Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel/fax  87 428 32 41

Wielki sukces naszych uczennic!

26 marca 2019 uczennice klas trzecich Zasadniczej Szkoły Zawodowej brały udział w wojewódzkim konkursie pt. "Najsprawniejszy w zawodzie" w Mrągowie. Kucharzy reprezentowały dziewczyny z III b: PATRYCJA LESZCZYŃSKA i ANITA SUWIK. Musiały przygotować regionalną potrawę plińce z pomoćką, a na deser kisiel z mrożonych truskawek.Zadanie nie było więc łatwe, a mimo to wysmażyłydrugie miejsce! Dokładnie taki sam wynik osiągnęła najlepsza z naszych fryzjerek MAGDALENA DZICZEK z klasy IIIa. BRAWO DZIEWCZYNY!

Konkurs z języka niemieckiego

Wyniki konkursu
z języka niemieckiego

W dniu 28.03.2019 po raz kolejny w naszej szkole odbył się przedmiotowy konkurs z języka niemieckiego. Najlepsze wyniki osiągnęli:

1. Milena Sandra Nowicka - klasa II TH
2. Paulina Agata Ścibior - klasa I TH
3. Anna Żołondek - klasa II TŻ
4. Sandra Ścibior - klasa ITH
5. Oliwia Barbara Borysieńka - klasa ITH

Trzy pierwsze osoby przechodzą do etapu międzyszkolnego
zwycięzcom serdecznie gratulujemy:
grono pedagogiczne wraz z organizatorem

Marzeną Dyndul

 

Staż uczniów Branżowej Szkoły I stopnia Nr 1 w hiszpańskiej Maladze

Dziesięciu uczniów Branżowej Szkoły I stopnia Nr 1 w ramach projektu Erasmus + "Inwestycja w przyszłość - postaw na sukces" realizowanego przez Ochotniczy Hufiec Pracy w Giżycku przebywa od 10.03.2019 r. na trzytygodniowym stażu zawodowym w hiszpańskiej Maladze. Nasi pracownicy młodociani zdobywają nowe umiejętności i kompetencje zawodowe, odpoczywają i zwiedzają. Praktycznie wykorzystują zdobytą w swoich zawodach wiedzę, uczą się języka hiszpańskiego. Prace wykonywane m.in.przez jednego z naszych uczniów w zawodzie stolarz prezentowane były w 1 programie telewizji hiszpańskiej: https://youtu.be/fSfYPrtAhRU

Program współpracy Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku z otoczeniem społeczno-gospodarczym

KURS SOMMELIER


W dniach 14-16 marca grupa naszych uczniów uczestniczyła w kursie Sommeliera organizowanym przez firmę Centrum z Olsztyna. Zajęcia prowadził p. Łukasz Ziarko. Podczas zajęć uczniowie zapoznali się z metodami produkcji oraz klasyfikacji win pod względem jakości. Poznali też techniki degustacji win oraz sposoby ich serwowania.

53700309 1265379186946929 4677765198377910272 n 53730282 625866117871124 7479685511624261632 n 53834248 394607191330224 85193154512289792 n 53926442 581042775709572 1546316263830061056 n 53968622 829865664026362 9193309563590279168 n 54798526 562480264269469 2474105538514780160 n 54278607 590308414772006 486566425373179904 n

Zajęcia edukacyjne klasy IIb BS na Twierdzy Boyen

Dnia 12 marca klasa II B Branżowej Szkoły I stopnia Nr 1 uczestniczyła w zajęciach edukacyjnych pt. "Poznaj tajemnicę Twierdzy Boyen”. Młodzież rozpoczęła zwiedzanie od zapoznania się z makietą w miniaturze całej Twierdzy Boyen i najważniejszymi wydarzeniami z historii twierdzy. Następnie zwiedziła i poznała historię oraz funkcje najciekawszych obiektów i punktów twierdzy, do których należą: stanowisko pancernej kopuły obserwacyjnej, ziemne stanowisko artylerii na wałach, laboratorium prochowe, stajnię z wozownią i warsztat zbrojmistrza. Zwiedzanie zakończyła projekcja filmu z inscenizacji walk z I Wojny Światowej.

Turniej Piłki Siatkowej Dziewcząt z okazji Dnia Kobiet

Dnia 12 marca w naszej szkole odbył się Turniej Piłki Siatkowej Dziewcząt z okazji Dnia Kobiet. W rozgrywkach wzięło udział siedem drużyn z klas: IIb BS/Ib BS; II TH/IITŻ; IIIb ZSZ; IV TH;I T; II TŻ; IV TŻ. Rozegnano 11 meczów. Po zaciętych zmaganiach I miejsce zajęła kl. IV TH w składzie: Ewa Zyskowska, Julia Zyskowska, Natalia Stępniak, Klaudia Kosecka; II miejsce wywalczyła kl. II TŻ w składzie: Aleksandra Abako, Aurelia Lenkiewicz, Gabriela Romejko, Paulina Parzych. III miejsce zajęły dziewczęta z kl. IIIB ZSZ tj.: Anita Suwik, Patrycja Leszczyńska, Sandra Łastówka oraz Jolanta Wiszowata. Zwyciężczynie turnieju otrzymały nagrody od naszego sponsora, którym była STREFA MOCY z Warszawy. Serdecznie dziękujemy STREFIE MOCY.
Opiekunowie: I. Sałanowska, S. Dawsiewicz

