Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel.  87 428 32 41 kom. 602 792 119

KONKURS NA NAJLEPSZY WYPIEK BOŻONARODZENIOWY

Aby poczuć atmosferę Świąt Bożego Narodzenia w naszej szkole odbył się konkurs na najlepszy wypiek bożonarodzeniowy. Uczestnicy w domu wypiekali słodkości, pięknie je dekorowali i świątecznie podali. Komisja konkursowa oceniała przesłane zdjęcia oraz receptury na wyśmienite wyroby ciastkarskie. Otrzymaliśmy różne wypieki, królowały oczywiście pierniki, dzieła świąteczne przygotowane z ciasta piernikowego, rolady świąteczne, ciasteczka migdałowe czy babeczki. W potyczkach kulinarnych wzięło udział szesnastu uczniów zarówno z klas branżowej szkoły jak i technikum. Otrzymaliśmy przepiękne prace, wybór był bardzo trudny, dlatego zostały przyznane miejsca ex aequo.

WYNIKI KONKURSU:
I MIEJSCE: Anna Żołondek klasa IV T (domek z piernika), Magdalena i Zuzanna Duda klasa II T (pierniki i orzeszki bożonarodzeniowe)
II MIEJSCE: Gabriela Romejko klasa IV T (domek z piernika), Angelika Bieciuk klasa I T (domek z piernika)
III MIEJSCE: Wiktoria Rudzińska klasa II T (pięknie podane pierniki), Monika Jakubowska klasa II T (domek z piernika)
Nagroda Publiczności: Anna Żołondek
Wyróżnienie: Aleksandra Stankiewicz klasa II b TH
Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękuję za udział i gratuluję.
Organizator: Urszula Siergiej-Todryk

Film: Świąteczne wypieki

SZKOLNY KONKURS – GASTRONOMIA NA WESOŁO, CZYLI CARVING W INNYM WYDANIU

W związku ze zbliżającymi się Świętami Bożego Narodzenia w szkole zorganizowano konkurs na najciekawsze dzieło przygotowane bądź wyrzeźbione z surowców spożywczych. Uczniowie mieli różne pomysły m.in. przygotowano choinkę z brokułów, bałwanki z bagietki i majonezu a także choinki z ogórka. Uczestnicy wykorzystywali tylko surowce jadalne, najczęściej warzywa i owoce.
Wyniki konkursu:
I MIEJSCE - Norbert Nowosadko klasa I T - piękna choinka z brokułów
II MIEJSCE - Aleksandra Stankiewicz klasa II bT - choinka z pomarańczy oraz brokułów
III MIEJSCE - Julia Krupa klasa I T - bałwanki z bagietki i majonezu oraz choinka z ogórka
Dziękuję za udział i gratuluję.
Organizator: Urszula Siergiej-Todryk

Wyniki konkursu na najładniejszą ozdobę świąteczną

Konkurs ogłoszony przez Samorząd Uczniowski na najładniejszą ozdobę świąteczną rozstrzygnięty, oto wyniki:
I miejsce: Alina Parejko kl. 2 BS - choinka z piór oraz Patrycja Kozłowska kl.2c p BS - także choinka z piór
II miejsce: Aleksandra Stankiewicz kl. 2b T hl - bombka/stroik świąteczny
III miejsce:  Magdalena Duda kl. 2T - choinka z szyszek oraz Filip Polak kl. IT - bombka ręcznie malowana
Wszystkim, którzy nadesłali prace na konkurs serdecznie dziękujemy. Zwycięzcom gratulujemy - nagrody i dyplomy otrzymacie w szkole.

Jury w składzie:
p. M. Tyszko, p. A. Potomska, p. U. Siergiej-Todryk

OGÓLNOPOLSKI KONKURS NA PRZEPIS ZE ZDJĘCIEM „DOMOWE PRZETWORY W KOLORACH JESIENI”

Na początku grudnia uczniowie klasy czwartej Technikum, Anna Żołondek oraz Jan Morsztyn wzięli udział w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym organizowanym przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi. Celem konkursu było udokumentowanie tradycyjnych sposobów utrwalania żywności. Ania przygotowała przetwory według rodzinnego przepisu wykorzystywane w jej domu rodzinnym od lat – pyszny sos z czarnej porzeczki, wyśmienity do mięs oraz deserów. Natomiast Janek zrobił pyszne buraki z papryką według rodzinnego przepisu babci Irenki. Jury konkursowe miało bardzo trudne zadanie ponieważ przysłane zdjęcia i receptury stanowiły piękną ilustrację tradycji robienia zapasów na zimę. Dbania nie tylko o sytość rodziny, ale również o jej zdrowie i przyjemność spożywania posiłków. W związku z tym gratulujemy naszym uczniom udziału w konkursie.

