Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel.  87 428 32 41 kom. 602 792 119

Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy

 logo Erasmus plus1                            logo ZSZ1

POZNAJEMY SEWILLĘ sobota 23 styczeń 2021


Gdy u nas w kraju szaro i buro my przechadzamy się w słoneczny dzień po starym mieście, w którym można się zakochać. To miasto urzeka nawet gdy po prostu spacerujesz uliczkami i gubisz się w kolejnych zaułkach. Ale nie można nie trafić do Katedry Najświętszej Marii Panny, która z dzwonnicą góruje nad całym miastem. Katedra powstała w miejscu meczetu i jest jednym z najbardziej imponujących gotyckich zabytków na świecie.
Wracamy też na Plac Hiszpańskim, który za każdym razem robi na nas ogromne wrażenie. Dziś mieliśmy szczęście spotkać artystów flamenco, którzy ekspresją swojego tańca i muzyki przyciągają licznych przechodniów.
I jeszcze Metropol Parasol to nowy nabytek w Sewilli. Nowoczesna, drewniana konstrukcja powstała w starej części Sevilii dopiero w 2011 roku. Nazywana również Las Setas de la Encarnacion, czyli grzybki z placu Encarnacion. Robi niesamowite wrażenie szczególnie wieczorami.

IMG 20210123 104728 IMG 20210123 105715 IMG 20210123 105010

IMG 20210123 111832 IMG 20210123 110341 IMG 20210123 110601

 

Dzisiaj zwiedzaliśmy - Carmonę – miasto nazywane Gwiazdą Andaluzji – niedziela 24 styczeń 2021


Naszą wycieczkę zaczęliśmy od bramy i wspinaczki na górę murów obronnych, gdzie podziwialiśmy widoki, jakie roztaczają się na całą okolicę uprawnych pól słonecznikowych i oliwkowych plantacji. Panorama Carmony i okolic robi olbrzymie wrażenie, zwłaszcza, że ta niewielka miejscowość została hojnie obdarzona pięknymi kościołami z imponującymi dzwonnicami, które rozsiane są po mieście.
Następnie zwiedzaliśmy jeden z hoteli sieci Paradores – Alkazaru del Rey Don Pedro. Hotele Paradores to hotele butikowe w zabytkowych pałacach i rezydencjach rozmieszczone na terenie całej Hiszpanii.
Najbardziej okazałą pozostałością i atrakcyjnym punktem turystycznym jest jednak Necrópolis, czyli rzymska nekropolia, zaliczająca się do najważniejszych wykopalisk na Półwyspie Iberyjskim. Wśród pięknych zdobionych grobowców (np. grób Servilia y Elefante) uwagę zwracają też miejsca składania ofiar. Nieopodal można tam też zobaczyć pozostałości po amfiteatrze, pamiętającym I w. p.n.e. Sewilla to piękne miejsce warto tu przyjechać ?

IMG 20210124 112323 IMG 20210124 110813 IMG 20210124 142828

IMG 20210124 130909 IMG 20210124 130255 IMG 20210124 113326

 

 

Najlepsze praktyki w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy

                            logo Erasmus plus1                                                                logo ZSZ1

Mimo licznych obostrzeń na lotniskach i wymaganych dodatkowych dokumentów dotarliśmy szczęśliwie na miejsce do Sewilli liniami Lufthansa z przesiadką we Frankfurcie. Po drodze zatrzymaliśmy się na chwilę w Maladze, do której wrócimy za 3 tygodnie na wycieczkę. Dziś mamy za sobą pierwszy dzień pełen wrażeń: spotkania z pracodawcami, spotkania organizacyjne dotyczące naszego dalszego pobytu oraz wspaniały spacer po Sewilli.
Pierwsze, co nas zadziwiło to drzewka pomarańczy, które rosną nie tylko w parkach i na zielonych placach, ale też wzdłuż ruchliwych ulic. Wycieczkę zaczęliśmy w miejscu stosunkowo nowym: na Placu Hiszpańskim, zbudowanym w 1929 roku przy okazji Wystawy Iberoamerykańskiej. Fontanna, ozdobne mostki nad kanałem, a przede wszystkim Pałac Hiszpański z bogato zdobionymi arkadami to coś, co zdecydowanie polecamy każdemu odwiedzającemu stolicę Andaluzji. Plac Hiszpański jest częścią Parku Marii Luizy, z którego następnie udaliśmy się bulwarami wzdłuż rzeki Gwadalkiwir do Złotej Wierzy (Torre del Oro). Wieża powstała w XIII wieku i broniła dostępu do miasta w czasach, kiedy rzeka była żeglowna. Następnie uliczkami starego miasta przeszliśmy pod Katedrę, która jest największą gotycką świątynią na świecie i trzecim pod względem wielkości kościołem, w ogóle, na starym kontynencie. To dopiero początek naszego pobytu, zapraszamy do śledzenia kolejnych wydarzeń z naszego stażu w Sewilli.

