Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel.  87 428 32 41 kom. 602 792 119

Wyniki Szkolnego Konkursu Języka Angielskiego 2021

Miejsce

Nazwisko i imię

Klasa

1.

Stankiewicz   Aleksandra

2b P hl T

2.

Popowska Oliwia

1 T H

3.

Włodkowska Justyna

3 T Ż

Dziękujemy za udział w konkursie i gratulujemy zwyciężczyni!!!

OSIĄGNIĘCIA UCZNIÓW BRANŻOWEJ SZKOŁY I STOPNIA W OSTATNICH KONKURSACH ORGANIZOWANYCH PRZEZ OHP:

Ogólnopolski Konkurs Literacko - Plastyczny "Znam i kultywuje wartości Kardynała Stefana Wyszyńskiego":

Konrad Kuczyński 2 a BS - II miejsce
Magdalena Młynarczyk 1 b BS - III miejsce

XXI Ogólnopolski Konkurs Papieski:
Weronika Łucja Dzadz I b BS - wyróżnienie

Ogólnopolski Konkurs pt. " Witold Pilecki. Bohater Niezwyciężony":
Kacper Karpiński 2 a BS - III miejsce - to forma literacka - 25 słów na temat W. P.
Nagrody dla laureatów zostały ufundowane przez Warmińską Mazurską Wojewódzką Komendę OHP.

„CHCĘ ZOSTAĆ BARISTĄ”

W dniach 27-28.05.2021 r. uczniowie Branżowej Szkoły Nr 1 w Giżycku uczestnicy Hufca Pracy w ramach autorskiego programu „Chcę zostać baristą” wzięli udział w profesjonalnym kursie baristycznym, który odbył się w Szkolnym Schronisku Młodzieżowym Zofiówka w Rynie.
Zajęcia obejmowały 16 godzin szkolenia, między innymi wprowadzenie w tajniki świata kawy: proces produkcji kawy od momentu kiełkowania ziarna do momentu jej parzenia, degustacji i delektowania się smakiem i aromatem. Prowadzący - licencjonowany barista - Karol Kraszewski z MCK z Ostródy podzielił się swoją wiedzą, umiejętnościami i doświadczeniem. Młodzież uczyła się stosowania zasady 4M baristy.
Finalnym efektem zajęć była oczywiście prawidłowo przygotowana kawa w stosunku do wybranej metody. Między innymi młodzież przyrządzała kawy mleczne takie jak cappuccino, latte macchiato, kawy alternatywne wg prawidłowych przepisów z zachowaniem gramatury, gradacji mielenia kawy, prawidłowej temperatury i czasu parzenia. Przyszli bariści nauczyli się wykonywania efektownych wzorów na powierzchni kawy np: malowanych czekoladą.
Uczestnicy szkolenia przekonali się, że kawa odpowiednio wyselekcjonowana, przygotowana i podana może być źródłem niepowtarzalnych wrażeń smakowych i estetycznych. Każdy uczestnik na zakończenie otrzymał certyfikat, który potwierdził jego umiejętności i zdobytą wiedzę.
Przygotowanie kawy jest cenną umiejętnością w zawodach związanych z gastronomią, dlatego nasi uczniowie chętnie skorzystali z oferty zaproponowanej przez specjalistę ds. rozwoju zawodowego p. Ewę Kraszewską z WMWK OHP oraz kadrę HP.



Wyniki konkursu historycznego wiedzy o twierdzy Boyen

Dziękujemy wszystkim za udział w konkursie historycznym. Gratulujemy zwyciężczyni.

1 miejsce: Stankiewicz Aleksandra 2b P hl T
2 miejsce: Kunicki Mateusz 2a P ż T
3 miejsce: Młynarczyk Magdalena 1b BS

Szkolny Konkurs Języka Angielskiego

Zapraszamy uczniów Zespołu Szkół Zawodowych do wzięcia udziału w Szkolnym Konkursie Języka Angielskiego. Konkurs odbędzie się w formie zdalnej (on-line). Zgłoszenia osób zainteresowanych udziałem przyjmuje nauczyciel języka angielskiego, p Artur Wojnowski, poprzez dziennik elektroniczny Librus do soboty 22 maja 2021 r. Test zostanie udostępniony przez dziennik elektroniczny Librus we wtorek, 25 maja 2021 r. Więcej szczegółów w REGULAMINIE KONKURSU. Zapraszamy do udziału!!!

