Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel.  87 428 32 41 kom. 602 792 119

Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy

REKRUTACJA
na praktyki zawodowe w Maladze
w terminie 19 kwiecień -09 maj 2020
w ramach projektu
,, Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy”
Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+
(SEKTOR: Kształcenie i Szkolenia Zawodowe, AKCJA 1. Mobilność Edukacyjna).
Nr projektu: 2019-1-PL01-KA102-062597
Okres realizacji: 24 miesiące od 2019-09-01 do 2021-08-31
Budżet: 76 156,00 EUR.
dla uczniów naszej szkoły kształcących się w zawodach: technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz, mechanik pojazdów samochodowych, fryzjer, sprzedawca, cukiernik, elektromechanik
Test z języka angielskiego - 18.11.2019r. o godz. 15.00 w sali 206

Formularze zgłoszeniowe do pobrania na stronie szkoły . Wydrukowany formularz należy złożyć u p. M. Tyszko lub  p. M. Dyndul, oraz dostarczyć w formie elektronicznej na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

1. Formularz zgłoszeniowy

2. Regulamin rekrutacji

3. Regulamin

 

 

Program współpracy Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku z otoczeniem społeczno-gospodarczym

,,KURS MISTRZ SZTUKI KULINARNEJ"
W dniach 08-09. 11.2019 r. odbył się kurs kulinarny poprowadzony przez p. Andrzeja Bałdygę  ”Mistrz sztuki kulinarnej ”. W kursie wzięło udział ośmiu nauczycieli z ZSZ oraz gościnnie grupa uczniów z klasy 3 T. W części teoretycznej omówiono tematykę dotyczącą zalet gotowania metodą sous vide w nowoczesnej kuchni oraz wykorzystania nowoczesnego urządzenia Pacojet. W części praktycznej uczestnicy szkolenia poznawali kuchnie świata, gotowali dania metodą sous vide i za pomocą urządzenia Pacojet. Uczestnicy przygotowali następujące potrawy:

-Parfait z wędzonego pstrąga z musem z buraka i sosem szczypiorkowym
- Pomidory w trzech smakach z oliwą miętową
- Makaron carbonara z ziemniakami i fasolą szparagową
- Sałatka z pieczonego kurczaka z fasolką szparagową i sosem francuskim
- Dorsz z kolendrą, ziemniakami puree z chrzanem i pieczoną marchewką
- Szczupak z orzechem laskowym z puree z dyni i sałatką z czerwonej kapusty
- Płoć z suszoną śliwką w marynacie słodko-kwaśnej
- Łosoś z sosem ber blank z palonym kalafiorem i czarną soczewicą
- Zupa tajska z kurczakiem
- Krem z pieczonej dyni
- Udko z kurczaka w czerwonym winie z warzywami i kaszą pęczak
- Pierś z indyka, sos estragonowy, zapiekane ziemniaki i kalafior
- Pierś z kurczaka z kaszą kuskus i pianką z curry (metoda sous vide)
- Pierś kaczki w stylu azjatyckim z fasolą z orzechami i smażonym ryżem (metoda sous vide)
- Polędwiczki wieprzowe w sosie laurowym z kasza jaglaną i porem (metoda sous vide)
- Sandacz panierowany w orzechach i puree z selera i jabłka
- Karp w kapuście kiszonej ze słoniną i zapiekanym puree ziemniaczanym
- Sorbety: ananasowo imbirowy, malinowy z tymiankiem
- Lody waniliowe, pistacjowe
- Owoce i warzywa (metoda sous vide)
Wszystkie dania były pracochłonne ale przepyszne :-)

