XXII WOJEWÓDZKI KONKURS KULINARNY O TYTUŁ „MISTRZA SZKOLNEJ PATELNI” odbył się dnia 30 MARCA 2017 r. w Zespole Szkół nr 2 im. Władysława Jagiełły w Mrągowie. Konkurs miał na celu przybliżenie wszystkim uczestnikom oraz gościom smaków i walorów Warmii i Mazur, jednocząc przy tym środowisko gastronomiczne uczniów i nauczycieli. W potyczkach kulinarnych uczestniczyło 14 zespołów ze szkół o profilu gastronomicznym województwa warmińsko- mazurskiego. Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy drugiej Technikum, Magdalena Pisiak oraz Aleksandra Kotowska wraz z opiekunem Urszulą Siergiej-Todryk. Uczestnicy wykonywali potrawy z królika w ilości pięciu porcji według zasad przewidzianych zgodnie z regulaminem. Młodzi adepci sztuki kulinarnej z naszej szkoły przygotowali „ Królewskie roladki”. Potrawy oceniali znani kucharze m.in. Szef Kuchni Hotelu Anders p. Dariusz Struciński. Uczennice Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku pogłębiły swoją wiedzę z zakresu sztuki kulinarnej a także nawiązały współpracę z przedstawicielami innych szkół.
Opracowała: Urszula Siergiej-Todryk
> >