Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel.  87 428 32 41 kom. 602 792 119

Ósmoklasisto!!!

Zastanawiasz się nad wyborem szkoły?
POSTAW NA SPRAWDZONY ZAWÓD. 
Nasza szkoła oferuje solidne wykształcenie specjalistów z różnych dziedzin zawodowych,
którzy na rynku pracy są wciąż poszukiwani.

Zapoznaj się z naszą ofertą.
Wybierz mądrze!!!
play video.jpg

Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2020/2021

Rok szkolny 2020/2021 zakończyliśmy w nietradycyjnej formie ze względu na trwający stan epidemii. Wszyscy wychowawcy spotkali się ze swoimi wychowankami w klasach. Uczniowie odebrali świadectwa, nagrody, gratulacje oraz życzenia udanego i bezpiecznego wakacyjnego odpoczynku.

Hiszpańska Przygoda - praktyki zawodowe

HISZPAŃSKA PRZYGODA uczniów Branżowej Szkoły I stopnia - uczestników OHP w Giżycku !

19 czerwca 2021 r. sześciu mechaników z kl II a i dwóch kucharzy z klasy II b Branżowej Szkoły I stopnia, będących uczestnikami Hufca Pracy w Giżycku rozpoczęło 3-tygodniowy staż zawodowy w Maladze. Staż realizowany jest w ramach projektu „Inwestycja w przyszłość – „Drogą do kariery”, Międzynarodowa mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego”.

Uczestnicy projektu, przygotowując się do wyjazdu ukończyli kurs języka hiszpańskiego, pracować będą w miejscowych restauracjach lub zakładach mechanicznych. W trakcie pobytu w Hiszpanii młodzież będzie nadal doskonaliła znajomość języka, pozna kulturę i zwyczaje kraju, skorzysta z wielu atrakcji np.: rejs katamaranem, wycieczka do Kadyksu, wieczór tapas i oczywiście zwiedzanie Malagi

Dzięki współfinansowaniu ze środków Unii Europejskiej udział w projekcie jest bezpłatny. Uczestnicy mają opłacone zajęcia przygotowawcze, podróż, zakwaterowanie, wyżywienie, wycieczki, ubezpieczenie, a także otrzymują kieszonkowe na własne wydatki.

 1 Hiszpańska przygoda      4 Hiszpanska przygoda

Zakończenie roku szkolnego 2020/2021

W związku z  nadal trwającym stanem epidemiologicznym uroczyste zakończnie roku odbędzie się według poniższego harmonogramu:

Spotkania z wychowawcą GODZINA 09:00

klasa              

sala                 

    wychowawca                                                              

1T

202

M. Dyndul

2 T

103

S. Dawsiewicz

2a T

105

I. Fabisiak

2b T

11

A. Potomska

3T

9

D. Kopaczewska

1a BS

206

M. Dunowska

1b BS

205

U. Todryk

1c BS

206a

A. Kołodziej

2 a BSg

s. gim.

K. Kajrys

2a BS

s. gim.

I. Sałanowska

2 b BSg

204

J. Wierzchowska

2 b BS

102

M. Lech

2 c BS

106

M. Makiła

3 b BS

203

B. Zaniewska

Autorski koncert profilaktyczny

Autorski Koncert Profilaktyczny " Złodzieje życia"

17 czerwca o godzinie 10.30 na sali gimnastycznej uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w  autorskim koncercie profilaktyki uzależnień Jarosława Tioskowa pt Złodzieje życia.

Rekomendacja TVP Z.Z    ZŁODZIEJE ŻYCIA

 

Kurs spawacza !

UCZNIOWIE BS ZDOBYWAJĄ NOWE UMIEJĘTNOŚCI - KURS SPAWACZA


W ramach współpracy z Hufcem Pracy w Giżycku trzech uczniów Branżowej Szkoły I stopnia Nr 1 z Zespołu Szkół Zawodowych uczestniczyło w kursie zawodowym „Spawanie blach i rur spoinami pachwinowymi metodą TIG 141" realizowanym w Młodzieżowym Centrum Kariery w Giżycku. Podczas kursu uczestnicy zdobywali wiedzę na temat metod i technik spawania, budowy i użytkowania urządzeń spawalniczych oraz zasad bhp. Udział w szkoleniu umożliwi zdobycie nowych doświadczeń oraz podniesie kwalifikacje w zawodzie, który w naszym regionie należy do deficytowych.