                                                                                                                                                         Koordynator projektu 

                                                                                                                                                                                Marzena Dyndul

IMG 20210117 070026 IMG 20210117 092424  IMG 20210117 122008

IMG 20210118 101435 IMG 20210118 135441 IMG 20210118 102504

IMG 20210118 164049 140281531 1573979876145950 5494607185472568807 n 140321234 718311875711196 6795563571509987921 n

IMG 20210118 175439 IMG 20210118 170859 IMG 20210118 164655

Konkurs hotelarski „Zakątki Mazur” rozstrzygnięty!

Po dwóch dniach zmagań z pytaniami i zadaniem konkursowym sześciu uczniów klas Technikum Nr 3 uczących się w zawodzie technik hotelarstwa rozstrzygnięto konkurs. Pierwszego dnia uczniowie odpowiadali na 40 pytań zamkniętych dotyczących podstawowych i ponadpodstawowych informacji z hotelarstwa oraz położenia, turystyki i historii Mazur. Drugiego dnia uczniowie zmagali się z tygodniowym programem dla gościa, który przebywał w hotelu St. Bruno**** w Giżycku w sprawach służbowych. Pierwsze miejsce zajęła uczennica klasy IV T Milena Nowicka. Gratuluję!

Organizator: Diana Kopaczewska

Milena Nowicka.jpg

KONKURS NA NAJLEPSZY WYPIEK BOŻONARODZENIOWY

Aby poczuć atmosferę Świąt Bożego Narodzenia w naszej szkole odbył się konkurs na najlepszy wypiek bożonarodzeniowy. Uczestnicy w domu wypiekali słodkości, pięknie je dekorowali i świątecznie podali. Komisja konkursowa oceniała przesłane zdjęcia oraz receptury na wyśmienite wyroby ciastkarskie. Otrzymaliśmy różne wypieki, królowały oczywiście pierniki, dzieła świąteczne przygotowane z ciasta piernikowego, rolady świąteczne, ciasteczka migdałowe czy babeczki. W potyczkach kulinarnych wzięło udział szesnastu uczniów zarówno z klas branżowej szkoły jak i technikum. Otrzymaliśmy przepiękne prace, wybór był bardzo trudny, dlatego zostały przyznane miejsca ex aequo.

WYNIKI KONKURSU:
I MIEJSCE: Anna Żołondek klasa IV T (domek z piernika), Magdalena i Zuzanna Duda klasa II T (pierniki i orzeszki bożonarodzeniowe)
II MIEJSCE: Gabriela Romejko klasa IV T (domek z piernika), Angelika Bieciuk klasa I T (domek z piernika)
III MIEJSCE: Wiktoria Rudzińska klasa II T (pięknie podane pierniki), Monika Jakubowska klasa II T (domek z piernika)
Nagroda Publiczności: Anna Żołondek
Wyróżnienie: Aleksandra Stankiewicz klasa II b TH
Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękuję za udział i gratuluję.
Organizator: Urszula Siergiej-Todryk

Film: Świąteczne wypieki

SZKOLNY KONKURS – GASTRONOMIA NA WESOŁO, CZYLI CARVING W INNYM WYDANIU

W związku ze zbliżającymi się Świętami Bożego Narodzenia w szkole zorganizowano konkurs na najciekawsze dzieło przygotowane bądź wyrzeźbione z surowców spożywczych. Uczniowie mieli różne pomysły m.in. przygotowano choinkę z brokułów, bałwanki z bagietki i majonezu a także choinki z ogórka. Uczestnicy wykorzystywali tylko surowce jadalne, najczęściej warzywa i owoce.
Wyniki konkursu:
I MIEJSCE - Norbert Nowosadko klasa I T - piękna choinka z brokułów
II MIEJSCE - Aleksandra Stankiewicz klasa II bT - choinka z pomarańczy oraz brokułów
III MIEJSCE - Julia Krupa klasa I T - bałwanki z bagietki i majonezu oraz choinka z ogórka
Dziękuję za udział i gratuluję.
Organizator: Urszula Siergiej-Todryk

Wyniki konkursu na najładniejszą ozdobę świąteczną

Konkurs ogłoszony przez Samorząd Uczniowski na najładniejszą ozdobę świąteczną rozstrzygnięty, oto wyniki:
I miejsce: Alina Parejko kl. 2 BS - choinka z piór oraz Patrycja Kozłowska kl.2c p BS - także choinka z piór
II miejsce: Aleksandra Stankiewicz kl. 2b T hl - bombka/stroik świąteczny
III miejsce:  Magdalena Duda kl. 2T - choinka z szyszek oraz Filip Polak kl. IT - bombka ręcznie malowana
Wszystkim, którzy nadesłali prace na konkurs serdecznie dziękujemy. Zwycięzcom gratulujemy - nagrody i dyplomy otrzymacie w szkole.

