Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel.  87 428 32 41 kom. 602 792 119

LOGOpower

ZAKOŃCZENIE PROJEKTU
,,Od praktyki do zatrudnienia - europejskie praktyki szansą na sukces zawodowy”

Realizowany w ramach projektu „Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” prowadzonego przez FRSE realizowanego w IV osi priorytetowej Innowacje społeczne i współpraca ponadnarodowa w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020 (PO WER).
SEKTOR: Kształcenie i Szkolenia Zawodowe, AKCJA 1. Mobilność Edukacyjna
Nr projektu: 2018-1-PL01-KA102-047611
Okres realizacji: 01.09.2018 - 31.08.2020 Budżet: 270 323,19 zł
Partner: Firma ESMOVIA
Koordynatorzy projektu: Marzena Dyndul i Marta Tyszko
Miejsce realizacji: Walencja
Ilość uczestników: 32 uczniów

 

Głównym celem projektu było wzmocnienie kompetencji zawodowych uczniów poprzez zdobycie praktyki i doświadczenia w oparciu o europejskie standardy obowiązujące w branży hotelarsko-gastronomicznej. Realizacja projektu umożliwiła osiągnięcie następujących celów: poszerzenie wiedzy i umiejętności zdobytych na zajęciach szkolnych i zastosowanie ich w praktyce w renomowanych hotelach i restauracjach, podniesienie umiejętności posługiwania się językiem angielskim i hiszpańskim, w tym branżowym, kształtowanie kreatywnych i mobilnych oraz otwartych postaw, podniesienie wiary we własne możliwości, a przez to zwiększenie szans na przyszłe zatrudnienie i uzyskanie niezależności życiowej czy podniesienie wrażliwości międzykulturowej. Projekt poszerzył i uzupełnił proces kształcenia dobrych fachowców, potrafiących sprostać wyzwaniom współczesnego rynku pracy, stał się szansą na lepszy start w życie zawodowe po ukończeniu szkoły.
Pobyt za granicą dostarczył niezapomnianych wrażeń. Integracja w grupie, konieczność porozumiewania się w języku obcym, poznanie nowych osób, poznanie hiszpańskiej kuchni, zwyczajów i kultury to same zalety takiego wyjazdu. Praktykę dokumentują certyfikaty, które praktykanci otrzymali od pracodawców i firmy przyjmującej –Esmovia jak i Europass Mobility w dwóch wersjach językowych: polskiej i angielskiej, potwierdzający realizację Europejskiej Ścieżki Kształcenia Zawodowego oraz dodatkowo zaświadczenie o uzyskanych efektach kształcenia ECVET, dokumenty Europass Mobilność z elementami ECVET będą dla uczniów dodatkowym atutem podczas poszukiwania pracy w przyszłości w kraju lub za granicą.
W tym roku na skutek tzw. „Siły Wyższej” wybuchu pandemii koronawirusa COVID-19 zabrakło nam jednego tygodnia na przygotowanie Dnia Hiszpańskiego zaplanowanego na 19 marca 2020. Nie mieliśmy możliwości przeprowadzenia uroczystego Dnia Hiszpańskiego wraz z poczęstunkiem oraz prezentacją multimedialną przygotowaną przez uczniów biorących udział w mobilności dla przedstawicieli władz lokalnych, rodziców, grona pedagogicznego i uczniów naszej szkoły. Rezultaty projektu zostały opublikowanie na szkolnej stronie internetowej www.zsz.edu.pl oraz na www.facebook.com/zszgizycko . Wszystkie rezultaty naszego projektu zamieszczamy również w zakładce projektu - Od praktyki do zatrudnienia - europejskie praktyki szansą na sukces zawodowy.

  1. Sprawozdanie z praktyk w Walencji
  2. Raport z ewaluacji z praktyk w Walencji
  3. Słowniczek branżowy angielsko-polsko-hiszpański,
  4. Regionalny hiszpański poradnik krajoznawczo-kulinarny – prezentacja
  5. Relacja z praktyk w Walencji – prezentacja

105490985 265703338074318 5167807596660584454 n  IMG 20200630 105314  IMG 20200630 110001 1  105809952 299867741397281 6831201091682360802 n

105809952 299867741397281 6831201091682360802 n  IMG 20200701 145505  IMG 20200702 122700 1 IMG 20200701 145417  IMG 20200630 105301

 

 

ZAKOŃCZENIE PRAKTYK W WALENCJI

 

