Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel.  87 428 32 41 kom. 602 792 119

Święta, święta, święta!!!!

Podczas zajęć z plastyki i zajęć – Aktywni i kreatywni; uczniowie klasy I Technikum i II klasy Branżowej Szkoły, przygotowali prace „zdobiące okno na święta” oraz kartki z życzeniami świątecznymi. Prace zostały dostarczone do szkoły i dlatego zapraszam na prezentację :-) Z uwagi na nauczanie zdalne ponownie zapraszamy do obejrzenia prac uczniów „w galerii okna szkolnego”. Wybierzcie się na spacer i zobaczcie prace Waszych kolegów wywieszone w oknach naszej szkoły!
Życzymy przede wszystkim zdrowia i spędzenia czasu świątecznego w gronie najbliższych Wam osób. Wesołych Świąt!!!!!

Już niedługo Wielkanoc...

Oto ozdoby wielkanocne uczniów, wykonane na zajęciach - Aktywni i kreatywni... (Aleksandra Orzoł kl.3b BS, Ewelina Futera kl. 2c P BS, Hubert Chmielewski kl. 2a p BS, Klaudia Pieńkowska kl. 2b p BS, Milena Zabłocka kl. 2b p BS, Paulina Brodowska kl. 2b p BS)

Konkurs fotograficzny rozstrzygnięty!!!

Drodzy uczniowie, dziękujemy Wam za tak liczny udział w konkursie fotograficznym pt. Mazury zimą.
A oto wyniki:
I Miejsce: Anna Kondratowicz, klasa 2T
II miejsce: Weronika Dzadz, klasa 1b BS
III miejsce: Kamila Hrudeń, klasa 1b BS i Paweł Bartczak, klasa 1a BS
Wyróżnienia: Karolina Adamowicz, klasa 4T, za krajobraz z drzewem i Paweł Łogwinowicz, klasa 2T, za krajobraz z drzewami - szeroki kadr.

Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych

1 marca obchodzimy Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych, zwanych również Żołnierzami Niezłomnymi. Mianem tym określano ludzi podziemia niepodległościowego, którzy nie zgadzali się na sowietyzację kraju po zakończeniu II wojny światowej.

1 marca 1951 r. dokonano egzekucji członków kierownictwa organizacji Ruch Oporu bez Wojny i Dywersji Wolność i Niezawisłość. Ostatnim Żołnierzem Wyklętym poległym w walce był Józef Franczak „Lalek”, który zginął 21 października 1963 r. W ramach szkolnych obchodów Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych uczniom naszej szkoły przybliżono tematykę Żołnierzy Niezłomnych.

Jaskółka.jpg   Wyklęci - plakat.jpg

Konkurs hotelarski „Pokój Walentynkowy” rozstrzygnięty!

W konkursie „Pokój Walentynkowy” wzięli udział uczniowie klasy II i III uczący się w zawodzie technik hotelarstwa. Każdy uczestnik konkursu w domu rodzinnym przygotował pokój z okazji Walentynek. Fotografie pokoi otrzymałam na Teamsa i po ich przeanalizowaniu podjęłam decyzję o wygranej. I miejsce zajęła uczennica klasy III T - Klaudia Aniołowska. W nagrodę otrzymała ona voucher na usługi hotelarskie ufundowany przez Centralny Ośrodek Sportu Akademickiego w Wilkasach.  

Organizator: Diana Kopaczewska

konkurs fotograficzny

Drodzy uczniowie,
zapraszam Was do udziału w konkursie fotograficznym pt. Mazury zimą.
Prosimy o nadesłanie na maila Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.  2 zdjęć w dobrej rozdzielczości do 24.02.2021.
Pracę oceni i wybierze trzy-osobowa komisja składająca się z nauczycieli naszej szkoły.
Przewidujemy nagrody książkowe za najlepsze prace.
(temat jest dość obszerny więc mogą być to zdjęcia krajobrazów zimą, miasta Giżycka, bądź terenów wiejskich, tak naprawdę co Was zainspiruje a jest związane z zimą i jesteście w stanie oddać np. piękno tej zimy)
Liczymy na Waszą kreatywność i zachęcamy gorąco do zabawy.

