Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel.  87 428 32 41 kom. 602 792 119

Szkolny Konkurs: "Gastronomia na wesoło - czyli carving w innym wydaniu"

Drodzy uczniowie zachęcam do udziału w kolejnym konkursie gastronomicznym kierowanym do wszystkich uczniów naszej szkoły. Włącz swoją wyobraźnię i wykonaj z surowców żywnościowych, najlepiej warzyw i owoców, ozdobę o tematyce bożonarodzeniowej np. mikołaj, gwiazda, choinka itp. Zdjęcie wykonanej pracy należy nadsyłać do 16.12.2020 roku na adres email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. 
Serdecznie zapraszam do udziału.
Urszula Siergiej-Todryk

mikołaj z warzyw.jpg

KONKURS NA NAJLEPSZY WYPIEK BOŻONARODZENIOWY

ZAPRASZAM UCZNIÓW KLAS O PROFILU GASTRONOMICZNYM  DO UDZIAŁU W KONKURSIE SZKOLNYM ZWIĄZANYM ZE ZBLIŻAJACYMI SIĘ ŚWIĘTAMI BOŻEGO NARODZENIA.
najlepszy wypiek.jpg
 
CZAS TEN KOJARZY SIĘ Z PRZYGOTOWANIEM POSIŁKÓW DLA CAŁEJ RODZINY ORAZ PIECZENIEM PYSZNYCH CIAST. POCHWALCIE SIĘ SWOIMI WYPIEKAMI - CIASTECZKAMI, PIERNIKAMI, BABECZKAMI, BUŁECZKAMI itp. PRZESYŁAJĄC OPIS I ZDJĘCIE na adres email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.  do 15.12.2020 
SZCZEGÓŁY W REGULAMINIE  
SERDECZNIE ZAPRASZAM DO UDZIAŁU 
Organizator: Urszula Siergiej-Todryk

Uwaga! Uwaga! Uwaga!

Tylko przez tydzień w oknach naszej szkoły (od ul. Kościuszki) można oglądać przepiękną wystawę prac uczniów I kl. Technikum oraz II kl. B Branżowej Szkoły I Stopnia. ”Kolory Jesieni” – to zbiór niesamowitych zdjęć wykonanych podczas lekcji: Plastyki oraz Aktywni i kreatywni. Przygotowania do przedsięwzięcia rozpoczęły się już we wrześniu, kiedy jeszcze lekcje odbywały się w systemie stacjonarnym i kiedy można było wspólnie wyjść na praktyczne zajęcia całą klasą poza szkołę. Na początku należało wykonać zdjęcia. Młodzież swoje jesienne inspiracje mogła zaczerpnąć w parku niedaleko szkoły oraz w parku przy ul. Gdańskiej w Giżycku. Następnie, dzięki współpracy z Powiatową Biblioteką Pedagogiczną działającą przy PORE, grupa uczniów mogła uczestniczyć w zajęciach praktycznych przybliżających sztukę czerpania papieru, który został wykorzystany jako element wystawy. W kolejnym etapie po wydrukowaniu zdjęć w szkole również w bibliotece prace zostały oprawione. W czasie pandemii nie jest możliwe, aby tak wspaniałą wystawę można zobaczyć „w murach” szkoły stąd pomysł, aby była ona ogólnodostępna „na murach” a raczej w jej oknach. Serdecznie Wszystkich ZAPRASZAMY, przyjdźcie, zobaczcie - życzymy wspaniałych doznań.
Drodzy uczniowie BRAWO!!! K. Rzeczycka

Do pobrania: Prezentacja powerpoint: Kolory Jesieni   Film: Kolory Jesieni

Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy

 

                                logo Erasmus plus1                                                                 logo ZSZ1

 

UWAGA !!!
Ogłaszamy dodatkową rekrutację na praktyki zawodowe w Maladze

w terminie 17 styczeń - 06 luty 2021
w ramach projektu
,, Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy”
Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+
(SEKTOR: Kształcenie i Szkolenia Zawodowe, AKCJA 1. Mobilność Edukacyjna).
Nr projektu: 2019-1-PL01-KA102-062597
Okres realizacji: 36 miesiące od 2019-09-01 do 2022-08-31
Budżet: 76 156,00 EUR.
dla uczniów naszej szkoły kształcących się w zawodach: technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz, mechanik pojazdów samochodowych, fryzjer, sprzedawca, cukiernik, elektromechanik
Wszystkich Chętnych zapraszamy do kontaktu przez dziennik librus lub platformę Microsoft Teams z p. Martą Tyszko lub Marzeną Dyndul

 

1. FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY

2. REGULAMIN REKRUTACJI

Akcja "Szkoła do hymnu"

Zgodnie z zapowiedzią Zespół Szkół Zawodowych 10.11.2020 r. o godzinie 11.11 przystąpił do odśpiewania hymnu w celu uczczenia 102 rocznicy odzyskania przez Państwo Polskie Niepodległości.

Aktywni i Kreatywni w akcji...