KONKURS HOTELARSKI – „Mazurskie klimaty”

Konkurs skierowany jest do uczniów kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa. Jego celem jest rozwijanie wśród młodzieży zainteresowań związanych z hotelarstwem i turystyką, podnoszenie poziomu umiejętności zawodowych ujętych w podstawie programowej kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa, doskonalenie umiejętności zawodowych przyszłych hotelarzy oraz stworzenie możliwości właściwego współzawodnictwa między uczniami.
Konkurs składa się z II etapów.

Etap I obejmuje test wiedzy ogólnej zawodowej – 40 pytań jednokrotnego wyboru z dziedziny hotelarstwa i Mazur. Pytania dotyczą nie tylko podstaw wiedzy zawodowej, ale często wykraczają poza podręcznikowy obszar i odnoszą się do nowinek branżowych. Za tę część uczestnik może otrzymać maksymalnie 40 punktów. Czas wykonania zadania – 60 minut.

Etap II obejmuje opracowanie zadania praktycznego dotyczącego tematu przewodniego konkursu. Będzie to tygodniowy wyjazd służbowy w zakątki Mazur. Każdy uczestnik musi opracować program uwzględniający zakwaterowanie, lokalne atrakcje danego miejsca oraz indywidualne potrzeby gościa, począwszy od upodobań żywieniowych po hobbystyczne. Czas na indywidualne wykonanie zadania to 60 minut.

Organizator: Diana Kopaczewska

Regulamin konkursu

mazurskie klimaty.jpg

Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy

 

                                                logo Erasmus plus1                                         logo ZSZ1

 

Wyniki dodatkowej rekrutacji uczniów Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku
na praktyki zawodowe w Sewilli
w terminie 17 styczeń - 06 luty 2021
w ramach projektu
,, Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy”
Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+
(SEKTOR: Kształcenie i Szkolenia Zawodowe, AKCJA 1. Mobilność Edukacyjna).
Nr projektu: 2019-1-PL01-KA102-062597
Okres realizacji: 24 miesiące od 2019-09-01 do 2022 -08-31
Budżet: 76 156,00 EUR.

Lp.

Nazwisko i imię ucznia

Klasa

1.        

Buńkowska Weronika                             

1TH            

2.        

Pikus Maciej Wojciech

1 T H

3.        

Płoszyńska Emilia

2 TB H

4.        

Owczarek Natalia

2 TB H

5.        

Stankiewicz Aleksandra

1 BT

6.        

Jaszcz Izabela Kornelia

1 T H

7.        

Larm Dominika

2 T H

8.        

Rzeszotek Nikola

1 BT

9.        

Rydzewska Magdalena

1T H

10.    

Arasimowicz Angelika

2T Ż

11.    

Popowska Oliwia

1T H

12.    

Bieciuk Angelika

1T Ż

13.    

Kosecka Martyna

1T H

14.    

Nowosadko Norbert

1T Ż

15.    

Baran Oliwia

1TŻ

16.    

Chmielak Krystian

1 T Ż

 

LISTA REZERWOWA

Lp.

Nazwisko i imię ucznia

Klasa

1.      

Pilimon Weronika

1T H

2.      

Aleksandra Sobczak

2 T H

3.      

Krupa Julia

1T Ż

4.      

