Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel.  87 428 32 41 kom. 602 792 119

Program współpracy Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku z otoczeniem społeczno-gospodarczym

W dniach 22 - 24 listopada2019 r. odbył się już ostatni kurs kulinarny KUCHNIA MOLEKULARNA poprowadzony przez p. Mariusza Cygna, szefa kuchni w renomowanym hotelu Natura Mazur Resort & Conference. W kursie wzięło udział ośmiu nauczycieli. W części teoretycznej p. Mariusz omówił podstawowe zasady, zalety oraz produkty używane w kuchni molekularnej. W części praktycznej uczestnicy poznawali produkty, przepisy, sposoby podawania i aranżacji dań. Uczestnicy przygotowali następujące potrawy:
- Terinne z kurczaka z pudrem ze skóry i marchewki
- Sałatka z plastycznym jajkiem, pomidorem i rzodkiewką
- Sałatka z okopowych warzyw z ziemią z pumpernikla
- Serek twarogowy zawijany w roladkę z buraków
- Spaghetti z pomarańczy
- Kawior z octu balsamicznego
- Pierś z kaczki z puree z buraka i pudrem z kaczego tłuszczu
- Łosoś sous vide z kaszą jaglaną i pieczonym kalafiorem
- Schab sous vide z kopytkami serowymi, puree z marchewki i pianą z chrzanu
- Sałatka z kompresowanej kalarepy, ananasa i espumy z ogórka
- Łosoś marynowany dymem w syfonie
- Udko z kurczaka gotowane w niskiej temperaturze z espumą z curry
- Dekonstrukcja mizerii
- Babka ziemniaczana z majonezem z natki pietruszki i galaretą z cebuli
- Beza z espumą i żelkami owocowymi
- Mleczne powietrze
- Dekonstrukcja szarlotki
- Sałatka owocowa ze sferycznym jogurtem

 IMG 20191123 111823413  IMG 20191123 125641079 HDR  IMG 20191123 152936238

IMG 20191123 154741765  IMG 20191124 131550046 BURST000 COVER IMG 20191123 170017358 IMG 20191124 140236148 BURST000 COVER 

Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy

                                                   logo Erasmus plus1                                   logo ZSZ1

Od poniedziałku (02.12.2019) o godz. 15.00 w sali nr 9 ruszają zajęcia z języka hiszpańskiego dla uczniów wyjeżdżających do Malagi w ramach projektu
,, Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy”
Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+
(SEKTOR: Kształcenie i Szkolenia Zawodowe, AKCJA 1. Mobilność Edukacyjna).
Nr projektu: 2019-1-PL01-KA102-062597
obecność obowiązkowa
koordynator projektu Marzena Dyndul

 

Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy

                    logo Erasmus plus1                                                                                              logo ZSZ1

Wyniki rekrutacji uczniów Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku
na praktyki zawodowe w Maladze
w terminie 19 kwiecień -09 maj 2020
w ramach projektu
,, Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy”
Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+
(SEKTOR: Kształcenie i Szkolenia Zawodowe, AKCJA 1. Mobilność Edukacyjna).
Nr projektu: 2019-1-PL01-KA102-062597
Okres realizacji: 24 miesiące od 2019-09-01 do 2021-08-31
Budżet: 76 156,00 EUR.

Lista  uczniów zakwalifikowanych na praktyki:


1. Buńkowska Weronika kl. 1 Tg
2. Żołondek Anna kl.3 Tg
3. Stankiewicz Aleksandra kl. 1 Thl P
4. Kazana Aleksandra kl. 1 T g
5. Włodkowska Justyna kl. 2 T
6. Borysieńka Oliwia Barbara kl. 2 T
7. Maksymiak Patrycja kl. 3T
8. Larm Dominika kl. 1 Tg
9. Cieślak Paulina Anna kl. 2T
10. Adamowicz Karolina Anna kl 3T
11. Pietkiewicz Ireneusz Mariusz kl. 1Tg
12. Morszyn Jan kl. 3T
13. Arasimowicz Angelika kl. 2T
14. Ścibior Sandra kl. 2T
15. Rydzewska Magdalena kl. 1 Tg
16. Stawiarski Michał kl. 2 T


Rezerwowa lista uczniów:


1. Zabawska Weronika kl. 2T
2. Koziarska Michalina kl. 1Thl P
3. Kamińska Zuzanna kl. 2 T
4. Pokora Adam kl. 3 b BS
5. Stankiewicz Kacper kl. 2 T
6. Rant Ewa kl. 2 T

Zebranie rodziców uczniów ubiegających się o praktyki w Hiszpanii odbędzie się 26.11.2019 r. o godz. 15.00 w sali nr. 9

Coraz bliżej święta...

