Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel.  87 428 32 41 kom. 602 792 119

Od praktyk do zatrudnienia - europejskie praktyki szansą na sukces zawodowy

Podróż do Walencji i zwiedzanie miasta


Po szczęśliwej podróży dotarliśmy do Walencji, gdzie zamieszkaliśmy w centrum miasta. Pierwszy tydzień praktyk rozpoczęliśmy od spotkania organizacyjnego w siedzibie biura ESMOVIA. Następnie, każdy z nas został przedstawiony swoim opiekunom praktyk w hotelach i restauracjach. Tam też zapoznaliśmy się ze swoim stanowiskiem pracy, załogą hotelu lub restauracji oraz zostaliśmy poinformowani o zasadach BHP. Po południu wraz z hiszpańskim przewodnikiem podziwialiśmy piękno miasta i uczyliśmy się po nim poruszać.

P1060338 P1060351 P1060354 P1060372

P1060384  P1060394 P1060389 P1060403

P1060421 P1060425 P1060426 P1060428

 

A to Polska właśnie...

Pod takim hasłem dnia 3 czerwca odbyła się gra miejska (w formie podchodów). W zmaganiach wzięli udział uczniowie ośmiu szkół ponadgimnazjalnych, naszym reprezentantem była drużyna pn. KOPIJASY w składzie: Konrad Wawrocki, Piotr Maleszewski, Jakub Nakoneczny oraz opiekun p. S. Dawsiewicz. Celem gry było m. in. popularyzacja wśród uczniów wiedzy nt. Unii Europejskiej i państw do niej należących, poszerzenie wiedzy o historii Polski dotyczącej obrad Okrągłego Stołu i Wolnych Wyborów, propagowanie zespołowego, aktywnego spędzania czasu wolnego na świeżym powietrzu. Zadaniem uczestników było dotarcie do 5 punktów, znajdujących się na terenie Giżycka i wykonanie w każdym z nich określonych zadań. Treści zadań związane były z Unią Europejską, obradami Okrągłego Stołu oraz częściowo wolnych wyborów (04.06.1989 r.). Po zakończeniu gry wszystkie drużyny spotkały sie w Powiatowej Bibliotece Pedagogicznej w celu prezentacji swoich zadań, podsumowania zmagań i wręczenia drobnych nagród.
Opracowanie: S. Dawsiewicz

film 1  film 2  Prezentacja 

Warsztaty z Gimnazjalistkami

Odwiedziły nas dzisiaj uczennice ostatniej klasy Gimnazjum żeby móc sprawdzić się w zawodzie technik hotelarstwa. Dziewczyny rozwiązywały dokumenty hotelowe, poznały giżyckie obiekty noclegowe oraz prezentowały rodzaje turystyki. Na więcej niestety zabrakło nam czasu ale dziewczyny wrócą do nas we wrześniu już jako uczennice klasy I :)


Od praktyk do zatrudnienia - europejskie praktyki szansą na sukces zawodowy

Podpisanie umów przed wyjazdem na dwutygodniowy staż do Walencji – 2-15 czerwiec 2019

Dnia 20 maja 2019 16 uczniów naszej szkoły podpisało umowy finansowe o praktyki zawodowe, porozumienia o programie i inne dokumenty związane z zagranicznym stażem. W spotkaniu organizacyjnym wzięli udział uczniowie, ich rodzice i opiekunowie oraz nauczyciele wyjeżdżający z uczniami: p. Marzena Dyndul i p. Marta Tyszko.
Wyjazd 2 czerwca o godz 1.30 spod naszej szkoły, powrót 15 czerwca ok 23.00

Uczniowie będą pracować w  hotelach i restauracjach:
1. Angelika Bękalska - Taberna Los, Gómez / Culinary Arts
2. Anna Kacprowska - Calma Hotels Gestión / Culinary Arts
3. Gabriela Romejko - Taberna Los, Gómez / Culinary Arts
4. Jan Dariusz Morsztyn - Calma Hotels Gestión / Culinary Arts -
5. Julia Manowiecka - Hotel Neptuno / Housekeeping
6. Kamil Stefaniak - Sweet Hotel Renasa / Housekeeping
7. Kamila Maksymowicz - Restaurante Contrapunto Les Arts (PALART ) / Culinary Arts
8. Karolina Anna Adamowicz- Restaurante Contrapunto Les Arts (PALART ) / Culinary Arts
9. Klaudia Półkośnik - Hotel Plaza Mercado & Spa (Vereuro 2013 S.L.) / Housekeeping
10. Mariusz Mikuła - Hotel Neptuno / Housekeeping
11. Milena Sandra Nowicka - Hotel Hospes Palau de la Mar / Housekeeping
12. Natalia Anita Stępniak - Hotel Plaza Mercado & Spa (Vereuro 2013 S.L.) / Housekeeping
13. Patrycja Maksymiak - Taberna Los, Gómez / Culinary Arts
14. Paulina Anna Cieślak - Calma Hotels Gestión / Culinary Arts
15. Weronika Piotrowska - Hotel Hospes Palau de la Mar / Housekeeping
16. Weronika Rytel - Taberna Los, Gómez / Culinary Arts

        podpisnie umów

 

Program współpracy Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku z otoczeniem społeczno-gospodarczym

KURS OBSŁUGI PROGRAMU DO OBSŁUGI GOŚCI HOTELOWYCH

W dniach 22-24 maj 2019 r. grupa nauczycieli uczestniczyła w Kursie obsługi programu do obsługi gości hotelowych prowadzonym  przez p. Łukasza Ziarko z firmy Centrum w Olsztynie. Podczas kursu nauczyciele poznali zasady funkcjonowania programu. Nauczyli się zarządzać grafikiem rezerwacji, dokonać zameldowania i wymeldowania gościa w hotelu oraz jak rozliczyć pobyt i wystawić rachunek.

