Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel/fax  87 428 32 41

Od praktyk do zatrudnienia - europejskie praktyki szansą na sukces zawodowy

Podpisanie umów przed wyjazdem na dwutygodniowy staż do Walencji – 2-15 czerwiec 2019

Dnia 20 maja 2019 16 uczniów naszej szkoły podpisało umowy finansowe o praktyki zawodowe, porozumienia o programie i inne dokumenty związane z zagranicznym stażem. W spotkaniu organizacyjnym wzięli udział uczniowie, ich rodzice i opiekunowie oraz nauczyciele wyjeżdżający z uczniami: p. Marzena Dyndul i p. Marta Tyszko.
Wyjazd 2 czerwca o godz 1.30 spod naszej szkoły, powrót 15 czerwca ok 23.00

Uczniowie będą pracować w  hotelach i restauracjach:
1. Angelika Bękalska - Taberna Los, Gómez / Culinary Arts
2. Anna Kacprowska - Calma Hotels Gestión / Culinary Arts
3. Gabriela Romejko - Taberna Los, Gómez / Culinary Arts
4. Jan Dariusz Morsztyn - Calma Hotels Gestión / Culinary Arts -
5. Julia Manowiecka - Hotel Neptuno / Housekeeping
6. Kamil Stefaniak - Sweet Hotel Renasa / Housekeeping
7. Kamila Maksymowicz - Restaurante Contrapunto Les Arts (PALART ) / Culinary Arts
8. Karolina Anna Adamowicz- Restaurante Contrapunto Les Arts (PALART ) / Culinary Arts
9. Klaudia Półkośnik - Hotel Plaza Mercado & Spa (Vereuro 2013 S.L.) / Housekeeping
10. Mariusz Mikuła - Hotel Neptuno / Housekeeping
11. Milena Sandra Nowicka - Hotel Hospes Palau de la Mar / Housekeeping
12. Natalia Anita Stępniak - Hotel Plaza Mercado & Spa (Vereuro 2013 S.L.) / Housekeeping
13. Patrycja Maksymiak - Taberna Los, Gómez / Culinary Arts
14. Paulina Anna Cieślak - Calma Hotels Gestión / Culinary Arts
15. Weronika Piotrowska - Hotel Hospes Palau de la Mar / Housekeeping
16. Weronika Rytel - Taberna Los, Gómez / Culinary Arts

        podpisnie umów

 

Program współpracy Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku z otoczeniem społeczno-gospodarczym

KURS OBSŁUGI PROGRAMU DO OBSŁUGI GOŚCI HOTELOWYCH

W dniach 22-24 maj 2019 r. grupa nauczycieli uczestniczyła w Kursie obsługi programu do obsługi gości hotelowych prowadzonym  przez p. Łukasza Ziarko z firmy Centrum w Olsztynie. Podczas kursu nauczyciele poznali zasady funkcjonowania programu. Nauczyli się zarządzać grafikiem rezerwacji, dokonać zameldowania i wymeldowania gościa w hotelu oraz jak rozliczyć pobyt i wystawić rachunek.