Szesnastu uczniów naszej szkoły zakończyło w piątek (14.06.2019) dwutygodniowe praktyki w hotelach i restauracjach w Walencji. W czasie realizowania stażu uczniowie poznawali pracę w hiszpańskich hotelach i zakładach gastronomicznych, współpracowali z międzynarodowymi zespołami i dobrze radzili sobie z nowymi wyzwaniami. Organizacja przyjmująca ESMOVIA zorganizowała spotkanie pożegnalne, podczas którego uczniowie otrzymali certyfikaty ukończenia praktyk. Wszyscy wyjeżdżają bogatsi o nowe, cenne doświadczenia. Poznaliśmy nie tylko piękny kraj, jakim jest Hiszpania, ale przede wszystkim samych siebie.

SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI PROJEKTU  tutaj

86190758 1592023714283442 9134196489881387008 n IMG 20200206 175921073 oliwka 3 IMG 20200206 104249412 BURST000 COVER

IMG 20200206 093731258 IMG 20200207 124318311 BURST000 COVER IMG 20200207 130606994 BURST001 ola kazana IMG 20200206 100528810

kuba i klaudia 2 P1060846 P1060863 P1060844

P1060852 piotrek IMG 20200207 121830389 IMG 20200206 100554306 BURST002

WYCIECZKA DO CIUDAD DE ARTES Y LAS CIENAS

Podczas naszego pobytu w Walencji odwiedziliśmy Ciudad de las Artes y las Ciencias (Miasteczko Sztuki i Nauki) zwane dzielnicą ,,przyszłości” i jego słynne L'Oceanografic.
Na całość kompleksu składają się: centrum kulturalne i rozrywkowe awangardowe budynki. Mieści się tu największe w Europie oceanarium, a także delfinarium, kino IMAX, restauracje i muzea. Całość obejmuje obszar 350 000 m². Centrum jest „miastem w mieście” składa się z następujących struktur: planetarium, muzeum nauki, El Palau de les Arts Reina Sofía – gigantyczna konstrukcja owalna zawierająca różne sceny – zamknięte i na wolnym powietrzu, wystawiane są tu spektakle i koncerty sceniczne oraz grana jest opera, podziemne garaże z ogrodami na górnym tarasie.
L’Oceanogràfic – otwarte w 2002 r. największe oceanarium Europy o łącznej powierzchni 110 000 m². Usytuowane jest tu 13 ekosystemów światowych mórz i 500 gatunków pływających zwierząt; zawiera m.in. także rekonstrukcje podziemnych krajobrazów, ogromne delfinarium czy wyspy lwów morskich. W oceanarium znajdziemy nie tylko ryby ale m.in. słonie morskie, morsy, białuchy, pingwiny czy żółwie. Szczególnie polecamy "podwodne tunele". Można się tam było na chwilę oderwać od rzeczywistości. Największe wrażenie wywarł na nas jednak pokaz delfinów, który oglądaliśmy z zapartym tchem.

IMG 20200202 121331140 BURST001 IMG 20200202 122612093 BURST001 83589458 1473857712791558 4961958790602686464 n 83711074 879416172487927 4202734183283425280 n 83372692 601088870671595 4615457326130790400 n

IMG 20200202 120152335 BURST001 84051075 2571179979875401 8671720351387877376 n IMG 20200202 115509264 BURST000 COVER P1060487

Podróż do Walencji i zwiedzanie miasta


W niedzielę późnym wieczorem dotarliśmy do Walencji. Zostaliśmy zakwaterowani w 2 apartamentach w centrum miasta. Pierwszy dzień naszego pobytu zaczęliśmy od spotkania organizacyjnego w siedzibie biura ESMOVIA, gdzie przedstawiono nam szczegółowy harmonogram naszego pobytu. Następnie, każdy z nas został przedstawiony swoim opiekunom praktyk w hotelach i restauracjach. Tam też zapoznaliśmy się ze swoim stanowiskiem pracy, załogą hotelu lub restauracji oraz zostaliśmy poinformowani o zasadach BHP. Po południu wraz z hiszpańskim przewodnikiem podziwialiśmy piękno miasta i uczyliśmy się po nim poruszać.

