Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel/fax  87 428 32 41

Szkolna Olimpiada Wiedzy Hotelarskiej

Dnia 14 listopada 2018 roku odbyła się kolejna edycja Szkolnej Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. Jej głównym celem jest rozwijanie wśród młodzieży zainteresowań hotelarstwem i turystyką oraz podnoszenie poziomu umiejętności zawodowych ujętych w podstawie programowej kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa, zatwierdzonej przez Ministra Edukacji. Uczniowie po wypełnieniu testu składającego się z 80 pytań zamkniętych odegrali scenki dotyczące procedury check-in w języku obcym. Najlepsza okazała się uczennica klasy II T – Milena Nowicka. Drugie miejsce zajęła uczennica klasy IV T – Natalia Komosa. Dziewczyny będą reprezentowały szkołę w kolejnym etapie, który odbędzie się w styczniu 2019 roku w Gdyni. A tymczasem wykorzystają vouchery na usługi hotelarskie ufundowane przez zaprzyjaźnione obiekty hotelarskie i Radę Rodziców.

Uroczystości z okazji 100. rocznicy odzyskania niepodległości

Delegacja naszej szkoły wraz z pocztem sztandarowym dnia 11 listopada 2018 r. brała udział w miejskich obchodach upamiętniających setną rocznicę odzyskania niepodległości przez Polskę. Po oficjalnych uroczystościach na Placu Piłsudskiego w Giżycku wzięliśmy udział w pikniku, w trakcie którego mieszkańcy Giżycka zostali poczęstowani przez naszych uczniów ciasteczkami ("1000 Ciasteczek na 100-lecie Niepodległości").

Językowy Konkurs Obsługi Konsumenta

Zapraszamy uczniów Technikum nr 3 do udziału w Językowym Konkursie Obsługi Konsumenta. Zainteresowanych uczniów prosimy o zgłaszanie się do nauczycieli języków obcych - p. Moniki Dunowskiej lub p. Artura Wojnowskiego do dnia 24 listopada 2018 r. 

"100 zadań w 100 minut na 100 lat Niepodległej"

Konkurs Matematyczny "100 zadań w 100 minut na 100 lat Niepodległej" odbył się po uroczystym apelu, dnia 9 listopada 2018 r. Maturzyści uczcili Święto Narodowe pracą i wysiłkiem, poświęcili swój wolny czas. Pani Wicedyrektor Zofia Urbanowicz życzyła im powodzenia oraz jak najlepszych wyników. Uczniowie wykazali się wiedzą i umiejętnościami matematycznymi. Zwycięzcy otrzymają nagrody, a wszyscy uczestnicy pamiątkowe dyplomy. Wśród zwycięzców znaleźli się uczniowie klasy IV T: I miejsce - Piotr Orzechowski, II miejsce - Diana Dunowska, III miejsce - Natalia Komosa. Sponsorem nagród jest Pan Łukasz Trzonkowski z "One World" Giżycko.

Organizator konkursu - Barbara Zaniewska.

100. rocznica odzyskania niepodległości przez Polskę

W tym roku obchodzimy 100. rocznicę odzyskania niepodległości przez Polskę. Z tej okazji 9 listopada w naszej szkole odbył się uroczysty apel przygotowany przez uczennice kl. I, II, III Technikum Nr 3, Branżowej Szkoły I-go Stopnia Nr 1 oraz opiekunów: M. Lech i S. Dawsiewicz. W apelu uczestniczyli również zaproszeni goście: Dyrektor Powiatowego Zespołu Obsługi Szkół i Placówek Oświatowych w Giżycku Pani M. Czopińska oraz Wicestarosta giżycki Mirosław Drzażdźewski. Przy dźwiękach hymnu, patriotycznych wierszach i pieśniach można było poczuć „ducha Niepodległej…”. Z tej okazji Pani Dyrektor szkoły M. Rakowska-Ożga oraz przedstawiciele Samorządu Uczniowskiego i trójek klasowych dokonali „wkopania” dębu ku pamięci Macieja Mielżyńskiego niezłomnego żołnierza Odrodzonej Rzeczypospolitej. 