Kurs Baristy !!!

CHCĘ ZOSTAĆ BARISTĄ-
kurs zawodowy z OHP
Oferujemy zdobycie nowych umiejętności pod okiem doświadczonego instruktora baristy, które pozwolą zdobyć wiedzę teoretyczną, praktyczną umiejętności niezbędne do pracy w kawiarniach, restauracjach, pijalniach kawy w centach handlowych, hotelach lub firmach cateringowych. Zapewniamy dojazd, wyżywienie i nocleg.
Wystarczy zapisać się na bezpłatny kurs Baristy (16 h)
Termin: 27-28 maj 2021r
Miejsce: Szkolne Schronisko Młodzieżowe " Zofiówka" nad jez. Ryńskim
OFERTA DOTYCZY TYLKO UCZNIÓW BS.
 
Zgłoszenia przyjmuje P. Katarzyna Niezbecka do 20 maja 2021r. 
 
 kawa zrobiona przez bariste kurs barmanski jpg

Wielkie gotowanie dla Pawła

Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku wezmą udział w bardzo ważnym wydarzeniu charytatywnym mającym na celu pomoc Pawłowi w walce z nowotworem. Młodzież przygotuje wyśmienite słodkości, które zostaną przeznaczone na sprzedaż w ramach akcji. Do udziału zgłosili się uczniowie klas I, II i III Technikum Nr 3. Finał akcji odbędzie się 29 maja 2021 roku w Ekomarinie w Giżycku. Czeka na Was wiele atrakcji pod hasłem "Wielkie Gotowanie dla Pawła". Będziecie mogli podziwiać dzieła kulinarne znanych kucharzy i nie tylko. Ambasadorami tego przedsięwzięcia są znani nam i zaprzyjaźnieni z naszą szkołą Pani Aleksandra Juszkiewicz i Pan Dariusz Baryga.

akcja charytatywna.jpg

Konkurs Konkurs Konkurs!!!

Miesiąc maj obfituje w rocznice historyczne. 3 maja obchodziliśmy rocznicę uchwalenia pierwszej polskiej konstytucji. 8 maja zakończyła się II wojna światowa w Europie, a 18 maja polskie wojska zajęły Monte Cassino. W związku z tym zapraszamy uczniów ZSZ do wzięcia udziału w szkolnym konkursie historycznym poświęconym największemu zabytkowi znajdującemu się w Giżycku, jakim jest Twierdza Boyen. Konkurs odbędzie się w formie zdalnej. Osoby zainteresowane uczestnictwem w konkursie proszone są o kontakt z nauczycielem historii Piotrem Todrykiem poprzez dziennik elektroniczny. Zapisy są do 22.05, zaś test zostanie przesłany przez Librusa w dniu 28.05. Więcej szczegółów w regulaminie konkursu. Zapraszamy do udziału.


bg1.jpg

Akcja ekologiczna

Wszystkie dzieci zbierają elektrośmieci !!!

Szkoła przystąpiła do akcji ekologicznej "Wszystkie dzieci zbierają elektrośmieci". Zapraszamy do wzięcia udziału w akcji. Zbiórka dotyczy zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego (sprzęt komputerowy, sprzęt gospodarstwa domowego - wszystko co jest na prąd lub na baterie np. żelazka, odkurzacze, pralki, kuchenki itp.)

Nauka zdalna - nic prostszego! Zrób porządki i bądź eko!

Czas wolny po odbyciu nauki zdalnej warto wykorzystać na pomoc w ochronie środowiska. Wiosna to idealny czas na porządki, warto pomóc w nich rodzicom a jednocześnie zadbać o naszą planetę! W zamian za dobry przykład postawy ekologicznej placówka szkoły może uzyskać profity tj. sprzęt sportowy i biurowy dla uczniów.

Zużyty sprzęt prznosimy do szkoły do 30 maja 2021r.

proxy