Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel/fax  87 428 32 41

Turniej sprawnościowy "Sprawni jak Cichociemni"

Dnia 10 kwietnia 2018 r. na sali gimnastycznej odbył się turniej sprawnościowy pod hasłem "Sprawni jak Cichociemni". Do pokonania toru przeszkód mogli przystąpić wszyscy chętni uczniowie. Rywalizacja cieszyła się ogromnym zainteresowaniem, do tego stopnia, że niektórzy uczniowie przystąpowali kilkukrotnie, bijąc poprzednie rekordy. W rywalizacji dziewcząt zwyciężyła uczennica klasy IIIB ZSZ - Weronika Markowicz. II miejsce zajęła uczennica klasy IIIB ZSZ - Adriana Sokołowska, a III - uczennica klasy IIIC ZSZ - Natalia Kostyła. Wśród chłopców zwyciężył uczeń klasy IIT - Jakub Nakoneczny, II miejsce zdobył uczeń klasy I T - Paweł Gałązka, a III miejsce uczeń klasy IIIA ZSZ - Kewin Piasecki. Zwycięzcy otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz nagrody książkowe. 

Organizatorzy turnieju - nauczyciele Wychowania Fizycznego

Sukces uczennicy naszej szkoły!!!

Dnia 6 kwietnia 2018 r. w Elblągu odbył się drugi etap wojewódzkiego konkursu "Sprawny w zawodzie - bezpieczny w pracy, w zawodzie fryzjer". Tematem przewodnim były fryzury ślubne. Wśród uczestniczek konkursu była m. in. Jagoda Romanowska, uczennica 3 klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 2 w Giżycku, odbywająca przygotowanie zawodowe w salonie fryzjerskim Gabriela. Jagoda wykazała się wysoką wiedzą z zakresu fryzjerstwa podczas testu teoretycznego oraz umiejętności praktycznych w czasie tworzenia obowiązkowej fryzury. Dzięki swojej wyobraźni i kreatywności uczennica stworzyła piękną fryzurę ślubną zajmując wysokie 3 miejsce. Otrzymała uznanie jury, nagrody rzeczowe i dyplom. Gratulujemy sukcesu !!!

TURNIEJ KLAS:,, JESTEŚ TYM, CO JESZ ”

Dnia 7 kwietnia 2018 r. obchodziliśmy ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA, zaś dwa dni później w naszej szkole odbył się turniej klas, którego celem było propagowanie zdrowego trybu życia, w szczególności zdrowego żywienia. Uczniowie Technikum nr 3 rywalizowali ze sobą w licznych konkurencjach np.: Przygotowywali zdrową przekąskę wybranej kuchni międzynarodowej, rozpoznawali świeże zioła, ubijali białko jaja na sztywno, przebierali się za warzywa i owoce, biegali z tacą. Zwycięstwo zdobyła klasa 2T, drugie miejsce zajęła klasa 3T, zaś trzecie klasa 1T. Impreza zakończył się degustacją soków warzywnych oraz pysznych ciast o smaku szpinaku, marchewki i truskawek. Turniej zorganizowała klasa IV Technikum nr 3 pod opieką nauczycielki Agnieszki Potomskiej.

Konkurs Matematyczny

Dnia 23 marca 2018 r. odbył się Konkurs Matematyczny, w którym wzięli udział uczniowie z klasy IT, 3T oraz IVBT. Wyniki przedstawiają się następująco: I miejsce - Iwona Szynder z klasy IVBT, II miejsce - Klaudia Kluczek z klasy IVBT, Karolina Adamowicz z klasy IT oraz Jan Morsztyn z klasy IT, III miejsce - Klaudia Kosecka z klasy IIIT oraz Przemysław Łukasik z klasy IT. Organizatorem konkursu była p. Barbara Zaniewska

Życzenia Wielkanocne

Ciepłych, pełnych radosnej nadziei Świąt Wielkiej Nocy, kolorowych schadzek z budzącą się do życia przyrodą, wiosennego nastroju i serdecznych spotkań w gronie rodziny i przyjaciół wszystkim Uczniom, ich Rodzicom, Nauczycielom, Pracownikom, Emerytom i Przyjaciołom naszej szkoły życzy Dyrekcja ZSZ :-)

zyczenia-wielkanocne.jpg

ŻYCZENIA WIELKANOCNE

Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych, Samorząd Uczniowski Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku, składa najserdeczniejsze życzenia; radosnego, wiosennego nastroju, serdecznych spotkań w gronie rodziny i wśród przyjaciół, dużo zdrowia, radości, smacznego jajka, mokrego dyngusa, oraz samych sukcesów. Wesołego "ALLELUJA"!