IMG 20190524 111358     IMG 20190524 132645     IMG 20190524 111447

WALIDACJA PROJEKTU „INWESTYCJA W PRZYSZŁOŚĆ - POSTAW NA SUKCES” MALAGA 2019

29 maja 2019 r. odbyło się spotkanie walidacyjne projektu „Inwestycja w Przyszłość - Postaw na sukces” w ramach programu Erasmus+. W projekcie wzięło udział 10 uczniów Branżowej Szkoły I stopnia Nr 1 w zawodach: kucharz, stolarz oraz sprzedawca. Realizatorem projektu była Warmińsko-Mazurska Komenda OHP w Olsztynie. Celem projektu było zdobycie umiejętności i kompetencji zawodowych, a także praktyczne wykorzystanie nowych tendencji w obrębie ich branż. W trakcie realizacji projektu beneficjenci nabyli kompetencje i otrzymali certyfikaty uznawane na terenie całej Unii Europejskiej Podsumowanie, odbyło się w Zespole Szkół Zawodowych w Giżycku. Wzięła w nim udział pani dyrektor Powiatowego Zespołu Obsługi Szkół i Placówek Oświatowych Małgorzata Czopińska, dyrekcja szkoły, nauczyciele i uczniowie. Uczestnicy podczas prezentacji przedstawili swój trzytygodniowy pobyt w Maladze opowiadając o praktykach zawodowych i rekreacji w czasie wolnym. Młodzież stwierdziła, że zagraniczne praktyki zawodowe pod okiem hiszpańskich pracodawców były bezcenną okazją do zdobycia nowatorskich umiejętności w ich obszarze zawodowym. Następnie beneficjenci projektu zaprezentowali swoje umiejętności kulinarne serwując hiszpańskie dania m.in. :tortilla, bruschetta, tapas, gazpacho i churros. Podczas spotkania wojewódzki koordynator projektu z WMW K OHP z Olsztyna p. Barbara Leszczyńska serdecznie podziękowała wszystkim, którzy zaangażowani byli w realizacje projektu i zachęciła obecnych uczniów ZSZ do udziału w programach europejskich. Warto pamiętać, iż projekt „Inwestycja w przyszłość” jest ważnym elementem edukacji nieformalnej młodzieży, wspiera pracę edukacyjno-wychowawczą i daje ogromną szansę na poszerzanie kontaktów międzynarodowych.

OGÓLNOPOLSKI KONKURS - NAJSPRAWNIEJSZY W ZAWODZIE – MECHANIK 2019 r.

W dniach 21-24 maja 2019 roku w Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Gołdapi odbył się Ogólnopolski Konkurs „Najsprawniejszy w zawodzie 2019” m.in. w kategorii mechanik pojazdów samochodowych. Organizatorem konkursu była Komenda Główna OHP w Warszawie. Reprezentantem województwa warmińsko - mazurskiego był uczeń kl III a Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku Piotr Pilimon. W konkursie udział wzięło 16 uczniów z całej Polski – laureaci eliminacji wojewódzkich. W kategorii mechanik pojazdów samochodowych, zespoły były jednoosobowe. Konkurs podzielony został na dwa etapy – część teoretyczną i praktyczną. W kategorii mechanik pojazdów samochodowych I miejsce zajął uczeń z woj. małopolskiego, II z woj. podlaskiego, III z woj. pomorskiego. Naszemu Piotrowi zabrakło 1 pkt do zajęcia miejsca na podium. IV miejsce które zajął Piotr, było znakomitą lokatą, ponieważ pokonał on 12 rywali z innych województw. Konkurs był trudnym wyzwaniem (największe problemy sprawiła część teoretyczna) - jest to opinia uczestników rywalizacji. Zwycięzcy otrzymali puchary, dyplomy oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez Komendę Główną OHP w Warszawie. Pozostali uczestnicy biorący udział w konkursie otrzymali dyplomy i drobne upominki.

 

Program współpracy Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku z otoczeniem społeczno-gospodarczym

KURS CONCIERGE

Kolejna grupa uczestników projektu wzięła udział w Kursie Concierge prowadzonym przez panią Biankę Pietrzyk z firmy Hibner Consulting. Podczas kursu uczniowie dowiedzieli się kim jest i jakie ma zadania concierge. Poznali również zasady Savoir vivre na stanowisku pracy concierge w tym ceremonię powitania i pożegnania gości hotelowych.