P1060711 P1060721 P1060706 P1060724

P1060723 P1060721 P1060732 P1060727

P1060731 P1060752 P1060772 P1060769

 

 

Podpisanie umów finansowych


Dnia 16 stycznia 2020 16 uczniów naszej szkoły podpisało umowy finansowe, porozumienia o programie i inne dokumenty związane z zagranicznym stażem. W spotkaniu organizacyjnym wzięli udział uczniowie, ich rodzice i opiekunowie oraz nauczyciele wyjeżdżający z uczniami: p. Marzena Dyndul i p. Marta Tyszko.
Wyjazd 26 stycznia o godz. 7.00 z parkingu przy naszej szkoły, powrót 09 lutego ok 3.00 w nocy.

Uczniowie będą pracować w następujących hotelach i restauracjach:
1. Aleksandra Abako - Restaurante Kaymus S.L. /Culinary Arts
2. Klaudia Aniołowska - Sweet Hotel Renasa /Housekeeping
3. Oliwia Barbara Borysieńka- Hotel Casual Vintage Valencia/ Housekeeping
4. Magdalena Duda - Lizator Hosteleros S.L. (Lizarran Ruzafa )/ Culinary Arts
5. Diana Dudzińska - EspentaMediterraneo /Culinary Arts
6. Aleksandra Kazana - La Piazza -Aragón (SwissDevelopment, SL)/ Culinary Arts
7. Aurelia Lenkiewicz - La Esquina deMario / Culinary Arts
8. Lemański Jakub - Sweet Hotel Renasa /Housekeeping
9. Jakub Nowak- Lizator Hosteleros S.L.(Lizarran Ruzafa )/ Culinary Arts
10. Piotr Grzegorz Pawlun- La Taberna de Marisa / Culinary Arts
11. Ireneusz Mariusz Pietkiewicz - Restaurante Risotto / Culinary Arts
12. Natalia Piotrowska - Hotel Casual Vintage Valencia/ Housekeeping
13. Ewa Rant - Cosy Rooms Valencia / Housekeeping
14. Michał Stawiarski- Restaurante Puerta del Mar / Culinary Arts
15. Adrian Wendziwulski - Restaurante La Vita é Bella / Culinary Arts
16. Anna Żołondek - La Piazza - Correos (Swiss Development, SL)

IMG 20200116 150619664 IMG 20200116 150621808  IMG 20200116 150627299 IMG 20200116 150632905

 

 Przygotowania II grupy do dwutygodniowego stażu w Walencji – 26 styczeń - 8 luty 2020


Uczniowie II grupy zakończyli 55 godzinne przygotowanie kulturowo- językowe z języka hiszpańskiego/angielskiego i przygotowanie pedagogiczne oraz organizacyjne, na których zostali poinformowani o regulaminie pobytu w Walencji, zasadach bezpieczeństwa i współpracy w grupie, jak radzić sobie w stresie w nowym środowisku pracy. Na zajęciach językowych uczniowie poznawali słownictwo i zwroty potrzebne w komunikacji w środowisku międzynarodowym. Wraz z nauczycielem j. angielskiego przygotowali aplikacje pracownicze i Europass CV. Na zajęciach z j. hiszpańskiego otrzymali pomoce dydaktyczne w języku hiszpańskim (słowniczki, rozmówki, zestawy słownictwa branżowego, zeszyty itp.) Dla każdego ucznia została przekazana karta EKUZ, informacja o warunkach polisy ubezpieczeniowej, kieszonkowe oraz informacje dotyczące bagażu i godziny spotkania przed wyjazdem.

 IMG 20191007 1541362  IMG 20191007 154136  IMG 20191007 154204  IMG 20191007 154229

 

 

Wyniki rekrutacji uczniów Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku na praktyki zawodowe w Walencji dla II grupy (26 styczeń – 8 luty 2020)
" Od praktyki do zatrudnienia - europejskie praktyki szansą na sukces zawodowy "
nr 2018-1-PL01-KA102-047611,
Kształcenie i szkolenia zawodowe, Akcja 1
Realizowany w ramach projektu „ Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” prowadzonego przez FRSE realizowanego w IV osi priorytetowej Innowacje społeczne i współpraca ponadnarodowa w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020 (PO WER).

