, obowiązki kierowcy i posiadacza pojazdu oraz uczy się jeździć po mieści Giżycko i Olsztyn. Kolejna 13 os grupa zaczyna kurs po wakacjach.

 

                                                                                                   IMG 1878

 

KURS BARMAŃSKI

W dniach 5-7 marca 2019 r. grupa naszych uczniów w ramach projektu uczestniczyła w 16 godzinnym kursie barmańskim. Kurs prowadził pan Łukasz Ziarko z Olsztyna. Podczas kursu uczniowie nauczyli się jak prawidłowo obsługiwać klienta, stworzyć najpopularniejsze drinki i koktajle a także w jakim szkle podaje się te napoje. Następny kurs odbędzie się 18-20 marca 2019 r.

 

   3        4        1        9      5

  

2   7     8

 

KURS KUCHNIE I ZWYCZAJE INNYCH NARODÓW

W dniach 08-09. 03.2019 r. odbył się kurs poprowadzony przez Pana Andrzeja Bałdygę pn.: ”Kuchnie i zwyczaje innych narodów” .W kursie wzięło udział ośmiu nauczycieli z ZSZ. W części pierwszej teoretycznej omówiono specyfikę, kluczowe składniki i dań z poszczególnych kuchni. W części praktycznej przygotowywano potrawy kuchni skandynawskiej, hiszpańskiej, portugalskiej, francuskiej, rosyjskiej, peruwiańskiej i meksykańskiej.
Nauczycieli przygotowali m. in.: następujące potraw:
- śledzie z jabłkiem i szalotką i kolendrą
- śledzie z burakiem, jabłkiem i kolendrą
- śledzie z ziemniakami i jałowcem
- śledzie z limonką, trawą cytrynową i kolendrą suszoną
-makaron z krewetkami i szpinakiem z sosem z sera pleśniowego
- tatar z łososia
- sandacz z warzywami
- boeuf Strogonow
- łosoś sous vide z sosem z łososia, puree z topinamburu i pieczoną cykoria z żurawiną
- meksykańska zupa z kurczakiem i chili
- żeberka i skrzydełka w stylu meksykańskim,
- sos guacamole
- sos chimichuri
- ceviche z łososia, krewetek
- mule w sosie winnym i porowym
- krewetki z sosem winno-pietruszkowym z pomidorami
- krewetki z sosem królewskim.
Wszystkie dania były przepyszne :-)

53259871 564073467419842 5007537546188554240 n  53378586 2237462673159987 5185020214927949824 n 53463511 589881331479561 1074476667134541824 n 53570281 2289855067712503 1447420394117005312 n 53648587 572325936602444 124721984805273600 n  53761006 304122560283966 6048453678174568448 n  53769910 274037260196138 9149539027890733056 n                    

 

54525471 780852012270344 1820810630194528256 n  53761811 825995717739552 6838379081092825088 n  53893333 615895258836040 7569077241481527296 n 53778701 519024395302277 170206753621803008 n

 KURS SOMMELIER


W dniach 14-16 marca grupa naszych uczniów uczestniczyła w kursie Sommeliera organizowanym przez firmę Centrum z Olsztyna. Zajęcia prowadził p. Łukasz Ziarko. Podczas zajęć uczniowie zapoznali się z metodami produkcji oraz klasyfikacji win pod względem jakości. Poznali też techniki degustacji win oraz sposoby ich serwowania.

 53700309 1265379186946929 4677765198377910272 n  53730282 625866117871124 7479685511624261632 n  53834248 394607191330224 85193154512289792 n  53926442 581042775709572 1546316263830061056 n  53968622 829865664026362 9193309563590279168 n 54798526 562480264269469 2474105538514780160 n   

 

KURS BARISTY
23 marca 2019 r. nasi uczniowie rozpoczęli kolejny kurs prowadzony przez pana Łukasz Ziarko. Uczestnicy kursu nauczyli się rozróżniać rodzaje kaw, poznali sposoby przyrządzania i serwowania napojów gorących oraz teksturowania mleka. 

 55594362 265010844375998 8515493565990699008 n   55849361 443797543028345 6311706955484233728 n  55949899 1528064340661862 9170889134225489920 n   56529029 791270301257249 6772704804889165824 n  55882355 377660969743296 817752135251787776 n   56157689 568324010331421 4117372352520519680 n

KURS CONCIERGE

Kolejna grupa uczestników projektu wzięła udział w Kursie Concierge prowadzonym przez panią Biankę Pietrzyk z firmy Hibner Consulting. Podczas kursu uczniowie dowiedzieli się kim jest i jakie ma zadania concierge. Poznali również zasady Savoir vivre na stanowisku pracy concierge w tym ceremonię powitania i pożegnania gości hotelowych.

IMG 4083 IMG 4138 IMG 4443 IMG 4450

 

KURS OBSŁUGI PROGRAMU DO OBSŁUGI GOŚCI HOTELOWYCH

W dniach 22-24 maj 2019 r. grupa nauczycieli uczestniczyła w Kursie obsługi programu do obsługi gości hotelowych prowadzonego przez p. Łukasza Ziarko z firmy Centrum w Olsztynie. Podczas kursu nauczyciele poznali zasady funkcjonowania programu. Nauczyli się zarządzać grafikiem rezerwacji, dokonać zameldowania i wymeldowania gościa w hotelu oraz jak rozliczyć pobyt i wystawić rachunek.

