Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel.  87 428 32 41 kom. 602 792 119

               

                                                             logo Erasmus plus1                                               logo ZSZ1                                                            

 

Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy”
Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+
(SEKTOR: Kształcenie i Szkolenia Zawodowe, AKCJA 1. Mobilność Edukacyjna).
Nr projektu: 2019-1-PL01-KA102-062597
Okres realizacji: 24 miesiące od 2019-09-01 do 2022 -08-31
Budżet: 76 156,00 EUR.



SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI PIERWSZEJ CZĘŚCI MOBILNOŚCI ZAWODOWEJ W SEWILLI

 

 

ZAKOŃCZENIE i WYCIECZKA do MALAGI – 6 luty 2021


Po intensywnych i udanych praktykach wszyscy otrzymaliśmy certyfikaty i oceny ze staży, żal było się żegnać. Przed podróżą do Polski udało nam się jeszcze na parę godzin zatrzymać w Maladze, drugim po Sewilli co do wielkości mieście regionu Andaluzji. Malaga położona jest nad Morzem Śródziemnym, u podnóża Gór Betyckich, to jedno z najstarszych miast Europy, zamieszkane od VIII wieku p.n.e. dziś to duży port handlowy, rybacki oraz kąpielisko na Costa del Sol. Nam w tak krótkim czasie udało się wspiąć na górę z zamkiem Alcazab, podziwiać przepiękną panoramę miasta i dotrzeć na plażę, by poczuć morską bryzę. Będziemy tęsknić za słońcem, ludźmi i gościnnością Hiszpanii, mamy nadzieję, że uda nam się pojechać tam jeszcze nie raz.

IMG 20210205 190235 IMG 20210206 105246 IMG 20210206 115216 IMG 20210206 105546

IMG 20210206 111434 IMG 20210206 111455 IMG 20210206 100301 IMG 20210206 110016

 

 

Wyprawa do fabryki ,, La Campana". Pokazy wyrobów ciast i słodkości a także próbowanie.

145824769 1072840793178458 8854148359638885110 n 146030688 1072840926511778 3037852420867514985 n 146269196 1072840866511784 741176908926312619 n

146517898 1072841049845099 8193758453090696138 n 146534101 1072840743178463 2364849476953490007 n 146939753 1072840966511774 8400956434042630021 n 147069692 1072841279845076 8364828389111908003 n

 

 

DZIŚ PEREŁKA SEWILLI -ALKAZAR


Kompleks pałacowy Alcázar (nazwa pałacu królewskiego w czasach arabskiego panowania nad Półwyspem Iberyjskim) to jeden z największych skarbów Sewilli. Alcázar w 1987 roku razem z katedrą oraz historycznym budynkiem giełdy (w którym dziś mieści się Generalne Archiwum Indii) został wpisany na listę światowego dziedzictwa kulturowego UNESCO. Pomieszczenia pałacowe były wykorzystywane także jako lokacje w różnych produkcjach filmowych takich jak Gra o Tron (Dorne) czy Królestwo Niebieskie (siedziba Króla Jerozolimy).
Wcześniej Alcázar był siedzibą władców arabskich, a po rekonkwiście został przejęty i przebudowany przez władców chrześcijańskich.Do dziś na górnym piętrze swoją siedzibę ma hiszpańska rodzina królewska, co czyni Królewski Alcázar najdłużej funkcjonującą królewską rezydencją na świecie.
Dzisiejszy Alcázar to swoisty miks wielu stylów architektonicznych. Niemal w każdym z ostatnich kilku wieków wprowadzono w nim zmiany i przebudowano. Alcázar uważany jest jednocześnie za jeden z najważniejszych przykładów stylu Mudéjar, czyli średniowiecznej architektury wzorowanej na stylu Maurów z Półwyspu Iberyjskiego. Niestety, w pałacu nie zachowało się niemal nic z czasów arabskich. Wszystkie oryginalne pomieszczenia zostały zniszczone lub przebudowane na przełomie wieków. Zachowały się jedynie fragmenty arabskich murów i część ogrodu na dziedzińcu Patio del Crucero.