 

1. Żołondek Anna 3 TŻ 43,6

2. Borysieńka Oliwia Barbara 2 T H 42,4

3. Pietkiewicz Ireneusz 1 T Ż 38,4

4. Duda Magdalena 1 T Ż 38,4

5. Aniołowska Klaudia 2 T H 36,7

6. Lemański Jakub 2 T H 36,6

7. Ścibior Paulina Agata 2 T H 35,9

8. Dudzińska Diana 1 T Ż 35,8

9. Abako Aleksandra 3 T Ż 32,9

10. Kazana Aleksandra 1 T Ż 31,5

11. Piotrowska Natalia 2 T H 27

12. Pawlun Piotr 4 T Ż 26,6

13. Lenkiewicz Aurelia 3 T Ż 26

14. Wendziwulski Adrian 2 T Ż 24,9

15. Stawiarski Michał 2 T Ż 24,6

16. Nowak Jakub 4 T Ż 22,6

 

Rezerwowa lista uczniów:


1. Rant Ewa Kl 2 T H 19,2 pkt

2. Stankiewicz Kacper Dawid Kl 2 T Ż 11,6 pkt

3. Jóźwiak Angelika Kl 3 T Ż 9,6 pkt

 

 

 

REKRUTACJA

na praktyki zawodowe w Walencji
w terminie 26 styczeń -08 luty 2020
w ramach projektu - Od praktyki do zatrudnienia - europejskie praktyki szansą na sukces zawodowy nr 2018-1-PL01-KA102-047611,
Kształcenie i szkolenia zawodowe, Akcja 1
Realizowany w ramach projektu „Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” prowadzonego przez FRSE realizowanego w IV osi priorytetowej Innowacje społeczne i współpraca ponadnarodowa w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020 (PO WER).
dla uczniów klas: technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych i Branżowej Szkoły I stopnia w zawodzie kucharz
Test z języka angielskiego - 16.09.2019r. o godz. 15.00 w sali 206
Rozmowa kwalifikacyjna w języku angielskim - 17.09.2019r o godz. 15.00 w sali nr 11

Formularze zgłoszeniowe do pobrania na stronie szkoły w zakładce projekty. Wydrukowany formularz należy złożyć u p. Marty Tyszko lub M. Dyndul, oraz dostarczyć w formie elektronicznej na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

FORMULARZ

REGULAMIN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI PROJEKTU tutaj

 

 ZAKOŃCZENIE PRAKTYK W WALENCJI


Szesnastu uczniów naszej szkoły zakończyło w piątek (14.06.2019) dwutygodniowe praktyki w hotelach i restauracjach w Walencji. W czasie realizowania stażu uczniowie poznawali pracę w hiszpańskich hotelach i zakładach gastronomicznych, współpracowali z międzynarodowymi zespołami i dobrze radzili sobie z nowymi wyzwaniami. Organizacja przyjmująca ESMOVIA zorganizowała spotkanie pożegnalne, podczas którego uczniowie otrzymali certyfikaty ukończenia praktyk. Wszyscy wyjeżdżają bogatsi o nowe, cenne doświadczenia. Poznaliśmy nie tylko piękny kraj, jakim jest Hiszpania, ale przede wszystkim samych siebie.

zakończenie 1 zakończenie 5 zakończenie 4 zakończenie 6

zakończenie 10 zakończenie 14 zakończenie 15 zakończenie 17

zakończenie 19 zakończenie 21 62605091 301971184017897 8859789358597668864 n 62256901 2290974477833235 7820891290010124288 n

zakończenie 22 zakończenie 23 64313769 446168136198887 1283151273868132352 n zakończenie2

 

 

 

WYCIECZKA DO CIUDAD DE ARTES Y LAS CIENAS


W niedzielę 09.06.2019 odwiedziliśmy Ciudad de las Artes y las Ciencias (Miasteczko Sztuki i Nauki) zwane dzielnicą ,,przyszłości” i jego słynne L'Oceanografic.
Na całość kompleksu składają się: centrum kulturalne i rozrywkowe awangardowe budynki. Mieści się tu największe w Europie oceanarium, a także delfinarium, kino IMAX, restauracje i muzea. Całość obejmuje obszar 350 000 m². Centrum jest „miastem w mieście” składa się z następujących struktur: planetarium, muzeum nauki, El Palau de les Arts Reina Sofía – gigantyczna konstrukcja owalna zawierająca różne sceny – zamknięte i na wolnym powietrzu, wystawiane są tu spektakle i koncerty sceniczne oraz grana jest opera, podziemne garaże z ogrodami na górnym tarasie.
L’Oceanogràfic – otwarte w 2002 r. największe oceanarium Europy o łącznej powierzchni 110 000 m². Usytuowane jest tu 13 ekosystemów światowych mórz i 500 gatunków pływających zwierząt; zawiera m.in. także rekonstrukcje podziemnych krajobrazów, ogromne delfinarium czy wyspy lwów morskich. W oceanarium znajdziemy nie tylko ryby ale m.in. słonie morskie, morsy, białuchy, pingwiny czy żółwie. Szczególnie polecamy "podwodne tunele". Można się tam było na chwilę oderwać od rzeczywistości. Największe wrażenie wywarł na nas jednak pokaz delfinów, który oglądaliśmy z zapartym tchem.