 IMG 20190524 111358    IMG 20190524 132645     IMG 20190524 111447

 

KURS "JĘZYK ANGIELSKI ZAWODOWY W BRANŻY HOTELARSKO- GASTRONOMICZNEJ"

W dniach 14.10 - 29.10. 2019 r. czternastu uczestników projektu wzięło udział w kursie „ Język angielski zawodowy w branży hotelarsko- gastronomicznej”. Uczniowie podczas kursu doskonalili swoje umiejętności językowe, które będą mogli wykorzystać w przyszłości w swojej pracy zawodowej.

IMG 0321  IMG 0323   IMG 0324 

IMG 0326    IMG 0325  IMG 0353 

,,KURS MISTRZ SZTUKI KULINARNEJ"
W dniach 08-09. 11.2019 r. odbył się kurs kulinarny poprowadzony przez p. Andrzeja Bałdygę : ”Mistrz sztuki kulinarnej ”. W kursie wzięło udział ośmiu nauczycieli z ZSZ oraz gościnnie grupa uczniów z klasy 3 T. W części teoretycznej omówiono tematykę dotyczącą zalet gotowania metodą sous vide w nowoczesnej kuchni oraz wykorzystania nowoczesnego urządzenia Pacojet. W części praktycznej uczestnicy szkolenia poznawali kuchnie świata, gotowali dania metodą sous vide i za pomocą urządzenia Pacojet. Uczestnicy przygotowali następujące potrawy:

-Parfait z wędzonego pstrąga z musem z buraka i sosem szczypiorkowym
- Pomidory w trzech smakach z oliwą miętową
- Makaron carbonara z ziemniakami i fasolą szparagową
- Sałatka z pieczonego kurczaka z fasolką szparagową i sosem francuskim
- Dorsz z kolendrą, ziemniakami puree z chrzanem i pieczoną marchewką
- Szczupak z orzechem laskowym z puree z dyni i sałatką z czerwonej kapusty
- Płoć z suszoną śliwką w marynacie słodko-kwaśnej
- Łosoś z sosem ber blank z palonym kalafiorem i czarną soczewicą
- Zupa tajska z kurczakiem
- Krem z pieczonej dyni
- Udko z kurczaka w czerwonym winie z warzywami i kaszą pęczak
- Pierś z indyka, sos estragonowy, zapiekane ziemniaki i kalafior
- Pierś z kurczaka z kaszą kuskus i pianką z curry (metoda sous vide)
- Pierś kaczki w stylu azjatyckim z fasolą z orzechami i smażonym ryżem (metoda sous vide)
- Polędwiczki wieprzowe w sosie laurowym z kasza jaglaną i porem (metoda sous vide)
- Sandacz panierowany w orzechach i puree z selera i jabłka
- Karp w kapuście kiszonej ze słoniną i zapiekanym puree ziemniaczanym
- Sorbety: ananasowo imbirowy, malinowy z tymiankiem
- Lody waniliowe, pistacjowe
- Owoce i warzywa (metoda sous vide)
Wszystkie dania były pracochłonne ale przepyszne :-)

P1060567  P1060580  P1060585  P1060592

P1060586  P1060597  P1060603  P1060645

P1060624  P1060641  P1060610  P1060633

 

W dniach 22 - 24 listopada2019 r. odbył się już ostatni kurs kulinarny KUCHNIA MOLEKULARNA poprowadzony przez p. Mariusza Cygna, szefa kuchni w renomowanym hotelu Natura Mazur Resort & Conference. W kursie wzięło udział ośmiu nauczycieli. W części teoretycznej p. Mariusz omówił podstawowe zasady, zalety oraz produkty używane w kuchni molekularnej. W części praktycznej uczestnicy poznawali produkty, przepisy, sposoby podawania i aranżacji dań. Uczestnicy przygotowali następujące potrawy:
- Terinne z kurczaka z pudrem ze skóry i marchewki
- Sałatka z plastycznym jajkiem, pomidorem i rzodkiewką
- Sałatka z okopowych warzyw z ziemią z pumpernikla
- Serek twarogowy zawijany w roladkę z buraków
- Spaghetti z pomarańczy
- Kawior z octu balsamicznego
- Pierś z kaczki z puree z buraka i pudrem z kaczego tłuszczu
- Łosoś sous vide z kaszą jaglaną i pieczonym kalafiorem
- Schab sous vide z kopytkami serowymi, puree z marchewki i pianą z chrzanu
- Sałatka z kompresowanej kalarepy, ananasa i espumy z ogórka
- Łosoś marynowany dymem w syfonie
- Udko z kurczaka gotowane w niskiej temperaturze z espumą z curry
- Dekonstrukcja mizerii
- Babka ziemniaczana z majonezem z natki pietruszki i galaretą z cebuli
- Beza z espumą i żelkami owocowymi
- Mleczne powietrze
- Dekonstrukcja szarlotki
- Sałatka owocowa ze sferycznym jogurtem

 IMG 20191123 111823413  IMG 20191123 125641079 HDR  IMG 20191123 152936238  IMG 20191123 170017358

 IMG 20191123 154741765    IMG 20191123 154711487 IMG 20191124 131550046 BURST000 COVER  IMG 20191124 140236148 BURST000 COVER

 

Podsumowanie projektu - ,,Program współpracy Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku z otoczeniem społeczno-gospodarczym”