Polak Filip

1T H

 

Szkolny Konkurs: "Gastronomia na wesoło - czyli carving w innym wydaniu"

Drodzy uczniowie zachęcam do udziału w kolejnym konkursie gastronomicznym kierowanym do wszystkich uczniów naszej szkoły. Włącz swoją wyobraźnię i wykonaj z surowców żywnościowych, najlepiej warzyw i owoców, ozdobę o tematyce bożonarodzeniowej np. mikołaj, gwiazda, choinka itp. Zdjęcie wykonanej pracy należy nadsyłać do 16.12.2020 roku na adres email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. 
Serdecznie zapraszam do udziału.
Urszula Siergiej-Todryk

mikołaj z warzyw.jpg

KONKURS NA NAJLEPSZY WYPIEK BOŻONARODZENIOWY

ZAPRASZAM UCZNIÓW KLAS O PROFILU GASTRONOMICZNYM  DO UDZIAŁU W KONKURSIE SZKOLNYM ZWIĄZANYM ZE ZBLIŻAJACYMI SIĘ ŚWIĘTAMI BOŻEGO NARODZENIA.
najlepszy wypiek.jpg
 
CZAS TEN KOJARZY SIĘ Z PRZYGOTOWANIEM POSIŁKÓW DLA CAŁEJ RODZINY ORAZ PIECZENIEM PYSZNYCH CIAST. POCHWALCIE SIĘ SWOIMI WYPIEKAMI - CIASTECZKAMI, PIERNIKAMI, BABECZKAMI, BUŁECZKAMI itp. PRZESYŁAJĄC OPIS I ZDJĘCIE na adres email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.  do 15.12.2020 
SZCZEGÓŁY W REGULAMINIE  
SERDECZNIE ZAPRASZAM DO UDZIAŁU 
Organizator: Urszula Siergiej-Todryk

Uwaga! Uwaga! Uwaga!

Tylko przez tydzień w oknach naszej szkoły (od ul. Kościuszki) można oglądać przepiękną wystawę prac uczniów I kl. Technikum oraz II kl. B Branżowej Szkoły I Stopnia. ”Kolory Jesieni” – to zbiór niesamowitych zdjęć wykonanych podczas lekcji: Plastyki oraz Aktywni i kreatywni. Przygotowania do przedsięwzięcia rozpoczęły się już we wrześniu, kiedy jeszcze lekcje odbywały się w systemie stacjonarnym i kiedy można było wspólnie wyjść na praktyczne zajęcia całą klasą poza szkołę. Na początku należało wykonać zdjęcia. Młodzież swoje jesienne inspiracje mogła zaczerpnąć w parku niedaleko szkoły oraz w parku przy ul. Gdańskiej w Giżycku. Następnie, dzięki współpracy z Powiatową Biblioteką Pedagogiczną działającą przy PORE, grupa uczniów mogła uczestniczyć w zajęciach praktycznych przybliżających sztukę czerpania papieru, który został wykorzystany jako element wystawy. W kolejnym etapie po wydrukowaniu zdjęć w szkole również w bibliotece prace zostały oprawione. W czasie pandemii nie jest możliwe, aby tak wspaniałą wystawę można zobaczyć „w murach” szkoły stąd pomysł, aby była ona ogólnodostępna „na murach” a raczej w jej oknach. Serdecznie Wszystkich ZAPRASZAMY, przyjdźcie, zobaczcie - życzymy wspaniałych doznań.
Drodzy uczniowie BRAWO!!! K. Rzeczycka

Do pobrania: Prezentacja powerpoint: Kolory Jesieni   Film: Kolory Jesieni

Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy

 

                                logo Erasmus plus1                                                                 logo ZSZ1

 

UWAGA !!!
Ogłaszamy dodatkową rekrutację na praktyki zawodowe w Maladze

w terminie 17 styczeń - 06 luty 2021
w ramach projektu
,, Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy”
Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+
(SEKTOR: Kształcenie i Szkolenia Zawodowe, AKCJA 1. Mobilność Edukacyjna).
Nr projektu: 2019-1-PL01-KA102-062597
Okres realizacji: 36 miesiące od 2019-09-01 do 2022-08-31
Budżet: 76 156,00 EUR.
dla uczniów naszej szkoły kształcących się w zawodach: technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz, mechanik pojazdów samochodowych, fryzjer, sprzedawca, cukiernik, elektromechanik
Wszystkich Chętnych zapraszamy do kontaktu przez dziennik librus lub platformę Microsoft Teams z p. Martą Tyszko lub Marzeną Dyndul

 

1. FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY

2. REGULAMIN REKRUTACJI

Akcja "Szkoła do hymnu"

Zgodnie z zapowiedzią Zespół Szkół Zawodowych 10.11.2020 r. o godzinie 11.11 przystąpił do odśpiewania hymnu w celu uczczenia 102 rocznicy odzyskania przez Państwo Polskie Niepodległości.