 

IMG 20210201 165329 IMG 20210201 171736 IMG 20210201 171726 IMG 20210201 171506

IMG 20210201 164039 IMG 20210201 164020 IMG 20210201 163212

 

Panorama miasta z Metropol Parasol

Dzisiaj podziwialiśmy przepiękną panoramę Sewilli. Metropol to drewniana konstrukcja położona przy placu La Encarnación, w starej dzielnicy Sewilli w Hiszpanii. Został zaprojektowany przez niemieckiego architekta Jürgena Mayera i ukończony w kwietniu 2011 roku. Określany jako duże grzyby ma funkcję handlową i rekreacyjną: mieszczą się tam hale targowe, kawiarnie, restauracje oraz  taras widokowy na szczycie.

IMG 20210122 090147 IMG 20210131 140745 IMG 20210131 135036 IMG 20210131 141100

 

NASZE PRAKTYKI W SEWILLI

 

IMG 20210120 WA0009 IMG 20210121 WA0001 IMG 20210126 085426 IMG 20210127 113122

IMG 20210128 132819 IMG 20210122 090323 IMG 20210121 WA0002 IMG 20210122 WA0004

 

POZNAJEMY SEWILLĘ sobota 23 styczeń 20221


Gdy u nas w kraju szaro i buro my przechadzamy się w słoneczny dzień po starym mieście, w którym można się zakochać. To miasto urzeka nawet gdy po prostu spacerujesz uliczkami i gubisz się w kolejnych zaułkach. Ale nie można nie trafić do Katedry Najświętszej Marii Panny, która z dzwonnicą góruje nad całym miastem. Katedra powstała w miejscu meczetu i jest jednym z najbardziej imponujących gotyckich zabytków na świecie.
Wracamy też na Plac Hiszpańskim, który za każdym razem robi na nas ogromne wrażenie. Dziś mieliśmy szczęście spotkać artystów flamenco, którzy ekspresją swojego tańca i muzyki przyciągają licznych przechodniów.
I jeszcze Metropol Parasol to nowy nabytek w Sewilli. Nowoczesna, drewniana konstrukcja powstała w starej części Sevilii dopiero w 2011 roku. Nazywana również Las Setas de la Encarnacion, czyli grzybki z placu Encarnacion. Robi niesamowite wrażenie szczególnie wieczorami.

IMG 20210123 104451 IMG 20210123 111832 IMG 20210123 110332 IMG 20210123 105715

IMG 20210123 110842 IMG 20210123 131053 imgo IMG 20210123 WA0001

IMG 20210123 123945 IMG 20210123 122724 IMG 20210123 130018 IMG 20210123 125609

 

NASZE PRAKTYKI

 

IMG 20210122 085539 IMG 20210122 090301 IMG 20210122 090349 IMG 20210121 WA0001

IMG 20210120 WA0013 IMG 20210121 WA0004 IMG 20210120 WA0014 IMG 20210120 WA0000 IMG 20210122 085645 IMG 20210121 WA0008

 123

 

PODRÓŻ DO SEWILLI, HISZPANIA

Mimo licznych obostrzeń na lotniskach i wymaganych dodatkowych dokumentów dotarliśmy szczęśliwie na miejsce do Sewilli liniami Lufthansa z przesiadką we Frankfurcie. Po drodze zatrzymaliśmy się na chwilę w Maladze, do której wrócimy za 3 tygodnie na wycieczkę. Dziś mamy za sobą pierwszy dzień pełen wrażeń: spotkania z pracodawcami, spotkania organizacyjne dotyczące naszego dalszego pobytu oraz wspaniały spacer po Sewilli.
Pierwsze, co nas zadziwiło to drzewka pomarańczy, które rosną nie tylko w parkach i na zielonych placach, ale też wzdłuż ruchliwych ulic. Wycieczkę zaczęliśmy w miejscu stosunkowo nowym: na Placu Hiszpańskim, zbudowanym w 1929 roku przy okazji Wystawy Iberoamerykańskiej. Fontanna, ozdobne mostki nad kanałem, a przede wszystkim Pałac Hiszpański z bogato zdobionymi arkadami to coś, co zdecydowanie polecamy każdemu odwiedzającemu stolicę Andaluzji. Plac Hiszpański jest częścią Parku Marii Luizy, z którego następnie udaliśmy się bulwarami wzdłuż rzeki Gwadalkiwir do Złotej Wierzy (Torre del Oro). Wieża powstała w XIII wieku i broniła dostępu do miasta w czasach, kiedy rzeka była żeglowna. Następnie uliczkami starego miasta przeszliśmy pod Katedrę, która jest największą gotycką świątynią na świecie i trzecim pod względem wielkości kościołem, w ogóle, na starym kontynencie. To dopiero początek naszego pobytu, zapraszamy do śledzenia kolejnych wydarzeń z naszego stażu w Sewilli
Koordynator projektu