IMG 20190524 111358     IMG 20190524 132645     IMG 20190524 111447

WALIDACJA PROJEKTU „INWESTYCJA W PRZYSZŁOŚĆ - POSTAW NA SUKCES” MALAGA 2019

29 maja 2019 r. odbyło się spotkanie walidacyjne projektu „Inwestycja w Przyszłość - Postaw na sukces” w ramach programu Erasmus+. W projekcie wzięło udział 10 uczniów Branżowej Szkoły I stopnia Nr 1 w zawodach: kucharz, stolarz oraz sprzedawca. Realizatorem projektu była Warmińsko-Mazurska Komenda OHP w Olsztynie. Celem projektu było zdobycie umiejętności i kompetencji zawodowych, a także praktyczne wykorzystanie nowych tendencji w obrębie ich branż. W trakcie realizacji projektu beneficjenci nabyli kompetencje i otrzymali certyfikaty uznawane na terenie całej Unii Europejskiej Podsumowanie, odbyło się w Zespole Szkół Zawodowych w Giżycku. Wzięła w nim udział pani dyrektor Powiatowego Zespołu Obsługi Szkół i Placówek Oświatowych Małgorzata Czopińska, dyrekcja szkoły, nauczyciele i uczniowie. Uczestnicy podczas prezentacji przedstawili swój trzytygodniowy pobyt w Maladze opowiadając o praktykach zawodowych i rekreacji w czasie wolnym. Młodzież stwierdziła, że zagraniczne praktyki zawodowe pod okiem hiszpańskich pracodawców były bezcenną okazją do zdobycia nowatorskich umiejętności w ich obszarze zawodowym. Następnie beneficjenci projektu zaprezentowali swoje umiejętności kulinarne serwując hiszpańskie dania m.in. :tortilla, bruschetta, tapas, gazpacho i churros. Podczas spotkania wojewódzki koordynator projektu z WMW K OHP z Olsztyna p. Barbara Leszczyńska serdecznie podziękowała wszystkim, którzy zaangażowani byli w realizacje projektu i zachęciła obecnych uczniów ZSZ do udziału w programach europejskich. Warto pamiętać, iż projekt „Inwestycja w przyszłość” jest ważnym elementem edukacji nieformalnej młodzieży, wspiera pracę edukacyjno-wychowawczą i daje ogromną szansę na poszerzanie kontaktów międzynarodowych.

OGÓLNOPOLSKI KONKURS - NAJSPRAWNIEJSZY W ZAWODZIE – MECHANIK 2019 r.

W dniach 21-24 maja 2019 roku w Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Gołdapi odbył się Ogólnopolski Konkurs „Najsprawniejszy w zawodzie 2019” m.in. w kategorii mechanik pojazdów samochodowych. Organizatorem konkursu była Komenda Główna OHP w Warszawie. Reprezentantem województwa warmińsko - mazurskiego był uczeń kl III a Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku Piotr Pilimon. W konkursie udział wzięło 16 uczniów z całej Polski – laureaci eliminacji wojewódzkich. W kategorii mechanik pojazdów samochodowych, zespoły były jednoosobowe. Konkurs podzielony został na dwa etapy – część teoretyczną i praktyczną. W kategorii mechanik pojazdów samochodowych I miejsce zajął uczeń z woj. małopolskiego, II z woj. podlaskiego, III z woj. pomorskiego. Naszemu Piotrowi zabrakło 1 pkt do zajęcia miejsca na podium. IV miejsce które zajął Piotr, było znakomitą lokatą, ponieważ pokonał on 12 rywali z innych województw. Konkurs był trudnym wyzwaniem (największe problemy sprawiła część teoretyczna) - jest to opinia uczestników rywalizacji. Zwycięzcy otrzymali puchary, dyplomy oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez Komendę Główną OHP w Warszawie. Pozostali uczestnicy biorący udział w konkursie otrzymali dyplomy i drobne upominki.

 

Program współpracy Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku z otoczeniem społeczno-gospodarczym

KURS CONCIERGE

Kolejna grupa uczestników projektu wzięła udział w Kursie Concierge prowadzonym przez panią Biankę Pietrzyk z firmy Hibner Consulting. Podczas kursu uczniowie dowiedzieli się kim jest i jakie ma zadania concierge. Poznali również zasady Savoir vivre na stanowisku pracy concierge w tym ceremonię powitania i pożegnania gości hotelowych.

IMG 4083      IMG 4138       IMG 4450

Nawiązanie współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka

W ramach nawiązania współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka, w Zespole Szkół Zawodowych w Giżycku 14 maja 2019 roku, odbyły się warsztaty kulinarne „Stawiam na wołowinę”. W zajęciach wzięli udział uczniowie klasy drugiej i trzeciej Technikum nr 3. Warsztaty obejmowały część teoretyczną - wykład na temat gatunków, wartości odżywczej oraz zastosowania wołowiny oraz najprzyjemniejszą część, czyli gotowanie. Warsztaty przeprowadzone przez szefów kuchni Akademii Kulinarnej Marcina Budynka wprowadziły młodzież w świat wołowiny. Zajęcia były fascynujące. Każda z grup robiła coś innego: burgery, tatara, steki, klopsiki. Zespoły przygotowały oryginalne i co najważniejsze smaczne dania. Uczestnicy projektu otrzymali upominki oraz certyfikaty.
Organizator: Urszula Siergiej-Todryk