WIELKANOC.jpg

DZIEŃ PRZEDSIĘBIORCZOŚCI W ZESPOLE SZKÓŁ ZAWODOWYCH W GIŻYCKU

Dnia 21 marca 2018 roku uczniowie naszej szkoły po raz ósmy uczestniczyli w 15 Edycji Programu Dzień Przedsiębiorczości, organizowanej przez Fundację Młodzieżowej Przedsiębiorczości, pod honorowym patronatem Prezydenta RP Andrzeja Dudy. Ideą tego projektu, jest odbywanie przez uczniów szkół ponadgimnazjalnych, jednodniowych praktyk w wybranych przez nich firmach. Programem zostali objęci uczniowie klas 1-3 Technikum Nr 3. W tym dniu młodzież udała się do wymienionych poniżej firm  i instytucji:
  • Przedszkole Miejskie Nr 1 w Giżycku
  • Szkoła Podstawowa Nr 3 z Oddziałami Integracyjnymi w Giżycku
  • Hotel Giżycko*** w Giżycku
  • Hotel „EUROPA” w Giżycku
  • Sklepy KOMFORT- sklep firmowy w Giżycku
  • „WETA”- Gabinet Weterynaryjny w Gizycku
  • „PRZYSTAŃ WILKASY” Sp.Z O.O. w Wilkasach
  • Firma WELDMAN w Mrągowie
  • Gospodarstwo Rolne w Wydminach
  • KOSMETYKA Marzena Gajdowska w Giżycku
  • Polski Koncern Naftowy ORLEN- Stacja paliw w Rynie
  • Busines & Restaurant w Olsztynie
Uczestnicy tego przedsięwzięcia, zostali zapoznani z danym stanowiskiem pracy i z zakresem obowiązków. Konsultanci/ opiekunowie rozmawiali z uczniami o motywach wyboru i predyspozycjach do wykonania danego zawodu, charakterystyce stanowiska pracy oraz pełnieniu danej funkcji. Uczniowie mieli możliwość:
- poznania specyfiki wybranego przez nich zawodu,
- doświadczenia związku pomiędzy wykształceniem a karierą zawodową,
- przekonania się o znaczeniu relacji interpersonalnych dla dobrego  
  funkcjonowania w miejscu pracy,
 -  zapoznania się z organizacją i zarządzaniem firmą.
W imieniu własnym oraz uczniów, serdecznie dziękuje pracodawcom, którzy włączyli się w realizację Dnia Przedsiębiorczości, myślę, że za rok również podzielą się swoimi doświadczeniami z naszymi uczniami. Małgorzata Kazaniecka - koordynator projektu.
 

WARSZTATY KULINARNE - WIELKANOCNE BABY I MAZURKI

24 marca 2018 roku w Zespole Szkół Zawodowych odbyły się warsztaty kulinarne z udziałem uczniów oraz chętnych osób z naszego miasta. Wspólnie na podstawie przygotowanych przez młodzież receptur sporządziliśmy wielkanocne wypieki, które pięknie udekorowaliśmy. Dzięki wspólnym potyczkom kulinarnym mogliśmy wymieniać się doświadczeniami, ponieważ w warsztatach uczestniczyły również Panie z dużym doświadczeniem gastronomicznym oraz profesjonalny kucharz, Dariusz Baryga. Wypieczone baby i mazurki na pewno będą pięknie wyglądały na wielkanocnym stole. Dziękujemy wszystkim za udział.

Tekst i zdjęcia: Urszula Siergiej-Todryk

Spotkanie z przedstawicielami uczelni

Dnia 23 marca 2018 r. w naszej szkole odbyło się spotkanie z przedstawicielami Wyższej Szkoły Bankowej z Gdańska/ Gdyni. Głównym celem spotkania było zaprezentowanie oferty edukacyjnej uczelni. Prezentację oferty poprzedziły krótkie warsztaty dotyczące skutecznej komunikacji.

Konkurs Historyczny Wiedzy o Giżycku i Twierdzy Boyen

Dnia 19 kwietnia 2018 r. (czwartek) odbędzie się kolejna edycja Konkursu Historycznego Wiedzy o Giżycku i Twierdzy Boyen. Zgłoszenia uczniów przyjmują p. Justyna Chojnowska-Burblis oraz p. Małgorzata Rakowska-Ożga.

giżycko1.jpegtwierdza boyen.jpg

Konkurs gastronomiczno-językowy w Mrągowie

Dnia 15.03.2018 r. po raz kolejny uczniowie pięciu szkół z województwa warmińsko-mazurskiego wzięli udział w Międzyszkolnym Konkursie Gastronomiczno-Językowym w Mrągowie. Tematem przewodnim były „Polędwiczki wieprzowe”. Uczniowie wykonywali potrawy według własnych receptur oraz własnego uznania. Na wykonanie dań mieli 2 godziny. Komisja konkursowa oceniała smak, pomysłowość, wygląd, sposób podania oraz prezentację potrawy w języku angielskim lub niemieckim. Ważnym elementem potyczek kulinarno-językowych był sposób zaprezentowania się uczestników. Celem konkursu było rozwinięcie umiejętności praktycznych oraz istoty znajomości języków obcych podczas pracy w zakładach żywienia zbiorowego. 

Po raz kolejny uczniowie Technikum Nr 3 w Zespole Szkół Zawodowych w Giżycku udowodnili, iż nie tylko świetnie gotują, ale równie dobrze znają języki obce. W kategorii język niemiecki zwyciężyłi Daria Dzadz prezentując potrawę „Polędwiczka wieprzowa sous-vide z puree ziemniaczanym” oraz Piotr Orzechowski z potrawą „Polędwiczki Sous- vide z kremem z czerwonej kapusty i karmelizowanymi marchewkami” . Wśród uczestników prezentujących swoje danie w języku angielskim wyróżnienie otrzymali Michał Ankiewicz, który przygotował „Roladki Królewskie” oraz Kamila Maksymowicz z „Polędwiczkami marynowanymi w trójniaku z puree dyniowym i ziemniaczanym .
Uczniowie otrzymali nagrody rzeczowe oraz wysokie oceny z przedmiotów zawodowych
języków obcych. Pełni satysfakcji i zapału przygotowują się do kolejnych konkursów.

Oparacowały: Urszula Siergiej –Todryk i Marta Tyszko