Marzena Dyndul

IMG 20210117 070026 IMG 20210117 122008 IMG 20210117 054522 IMG 20210117 092424

IMG 20210118 101435 IMG 20210118 135441 IMG 20210118 101618 IMG 20210118 164049

140281531 1573979876145950 5494607185472568807 n 140321234 718311875711196 6795563571509987921 n IMG 20210118 163802 IMG 20210118 175439

IMG 20210118 164325 IMG 20210118 164458 IMG 20210118 175745 IMG 20210118 170859

 

    

Podpisanie umów finansowych

 

Dnia 15 stycznia 2021 szesnastu uczniów naszej szkoły podpisało umowy finansowe, porozumienia o programie i inne dokumenty związane
z 3 tygodniowym zagranicznym stażem w Sewilli. W indywidualnym spotkaniu organizacyjnym z zachowaniem szczególnych zasad bhp wzięli udział uczniowie, ich rodzice i opiekunowie oraz koordynatorzy projektu p. M Dyndul i p. M. Tyszko. Na staż mogli wyjechać tylko uczniowie z negatywnym wynikiem na test COVID. Grupa wyjechała 16 stycznia o godz. 21.00 z parkingu przy naszej szkole, powrót 07 lutego ok 4-5.00 nad ranem.

 

l.p.

Nazwisko i imię

Miejsce stażu

Opiekun/tutor ucznia

1.       

Arasimowicz Angelika

Restaurante Malvaloca 20

Spala Hostelería Y Restauración S.L.

- Bar Spala Imagen

Calle Imagen 8, 8 41003 Sevilla (Spain)

Francisca Escalona Espejo  

Isabel Del Moral

2.       

Izabela Kornelia Jaszcz

Restauran Escaloná, Plaza de la Alfalfa 10

Spala Hostelería Y Restauración S.L.

- Bar Spala Imagen, Calle Imagen 8

Francisca Escalona Espejo  

Isabel Del Moral

3.       

Dominika Larm

Restauran Escaloná, Plaza de la Alfalfa 10

Spala Hostelería Y Restauración S.L.

- Bar Spala Imagen, Calle Imagen 8

Francisca Escalona Espejo  

Isabel Del Moral

4.       

Larm Dominika

Restauran Escaloná, Plaza de la Alfalfa 10

Spala Hostelería Y Restauración S.L.

- Bar Spala Imagen, Calle Imagen 8,

Francisca Escalona Espejo  

Isabel Del Moral

5.       

Maciej Wojciech Pikus

 

Bar Spala Imagen

Spala Hostelería Y Restauración S.L. - Calle Imagen 8

Francisca Escalona Espejo  

Isabel del Moral

6.       

Weronika Buńkowska

Restaurante Doña Encarna, plaza de la Encarnacion 24.

Spala Hostelería Y Restauración S.L. - Bar Spala Imagen, Calle Imagen 8,

Francisca Escalona Espejo  

Isabel del Moral

7.       

Rydzewska Magdalena

Restaurante Doña Encarna, plaza de la Encarnacion 24.

Spala Hostelería Y Restauración S.L. - Bar Spala Imagen, Calle Imagen 8,

Francisca Escalona Espejo  

Isabel del Moral

8.       