IMG 4083      IMG 4138       IMG 4450

Nawiązanie współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka

W ramach nawiązania współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka, w Zespole Szkół Zawodowych w Giżycku 14 maja 2019 roku, odbyły się warsztaty kulinarne „Stawiam na wołowinę”. W zajęciach wzięli udział uczniowie klasy drugiej i trzeciej Technikum nr 3. Warsztaty obejmowały część teoretyczną - wykład na temat gatunków, wartości odżywczej oraz zastosowania wołowiny oraz najprzyjemniejszą część, czyli gotowanie. Warsztaty przeprowadzone przez szefów kuchni Akademii Kulinarnej Marcina Budynka wprowadziły młodzież w świat wołowiny. Zajęcia były fascynujące. Każda z grup robiła coś innego: burgery, tatara, steki, klopsiki. Zespoły przygotowały oryginalne i co najważniejsze smaczne dania. Uczestnicy projektu otrzymali upominki oraz certyfikaty.
Organizator: Urszula Siergiej-Todryk

Miejskie obchody Święta Konstytucji

Dnia 3-go maja 2019 r. Poczet Sztandarowy w składzie: Paulina Ścibior, Nikola Chmielewska i Jakub Małanowski brał udział w miejskich obchodach Święta Konstytucji w kościele pw. św. Brunona. Opiekunem był p. Przemysław Poczynek.

Zakończenie roku szkolnego klas czwartych Technikum nr 3

Dnia 30 kwietnia 2019 r. odbyło się uroczyste zakończenie roku szkolnego dla uczniów klas czwartych Technikum nr 3. Swą obecnością zaszczycili nas młodsi uczniowie, nauczyciele oraz przedstawiciel Wyższej Szkoły Bezpieczeństwa. Były przemówienia, nagrody dla najlepszych, poleciały w górę birety. Koledzy i koleżanki z klasy III Technikum przygotowali przemówienie, prezentację oraz upominki. Niejednemu zakręciła się łezka w oku... Do zobaczenia...

Turniej Motoryzacyjny

Dnia 24 kwietnia 2019 r. w giżyckim LOK-u odbyły się eliminacje Powiatowego Warmińsko-Mazurskiego Młodzieżowego Turnieju Motoryzacyjnego. Nasza drużyna w składzie: Mateusz Scholl, Piotr Gut i Dawid Pesta zajęła czwarte miejsce. Drużynę przygotowywał p. Adam Rakowski, opiekunem na zawodach był p. Przemysław Poczynek.

III Młodzieżowe Mistrzostwa Strzeleckie Powiatu Giżyckiego

W dniu 13.04.2019 r. trzyosobowa drużyna z klasy III T w składzie: Wiktoria Nowakowska, Ewelina Wiszniowiecka i Jakub Nowak wzięła udział w III Młodzieżowych Mistrzostwach Strzeleckich Powiatu Giżyckiego, których współorganizatorem była Sekcja Strzelecka " Sokół". Laurów drużynowo nie zdobyliśmy ale Kuba w jednej z dyscyplin wystrzelał drugą lokatę - brawo ! Przerwa w trakcie zawodów posłużyła do konsumpcji zupy gulaszowej - przygotowanej przez uczniów klasy II T ż pod bacznym okiem p.K.Niezbeckiej. Ciepła strawa chwalona była przez wszystkich uczestników.

Targi HORECA w Ostródzie

Dnia 09.04.2019 r. odbyła się wycieczka na targi. Wzięło w niej udział 48 uczniów, którzy mieli możliwość zwiedzenia różnych stanowisk oraz skosztowania nowych potraw. Podczas targów odbył się konkurs kulinarny pt. ,,Gęsina w restauracji‘’, pod przewodnictwem wybitnego kucharza pasjonaty - Karola Okrasy. W konkursie startowało ponad 40 drużyn z całej Polski, z których tylko 8 dostało się do finału, w tym drużyna w której składzie byli nasz uczeń Kacper Sawoń, oraz nasz absolwent Dariusz Baryga, którzy zajęli 5 miejsce. Nasi uczniowie mieli możliwość kibicowania drużynom startującym w konkursie. Niespodzianką było dla nas spotkanie znanego kucharza Damiana Kordasa, zwycięzcy programu telewizyjnego MasterChef 2015. Uczniowie oraz opiekunowie byli mile zaskoczeni organizacją i przebiegiem targów HORECA. Tekst i zdjęcia: Diana Kopaczewska