Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel/fax  87 428 32 41

Narodowy Dzień Pamięci "Żołnierzy Wyklętych"

1.III.2016 r. w ramach szkolnych obchodów Narodowego Dnia Pamięci "Żołnierzy Wyklętych" młodzież z klas 3 b T i 4 b T obejrzała spektakl Sceny Faktu Teatru Telewizji pt: "Inka 1946.Ja jedna zginę" w reżyserii Natalii Korynckiej-Gruz. Opowiada on o mordzie sądowym na sanitariuszce Danucie Siedzikównie z 5 Brygady Wileńskiej Armii Krajowej. Spektakl to wyjątkowa opowieść o zaledwie 17 - letniej dziewczynie oskarżonej przez władze komunistyczne o niepopełnione zbrodnie, skazanej na karę śmierci i straconej w trójmiejskim więzieniu. Akcja rozgrywa się jednocześnie na dwóch płaszczyznach. Część wydarzeń dzieje się w dzisiejszej Polsce. Pozostałe mają miejsce w czasach Żołnierzy Wyklętych. Przeplatanie się dwóch epok wskazuje na nierozerwalny związek teraźniejszości z przeszłością: to, co mamy teraz, stanowi bezpośrednią konsekwencję tego co mieliśmy w minionych dekadach.
Opracowała: Małgorzata Rakowska-Ożga

DEBATA OXFORDZKA

25.02.2016 r. w naszej szkole gościliśmy przedstawicieli Wydziału Nauk Społecznych Wyższej Szkoły Bezpieczeństwa z Poznania, która zorganizowała dla młodzieży szkół ponadgimnazjalnych debatę oksfordzką.

Jej temat brzmiał: "Czy powinniśmy przyjmować uchodźców z Syrii bez ograniczeń?".

W debacie zmierzyły się ze sobą dwie drużyny:


- z Liceum Ogólnokształcącego w Wydminach
- z Technikum Nr 3 w Zespole Szkół Zawodowych w Giżycku


Po zaciętej walce na argumenty zwyciężyło Technikum Nr 3 z Giżycka.

Naszą szkołę reprezentowali:


- Małgorzata Baranowska kl. IV a T
- Paweł Piątek kl. IV a T
- Kamil Świderski kl. IV b T
- Michał Ankiewicz kl. II a T


Naszym zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów, ponieważ drugi etap debaty odbędzie się 17.03.2016 r.w Biskupcu.

Opracowała : Małgorzata Rakowska-Ożga

I ETAP KONKURSU KULINARNEGO

22 lutego 2016 roku w Zespole Szkół Zawodowych w Giżycku odbył się

I etap Konkursu Kulinarnego o Tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni” .

W konkursie udział wzięło 13 uczniów naszej szkoły klas o profilu gastronomicznym. Tematem wiodącym był:
„ Sandacz – król zalewu Wiślanego w towarzystwie darów lasu warmińsko-mazurskiego i polskiej kaszy”.

Organizatorem konkursu była pani Małgorzata Legucka.

Potrawy oceniała komisja w składzie:

- Halina Poboża - Dyrektor Cechu Rzemieślników i Przedsiębiorców w Giżycku
- Sandra Kotowicz - finalistka V edycji programu Top Chef
- Paweł Pyra - szef kuchni Hotelu St. BRUNO
- Piotr Zagórski - Hotel Masovia
- Małgorzata Legucka
- Urszula Siergiej - Todryk.

Jury wyłoniło spośród uczestników następujących zwycięzców:

I. W kategorii: Potrawy z ryb

I miejsce - Dominika Komosa – klasa III a T
II miejsce - Małgorzata Baranowska - klasa IV a T
II miejsce - Mateusz Golubek - klasa III a T
III miejsce - Cezary Łomaszewicz – klasa III a T
III miejsce - Katarzyna Roman – klasa III b ZSZ

II . W kategorii: Potrawy z mięsa

I miejsce - Magdalena Zabłocka – klasa II a T

Nagrodę publiczności otrzymaliMałgorzata Baranowska oraz Cezary Łomaszewicz

Zwycięzcy konkursu otrzymali dyplomy oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez szkołę oraz sponsorów konkursu.