Bieciuk Angelika

Plato Plató

Gastromium Creaciones S.L.

Calle Progreso 27, Calle Progreso 27

David Vallecillo Chaves

9.       

Baran Oliwia

Plato Plató

Gastromium Creaciones S.L.

Calle Progreso 27, Calle Progreso 27

David Vallecillo Chaves

10.    

Chmielak Krystian Arkadiusz

Estragón - Seguimos en Linea S.L.

Avenida Felipe II - Esquina - Calle Progreso 20,

David Vallecillo Chaves

11.    

Norbert Nowosadko

Hosteleria Roldan Guisado S.L - Bar Cruz Campo

Avenida Cruz Del Campo 3, Local Bajo  

Jose Roldan Guisado

12.    

Stankiewicz Aleksandra

Confiteria La Campana (Centro)

Calle Sierpes, 1-3, 41004 Sevilla (Spain)

Borja   Hernández Medina

13.    

Rzeszotek Nikola

Confiteria La Campana (Centro)

Calle Sierpes, 1-3 41004 Sevilla (Spain)

Borja   Hernández Medina

14.    

Kosecka Martyna

Taberna Alambique

Plaza de Alfalfa 5, Plaza de Alfalfa

Benjamín Moreno

Francisco Javier Ramon Navarro - tutor

15.    

Popowska Oliwia

Taberna Almazara

Calle Afán de Ribera 177, Calle Afán de Ribera

Benjamín Moreno

Francisco Javier Ramon Navarro - tutor

16.    

Płoszyńska Emilia i Owczarek Natalia

Confiteria La Campana (Centro Comercial Lagoh) Av. de Palmas Altas 1,

Borja Hernández Medina

 

 

Wyniki dodatkowej rekrutacji uczniów Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku
na praktyki zawodowe w Sewilli
w terminie 17 styczeń - 06 luty 2021
w ramach projektu
,, Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy”
Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+
(SEKTOR: Kształcenie i Szkolenia Zawodowe, AKCJA 1. Mobilność Edukacyjna).
Nr projektu: 2019-1-PL01-KA102-062597
Okres realizacji: 24 miesiące od 2019-09-01 do 2022 -08-31
Budżet: 76 156,00 EUR.

Lp.

Nazwisko i imię ucznia

Klasa

1.        

Buńkowska Weronika                                         

1TH            

2.        

Pikus Maciej Wojciech

1 T H

3.        

Płoszyńska Emilia

2 TB H

4.        

Owczarek Natalia

2 TB H

5.        

Stankiewicz Aleksandra

1 BT

6.        

Jaszcz Izabela Kornelia

1 T H

7.        

Larm Dominika

2 T H

8.        

Rzeszotek Nikola

1 BT

9.        

Rydzewska Magdalena

1T H

10.    

Arasimowicz Angelika

2T Ż

11.    

Popowska Oliwia

1T H

12.    

Bieciuk Angelika

1T Ż

13.    

Kosecka Martyna

1T H

14.    

Nowosadko Norbert

1T Ż

15.    

Baran Oliwia

1TŻ

16.    

Chmielak Krystian

1 T Ż

LISTA REZERWOWA

 

Lp.

Nazwisko i imię ucznia

Klasa

1.      

Pilimon Weronika

1T H

2.      

Aleksandra Sobczak

2 T H

3.      

Krupa Julia

1T Ż

4.      

Polak Filip

1T H

 

 

 

 

 

UWAGA !!!
Ogłaszamy dodatkową rekrutację na praktyki zawodowe w Maladze

w terminie 17 styczeń -06 luty 2021
w ramach projektu
,, Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy”
Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+
(SEKTOR: Kształcenie i Szkolenia Zawodowe, AKCJA 1. Mobilność Edukacyjna).
Nr projektu: 2019-1-PL01-KA102-062597
Okres realizacji: 36 miesiące od 2019-09-01 do 2022-08-31
Budżet: 76 156,00 EUR.
dla uczniów naszej szkoły kształcących się w zawodach: technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz, mechanik pojazdów samochodowych, fryzjer, sprzedawca, cukiernik, elektromechanik
Wszystkich Chętnych zapraszamy do kontaktu przez dziennik librus lub platformę Microsoft Teams z p. Martą Tyszko lub Marzeną Dyndul

1. FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY

2. REGULAMIN REKRUTACJI

 

Zapraszam wszystkich uczniów biorących udział w przygotowaniu do 3 tygodniowego stażu w Maladze w ramach projektu ,, Najlepsze praktyki w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy” - 17 styczeń- 06 luty 2021 w obowiązkowych zajęciach z języka hiszpańskiego w poniedziałek godz. 14:05 i wtorek godz. 12:30 sala 11
Marzena Dyndul

IMG 20200928 141729 IMG 20200928 141735 1 IMG 20200928 141752 1 IMG 20200928 141812 1

 

 W związku w z zaistniałą sytuacją epidemii koronawirusa (COVID-19) nasza instytucja i instytucja partnerska w Hiszpanii Euromind była zmuszona ponownie przesunąć wyjazd do Malagi na późniejszy termin 17 styczeń – 6 luty 2020 (tzw. siła wyższa)

Wyniki dodatkowej rekrutacji uczniów Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku
na praktyki zawodowe w Maladze
w terminie 17 styczeń - 06 luty 2021
w ramach projektu
,, Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy”
Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+
(SEKTOR: Kształcenie i Szkolenia Zawodowe, AKCJA 1. Mobilność Edukacyjna).
Nr projektu: 2019-1-PL01-KA102-062597
Okres realizacji: 24 miesiące od 2019-09-01 do 2021-08-31
Budżet: 76 156,00 EUR.

 

Lp.

Nazwiskoi imię ucznia

Klasa

1.       

Buńkowska Weronika

1T H

2.       

Duda Magdalena

1 T Ż

3.       

Pikus Maciej Wojciech

1 T H

4.       

Płoszyńska Emilia

2 TB H

5.       

Owczarek Natalia

2 TB H

6.       

Żołondek Anna

3T Ż

7.       

Stankiewicz Aleksandra

1 BT

8.       

Jaszcz Izabela Kornelia

1 T H

9.       

Larm Dominika

2 T H

10.    

Maksymiak Patrycja kl. 3T

3T Ż

11.    

Rzeszotek Nikola

1 BT

12.    

Adamowicz Karolina Anna

3T Ż

13.

Rydzewska Magdalena

1T H

       14.

Arasimowicz Angelika

2T Ż

       15.

Mikucka Nikola

3 T H

       16.

Siadkowski Maciej

3 T Ż

Rezerwowa lista uczniów:

Lp.

Nazwisko i imię ucznia

Klasa

1.       

Diana Dudzińska

2 T Ż

2.       

Aleksandra Sobczak

2 T H

1.       

Wąsowicz Gabriela

3 T H

 

Wyniki dodatkowej rekrutacji uczniów Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku
na praktyki zawodowe w Maladze
w terminie 05 -25 wrzesień 2020
w ramach projektu
,, Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy”
Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+
(SEKTOR: Kształcenie i Szkolenia Zawodowe, AKCJA 1. Mobilność Edukacyjna).
Nr projektu: 2019-1-PL01-KA102-062597
Okres realizacji: 24 miesiące od 2019-09-01 do 2021-08-31
Budżet: 76 156,00 EUR.

Lista uczniów zakwalifikowanych na praktyki:

1.Buńkowska Weronika 1T- 39,9 pkt
2. Duda Magdalena 1T- 39,6 pkt
3. Pikus Wojciech Maciej 1T- 38,6 pkt
4. Żołondek Anna 3T- 36,7 pkt
5. Stankiewicz Aleksandra1b Thlp- 35,4 pkt
6. Jaszcz Izabela Kornelia 1T- 35 pkt
7. Włodkowska Justyna 2T- 34,3 pkt
8. Maksymiak Patrycja 3T- 33,3 pkt
9. Rzeszotek Nikola 1bThlp- 31,8 pkt
10 Cieślak Paulina Anna 2T- 31,4 pkt
11. Adamowicz Karolina Anna 3T- 31,2 pkt
12. Morsztyn Jan 3T- 30,6 pkt
13. Rydzewska Magdalena 1T- 29,9 pkt
14. Arasimowicz Angelika 2T- 27,4 pkt
15. Mikucka Nikola 3T- 25,8 pkt