 P1060478 P1060455 62198182 2075722142729040 4808283679635800064 n 62404136 434378967140516 8603040989646422016 n 62486119 438769680020647 6955392673343602688 n

P1060471 P1060463 62462451 2422159304672067 7892352076867436544 n P1060497 P1060487

P1060467 62246644 630620797348271 5700929062298451968 n P1060473 62423323 2356425551269882 5115533871781249024 n

 

 PIERWSZY TYDZIEŃ PRAKTYK


Minął pierwszy tydzień praktyk w Walencji, gdzie poznaliśmy hiszpańskie hotele i restauracje oraz dokonaliliśmy swoje umiejętności zawodowe. Grupa kucharzy przygotowywała tradycyjne potrawy hiszpańskie a hotelarze zapoznali się z metodami pracy w housekeeping. Wolny czas spędzaliśmy na zwiedzaniu miasta i próbowaniu lokalnych dań np. paella, tapas, gazpacho.

 62001388 374074536786991 2059042518959390720 n 61616679 784025841991674 3827972349399924736 n 62265544 851242098572028 383058576828006400 n 7 62137818 605008180001540 8092322657497776128 n  62158422 1767504983396171 834252085343027200 n 62049110 975091622936117 6383424950753034240 n

 1 3 62189104 2266659743389646 3951147695007072256 n 62242518 312460963004199 6244150117805326336 n  4  62060097 2332013297120338 7756481662631804928 n 62302528 271267640351905 2569423133534584832 n

62182982 340777216612879 4051333669816631296 n 61967092 2416285258392962 2943294216970698752 n 62530008 331625480835620 1898950477744177152 n

 

Podróż do Walencji i zwiedzanie miasta

Po szczęśliwej podróży dotarliśmy do Walencji, gdzie zamieszkaliśmy w centrum miasta. Pierwszy tydzień praktyk rozpoczęliśmy od spotkania organizacyjnego w siedzibie biura ESMOVIA. Następnie, każdy z nas został przedstawiony swoim opiekunom praktyk w hotelach i restauracjach. Tam też zapoznaliśmy się  ze swoim stanowiskiem pracy, załogą hotelu lub restauracji oraz zostaliśmy poinformowani o zasadach BHP. Po południu wraz z hiszpańskim przewodnikiem podziwialiśmy piękno miasta i uczyliśmy się po nim poruszać.

P1060338 P1060354 P1060351 P1060372

P1060384 P1060386 P1060389 P1060394

P1060403 P1060405 P1060421 P1060425

P1060426 P1060428

 

 

 LOGOpower

,,Od praktyki do zatrudnienia - europejskie praktyki szansą na sukces zawodowy”


Realizowany w ramach projektu „Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” prowadzonego przez FRSE realizowanego w IV osi priorytetowej Innowacje społeczne i współpraca ponadnarodowa w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020 (PO WER).
SEKTOR: Kształcenie i Szkolenia Zawodowe, AKCJA 1. Mobilność Edukacyjna
Nr projektu: 2018-1-PL01-KA102-047611
Okres realizacji: 01.09.2018 - 31.08.2020 Budżet: 270 323,19 zł

PRAKTYKI ZAWODOWE DLA 32 UCZNIÓW W WALENCJI

 

                                                                                                                REKRUTACJA

                                                                                                na praktyki zawodowe w Walencji


                                                                                                  w terminie 2-15 czerwiec 2019

w ramach projektu - Od praktyki do zatrudnienia - europejskie praktyki szansą na sukces zawodowy nr 2018-1-PL01-KA102-047611,
Kształcenie i szkolenia zawodowe, Akcja 1
Realizowany w ramach projektu " Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” prowadzonego przez FRSE realizowanego w IV osi priorytetowej Innowacje społeczne i współpraca ponadnarodowa w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020 (PO WER).
dla uczniów klas: technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych i Branżowej Szkoły I stopnia oraz Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie kucharz

Test z języka angielskiego – 11.01.2019
Rozmowa kwalifikacyjna 14.01.2019

Formularze zgłoszeniowe do pobrania na stronie szkoły w zakładce projekty
Wydrukowany formularz należy złożyć u p. Marty Tyszko lub M. Dyndul, oraz dostarczyć w formie elektronicznej na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Załączniki: 