Prace uczniów na zdalnych zajęciach z przedmiotu: Aktywni i kreatywni... autorzy prac: Paulina Brodowska, Alina Parejo, Adrian Wołosz, Wiktoria Horiszny, Patryk Krysztofik, Paulina Brodowska, Dominik Larm. Praca samodzielna (ostatnie zdjęcie) wyk. Ewelina Futera.

Akcja "Szkoła do hymnu"

W ZSZ przystąpiliśmy do ogólnopolskiej akcji "Szkoła do hymnu". Śpiewamy on-line 10.11.2020 r. o godzinie 11.11

Resized_20201109_131135001.jpeg

Wielki sukces naszej uczennicy

Z ogromną satysfakcją przekazujemy informację, iż nasza uczennica kl. IV Technikum Nr 3 Milena Sandra Nowicka otrzymała Stypendium Prezesa Rady Ministrów. Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

Projekt " Pamięć"

"Umarłych wieczność dotąd trwa, dokąd pamięcią im się płaci"
                                                                    (Wisława Szymborska)


Dzisiaj uczniowie I kl. T wspólnie z nauczycielem, odwiedzili cmentarz komunalny w Giżycku w celu zapalenia zniczy na grobach nauczycieli, którzy odeszli na wieczny spoczynek. Wyjście uczniów Technikum to odpowiedź naszej szkoły na inicjatywę giżyckiego Oddziału ZNP i propozycję uczestnictwa w projekcie "Pamięć". Celem tego przedsięwzięcia było przygotowanie informacji o miejscach pochówku nauczycieli uczących za życia w naszych giżyckich i okolicznych placówkach oświatowych, a następnie wspólnie z uczniami odwiedzenie ich grobów i zapalenie na nich "zniczy pamięci".

Spieszmy się kochać ludzi bo tak szybko odchodzą

20201022 095938  20201022 100421 20201022 100803

20201022 100808 20201022 102332  20201022 102351

„KULINARNE SKARBY MAZUR”

W dniu 21.10.2020r. 15 uczniów z klasy I b Branżowej Szkoły I stopnia, udało się do Spytkowa pod opieką wychowawców HP na warsztaty kulinarne w ramach Innowacji „Kulinarne Skarby Mazur”. Spotkanie rozpoczął Prezes Stowarzyszenia „Aktywne Spytkowo” Pan Mirosław Marek Dworak. Przybliżył on uczestnikom historię „ciasta z ognia”, które sięga XV wieku. Sekretny przepis sękacza pochodzi z 1892 r. i niewątpliwie jest wyjątkowym przysmakiem naszego regionu. Proces przygotowania i wypieku jest pracochłonny i zajmuje parę godzin. Uczniowie mieli możliwość przekonania się o tym osobiście. Pod kierunkiem instruktora uczniowie przygotowali ciasto, a następnie w rozgrzanym piecu, na naturalnym ogniu z drewna liściastego powstawało ich dzieło. Pieczenie sękacza wymaga wprawy i dużych umiejętności, ale efekt w postaci słodkiego wypieku wynagrodził uczestnikom ich starania. Z przyjemnością oraz dużym zaangażowaniem przyszli kucharze i cukiernicy uczestniczyli w warsztatach. Cel wyprawy został osiągnięty, uczniowie przekonali się, że warto pielęgnować tradycje własnego regionu i korzystać z przepisów kulinarnych, odtwarzających stare umiejętności. Młodzież miała okazję do dyskusji i wymiany między sobą receptur kulinarnych związanych z kuchnia mazurską dawnej i dziś. Dzisiejsza inicjatywa pokazała jak ważna w świecie kulinarnym jest współpraca w grupie, razem możemy i smaczniej, i więcej. Warsztaty umilała nam obecność kota, który jak się okazało, szukał nowego domu. Dobrym sercem wykazała się jedna z uczennic BS, która adoptowała pupila ze Spytkowa i nazwała go Sękacz. Pełni wrażeń i nowych umiejętności wróciliśmy do szkoły.

Nauczanie hybrydowe

Zgodnie z decyzją Rządowego Zespołu Zarządzenia Kryzysowego z dnia 15 października 2020r w sprawie hybrydowego nauczania. Dyrektor ZSZ informuje:
1. Od 19 .10 do 24.10. 2020 r. klasy 1T , 2T, 2a T, 2b T, 3T, 4T przychodzą do szkoły zgodnie z planem lekcji. Nauka przebiega bez zmian.
2 .Uczniowie wszystkich klas Szkoły Branżowej I stopnia w dniach 19-24 październik 2020r. uczestniczą obowiązkowo w zajęciach online na platformie   edukacyjnej Microsoft Teams zgodnie z planem lekcji ( kody dostępu zostały przekazane przez wychowawców). Na tej podstawie nauczyciele odnotują frekwencję. Zajęcia praktyczne u pracodawców odbywają się również zgodnie z planem lekcji ( obecność na praktykach obowiązkowa).
Wszelkie pytania proszę kierować do wychowawców przez dziennik Librus.
Proszę śledzić na bieżąco informacje w dzienniku Librus oraz na stronie szkoły.
Dyrekcja
ZSZ