16. Maksymiak Alicja 1aTp-25 pkt

Rezerwowa lista uczniów:


1. Siadkowski Maciej 2T- 23 pkt
2. Wąsowicz Gabriela 3T- 15,6 pkt

 

 

Wyniki dodatkowej rekrutacji uczniów Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku
na praktyki zawodowe w Maladze
w terminie 19 kwiecień -09 maj 2020
w ramach projektu
,, Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy”
Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+
(SEKTOR: Kształcenie i Szkolenia Zawodowe, AKCJA 1. Mobilność Edukacyjna).
Nr projektu: 2019-1-PL01-KA102-062597
Okres realizacji: 24 miesiące od 2019-09-01 do 2021-08-31
Budżet: 76 156,00 EUR.

Lista uczniów zakwalifikowanych na praktyki:


1. Buńkowska Weronika 1T
2. Żołondek Anna 3T
3. Stankiewicz Aleksandra 1T hlP
4. Włodkowska Justyna 2T
5. Borysieńka Oliwia Barbara 2T
6. Larm Dominika kl. 1T 
7. Maksymiak Patrycja kl. 3T 
8. Aniołowska Klaudia 2 T
9. Cieślak Paulina Anna 2T
10. Adamowicz Karolina Anna 3T
11. Morszyn Jan Dariusz 3T
12. Rydzewska Magdalena 1T
13. Abako Aleksandra 3 T
14. Arasimowicz Angelika 2T
15. Ścibior Sandra 2T
16. Stawiarski Michał 2T

Rezerwowa lista uczniów:

1. Anna Kacprowska 3T
2. Zabawska Weronika 2T
3. Koziarska Michalina 1ThlP
4. Kamińska Zuzanna 2 T
5. Pokora Adam 3b BS
6. Stankiewicz Kacper 2T
7. Rant Ewa 2T

 

 

UWAGA !!!

Ogłaszamy dodatkową rekrutację na praktyki zawodowe w Maladze
w terminie 19 kwiecień -09 maj 2020
w ramach projektu
,, Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy”
Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+
(SEKTOR: Kształcenie i Szkolenia Zawodowe, AKCJA 1. Mobilność Edukacyjna).
Nr projektu: 2019-1-PL01-KA102-062597
Okres realizacji: 24 miesiące od 2019-09-01 do 2021-08-31
Budżet: 76 156,00 EUR.
dla uczniów naszej szkoły kształcących się w zawodach: technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz, mechanik pojazdów samochodowych, fryzjer, sprzedawca, cukiernik, elektromechanik
Chętnych zapraszamy 11.02.2020 ( wtorek) do sali 11 o godz. 15.00

 

 

 

 Przygotowanie uczniów językowo-kulturowe do Malagi I grupa 19.04.2020 – 09.05.2020

Od 14.11 2019 rozpoczęła się realizacja zajęć o charakterze pedagogicznym, kulturowym oraz językowym wstępnymi warsztatami motywacyjnymi z doradcą zawodowym. Celem prowadzonych zajęć jest jak najlepsze przygotowanie uczniów naszej szkoły do odbycia stażu zawodowego zagranicą.
Harmonogram przygotowania językowo-kulturowo-pedagogicznego obejmuje:
-10 godz. zajęć przygotowania pedagogicznego podczas, których zdobywają kluczowe umiejętności interpersonalne niezbędne podczas stażu
-70 godz. zajęć z języka hiszpańskiego – poziom A.1, mających na celu przygotowanie uczniów do podstawowej komunikacji w różnych sytuacjach w trakcie pobytu w środowisku hiszpańskim. W tym zajęcia przygotowania kulturowego, w trakcie których stażyści poznają z historię, geografią i kulturę Hiszpanii. Każdy z uczniów otrzymał nieodpłatnie pakiet materiałów i pomocy dydaktycznych do zajęć, takich jak podręczniki do nauki jęz. hiszpańskiego, rozmówki, zeszyty i przybory papiernicze.
Po odpowiednim przygotowaniu językowym, kulturowym i pedagogicznym w naszej szkole dwie 16-osobowe grupy młodzieży naszej szkoły pod opieką 2 nauczycieli 19.04.2020 – 09.05.2020 oraz w ferie zimowe 2020 roku wyjadą do Malagi w Hiszpanii. W trakcie 3 tygodniowego stażu nasi uczniowie będą pracowali w lokalnych hotelach i restauracjach . W czasie wolnym od zajęć młodzież zrealizuje również program kulturowo-językowy, doskonaląc konwersację w języku hiszpańskim (20 godzin kursu) oraz zwiedzając Granadę i Gibraltar. Świadectwem zdobytych umiejętności podczas stażu będzie dokument Europass Mobilność honorowany przez pracodawców w krajach Unii Europejskiej.
Opracowały:
(koordynatorzy projektu: M. Dyndul i M. Tyszko )

