Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel.  87 428 32 41 kom. 602 792 119

Autorski koncert profilaktyczny

Autorski Koncert Profilaktyczny " Złodzieje życia"

17 czerwca o godzinie 10.30 na sali gimnastycznej uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w  autorskim koncercie profilaktyki uzależnień Jarosława Tioskowa pt Złodzieje życia.

Rekomendacja TVP Z.Z    ZŁODZIEJE ŻYCIA

 

Kurs spawacza !

UCZNIOWIE BS ZDOBYWAJĄ NOWE UMIEJĘTNOŚCI - KURS SPAWACZA


W ramach współpracy z Hufcem Pracy w Giżycku trzech uczniów Branżowej Szkoły I stopnia Nr 1 z Zespołu Szkół Zawodowych uczestniczyło w kursie zawodowym „Spawanie blach i rur spoinami pachwinowymi metodą TIG 141" realizowanym w Młodzieżowym Centrum Kariery w Giżycku. Podczas kursu uczestnicy zdobywali wiedzę na temat metod i technik spawania, budowy i użytkowania urządzeń spawalniczych oraz zasad bhp. Udział w szkoleniu umożliwi zdobycie nowych doświadczeń oraz podniesie kwalifikacje w zawodzie, który w naszym regionie należy do deficytowych.

 

192695795 3949710831791955 2955678077227726827 n    194792120 879548309571357 4722687434770353725 n

Harmonogram egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie

Harmonogram egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie przeprowadzanych w Zespole Szkół Zawodowych w Giżycku

kwalifikacja

     Część pisemna

Część praktyczna

TG. 16

    22 czerwca 2021 godzina 12:00       s.202

  21 czerwca 2021 godzina 13:00

s.202

TG. 07

22 czerwca 2021 godzina 10:00

s.206

29 czerwca 2021- 02 lipca 2021

godzina 8:00, godzina 12:00

AU.20

22 czerwca 2021 godzina 10:00

s.204

CKZiU w Giżycku   28 czerwca 10:00

RL.03

22 czerwca 2021 godzina 10:00

s.204

ZSKi A w Giżycku 30 czerwca 15:00

MG.18

22 czerwca 2021 godzina 10:00

s.204

PCK w Kętrzynie 28 czerwca 12:00

Na egzamin należy się zgłosić pół godziny wcześniej!!!

UWAGA: Proszę zapoznać się z wytycznymi GIS-u, zachowujemy koniecznie warunki reżimu sanitarnego!

UPOWSZECHNIANIE REZULTATÓW PROJEKTU – UROCZYSTY APEL

W ramach realizacji projektu: "Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy” Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+ (SEKTOR: Kształcenie i Szkolenia Zawodowe, AKCJA 1. Mobilność Edukacyjna). Nr projektu: 2019-1-PL01-KA102-062597 szesnastu uczniów z klas: I T, IIT, III T, kształcących się w zawodach technik hotelarstwa oraz technik żywienia i usług gastronomicznych w okresie od 17.01.2021 – do 06.02.2021 odbyło trzytygodniowy staż w renomowanych hiszpańskich lokalach gastronomicznych. Projekt był realizowany zgodnie z ideą ECVET (Europejskiego Systemu Transferu Osiągnięć w Kształceniu i Szkoleniu Zawodowym, który ma służyć zwiększeniu przejrzystości i porównywalności kwalifikacji). Najważniejszymi celami praktyk zawodowych były: podniesienie umiejętności zawodowych, poszerzenie ich kompetencji i wiedzy w oparciu o europejskie standardy branży hotelarsko-gastronomicznej, podniesienie kompetencji językowych, kształtowanie kreatywności, otwartości oraz mobilnych postaw, poznanie odmiennej historii, kultury i tradycji. Na uroczystym apelu uczniowie opowiadali o swoich doświadczeniach zdobytych u hiszpańskich pracodawców.

