Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel/fax  87 428 32 41

Turniej Motoryzacyjny

Dnia 24 kwietnia 2018 r. w siedzibie LOK w Giżycku odbyła się XIX edycja Turnieju Motoryzacyjnego o Puchar Starosty Giżyckiego. Nasza reprezentacja w składzie Kewin Piasecki, Mateusz Rejs i Karol Kucharewicz zajęła 4 miejsce. Przygotowaniem uczniów zajmowali się p. Adam Rakowski i p. Wiesław Sakowski. Opiekunem był p. Przemysław Poczynek. 

Konkurs Historyczny Wiedzy o Giżycku i Twierdzy Boyen

W dniu 19 kwietnia w bibliotece szkolnej odbył się Konkurs Historyczny Wiedzy o Giżycku i Twierdzy Boyen. W konkursie wzięli udział uczniowie klasy III technikum.
I miejsce - Orzechowski Piotr
II miejsce - Trybuła Konrad
III miejsce - Dunowska Diana
Wszystkim uczestnikom gratulujemy, zwycięzcy zostaną nagrodzeni na koniec roku szkolnego !

II Młodzieżowe Mistrzostwa Strzeleckie Powiatu Giżyckiego

Dnia 21.04.2018 r. trzyosobowa drużyna z kl III T w składzie M.Malinowska, M.Pisiak i H.Ekstowicz wzięła udział w II Młodzieżowych Mistrzostwach Strzeleckich Powiatu Giżyckiego zorganizowanych przez Sekcję Strzelecką "Sokół w Rynie. Celem turnieju była popularyzacja strzelectwa sportowego i rekreacyjnego oraz aktywne spędzenie czasu wolnego. Dużych sukcesów w strzelectwie nie osiągnęliśmy ale furorę zdobył ugotowany przez młodzież pod troskliwym okiem p.U.Siergiej-Todryk bigos.

I OGÓLNOPOLSKI KONKURS KULINARNY DLA SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH „DRÓB NA POLSKIM STOLE”

18 kwietnia 2018 roku uczniowie naszej szkoły Angelika Skorupska (klasa IV Technikum) oraz Hubert Ekstowicz (klasa III Technikum) wzięli udział w prestiżowym Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym w Ostródzie. Dla młodzieży była to wspaniała możliwość sprawdzenia swoich sił, rozwijania umiejętności i pasji. Uczestnicy byli oceniani przez profesjonalne jury złożone z szefów kuchni a także reprezentantów najważniejszych organizacji w kraju m.in. Karol Okrasa, Dariusz Struciński oraz Kurt Scheller. 

Konkurs był połączony z trzecią edycją targów Mazury HoReca, uczniowie zapoznali się z ofertami przedsiębiorstw hotelarsko-gastronomicznych.

Drużyna konkursowa miała za zadanie przeprowadzenie rozbioru indyka oraz samodzielnego przygotowania wybranego dania konkursowego. Nasi uczniowie poradzili sobie świetnie, w związku z tym za rok startujemy ponownie.

Wycieczka Ostróda - Trójmiasto

W dniach 17-18 kwietnia 2018r. 28 uczniów Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku uczestniczyło w wycieczce. Pierwszego dnia byliśmy na Targach Mazury HORECA w Ostródzie. Uczniowie mogli oglądać zmagania kucharzy w konkursach kulinarnych oraz spotkać osobowości takie jak szwajcarski szef kuchni, krytyk kulinarny i założyciel Akademii Kulinarnej Kurt Scheller oraz Karol Okrasa polski kucharz, autor i prezenter telewizyjny programów o tematyce kulinarnej. Kolejnym punktem naszej wycieczki było zwiedzanie Starego Miasta w Gdańsku. Zobaczyliśmy tam zabytkową fontannę Neptuna oraz zwiedziliśmy dwa prestiżowe pięciogwiazdkowe hotele, Hotel Hilton oraz Hotel Gdański. Następnie w Gdyni spacerowaliśmy Skwerem Kościuszki docierając na klif. Drugiego dnia zwiedziliśmy Sopockie Molo oraz Hotel Grand i Sheraton.
Tekst i zdjęcia: Diana Kopaczewska