P1060624  P1060567  P1060586

P1060585  P1060624  P1060580

P1060597  P1060641  P1060603

Szkolna Olimpiada Wiedzy Hotelarskiej

Dnia 15 listopada 2019 roku odbyła się kolejna edycja Szkolnej Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. Cele Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej rozwijanie wśród młodzieży zainteresowań hotelarstwem i turystyką oraz podnoszenie poziomu umiejętności zawodowych ujętych w podstawie programowej kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa, zatwierdzonej przez Ministra Edukacji, kształtowanie wzorców wychowawczych i pobudzanie ambicji zawodowych uczniów klas hotelarskich, podnoszenie umiejętności dydaktycznych nauczycieli przedmiotów zawodowych w szkołach hotelarskich, motywowanie uczniów do podejmowania dalszego kształcenia na kierunkach hotelarsko-turystycznych szkół wyższych, kształtowanie umiejętności samodzielnego zdobywania wiedzy, stworzenie dla młodzieży możliwości szlachetnego współzawodnictwa w rozwijaniu swoich uzdolnień i zainteresowań. W pierwszym etapie uczniowie zmagali się z testem. Etap drugi obejmował odegranie profesjonalnej scenki dotyczącej procedury check-in lub check-out. Najlepsza okazała się uczennica klasy II Technikum Nr 3 Paulina Ścibior.

Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy

                                                       logo Erasmus plus1                                                     logo ZSZ1                                 

REKRUTACJA

na praktyki zawodowe w Maladze
w terminie 19 kwiecień -09 maj 2020
w ramach projektu
,, Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy
Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+
(SEKTOR: Kształcenie i Szkolenia Zawodowe, AKCJA 1. Mobilność Edukacyjna).
Nr projektu: 2019-1-PL01-KA102-062597
Okres realizacji: 24 miesiące od 2019-09-01 do 2021-08-31
Budżet: 76 156,00 EUR.
dla uczniów naszej szkoły kształcących się w zawodach: technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz, mechanik pojazdów samochodowych, fryzjer, sprzedawca, cukiernik, elektromechanik 

 

Wszystkich zainteresowanych zapraszamy na warsztaty motywacyjne w dniu 14.11.2019
w sali 206 o godz. 15.00

Miejskie obchody 101 rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę

Dnia 11 listopada 2019 r. delegacja naszej szkoły -  p. Wicedyrektor Zofia Urbanowicz oraz p. Przemysław Poczynek wraz z pocztem sztandarowym w składzie: Nikola Chmielewska, Paulina Ścibior oraz Jakub Małanowski wzięła udział w uroczystościach związanych z obchodami 101 rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę. 

Apel z okazji 101 rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości

08 listopada 2019 roku w naszej szkole odbył się apel z okazji 101 rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. Krótka lekcja historii Polski zaprezentowana przez uczniów Technikum oraz Branżowej Szkoły I stopnia, przejmujące wiersze wyrecytowane przez naszą młodzież oraz piękne pieśni patriotyczne, to wszystko złożyło się na bardzo podniosły montaż słowno-muzyczny, który wszyscy uczniowie mogli obejrzeć tego dnia. O godzinie 11:11 wszyscy razem odśpiewaliśmy Hymn Polski - Szkoła do hymnu. Dziękujemy uczniom klasy I i III Technikum Nr 3 a także I, II i III Branżowej Szkoły I stopnia Nr 1 za przygotowanie apelu. Opiekunowie: Urszula Siergiej-Todryk oraz Dorota Ługowska.

Wielki sukces naszych tenisistów stołowych!

Dnia 7 listopada 2019 r. w hali ZSKŚiA w Giżycku odbyły się Mistrzostwa Powiatu w Drużynowych Zawodach Tenisa Stołowego Szkół Ponadgimnazjalnych. Nasza drużyna w składzie Aleksandra Sobczak, Klaudia Aniołowska, Paweł Łogwinowicz oraz Krystian Żyliński zajęła I miejsce. Opiekunem był p. Przemysław Poczynek. Gratulujemy!!! 

Debata społeczna.

Dnia 7 listopada 2019 r. nauczyciele Sylwia Dawsiewicz i Małgorzata Kazaniecka oraz uczennice Katarzyna Bękalska z 1b BS i Nela Targońska z 1T uczestniczyli w debacie pod tytułem "Bezpieczny uczeń - bezpieczna szkoła". Debata została zorganizowana w ramach cyklu spotkań ze społeczeństwem "Porozmawiajmy o bezpieczeństwie - możesz mieć na nie wpływ" przez Komendę Powiatową Policji w Giżycku. Tematy, które zostały poruszone podczas debaty dotyczyły: przestępczości i demoralizacji nieletnich na terenie powiatu giżyckiego, procedur postępowania w sytuacji zagrożenia dzieci demoralizacją lub czynem karalnym i odpowiedzialności prawnej nieletnich. Przedstawiona została oferta Komendy Powiatowej Policji oraz innych podmiotów w zakresie programów i akcji profilaktycznych.