Program współpracy Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku z otoczeniem społeczno-gospodarczym

KURS KUCHNIE I ZWYCZAJE INNYCH NARODÓW 

W dniach 08-09.03.2019 r. odbył się kurs poprowadzony przez Pana Andrzeja Bałdygę pn.: ”Kuchnie i zwyczaje innych narodów”. W kursie wzięło udział ośmiu nauczycieli z ZSZ. W części pierwszej teoretycznej omówiono specyfikę, a także kluczowe składniki dań z poszczególnych kuchni. W części praktycznej przygotowywano potrawy kuchni skandynawskiej, hiszpańskiej, portugalskiej, francuskiej, rosyjskiej, peruwiańskiej i meksykańskiej.
Nauczyciele przygotowali m. in.: następujące potrawy:
- śledzie z jabłkiem, szalotką i kolendrą
- śledzie z burakiem, jabłkiem i kolendrą
- śledzie z ziemniakami i jałowcem
- śledzie z limonką, trawą cytrynową i kolendrą suszoną
- makaron z krewetkami i szpinakiem z sosem z sera pleśniowego
- tatar z łososia
- sandacz z warzywami
- boeuf Strogonow
- łosoś sous vide z sosem z łososia, puree z topinamburu, pieczoną cykoria z żurawiną
- meksykańska zupa z kurczakiem i chili
- żeberka i skrzydełka w stylu meksykańskim,
- sos guacamole
- sos chimichuri
- ceviche z łososia, krewetek
- mule w sosie winnym i porowym
- krewetki z sosem winno-pietruszkowym z pomidorami
- krewetki z sosem królewskim.
Wszystkie dania były przepyszne :-)

 53259871 564073467419842 5007537546188554240 n 53378586 2237462673159987 5185020214927949824 n 53463511 589881331479561 1074476667134541824 n  53570281 2289855067712503 1447420394117005312 n 53648587 572325936602444 124721984805273600 n  

53761811 825995717739552 6838379081092825088 n 53769910 274037260196138 9149539027890733056 n 53778701 519024395302277 170206753621803008 n 54525471 780852012270344 1820810630194528256 n  

Program współpracy Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku z otoczeniem społeczno-gospodarczym

KURS BARMAŃSKI

W dniach 5-7 marca 2019 r. grupa naszych uczniów w ramach projektu uczestniczyła w 16 godzinnym kursie barmańskim. Kurs prowadził pan Łukasz Ziarko z Olsztyna. Podczas kursu uczniowie nauczyli się jak prawidłowo obsługiwać klienta, stworzyć najpopularniejsze drinki i koktajle a także w jakim szkle podaje się te napoje. Następny kurs odbędzie się 18-20 marca 2019 r.

          2   7   8

          3    5   4   1    9

 

Szkolne obchody Narodowego Dnia Pamięci "Żołnierzy Wyklętych"

W ramach szkolnych obchodów Dnia Pamięci "Żołnierzy Wyklętych" w dniu 6 marca 2019 r. młodzież z klasy IV T obejrzała spektakl Sceny Faktu Teatru Telewizji pt: "Pseudonim Anoda" w reżyserii Mariusza Malca. Spektakl opowiada powojenne losy młodego porucznika Jana Rodowicza, który wraz z końcem wojny próbował wrócić do normalnego życia. Nie zdawał sobie sprawy, że dla nowych komunistycznych władz był śmiertelnym wrogiem, potencjalnym przeciwnikiem ustroju. W Wigilię 1948 roku funkcjonariusze Urzędu Bezpieczeństwa aresztują "Anodę" w jego domu. 7 stycznia 1949 roku zostaje on zakatowany w gmachu Ministerstwa Bezpieczeństwa Publicznego.

Miejskie obchody Narodowego Dnia Pamięci "Żołnierzy Wyklętych"

We wtorek 5 marca 2019 r. klasa IIIa Szkoły Zawodowej uczestniczyła w miejskich obchodach Narodowego Dnia Pamięci "Żołnierzy Wyklętych" zorganizowanych przez Miejską Bibliotekę Publiczną. Dzięki temu mogliśmy wysłuchać wykładu pracownika IPN z Olsztyna, p. Dawida Zagziła pt. "Wyklęci - Niezłomni 1944 - 1963". Najbardziej w wykladzie zaintrygował nas szeroko przedstawiany kontekst historyczny dotyczący sytuacji Polski i Polaków bezpośrednio po zakończeniu II wojny światowej.

MAZURSKIE SPOTKANIA Z KOWALSTWEM

Dnia 27 lutego 31 uczniów naszej szkoły spotkało się z Panem Andrzejem Karpińskim propagującym na terenie Mazur kowalstwo artystyczne i tradycyjne. Młodzież poznała warsztat kowala, tradycje kowalskie na przełomie XIX i XX wieku, a także główne kierunki rozwoju ginącego zawodu. Prowadzący zaprezentował pokaz kucia przy palenisku, zaś chętni uczniowie samodzielnie wykonywali proste sprzęty pod jego nadzorem. Wyjście zakończyło zwiedzanie Twierdzy Boyen i posiłek przy ognisku.