IMG 20191114 151403 IMG 20191114 151438 IMG 20191205 145718 IMG 20200113 150530

IMG 20200113 150553 IMG 20200113 152751 IMG 20200113 150621

 

 

Wyniki rekrutacji uczniów Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku
na praktyki zawodowe w Maladze
w terminie 19 kwiecień -09 maj 2020
w ramach projektu
,, Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy”
Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+
(SEKTOR: Kształcenie i Szkolenia Zawodowe, AKCJA 1. Mobilność Edukacyjna).
Nr projektu: 2019-1-PL01-KA102-062597
Okres realizacji: 24 miesiące od 2019-09-01 do 2021-08-31
Budżet: 76 156,00 EUR.

Lista uczniów zakwalifikowanych na praktyki:


1. Buńkowska Weronika kl. 1 Tg
2. Żołondek Anna kl.3 Tg
3. Stankiewicz Aleksandra kl. 1 Thl P
4. Kazana Aleksandra kl. 1 T g
5. Włodkowska Justyna kl. 2 T
6. Borysieńka Oliwia Barbara kl. 2 T
7. Maksymiak Patrycja kl. 3T
8. Larm Dominika kl. 1 Tg
9. Cieślak Paulina Anna kl. 2T
10. Adamowicz Karolina Anna kl 3T
11. Pietkiewicz Ireneusz Mariusz kl. 1Tg
12. Morszyn Jan kl. 3T
13. Arasimowicz Angelika kl. 2T
14. Ścibior Sandra kl. 2T
15. Rydzewska Magdalena kl. 1 Tg
16. Stawiarski Michał kl. 2 T

Rezerwowa lista uczniów:

1. Zabawska Weronika kl. 2T
2. Koziarska Michalina kl. 1Thl P
3. Kamińska Zuzanna kl. 2 T
4. Pokora Adam kl. 3 b BS
5. Stankiewicz Kacper kl. 2 T
6. Rant Ewa kl. 2 T

 

 

 

REKRUTACJA
na praktyki zawodowe w Maladze
w terminie 19 kwiecień -09 maj 2020
w ramach projektu
,, Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy”
Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+
(SEKTOR: Kształcenie i Szkolenia Zawodowe, AKCJA 1. Mobilność Edukacyjna).
Nr projektu: 2019-1-PL01-KA102-062597
Okres realizacji: 24 miesiące od 2019-09-01 do 2021-08-31
Budżet: 76 156,00 EUR.
dla uczniów naszej szkoły kształcących się w zawodach: technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz, mechanik pojazdów samochodowych, fryzjer, sprzedawca, cukiernik, elektromechanik

Rozmowa kwalifikacyjna odbędzie się 21.11.2019 ( czwartek) w sali 11o godz. 15.00

 

 

 