ZBLIŻA SIĘ 11 LISTOPADA

Przygotowania uczniów klas 2bBS i 3aBS do upamiętnienia odzyskania niepodległości przez Polskę w 1918 r. podczas zajęć Aktywni i Kreatywni.

UCZENNICE TECHNIKUM NR 3 OBSYPANE NAGRODAMI NA VI OGÓLNOPOLSKIM KONKURSIE KULINARNYM ,,LITERACKA KUCHNIA”

Dnia 29 października 2019 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Gdańsku odbył się VI Ogólnopolski Konkurs Kulinarny ,,Literacka Kuchnia”. Honorowy Patronat nad imprezą objęli Marszałek Województwa Pomorskiego, Pomorski Kurator Oświaty, Prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej w Polsce - Pan Maciej Dobrzyniecki, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich - Pan Krzysztof Szulborski. Rangę konkursu podniosło profesjonalne jury w którego składzie zasiadało 30 znakomitych kucharzy, cukierników, literatów oraz specjalistów od designu. Technikum nr 3 przy  ZSZ w Giżycku reprezentował dwuosobowy zespół uczennic kształcących się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych: Natalia Tylicka - kl. IV i Anna Żołondek - kl. III, który rywalizował z 14 innymi szkołami gastronomicznymi z całej Polski. Dziewczęta miały za zadanie inspirując się literackimi opisami potraw przygotować zakąskę i deser oraz prezentację potrawy. Natalia i Anna zostały zauważone i docenione przez profesjonalne jury, które ,,obsypało” je atrakcyjnymi nagrodami: I MIEJSCE W KATEGORII DESER, I MIEJSCE W KATEGORII LITERACKOŚĆ, I MIEJSCE – WYRÓŻNIENIE AKADEMII CZEKOLADY - Barry Callebaut Polska Sp.zo.o.- Łódź. NAGRODA SPECJALNA - WYDZIAŁ ROZWOJU RYNKÓW ROLNYCH KRAJOWEGO OŚRODKA WSPARCIA ROLNICTWA ODZIAŁ – PRUSZCZ GDAŃSKI. Uczestnictwo w tym konkursie to nie była tylko zdrowa rywalizacja młodzieży, ale także możliwość nauki od najlepszych podczas warsztatów i pokazów: Innowacja na talerzu - Pan Bartosz Miecznikowski, sponsor: Grand Hotel Sopot; Warsztaty bezglutenowej kuchni wegańskiej - Atelier Smaku Pani Jola Słoma i Pan Mirek Trymbulak, sponsor Atelier Smaku; Deser inaczej - Pan Kamil Szulc z Restauracji Kubicki - Mistrz Polski w Przygotowaniu Deseru Expo Sweet 2018, sponsor: Jarosławowi Marczewskiemu z Firmy MAXIMUS; Pokazu Ryby na talerzu - Pan Andrzej Wielgosiński – Szef Kuchni Novotel Gdańsk Marina, sponsor: Krajowemu Ośrodkowi Wsparcia Rolnictwa. Uczennice do konkursu przygotował zespół nauczycieli: Irena Fabisiak, Małgorzata Legucka oraz Agnieszka Potomska.

Opracowała: Agnieszka Potomska

Projekcja filmu "Legiony"

W dniu 29 października 2019 r. 90 uczniów naszej szkoły wyruszyło do kina "Nowa Fala" na projekcję filmu "Legiony". Jest to superprodukcja o miłości i dążeniu do wolności w nieludzkich czasach wojny. To uniwersalna opowieść o przyjaźni, marzeniach, gorącym uczuciu i dorastaniu w trudnych czasach dla których tłem są wydarzenia wielkiej historii. To film o młodych ludziach z pokolenia lat 1914 -1916, które dało Polsce niepodległość.