Tekst i zdjęcia: M. Lech / S. Dawsiewicz

Konferencja pt.: "Szkoła wierna dziedzictwu"

Dnia 7 listopada 2018 r. przedstawiciele młodzieży naszej szkoły wraz z nauczycielami wzięli udział w konferencji zorganizowanej pod patronatem Warmińsko-Mazurskiego Kuratora Oświaty i Prezydenta Ełku "Szkoła wierna dziedzictwu". W trakcie forum zapoznani zostaliśmy z wymaganiami państwa w zakresie wychowania patriotycznego, braliśmy udział w panelu dyskusyjnym na temat: "Patriotyzm a efektywność kształcenia". Przedstawiciele wybranych szkół podzielili się z uczestnikami konferencji swoimi dobrymi praktykami z zakresu wychowania patriotycznego.

Indywidualne biegi przełajowe

Dnia 5 listopada 2018 r. na stadionie miejskim w Giżycku odbyły się Indywidualne Biegi Przełajowe Dziewcząt i Chłopców. Wyniki naszej reprezentacji: Jacek Rutkowski - 3 miejsce, Konrad Wawrocki - 5 miejsce, Damian Łasiński - 7 miejsce, Gabriela Romejko - 2 miejsce, Angelika Bękalska - 4 miejsce, Ewa Michalkiewicz - 5 miejsce, Katarzyna Karwowska - 7 miejsce. Opiekunem drużyny był Przemysław Poczynek.

 

Spotkanie z Giżyckimi Amazonkami

Dnia 06 listopada 2018 r. w naszej szkole odbyło się spotkanie edukacyjne dotyczące profilaktyki raka piersi i szyjki macicy. Odwiedziły nas przedstawicielki Giżyckiego Stowarzyszenia Amazonek oraz Pani Doktor Irena Zarakowska- Kotarska. Pani Doktor uświadomiła uczennicom jak ważne jest wczesne wykrywanie raka piersi i raka szyjki macicy oraz zachęciła do czujności onkologicznej i samoobserwacji swojego organizmu. Podczas spotkania dziewczęta mogły się zapoznać z ulotkami dotyczącymi m.in. samobadania piersi i profilaktyki raka piersi. Była to również okazja do porozmawiania z Prezes Giżyckiego Stowarzyszenia „Amazonek” – panią Anną Poddubik oraz zapoznania się ze strukturą stowarzyszenia.

  45647095 363996337674610 8540440140500172800 n  45482586 736723960020629 2129847137893089280 n  45483029 988906491300767 8293192423891271680 n  

Zwiedzanie hotelu Marina Club*****

Dnia 30 października 2018 roku 41 uczniów Technikum Nr 3 z ZSZ w Giżycku zwiedziło Hotel Marina Club***** w miejscowości Siła. Event manager oprowadził uczniów po wszystkich działach w hotelu, opowiedział o usługach świadczonych w obiekcie i opowiedział o wzorowej postawie hotelarza. Na koniec Prezes obiektu zaprosił uczniów i nauczycieli na poczęstunek do hotelowej restauracji oraz zaproponował możliwość odbywania praktyk.

III miejsce w kategorii DESIGN – V Ogólnopolski Konkurs Kulinarny : "Literacka Kuchnia”

Dnia 23 października 2018 r. w Zespole Szkół Gastronomiczno-hotelarskich w Gdańsku. pod honorowym patronatem Marszałka Województwa Pomorskiego, Pomorskiego Kuratora Oświaty, Prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce oraz Prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, odbył się V Ogólnopolski Konkurs Kulinarny: "Literacka Kuchnia”. Uczestniczyło w nim 13 dwuosobowych zespołów. Naszą szkołę reprezentowały: Agata Wróblewska i Natalia Wiktoria Tylicka - uczennice klasy III Technikum nr 3 z kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych. Uczestnicy inspirując się tekstami literackimi musieli wykonać zakąskę i deser. Uczniów oceniało 25-osobowe jury, podzielone na sekcje: degustacyjną, techniczną, literacką i design. Sukces dziewcząt: III miejsce w kategorii DESING to praca zespołowa nauczycieli przedmiotów zawodowych gastronomicznych, ale przede wszystkim docenienie zaangażowanie dziewcząt w zdobywanie nowych umiejętności kulinarnych. Pani Alicja Kołodziej dopracowywała prezentacje dziewcząt pod względem literackim. Opiekunem przygotowującym uczennice do konkursu była p. Agnieszka Potomska.