Uczennice : Dominika Komosa i Małgorzata Baranowska zakwalifikowały się do II etapu konkursu w Braniewie.

Zwycięzcom gratulujemy i życzymy powodzenia na etapie wojewódzkim w Braniewie!!!

KONKURS JĘZYKA ANGIELSKIEGO

SZKOLNY KONKURS JĘZYKA ANGIELSKIEGO odbędzie się dnia 9 marca 2016 (środa) o godzinie 8.40 w sali nr 9.

Zgłoszenia przyjmują nauczyciele języka angielskiego do piątku 4 marca 2016.

Zapraszamy!!!

Dzień Przedsiębiorczości

dzień_przedsiębiorczości.jpg

"Dzień przedsiębiorczości" to program skierowany do uczniów szkół ponadgimnazjalnych, organizowany przez Fundację Młodzieżowej Przedsiębiorczości; w naszej szkole za pośrednictwem Szkolnego Ośrodka Kariery, pod opieką doradcy zawodowego p. Małgorzaty Kazanieckiej."Dzień przedsiębiorczości" jest projektem sprzyjającym podejmowaniu przez młodych ludzi trafnych decyzji w planowaniu dalszej drogi edukacyjnej i zawodowej, tegoroczna, trzynasta edycja odbędzie się 20 kwietnia 2016 r. (środa)

Poprzez udział w programie uczniowie mają możliwość:
• odbycia kilkugodzinnych praktyk w wybranym miejscu pracy,
• zweryfikowania swoich wyobrażeń o wymarzonym zawodzie,
• pozyskania informacji o wykształceniu, umiejętnościach czy predyspozycjach niezbędnych do wykonywania danego zawodu,
• doświadczenia związku pomiędzy wykształceniem a karierą zawodową,
• zapoznania się z organizacją i zarządzaniem firmą.
 
PROSZĘ O ZGŁASZANIE SIĘ CHĘTNYCH OSÓB DO p. M. KAZANIECKIEJ, (po wydanie kart) do 02 KWIETNIA.

KONKURS KULINARNY

W dniu 22 lutego 2016 r. w naszej szkole odbędzie się Konkurs Kulinarny o tytuł Mistrza Szkolnej Patelni. Tematem tegorocznego konkursu jest: Sandacz – król Zalewu Wiślanego w towarzystwie darów lasu warmińsko-mazurskiego i polskiej kaszy. Głównym celem konkursu jest promowanie utalentowanych uczniów oraz wyłonienie 2-osobowego zespołu, który będzie reprezentował szkołę na XXI Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym w Braniewie. W tym roku uczniowie mają zaszczyt pracować pod fachowym okiem szefa kuchni – Sandry Kotowicz – finalistki 5 edycji programu TOP CHEF.

Zapraszamy!!!

kucharz.jpg

Poczta Walentynkowa

W dniach 10-11.02 2016 (środa i czwartek) w naszej szkole rusza Poczta Walentynkowa.

Kartki z życzeniami można wrzucać do specjalnej skrzynki walentynkowej na scenie holu na pierwszym piętrze.

Walentynki będą doręczane w piątek (12 lutego) przez Samorząd Uczniowski.

Wyniki szkolnego przedmiotowego konkursu z języka niemieckiego

Dnia 21.01.2016 po raz kolejny odbył się przedmiotowy konkurs z języka niemieckiego, w którym wzięło udział 13 uczniów z klasy    I – IV Technikum nr 3 Zasadniczej Szkoły Zawodowej.
Uczniowie rozwiązywali zadania maturalne z poziomu podstawowego. Wykonywali zadania z zakresu: rozumienie tekstu słuchanego – prawda fałsz, dopasowywanie tytułów, rozumienie tekstu czytanego, rozwiązywanie zadań gramatycznych oraz pisanie wypowiedzi w formie listu. Sprawdzali znajomość struktur leksykalno-gramatycznych, selekcjonowania tekstu i rozumienia jego głównej myśli.

 

Laureatami konkursu zostali:

1. Piskorz Monika 4AT 97%

2. Mróz Anna 2BT 80%

3. Piątek Paweł 4AT 80%

4. Golubek Mateusz 3AT 79%

5. Kozłowska Dorota 3BT 78%

                                                                                                                                Serdecznie gratuluję!!!

