Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel/fax  87 428 32 41

Miejskie uroczystości rocznicy uchwalenia konstytucji 3 Maja

Dnia 3 maja 2018 r. w Kościele Św. Brunona odbyły się miejskie uroczystości kolejnej rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja. Naszą szkołę reprezentowali: p. Dyrektor Małgorzata Rakowska-Ożga, p. Przemysław Poczynek oraz poczet sztandarowy w składzie: Piotr Orzechowski, Natalia Komosa oraz Dominika Romanowska.

Tekst i zdjęcia: Przemysław Poczynek

Zakończenie roku szkolnego klas czwartych Technikum nr 3

Dnia 27 kwietnia 2018 r. odbyło się uroczyste zakończenie roku szkolnego dla uczniów klas czwartych Technikum nr 3. Swą obecnością zaszczycili nas przedstawiciele Rady Rodziców oraz Wyższej Szkoły Bezpieczeństwa. Były przemówienia, nagrody dla najlepszych, poleciały w górę birety. Koledzy z młodszych klas przygotowali część artystyczną. Niejednemu zakręciła się łezka w oku... Do zobaczenia...

Dzień Otwarty

Dnia 24 kwietnia 2018 r. odbył się w naszej szkole Dzień Otwarty. Rozpoczęliśmy go podsumowaniem projektu "Europejskie Doświadczenie Inwestycją w Przyszłość". Uczniowie i nauczyciele biorący w nim udział otrzymali certyfikaty "EUROPASS". Następnie zaproszeni goście i odwiedzający nas gimnazjaliści mogli zapoznać się z licznymi atrakcjami przygotowanymi przez uczniów pod kierunkiem nauczycieli. Celem było zapoznanie z ofertą naszej szkoły. Wśród atrakcji były między innymi pokaz i degustacja kuchni azjatyckiej, hiszpańskiej i angielskiej, studio "Decoupage", salon fryzur, warsztaty hotelarskie, mechaniczne a w sali obsługi konsumenta zaproponowaliśmy różne możliwości eleganckiego nakrycia stołu. Zaprezentowaliśmy też nowy kierunek - Technik Logistyk. Gimnazjaliści zapoznali się z wymaganiami i możliwościami jakie daje technikum i szkoła branżowa.

Turniej Motoryzacyjny

Dnia 24 kwietnia 2018 r. w siedzibie LOK w Giżycku odbyła się XIX edycja Turnieju Motoryzacyjnego o Puchar Starosty Giżyckiego. Nasza reprezentacja w składzie Kewin Piasecki, Mateusz Rejs i Karol Kucharewicz zajęła 4 miejsce. Przygotowaniem uczniów zajmowali się p. Adam Rakowski i p. Wiesław Sakowski. Opiekunem był p. Przemysław Poczynek. 

Konkurs Historyczny Wiedzy o Giżycku i Twierdzy Boyen

W dniu 19 kwietnia w bibliotece szkolnej odbył się Konkurs Historyczny Wiedzy o Giżycku i Twierdzy Boyen. W konkursie wzięli udział uczniowie klasy III technikum.
I miejsce - Orzechowski Piotr
II miejsce - Trybuła Konrad
III miejsce - Dunowska Diana
Wszystkim uczestnikom gratulujemy, zwycięzcy zostaną nagrodzeni na koniec roku szkolnego !

II Młodzieżowe Mistrzostwa Strzeleckie Powiatu Giżyckiego

Dnia 21.04.2018 r. trzyosobowa drużyna z kl III T w składzie M.Malinowska, M.Pisiak i H.Ekstowicz wzięła udział w II Młodzieżowych Mistrzostwach Strzeleckich Powiatu Giżyckiego zorganizowanych przez Sekcję Strzelecką "Sokół w Rynie. Celem turnieju była popularyzacja strzelectwa sportowego i rekreacyjnego oraz aktywne spędzenie czasu wolnego. Dużych sukcesów w strzelectwie nie osiągnęliśmy ale furorę zdobył ugotowany przez młodzież pod troskliwym okiem p.U.Siergiej-Todryk bigos.

I OGÓLNOPOLSKI KONKURS KULINARNY DLA SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH „DRÓB NA POLSKIM STOLE”

18 kwietnia 2018 roku uczniowie naszej szkoły Angelika Skorupska (klasa IV Technikum) oraz Hubert Ekstowicz (klasa III Technikum) wzięli udział w prestiżowym Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym w Ostródzie. Dla młodzieży była to wspaniała możliwość sprawdzenia swoich sił, rozwijania umiejętności i pasji. Uczestnicy byli oceniani przez profesjonalne jury złożone z szefów kuchni a także reprezentantów najważniejszych organizacji w kraju m.in. Karol Okrasa, Dariusz Struciński oraz Kurt Scheller. 

Konkurs był połączony z trzecią edycją targów Mazury HoReca, uczniowie zapoznali się z ofertami przedsiębiorstw hotelarsko-gastronomicznych.

Drużyna konkursowa miała za zadanie przeprowadzenie rozbioru indyka oraz samodzielnego przygotowania wybranego dania konkursowego. Nasi uczniowie poradzili sobie świetnie, w związku z tym za rok startujemy ponownie.

Wycieczka Ostróda - Trójmiasto

W dniach 17-18 kwietnia 2018r. 28 uczniów Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku uczestniczyło w wycieczce. Pierwszego dnia byliśmy na Targach Mazury HORECA w Ostródzie. Uczniowie mogli oglądać zmagania kucharzy w konkursach kulinarnych oraz spotkać osobowości takie jak szwajcarski szef kuchni, krytyk kulinarny i założyciel Akademii Kulinarnej Kurt Scheller oraz Karol Okrasa polski kucharz, autor i prezenter telewizyjny programów o tematyce kulinarnej. Kolejnym punktem naszej wycieczki było zwiedzanie Starego Miasta w Gdańsku. Zobaczyliśmy tam zabytkową fontannę Neptuna oraz zwiedziliśmy dwa prestiżowe pięciogwiazdkowe hotele, Hotel Hilton oraz Hotel Gdański. Następnie w Gdyni spacerowaliśmy Skwerem Kościuszki docierając na klif. Drugiego dnia zwiedziliśmy Sopockie Molo oraz Hotel Grand i Sheraton.
Tekst i zdjęcia: Diana Kopaczewska

Refleksyjne Spotkanie Słowno-Muzyczne

Dnia 16 kwietnia 2018 r., na zaproszenie Pani Małgorzaty Kazanieckiej, w naszej szkole odbyło się spotkanie na temat „Nie oceniaj mnie, znasz moje…imię a nie moja historię…”. Tematyka dotyczyła bardzo aktualnego problemu - oceniania, osądzania innych. Zapewne wielu z nas miało tę nieprzyjemność doświadczyć tego na własnej skórze. Autorzy spotkania, pracownicy GOK z Pozezdrza oraz młodzież ze szkół ponadgimnazjalnych wraz z opiekunem, przekazali naszej młodzieży ważne i mądre treści : „Zanim ocenimy zatrzymajmy się na moment i zastanówmy się dlaczego to robimy. Pamiętajmy, że za wszystkim kryje się jakaś historia…Historia, która Nas ukształtowała i odcisnęła piętno na Naszej psychice…Historia przez którą trzeba było przejść czasem z niemałym cierpieniem, żeby być tym kim się jest…”.

Tekst i zdjęcia: Małgorzata Kazaniecka