 

192695795 3949710831791955 2955678077227726827 n    194792120 879548309571357 4722687434770353725 n

Harmonogram egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie

Harmonogram egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie przeprowadzanych w Zespole Szkół Zawodowych w Giżycku

kwalifikacja

     Część pisemna

Część praktyczna

TG. 16

    22 czerwca 2021 godzina 12:00       s.202

  21 czerwca 2021 godzina 13:00

s.202

TG. 07

22 czerwca 2021 godzina 10:00

s.206

29 czerwca 2021- 02 lipca 2021

godzina 8:00, godzina 12:00

AU.20

22 czerwca 2021 godzina 10:00

s.204

CKZiU w Giżycku   28 czerwca 10:00

RL.03

22 czerwca 2021 godzina 10:00

s.204

ZSKi A w Giżycku 30 czerwca 15:00

MG.18

22 czerwca 2021 godzina 10:00

s.204

PCK w Kętrzynie 28 czerwca 12:00

Na egzamin należy się zgłosić pół godziny wcześniej!!!

UWAGA: Proszę zapoznać się z wytycznymi GIS-u, zachowujemy koniecznie warunki reżimu sanitarnego!

UPOWSZECHNIANIE REZULTATÓW PROJEKTU – UROCZYSTY APEL

W ramach realizacji projektu: "Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy” Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+ (SEKTOR: Kształcenie i Szkolenia Zawodowe, AKCJA 1. Mobilność Edukacyjna). Nr projektu: 2019-1-PL01-KA102-062597 szesnastu uczniów z klas: I T, IIT, III T, kształcących się w zawodach technik hotelarstwa oraz technik żywienia i usług gastronomicznych w okresie od 17.01.2021 – do 06.02.2021 odbyło trzytygodniowy staż w renomowanych hiszpańskich lokalach gastronomicznych. Projekt był realizowany zgodnie z ideą ECVET (Europejskiego Systemu Transferu Osiągnięć w Kształceniu i Szkoleniu Zawodowym, który ma służyć zwiększeniu przejrzystości i porównywalności kwalifikacji). Najważniejszymi celami praktyk zawodowych były: podniesienie umiejętności zawodowych, poszerzenie ich kompetencji i wiedzy w oparciu o europejskie standardy branży hotelarsko-gastronomicznej, podniesienie kompetencji językowych, kształtowanie kreatywności, otwartości oraz mobilnych postaw, poznanie odmiennej historii, kultury i tradycji. Na uroczystym apelu uczniowie opowiadali o swoich doświadczeniach zdobytych u hiszpańskich pracodawców.

W dniu 8 czerwca 2021 r. swoje Certyfikaty oraz dokumenty Europass Mobilność z rąk Pani dyrektor Małgorzaty Rakowskiej-Ożga odebrali następujący uczniowie:
Angelika Arasimowicz - Restaurante Malvaloca - Spala Hostelería Y Restauración S.L.,
Maciej Wojciech Pikus - Bar Spala Imagen,
Izabela Kornelia Jaszcz, Dominika Larm - Restauran Escaloná,
Weronika Buńkowska, Magdalena Rydzewska - Restaurante Doña Encarna,
Angelika Bieciuk, Oliwia Baran - Restaurante Plato Plato,
Krystian Arkadiusz Chmielak – Restaurante Estragón,
Norbert Nowosadko - Hosteleria Roldan Guisado S.L, Bar Cruz Campo,
Emilia Płoszyńska i Natalia Owczarek - Confiteria La Campana,
Aleksandra Stankiewicz, Nikola Rzeszotek - Confiteria La Campana (Centro),
Martyna Kosecka - Taberna Alambique,
Oliwia Popowska - Taberna Almazara.

POMAGAMY PAWŁOWI W WALCE Z NOWOTWOREM

Uczniowie klasy I i III Technikum Nr 3 w Giżycku włączyli się w akcję charytatywną: „Wielkie Gotowanie dla Pawła”. Na zajęciach pracowni gastronomicznej miłośnicy ciastkarstwa przygotowali przepyszne słodkości na kiermasz. 29 maja uczennice klasy I Technikum pomagali podczas przygotowań oraz zbiórki pieniędzy dla Pawła. Mieli okazję spotkać się i obserwować pracę gości MasterChef, Top Chef, Bake off – ale ciacho, MasterChef Junior, Hell’s Kitchen i czołowych kucharzy, którzy na co dzień pracują jako szefowie kuchni w restauracjach. 
Dziękujemy za zaangażowanie:
- uczennicom klasy I T: Angelice Bieciuk, Patrycji Skierkowskiej, Julii Krupa
- uczniom klasy III T: Angelice Arasimowicz, Milenie Koseckiej oraz Adrianowi Wendziwulskiemu
Urszula Siergiej-Todryk