1. Regulamin Rekrutacji

2. Formularz zgłoszeniowy

 

                                                                                                         Wyniki rekrutacji
                                     Projekt „Od praktyki do zatrudnienia - europejskie praktyki szansą na sukces zawodowy " nr 2018-1-PL01-KA102-047611,
                                                                                              Kształcenie i szkolenia zawodowe, Akcja 1

                                                                                               Praktyki zawodowe w Walencji 2-15 czerwiec 2019


Lista osób zakwalifikowanych:


1. Milena Nowicka 2T
2. Weronika Piotrowska 3T
3. Natalia Stępniak 4T
4. Klaudia Półkośnik 3 T
5. Karolina Adamowicz 2T
6. Kamila Maksymowicz 4T
7. Weronika Rytel 2T
8. Gabriela Romejko 2T
9. Mariusz Mikuła 4T
10. Julia Manowiecka 3T
11. Patrycja Maksymiak 2T
12. Paulina Cieślak 1T
13. Anna Kacprowska 2T
14. Kamil Stefaniak 3T
15. Angelika Bękalska 2BS
16. Jan Morsztyn 2T

Na liście rezerwowej umieszczono:

1. Jakub Nowak 3T
2. Nikola Mikucka 2T
3. Katarzyna Wróblewska 2T
4. Julita Kosińska 2BS
5. Angelika Arasimowicz 1T
6. Magdalena Krysińska 3T
7. Weronika Zabawska 1T
8. Piotr Pawlun 3T
9. Mateusz Lewandowski 1 T
10. Ewelina Wiszniowiecka 3T

 

Zajęcia kulturowo- językowe

Od 18 lutego 2019 r. ruszyły zajęcia kulturowo- językowe z języka hiszpańskiego przygotowujące 16 osobowa grupę uczniów do wyjazdu na praktyki do Walencji w terminie 02.06-15.06.2019 r. Podczas zajęć uczniowie poznają podstawy języka hiszpańskiego oraz kulturę i zwyczaje panujące w Hiszpanii.

 

 52674298 711935842533562 2715132411607252992 n          52770535 673893736363042 3595508043367841792 n          53334483 381784052647677 3852687884733644800 n

 

 

Podpisanie umów przed wyjazdem na dwutygodniowy staż do Walencji – 2-15 czerwiec 2019

Dnia 20 maja 2019 16 uczniów naszej szkoły podpisało umowy finansowe o praktyki zawodowe, porozumienia o programie i inne dokumenty związane z zagranicznym stażem. W spotkaniu organizacyjnym wzięli udział uczniowie, ich rodzice i opiekunowie oraz nauczyciele wyjeżdżający z uczniami: p. Marzena Dyndul i p. Marta Tyszko.
Wyjazd 2 czerwca o godz 1.30 z pod naszej szkoły, powrót 15 czerwca ok 23.00


Uczniowie będą pracować w hotelach i restauracjach:
1. Angelika Bękalska - Taberna Los, Gómez / Culinary Arts
2. Anna Kacprowska - Calma Hotels Gestión / Culinary Arts
3. Gabriela Romejko - Taberna Los, Gómez / Culinary Arts
4. Jan Dariusz Morsztyn - Calma Hotels Gestión / Culinary Arts -
5. Julia Manowiecka - Hotel Neptuno / Housekeeping
6. Kamil Stefaniak - Sweet Hotel Renasa / Housekeeping
7. Kamila Maksymowicz - Restaurante Contrapunto Les Arts (PALART ) / Culinary Arts
8. Karolina Anna Adamowicz- Restaurante Contrapunto Les Arts (PALART ) / Culinary Arts
9. Klaudia Półkośnik - Hotel Plaza Mercado & Spa (Vereuro 2013 S.L.) / Housekeeping
10. Mariusz Mikuła - Hotel Neptuno / Housekeeping
11. Milena Sandra Nowicka - Hotel Hospes Palau de la Mar / Housekeeping
12. Natalia Anita Stępniak - Hotel Plaza Mercado & Spa (Vereuro 2013 S.L.) / Housekeeping
13. Patrycja Maksymiak - Taberna Los, Gómez / Culinary Arts
14. Paulina Anna Cieślak - Calma Hotels Gestión / Culinary Arts
15. Weronika Piotrowska - Hotel Hospes Palau de la Mar / Housekeeping
16. Weronika Rytel - Taberna Los, Gómez / Culinary Arts

                                                                                          podpisnie umów