Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel/fax  87 428 32 41

                                                 LOGOpower

 ZAKOŃCZENIE PRAKTYK W WALENCJI


Szesnastu uczniów naszej szkoły zakończyło w piątek (14.06.2019) dwutygodniowe praktyki w hotelach i restauracjach w Walencji. W czasie realizowania stażu uczniowie poznawali pracę w hiszpańskich hotelach i zakładach gastronomicznych, współpracowali z międzynarodowymi zespołami i dobrze radzili sobie z nowymi wyzwaniami. Organizacja przyjmująca ESMOVIA zorganizowała spotkanie pożegnalne, podczas którego uczniowie otrzymali certyfikaty ukończenia praktyk. Wszyscy wyjeżdżają bogatsi o nowe, cenne doświadczenia. Poznaliśmy nie tylko piękny kraj, jakim jest Hiszpania, ale przede wszystkim samych siebie.

zakończenie 1 zakończenie 5 zakończenie 4 zakończenie 6

zakończenie 10 zakończenie 14 zakończenie 15 zakończenie 17

zakończenie 19 zakończenie 21 62605091 301971184017897 8859789358597668864 n 62256901 2290974477833235 7820891290010124288 n

zakończenie 22 zakończenie 23 64313769 446168136198887 1283151273868132352 n zakończenie2

 

 

 

WYCIECZKA DO CIUDAD DE ARTES Y LAS CIENAS


W niedzielę 09.06.2019 odwiedziliśmy Ciudad de las Artes y las Ciencias (Miasteczko Sztuki i Nauki) zwane dzielnicą ,,przyszłości” i jego słynne L'Oceanografic.
Na całość kompleksu składają się: centrum kulturalne i rozrywkowe awangardowe budynki. Mieści się tu największe w Europie oceanarium, a także delfinarium, kino IMAX, restauracje i muzea. Całość obejmuje obszar 350 000 m². Centrum jest „miastem w mieście” składa się z następujących struktur: planetarium, muzeum nauki, El Palau de les Arts Reina Sofía – gigantyczna konstrukcja owalna zawierająca różne sceny – zamknięte i na wolnym powietrzu, wystawiane są tu spektakle i koncerty sceniczne oraz grana jest opera, podziemne garaże z ogrodami na górnym tarasie.
L’Oceanogràfic – otwarte w 2002 r. największe oceanarium Europy o łącznej powierzchni 110 000 m². Usytuowane jest tu 13 ekosystemów światowych mórz i 500 gatunków pływających zwierząt; zawiera m.in. także rekonstrukcje podziemnych krajobrazów, ogromne delfinarium czy wyspy lwów morskich. W oceanarium znajdziemy nie tylko ryby ale m.in. słonie morskie, morsy, białuchy, pingwiny czy żółwie. Szczególnie polecamy "podwodne tunele". Można się tam było na chwilę oderwać od rzeczywistości. Największe wrażenie wywarł na nas jednak pokaz delfinów, który oglądaliśmy z zapartym tchem.

 P1060478 P1060455 62198182 2075722142729040 4808283679635800064 n 62404136 434378967140516 8603040989646422016 n 62486119 438769680020647 6955392673343602688 n

P1060471 P1060463 62462451 2422159304672067 7892352076867436544 n P1060497 P1060487

P1060467 62246644 630620797348271 5700929062298451968 n P1060473 62423323 2356425551269882 5115533871781249024 n

 

 PIERWSZY TYDZIEŃ PRAKTYK


Minął pierwszy tydzień praktyk w Walencji, gdzie poznaliśmy hiszpańskie hotele i restauracje oraz dokonaliliśmy swoje umiejętności zawodowe. Grupa kucharzy przygotowywała tradycyjne potrawy hiszpańskie a hotelarze zapoznali się z metodami pracy w housekeeping. Wolny czas spędzaliśmy na zwiedzaniu miasta i próbowaniu lokalnych dań np. paella, tapas, gazpacho.