W dniu 8 czerwca 2021 r. swoje Certyfikaty oraz dokumenty Europass Mobilność z rąk Pani dyrektor Małgorzaty Rakowskiej-Ożga odebrali następujący uczniowie:
Angelika Arasimowicz - Restaurante Malvaloca - Spala Hostelería Y Restauración S.L.,
Maciej Wojciech Pikus - Bar Spala Imagen,
Izabela Kornelia Jaszcz, Dominika Larm - Restauran Escaloná,
Weronika Buńkowska, Magdalena Rydzewska - Restaurante Doña Encarna,
Angelika Bieciuk, Oliwia Baran - Restaurante Plato Plato,
Krystian Arkadiusz Chmielak – Restaurante Estragón,
Norbert Nowosadko - Hosteleria Roldan Guisado S.L, Bar Cruz Campo,
Emilia Płoszyńska i Natalia Owczarek - Confiteria La Campana,
Aleksandra Stankiewicz, Nikola Rzeszotek - Confiteria La Campana (Centro),
Martyna Kosecka - Taberna Alambique,
Oliwia Popowska - Taberna Almazara.

POMAGAMY PAWŁOWI W WALCE Z NOWOTWOREM

Uczniowie klasy I i III Technikum Nr 3 w Giżycku włączyli się w akcję charytatywną: „Wielkie Gotowanie dla Pawła”. Na zajęciach pracowni gastronomicznej miłośnicy ciastkarstwa przygotowali przepyszne słodkości na kiermasz. 29 maja uczennice klasy I Technikum pomagali podczas przygotowań oraz zbiórki pieniędzy dla Pawła. Mieli okazję spotkać się i obserwować pracę gości MasterChef, Top Chef, Bake off – ale ciacho, MasterChef Junior, Hell’s Kitchen i czołowych kucharzy, którzy na co dzień pracują jako szefowie kuchni w restauracjach. 
Dziękujemy za zaangażowanie:
- uczennicom klasy I T: Angelice Bieciuk, Patrycji Skierkowskiej, Julii Krupa
- uczniom klasy III T: Angelice Arasimowicz, Milenie Koseckiej oraz Adrianowi Wendziwulskiemu
Urszula Siergiej-Todryk

Logistyka na wesoło

Dzień dziecka minął logistykom w zabawnym nastroju. Na przedmiotach zawodowych, prowadzonych przez Panią Dianę Kopaczewską, zamiast zwykłych lekcji uczniowie teorię poznawali uczestnicząc w grach logistycznych. Pierwsze zadanie polegało na oznaczeniu największych punktów logistycznych na mapie Polski, drugie również było związane z naszym krajem – uczniowie układali puzzle. Kolejne zadanie polegało na rozróżnianiu znaków: manipulacyjnych, niebezpieczeństwa i ekologicznych. Nauka przez zabawę przypadła uczniom do gustu.

Czy wiesz że możesz mówić nie...

2 czerwca 2021 r. uczniowie klasy II a BSg wzięli udział w spotku on-line " Czy wiesz, że możesz mówić nie... zagrożeniom w ruchu drogowym". Spotkanie zorganizowane zostało przez Komendę Wojewódzką Policji w Olsztynie, Kuratorium Oświaty w Olsztynie oraz Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego - Regionalne Centrum Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego w Olsztynie w ramach projektu pn. "Czy wiesz, że możesz mówić nie..." 

3 1

Konkurs fotograficzny rozstrzygnięty!!!