Refleksyjne Spotkanie Słowno-Muzyczne

Dnia 16 kwietnia 2018 r., na zaproszenie Pani Małgorzaty Kazanieckiej, w naszej szkole odbyło się spotkanie na temat „Nie oceniaj mnie, znasz moje…imię a nie moja historię…”. Tematyka dotyczyła bardzo aktualnego problemu - oceniania, osądzania innych. Zapewne wielu z nas miało tę nieprzyjemność doświadczyć tego na własnej skórze. Autorzy spotkania, pracownicy GOK z Pozezdrza oraz młodzież ze szkół ponadgimnazjalnych wraz z opiekunem, przekazali naszej młodzieży ważne i mądre treści : „Zanim ocenimy zatrzymajmy się na moment i zastanówmy się dlaczego to robimy. Pamiętajmy, że za wszystkim kryje się jakaś historia…Historia, która Nas ukształtowała i odcisnęła piętno na Naszej psychice…Historia przez którą trzeba było przejść czasem z niemałym cierpieniem, żeby być tym kim się jest…”.

Tekst i zdjęcia: Małgorzata Kazaniecka

Turniej sprawnościowy "Sprawni jak Cichociemni"

Dnia 10 kwietnia 2018 r. na sali gimnastycznej odbył się turniej sprawnościowy pod hasłem "Sprawni jak Cichociemni". Do pokonania toru przeszkód mogli przystąpić wszyscy chętni uczniowie. Rywalizacja cieszyła się ogromnym zainteresowaniem, do tego stopnia, że niektórzy uczniowie przystąpowali kilkukrotnie, bijąc poprzednie rekordy. W rywalizacji dziewcząt zwyciężyła uczennica klasy IIIB ZSZ - Weronika Markowicz. II miejsce zajęła uczennica klasy IIIB ZSZ - Adriana Sokołowska, a III - uczennica klasy IIIC ZSZ - Natalia Kostyła. Wśród chłopców zwyciężył uczeń klasy IIT - Jakub Nakoneczny, II miejsce zdobył uczeń klasy I T - Paweł Gałązka, a III miejsce uczeń klasy IIIA ZSZ - Kewin Piasecki. Zwycięzcy otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz nagrody książkowe. 

Organizatorzy turnieju - nauczyciele Wychowania Fizycznego

Sukces uczennicy naszej szkoły!!!

Dnia 6 kwietnia 2018 r. w Elblągu odbył się drugi etap wojewódzkiego konkursu "Sprawny w zawodzie - bezpieczny w pracy, w zawodzie fryzjer". Tematem przewodnim były fryzury ślubne. Wśród uczestniczek konkursu była m. in. Jagoda Romanowska, uczennica 3 klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 2 w Giżycku, odbywająca przygotowanie zawodowe w salonie fryzjerskim Gabriela. Jagoda wykazała się wysoką wiedzą z zakresu fryzjerstwa podczas testu teoretycznego oraz umiejętności praktycznych w czasie tworzenia obowiązkowej fryzury. Dzięki swojej wyobraźni i kreatywności uczennica stworzyła piękną fryzurę ślubną zajmując wysokie 3 miejsce. Otrzymała uznanie jury, nagrody rzeczowe i dyplom. Gratulujemy sukcesu !!!

TURNIEJ KLAS:,, JESTEŚ TYM, CO JESZ ”

Dnia 7 kwietnia 2018 r. obchodziliśmy ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA, zaś dwa dni później w naszej szkole odbył się turniej klas, którego celem było propagowanie zdrowego trybu życia, w szczególności zdrowego żywienia. Uczniowie Technikum nr 3 rywalizowali ze sobą w licznych konkurencjach np.: Przygotowywali zdrową przekąskę wybranej kuchni międzynarodowej, rozpoznawali świeże zioła, ubijali białko jaja na sztywno, przebierali się za warzywa i owoce, biegali z tacą. Zwycięstwo zdobyła klasa 2T, drugie miejsce zajęła klasa 3T, zaś trzecie klasa 1T. Impreza zakończył się degustacją soków warzywnych oraz pysznych ciast o smaku szpinaku, marchewki i truskawek. Turniej zorganizowała klasa IV Technikum nr 3 pod opieką nauczycielki Agnieszki Potomskiej.