Jury w składzie:
p. M. Tyszko, p. A. Potomska, p. U. Siergiej-Todryk

OGÓLNOPOLSKI KONKURS NA PRZEPIS ZE ZDJĘCIEM „DOMOWE PRZETWORY W KOLORACH JESIENI”

Na początku grudnia uczniowie klasy czwartej Technikum, Anna Żołondek oraz Jan Morsztyn wzięli udział w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym organizowanym przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi. Celem konkursu było udokumentowanie tradycyjnych sposobów utrwalania żywności. Ania przygotowała przetwory według rodzinnego przepisu wykorzystywane w jej domu rodzinnym od lat – pyszny sos z czarnej porzeczki, wyśmienity do mięs oraz deserów. Natomiast Janek zrobił pyszne buraki z papryką według rodzinnego przepisu babci Irenki. Jury konkursowe miało bardzo trudne zadanie ponieważ przysłane zdjęcia i receptury stanowiły piękną ilustrację tradycji robienia zapasów na zimę. Dbania nie tylko o sytość rodziny, ale również o jej zdrowie i przyjemność spożywania posiłków. W związku z tym gratulujemy naszym uczniom udziału w konkursie.

KONKURS HOTELARSKI – „Mazurskie klimaty”

Konkurs skierowany jest do uczniów kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa. Jego celem jest rozwijanie wśród młodzieży zainteresowań związanych z hotelarstwem i turystyką, podnoszenie poziomu umiejętności zawodowych ujętych w podstawie programowej kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa, doskonalenie umiejętności zawodowych przyszłych hotelarzy oraz stworzenie możliwości właściwego współzawodnictwa między uczniami.
Konkurs składa się z II etapów.

Etap I obejmuje test wiedzy ogólnej zawodowej – 40 pytań jednokrotnego wyboru z dziedziny hotelarstwa i Mazur. Pytania dotyczą nie tylko podstaw wiedzy zawodowej, ale często wykraczają poza podręcznikowy obszar i odnoszą się do nowinek branżowych. Za tę część uczestnik może otrzymać maksymalnie 40 punktów. Czas wykonania zadania – 60 minut.

Etap II obejmuje opracowanie zadania praktycznego dotyczącego tematu przewodniego konkursu. Będzie to tygodniowy wyjazd służbowy w zakątki Mazur. Każdy uczestnik musi opracować program uwzględniający zakwaterowanie, lokalne atrakcje danego miejsca oraz indywidualne potrzeby gościa, począwszy od upodobań żywieniowych po hobbystyczne. Czas na indywidualne wykonanie zadania to 60 minut.

Organizator: Diana Kopaczewska

Regulamin konkursu

mazurskie klimaty.jpg

Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy

 

                                                logo Erasmus plus1                                         logo ZSZ1

 

Wyniki dodatkowej rekrutacji uczniów Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku
na praktyki zawodowe w Sewilli
w terminie 17 styczeń - 06 luty 2021
w ramach projektu
,, Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy”
Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+
(SEKTOR: Kształcenie i Szkolenia Zawodowe, AKCJA 1. Mobilność Edukacyjna).
Nr projektu: 2019-1-PL01-KA102-062597
Okres realizacji: 24 miesiące od 2019-09-01 do 2022 -08-31
Budżet: 76 156,00 EUR.

Lp.

Nazwisko i imię ucznia

Klasa

1.        

Buńkowska Weronika                             

1TH            

2.        

Pikus Maciej Wojciech

1 T H

3.        

Płoszyńska Emilia

2 TB H

4.        

Owczarek Natalia

2 TB H

5.        

Stankiewicz Aleksandra

1 BT

6.        

Jaszcz Izabela Kornelia

1 T H

7.        

Larm Dominika

2 T H

8.        

Rzeszotek Nikola

1 BT

9.        

Rydzewska Magdalena

1T H

10.    

Arasimowicz Angelika

2T Ż

11.    

Popowska Oliwia

1T H

12.    

Bieciuk Angelika

1T Ż

13.    

Kosecka Martyna

1T H

14.    

Nowosadko Norbert

1T Ż

15.    

Baran Oliwia

1TŻ

16.    

Chmielak Krystian

1 T Ż

 

LISTA REZERWOWA

Lp.

Nazwisko i imię ucznia

Klasa

1.      

Pilimon Weronika

1T H

2.      

Aleksandra Sobczak

2 T H

3.      

Krupa Julia

1T Ż

4.      

Polak Filip

1T H