 62001388 374074536786991 2059042518959390720 n 61616679 784025841991674 3827972349399924736 n 62265544 851242098572028 383058576828006400 n 7 62137818 605008180001540 8092322657497776128 n  62158422 1767504983396171 834252085343027200 n 62049110 975091622936117 6383424950753034240 n

 1 3 62189104 2266659743389646 3951147695007072256 n 62242518 312460963004199 6244150117805326336 n  4  62060097 2332013297120338 7756481662631804928 n 62302528 271267640351905 2569423133534584832 n

62182982 340777216612879 4051333669816631296 n 61967092 2416285258392962 2943294216970698752 n 62530008 331625480835620 1898950477744177152 n

 

Podróż do Walencji i zwiedzanie miasta

Po szczęśliwej podróży dotarliśmy do Walencji, gdzie zamieszkaliśmy w centrum miasta. Pierwszy tydzień praktyk rozpoczęliśmy od spotkania organizacyjnego w siedzibie biura ESMOVIA. Następnie, każdy z nas został przedstawiony swoim opiekunom praktyk w hotelach i restauracjach. Tam też zapoznaliśmy się  ze swoim stanowiskiem pracy, załogą hotelu lub restauracji oraz zostaliśmy poinformowani o zasadach BHP. Po południu wraz z hiszpańskim przewodnikiem podziwialiśmy piękno miasta i uczyliśmy się po nim poruszać.

P1060338 P1060354 P1060351 P1060372

P1060384 P1060386 P1060389 P1060394

P1060403 P1060405 P1060421 P1060425

P1060426 P1060428

 

 

 LOGOpower

,,Od praktyki do zatrudnienia - europejskie praktyki szansą na sukces zawodowy”


Realizowany w ramach projektu „Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” prowadzonego przez FRSE realizowanego w IV osi priorytetowej Innowacje społeczne i współpraca ponadnarodowa w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020 (PO WER).
SEKTOR: Kształcenie i Szkolenia Zawodowe, AKCJA 1. Mobilność Edukacyjna
Nr projektu: 2018-1-PL01-KA102-047611
Okres realizacji: 01.09.2018 - 31.08.2020 Budżet: 270 323,19 zł

PRAKTYKI ZAWODOWE DLA 32 UCZNIÓW W WALENCJI

 

                                                                                                                REKRUTACJA

                                                                                                na praktyki zawodowe w Walencji


                                                                                                  w terminie 2-15 czerwiec 2019

w ramach projektu - Od praktyki do zatrudnienia - europejskie praktyki szansą na sukces zawodowy nr 2018-1-PL01-KA102-047611,
Kształcenie i szkolenia zawodowe, Akcja 1
Realizowany w ramach projektu " Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” prowadzonego przez FRSE realizowanego w IV osi priorytetowej Innowacje społeczne i współpraca ponadnarodowa w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020 (PO WER).
dla uczniów klas: technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych i Branżowej Szkoły I stopnia oraz Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie kucharz

Test z języka angielskiego – 11.01.2019
Rozmowa kwalifikacyjna 14.01.2019

Formularze zgłoszeniowe do pobrania na stronie szkoły w zakładce projekty
Wydrukowany formularz należy złożyć u p. Marty Tyszko lub M. Dyndul, oraz dostarczyć w formie elektronicznej na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Załączniki: 

1. Regulamin Rekrutacji

2. Formularz zgłoszeniowy

 

                                                                                                         Wyniki rekrutacji
                                     Projekt „Od praktyki do zatrudnienia - europejskie praktyki szansą na sukces zawodowy " nr 2018-1-PL01-KA102-047611,
                                                                                              Kształcenie i szkolenia zawodowe, Akcja 1

                                                                                               Praktyki zawodowe w Walencji 2-15 czerwiec 2019


Lista osób zakwalifikowanych:


1. Milena Nowicka 2T
2. Weronika Piotrowska 3T
3. Natalia Stępniak 4T
4. Klaudia Półkośnik 3 T
5. Karolina Adamowicz 2T
6. Kamila Maksymowicz 4T
7. Weronika Rytel 2T
8. Gabriela Romejko 2T
9. Mariusz Mikuła 4T
10. Julia Manowiecka 3T
11. Patrycja Maksymiak 2T
12. Paulina Cieślak 1T
13. Anna Kacprowska 2T
14. Kamil Stefaniak 3T
15. Angelika Bękalska 2BS
16. Jan Morsztyn 2T

Na liście rezerwowej umieszczono:

1. Jakub Nowak 3T
2. Nikola Mikucka 2T
3. Katarzyna Wróblewska 2T
4. Julita Kosińska 2BS
5. Angelika Arasimowicz 1T
6. Magdalena Krysińska 3T
7. Weronika Zabawska 1T
8. Piotr Pawlun 3T
9. Mateusz Lewandowski 1 T
10. Ewelina Wiszniowiecka 3T

 

Zajęcia kulturowo- językowe

Od 18 lutego 2019 r. ruszyły zajęcia kulturowo- językowe z języka hiszpańskiego przygotowujące 16 osobowa grupę uczniów do wyjazdu na praktyki do Walencji w terminie 02.06-15.06.2019 r. Podczas zajęć uczniowie poznają podstawy języka hiszpańskiego oraz kulturę i zwyczaje panujące w Hiszpanii.

 

 52674298 711935842533562 2715132411607252992 n          52770535 673893736363042 3595508043367841792 n          53334483 381784052647677 3852687884733644800 n

 

 

Podpisanie umów przed wyjazdem na dwutygodniowy staż do Walencji – 2-15 czerwiec 2019

Dnia 20 maja 2019 16 uczniów naszej szkoły podpisało umowy finansowe o praktyki zawodowe, porozumienia o programie i inne dokumenty związane z zagranicznym stażem. W spotkaniu organizacyjnym wzięli udział uczniowie, ich rodzice i opiekunowie oraz nauczyciele wyjeżdżający z uczniami: p. Marzena Dyndul i p. Marta Tyszko.
Wyjazd 2 czerwca o godz 1.30 z pod naszej szkoły, powrót 15 czerwca ok 23.00


Uczniowie będą pracować w hotelach i restauracjach:
1. Angelika Bękalska - Taberna Los, Gómez / Culinary Arts
2. Anna Kacprowska - Calma Hotels Gestión / Culinary Arts
3. Gabriela Romejko - Taberna Los, Gómez / Culinary Arts
4. Jan Dariusz Morsztyn - Calma Hotels Gestión / Culinary Arts -
5. Julia Manowiecka - Hotel Neptuno / Housekeeping
6. Kamil Stefaniak - Sweet Hotel Renasa / Housekeeping
7. Kamila Maksymowicz - Restaurante Contrapunto Les Arts (PALART ) / Culinary Arts
8. Karolina Anna Adamowicz- Restaurante Contrapunto Les Arts (PALART ) / Culinary Arts
9. Klaudia Półkośnik - Hotel Plaza Mercado & Spa (Vereuro 2013 S.L.) / Housekeeping
10. Mariusz Mikuła - Hotel Neptuno / Housekeeping
11. Milena Sandra Nowicka - Hotel Hospes Palau de la Mar / Housekeeping
12. Natalia Anita Stępniak - Hotel Plaza Mercado & Spa (Vereuro 2013 S.L.) / Housekeeping
13. Patrycja Maksymiak - Taberna Los, Gómez / Culinary Arts
14. Paulina Anna Cieślak - Calma Hotels Gestión / Culinary Arts
15. Weronika Piotrowska - Hotel Hospes Palau de la Mar / Housekeeping
16. Weronika Rytel - Taberna Los, Gómez / Culinary Arts

                                                                                          podpisnie umów