Po burzliwej naradzie – jury zadecydowało:
I Miejsce – Ewa Rant puchar.png
II Miejsce – Filip Polak puchar.png
III Miejsce – Weronika Dzadz puchar.png
Wyróżnienie – Patrycja Skierkowska certificate.png
Nagrody – Karnety na zestawy wspaniałych lodów „Bąbel Wafel” – „U Lodziarzy” przy ul. J. Zajączka 6 w Giżycku - będą wręczone podczas zakończenia roku szkolnego.
Smacznego :-) (https://www.facebook.com/WLPGizycko/)
Bardzo dziękuję p. Agnieszce Zacharewicz za wsparcie naszego konkursu. Pamiętajcie lody „U Lodziarzy” – NAJLEPSZE!!!
Drodzy uczniowie BRAWO! Dziękuję wszystkim, którzy brali udział konkursie fotograficznym. Już dziś zapraszam do udziału w kolejnych propozycjach! W załączeniu krótka prezentacja prac.

Katarzyna Rzeczycka

Wyniki Szkolnego Konkursu Języka Angielskiego 2021

Miejsce

Nazwisko i imię

Klasa

1.

Stankiewicz   Aleksandra

2b P hl T

2.

Popowska Oliwia

1 T H

3.

Włodkowska Justyna

3 T Ż

Dziękujemy za udział w konkursie i gratulujemy zwyciężczyni!!!

OSIĄGNIĘCIA UCZNIÓW BRANŻOWEJ SZKOŁY I STOPNIA W OSTATNICH KONKURSACH ORGANIZOWANYCH PRZEZ OHP:

Ogólnopolski Konkurs Literacko - Plastyczny "Znam i kultywuje wartości Kardynała Stefana Wyszyńskiego":

Konrad Kuczyński 2 a BS - II miejsce
Magdalena Młynarczyk 1 b BS - III miejsce

XXI Ogólnopolski Konkurs Papieski:
Weronika Łucja Dzadz I b BS - wyróżnienie

Ogólnopolski Konkurs pt. " Witold Pilecki. Bohater Niezwyciężony":
Kacper Karpiński 2 a BS - III miejsce - to forma literacka - 25 słów na temat W. P.
Nagrody dla laureatów zostały ufundowane przez Warmińską Mazurską Wojewódzką Komendę OHP.

„CHCĘ ZOSTAĆ BARISTĄ”

W dniach 27-28.05.2021 r. uczniowie Branżowej Szkoły Nr 1 w Giżycku uczestnicy Hufca Pracy w ramach autorskiego programu „Chcę zostać baristą” wzięli udział w profesjonalnym kursie baristycznym, który odbył się w Szkolnym Schronisku Młodzieżowym Zofiówka w Rynie.
Zajęcia obejmowały 16 godzin szkolenia, między innymi wprowadzenie w tajniki świata kawy: proces produkcji kawy od momentu kiełkowania ziarna do momentu jej parzenia, degustacji i delektowania się smakiem i aromatem. Prowadzący - licencjonowany barista - Karol Kraszewski z MCK z Ostródy podzielił się swoją wiedzą, umiejętnościami i doświadczeniem. Młodzież uczyła się stosowania zasady 4M baristy.
Finalnym efektem zajęć była oczywiście prawidłowo przygotowana kawa w stosunku do wybranej metody. Między innymi młodzież przyrządzała kawy mleczne takie jak cappuccino, latte macchiato, kawy alternatywne wg prawidłowych przepisów z zachowaniem gramatury, gradacji mielenia kawy, prawidłowej temperatury i czasu parzenia. Przyszli bariści nauczyli się wykonywania efektownych wzorów na powierzchni kawy np: malowanych czekoladą.
Uczestnicy szkolenia przekonali się, że kawa odpowiednio wyselekcjonowana, przygotowana i podana może być źródłem niepowtarzalnych wrażeń smakowych i estetycznych. Każdy uczestnik na zakończenie otrzymał certyfikat, który potwierdził jego umiejętności i zdobytą wiedzę.
Przygotowanie kawy jest cenną umiejętnością w zawodach związanych z gastronomią, dlatego nasi uczniowie chętnie skorzystali z oferty zaproponowanej przez specjalistę ds. rozwoju zawodowego p. Ewę Kraszewską z WMWK OHP oraz kadrę HP.