Organizator : Marta Grecka

„Największe święto łasuchów, czyli Tłusty Czwartek” w naszej szkole

Chociaż na odległość ale jakże „smacznie” zakończymy karnawał w naszej szkole zgodnie ze staropolską tradycją. W związku z przypadającym w tym tygodniu Tłustym Czwartkiem uczniowie klasy I i II Technikum w domu w ramach zajęć praktycznych przygotowywali przepyszne wyroby cukiernicze. Przyrządzili pączki, faworki, mrowisko a także klasyczne róże karnawałowe. Młodzież korzystała z receptur współczesnych, rodzinnych przekazywanych od pokoleń a nawet dawnych przepisów z początku XX wieku. Słodkości wyglądają smakowicie.
Zamieszczamy recepturę na smaczne faworki.
Normatyw surowcowy:
1) 300g mąki tortowej
2) 6 żółtek
3) ½ szklanki śmietany 12% (gdyby było za ścisłe ciasto dodajemy śmietany)
4) szczypta soli (smażymy na oleju lub smalcu).

Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć. Wyrabiać ciasto około pół godziny, im dłużej wyrabiamy ciasto tym faworki są bardziej delikatne i kruche. Ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy bardzo cienkie placki. Potem tniemy długie paski, następnie w poprzek , regulując długość, po środku nacinamy jeden koniec przekładamy przez nacięty otwór formując faworki. Smażymy w głębokim tłuszczu.

Róże karnawałowe: Wykonałam je z tego samego ciasta co na faworki. Z cienkiego placka wycinamy trzy krążki różnej wielkości, każdy z nich nacinamy na krzyż nie przecinając przez środek, każdy krążek smarujemy po środku białkiem z jajka. Następnie każde nakładamy na siebie przyciskamy lekko palcem na środku tworząc dołeczek w który po usmażeniu włożymy dowolny dżem i dekorujemy dowolnie cukrem pudrem lub lukrem.

W akcję włączyła się również wychowawczyni klasy II p. Sylwia Dawsiewicz i także przygotowała apetycznie wyglądające faworki.

Najlepsze praktyki w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy

                                         logo Erasmus plus1                              logo ZSZ1      

 

ZAKOŃCZENIE PRAKTYK i WYCIECZKA do MALAGI – 6 luty 2021


Po intensywnych i udanych praktykach wszyscy otrzymaliśmy certyfikaty i oceny ze staży, żal było się żegnać. Przed podróżą do Polski udało nam się jeszcze na parę godzin zatrzymać w Maladze, drugim po Sewilli co do wielkości mieście regionu Andaluzji. Malaga położona jest nad Morzem Śródziemnym, u podnóża Gór Betyckich, to jedno z najstarszych miast Europy, zamieszkane od VIII wieku p.n.e. dziś to duży port handlowy, rybacki oraz kąpielisko na Costa del Sol. Nam w tak krótkim czasie udało się wspiąć na górę z zamkiem Alcazab, podziwiać przepiękną panoramę miasta i dotrzeć na plażę, by poczuć morską bryzę. Będziemy tęsknić za słońcem, ludźmi i gościnnością Hiszpanii, mamy nadzieję, że uda nam się pojechać tam jeszcze nie raz.

IMG 20210205 190235 IMG 20210206 105546 IMG 20210206 115216

IMG 20210206 111440 IMG 20210206 111455 IMG 20210206 105246

Konkurs hotelarski „Pokój Walentynkowy”

Walentynki to coroczne święto zakochanych przypadające 14 lutego. Nazwa pochodzi od św. Walentego, którego wspomnienie liturgiczne w Kościele katolickim obchodzone jest również tego dnia. Zwyczajem w tym dniu jest wysyłanie listów zawierających wyznania miłosne (często pisane wierszem). Na Zachodzie, zwłaszcza w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych, czczono św. Walentego jako patrona zakochanych. Dzień 14 lutego stał się więc okazją do obdarowywania się drobnymi upominkami.
Hotelarze również dbają aby dzień Walentynek stał się wyjątkowy również w ich obiektach.
W związku z powyższym każdy uczestnik konkursu przygotuje pokój dla gości z okazji Walentynek. Następnie wykona zdjęcie lub kilka zdjęć i wyśle na teamsie w zespole Konkurs Walentynkowy.
Co należy zrobić:
1. Do poniedziałku (8.02.2021r.) należy zgłosić chęć uczestnictwa w konkursie Pani Kopaczewskiej.
2. Przygotować pokój z okazji Walentynek i wykonać zdjęcie lub zdjęcia.
3. Do 14 lutego 2021r. przesłać zdjęcia na teamsie, w zespole Konkurs Walentynkowy.
4. Rozstrzygnięcie konkursu odbędzie się 15 lutego 2021r.
5. Za udział w konkursie i I miejsce przewidziana niespodzianka!

Organizator: Diana Kopaczewska