                                                                                                                                 Marzena Dyndul

Szkolny Turniej Piłki Siatkowej Chłopców

Dnia 20 stycznia 2016 r. na naszej sali gimnastycznej odbył się Szkolny Turniej Piłki Siatkowej Chłopców.

Do rywalizacji przystąpiło 5 drużyn. Wyniki są następujące:

I miejsce - klasa II A ZSZ

II miejsce - klasa IV AT

III miejsce - klasa III AT

IV miejsce - klasa II B ZSZ

V miejsce - klasa II C ZSZ

Gratulujemy!!!

JASEŁKA 2015

Dnia 22 grudnia w naszej szkole odbyło się spotkanie wprowadzające społeczność szkolną w klimat świąt Bożego Narodzenia. Do naszego grona dołączyli zaproszeni goście m in. przedstawiciele Rady Rodziców oraz nauczyciele emeryci. Uroczystość rozpoczęła się przedstawieniem jasełkowym przygotowanym przez uczniów naszej szkoły pod opieką ks. Tomasza Lewoca. Następnie Pani Dyrektor złożyła wszystkim świąteczne życzenia i przełamaliśmy się świątecznym opłatkiem.

Udział uczniów Zespołu Szkół Zawodowych w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym o tytuł „Mistrzów Młodych Kucharzy”

Uczniowie klasy czwartej Technikum Nr 3 w Giżycku o profilu gastronomicznym (Małgorzata Baranowska oraz Cezary Łomaszewicz) po raz pierwszy uczestniczyli w potyczkach kulinarnych organizowanych przez Makro Cash and Carry „Zgotuj sobie sukces”. Mistrzostwa skierowane były do uczniów szkół o profilu gastronomicznym. Celem rywalizacji była promocja młodych kucharzy, rozwój ich kompetencji oraz umożliwienie zaprezentowania się przed międzynarodowym jury, którego członkowie należą do WACS World Association of Chefs Societies Światowego Stowarzyszenia Kucharzy.
Najlepsi spotkali się w wielkim finale w Warszawie, gdzie zaprezentowali się przed międzynarodowym jury.
Młodzież z Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku jako jedyny zespół z naszego województwa zakwalifikował się do półfinału. Do rozgrywek kulinarnych zgłosiło się 48 grup spośród których wyłoniono 24 zespoły. Warunkiem zakwalifikowania się do półfinału było samodzielne opracowanie receptury na danie główne i deser z uwzględnieniem obowiązkowych produktów tradycyjnych. Gosia i Czarek przygotowali przepis na „Kaczkę na chmurce z pasternaku” oraz „Leśny torcik”.
W listopadzie uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych wzięli udział w potyczkach kulinarnych. Zmierzyli się z najlepszymi młodymi kucharzami z całej Polski. Podczas Półfinału Konkursu każdy zespół uczniów zobowiązany był przygotować danie konkursowe składające się z dania głównego i deseru w liczbie po 6 (sześć) porcji na podstawie przepisu własnego pomysłu przy użyciu produktów z „BLACK BOX”, z którymi zapoznał się bezpośrednio przed rozpoczęciem przygotowywania pracy konkursowej. Czas przygotowania potrawy przez daną drużynę nie mógł przekroczyć 1 godziny 20 minut. Małgorzata Baranowska oraz Cezary Łomaszewicz świetnie poradzili sobie z zadaniem i dostali się do finału.
Małgosia od dwóch lat uczestniczy w różnych konkursach kulinarnych oraz kulinarno-językowych i często odnosi sukcesy. W związku z tym było to dla niej przede wszystkim kolejne wspaniałe doświadczenie na drodze do rozwijania pasji. Mimo, że nie udało się zdobyć podium, to i tak dużym sukcesem było dostanie się do finału ogólnopolskiego konkursu. Udział w potyczkach kulinarnych umożliwił zapoznanie się z realiami konkursów dla młodych profesjonalistów, a także dał możliwość poznania wspaniałych „kolegów po fachu”, których nasi uczniowie mają nadzieję spotkać w tym samym miejscu za rok.
Opracowała: Urszula Siergiej-Todryk