Uczniowie z klasy III B BS w ramach zajęć Aktywni i Kreatywni wykonywali papierowe ozdoby choinkowe.

Wręczenie dyplomów Stypendystom Prezesa Rady Ministrów

W dniu 20 listopada 2019 r. w Urzędzie Wojewódzkim w Olsztynie odbyło się uroczyste wręczenie dyplomów Stypendystom Prezesa Rady Ministrów w roku szkolnym 2019/2020. Naszą szkołę reprezentowała uczennica klasy IV Technikum Klaudia Półkośnik. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

MIŁOŚNICY NASZEGO REGIONU NA KONKURSIE ,,NAJLEPSZY Z NAJLEPSZYCH”

W dniu 21.11.2019 r. reprezentacja naszej szkoły w składzie: Konrad Wawrocki - kl. 4T, Daniel Turowski - kl. 4T, Aleksandra Stankiewicz - kl. 1bPhlT zakwalifikowała się do finału konkursu wiedzy o Mazurach p.n. ,,Najlepszy z Najlepszych” zorganizowanego przez MCEE działające przy Fundacji Ochrony Wielkich Jezior Mazurskich w Giżycku. W rywalizacji końcowej nasi uczniowie zajęli V miejsce. Kibicowała im młodzież z klasy 1bPhlT. Konkurs odbył się w sali konferencyjnej portu Ekomarina w Giżycku, gdzie dodatkowo mieliśmy możliwość obejrzeć wystawę fotograficzną pt. ,,Magia przyrody”. Opiekę nad młodzieżą sprawowały nauczycielki Maria Makiła i Agnieszka Potomska.

XXI Powiatowy Turniej Pięknego Czytania

Dnia 20 listopada 2019 r. w GOK w Wilkasach odbył się XXI Powiatowy Turniej Pięknego Czytania, w którym udział wzięły uczennice naszej szkoły - Diana Dudzińska z klasy 1 Technikum oraz Klaudia Baryga z klasy III Technikum. Ogromne gratulacje dla Klaudii Barygi, która otrzymała wyróżnienie. Brawo dziewczyny!!!

PALĘ, WIĘC ŚMIERDZĘ

Dnia 19 listopada 2019 r. uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w akcji antynikotynowej przeprowadzonej przez szkolną pielęgniarkę oraz przedstawiciela Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Giżycku. Panie gorąco zachęcały osoby palące do porzucenia tego zgubnego nałogu a osoby niepalące utwierdzały w słuszności ich postawy. W trakcie spotkania uczniowie oraz kadra pedagogiczna mogła dokonać pomiaru ciśnienia tętniczego, zasięgnąć porady w zakresie profilaktyki antynikotynowej jak również zbadać poziom toksycznego dla organizmu tlenku węgla we krwi. Wszyscy odwiedzający otrzymali ulotki informacyjno - edukacyjne w zakresie przeciwdziałania uzależnieniom od nikotyny i środków psychoaktywnych.

Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy

logo Erasmus plus1                                                logo ZSZ1

REKRUTACJA
na praktyki zawodowe w Maladze
w terminie 19 kwiecień -09 maj 2020
w ramach projektu
,, Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy”
Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+
(SEKTOR: Kształcenie i Szkolenia Zawodowe, AKCJA 1. Mobilność Edukacyjna).
Nr projektu: 2019-1-PL01-KA102-062597
Okres realizacji: 24 miesiące od 2019-09-01 do 2021-08-31
Budżet: 76 156,00 EUR.
dla uczniów naszej szkoły kształcących się w zawodach: technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz, mechanik pojazdów samochodowych, fryzjer, sprzedawca, cukiernik, elektromechanik

Rozmowa kwalifikacyjna odbędzie się 21.11.2019 ( czwartek) w sali 11 o godz. 15.00

ZAPRASZAMY

                                                                                        

"101 zadań w 101 minut na 101 rocznicę odzyskania niepodległości przez Polskę"

Dnia 18 listopada 2019 r. odbył się konkurs dla maturzystów pt.: "101 zadań w 101 minut na 101 rocznicę odzyskania niepodległości przez Polskę". Do konkursu przystąpiło 16 maturzystów. I miejce zajęli Konrad Wawrocki i Magdalena Baran. II miejsce zajął Kamil Stefaniak. III miejsce zajęła Patrycja Czeszkiewicz. Gratuluję zwycięzcom, a pozostałym uczniom dziękuję za udział w konkursie. Dziękuję Pani Iwonie Sałanowskiej za pomoc w organizacji konkursu - B. Zaniewska.

BETONOWE DONICZKI

Na zajęciach aktywni i kreatywni uczniowie klas: 2aBS, 2bBS tworzyli betonowe doniczki i inne pomysłowe dekoracje.