REKRUTACJA
na praktyki zawodowe w Maladze
w terminie 19 kwiecień -09 maj 2020
w ramach projektu
,, Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy”
Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+
(SEKTOR: Kształcenie i Szkolenia Zawodowe, AKCJA 1. Mobilność Edukacyjna).
Nr projektu: 2019-1-PL01-KA102-062597
Okres realizacji: 24 miesiące od 2019-09-01 do 2021-08-31
Budżet: 76 156,00 EUR.
dla uczniów naszej szkoły kształcących się w zawodach: technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz, mechanik pojazdów samochodowych, fryzjer, sprzedawca, cukiernik, elektromechanik
Test z języka angielskiego - 18.11.2019r. o godz. 15.00 w sali 206

Formularze zgłoszeniowe do pobrania na stronie szkoły. Wydrukowany formularz należy złożyć u p. M. Tyszko lub M. Dyndul, oraz dostarczyć w formie elektronicznej na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

1. Formularz zgłoszeniowy

2. Regulamin rekrutacji

3. Regulamin

 

 

 

 

REKRUTACJA

na praktyki zawodowe w Maladze
w terminie 19 kwiecień -09 maj 2020
w ramach projektu
,, Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy”
Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+
(SEKTOR: Kształcenie i Szkolenia Zawodowe, AKCJA 1. Mobilność Edukacyjna).
Nr projektu: 2019-1-PL01-KA102-062597
Okres realizacji: 24 miesiące od 2019-09-01 do 2021-08-31
Budżet: 76 156,00 EUR.
dla uczniów naszej szkoły kształcących się w zawodach: technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz, mechanik pojazdów samochodowych, fryzjer, sprzedawca, cukiernik, elektromechanik

 

Wszystkich zainteresowanych zapraszamy na warsztaty motywacyjne w dniu 14.11.2019
w sali 206 o godz. 15.00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po raz kolejny uzyskaliśmy dofinansowanie na realizację projektu mobilności w ramach programu ERASMUS+
"Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy”
Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+

(SEKTOR: Kształcenie i Szkolenia Zawodowe, AKCJA 1. Mobilność Edukacyjna).
Nr projektu: 2019-1-PL01-KA102-062597
Okres realizacji: 24 miesiące od 2019-09-01 do 2021-08-31
Budżet: 76 156,00 EUR.

W wyniku realizacji projektu „Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy” 32 uczniów naszej szkoły kształcących się w zawodach: technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz, mechanik pojazdów samochodowych, fryzjer, sprzedawca, cukiernik, elektromechanik odbędzie 3-tygodniowy zagraniczny staż w hiszpańskich przedsiębiorstwach w Maladze.

Głównym celem projektu jest wzmocnienie kompetencji zawodowych uczniów kształcących się w wyżej wymienionych zawodach poprzez zdobycie praktyki i doświadczenia w oparciu o europejskie standardy, w zdobyciu wiedzy, umiejętności i kompetencji mających na celu rozwój osobisty i zwiększenie szans na przyszłe zatrudnienie. Projekt jest realizowany zgodnie z ideą ECVET (Europejskiego Systemu Transferu Osiągnięć w Kształceniu i Szkoleniu Zawodowym, który ma służyć zwiększeniu przejrzystości i porównywalności kwalifikacji).

Uczniowie będą podzieleni na dwie 16 osobowe grupy. Pierwsza grupa będzie odbywać staż od 19 kwietnia do 9 maja 2020, druga od 17 stycznia do 6 lutego 2021. Przewiduje się udział 2 opiekunów na grupę. W celu przygotowania uczestników do praktyki, przed wyjazdem i w trakcie zostaną objęci przygotowaniem kulturowo-językowym: 10 godz przygotowanie pedagogiczne z pedagogiem, bezpłatny kurs języka angielskiego/hiszpańskiego na platformie OLS (Online Linguistic Support), 70 godz kurs języka hiszpańskiego w szkole i 20 godz kurs j. hiszpańskiego w Maladze.

Miejsce stażu:
Uczniowie będą odbywać 3- tyg staż zawodowy w renomowanych hotelach oraz restauracjach, salonach fryzjerskich, sklepach, warsztatach samochodowych oferujących wysoki standard usług na stanowiskach odpowiadających zdobywanemu zawodowi.

Rekrutacja uczestników do projektu odbędzie się po feriach zimowych 2019/2020.