Aktualności

WARSZTATY

Dnia 30 marca 2023 roku gościliśmy w naszej szkole 20 uczniów ze Szkoły Podstawowej nr 7 w Giżycku. Jedna grupa wzięła udział w warsztatach hotelarskich przeprowadzonych przez uczniów klasy IV b T pod okiem Pani Diany Kopaczewskiej, druga - w warsztatach gastronomicznych przeprowadzonych przez uczniów klasy III T pod okiem Pani Urszuli Siergiej-Todryk.

Dzień bez plecaka

W tym roku "Dzień bez plecaka" przypadł na piątek 31.03.2023 r. Część uczniów i nauczycieli stanęła na wysokości zadania i wykazała się dużą kreatywnością wywołując uśmiech na nie jednej twarzy. Szkoła to nie tylko nauka ale też zabawa :)

Dzień bez plecaka

XXV Wojewódzki Konkurs Kulinarny o tytuł Mistrza Szkolnej Patelni

Galeria

Dnia 22 marca 2023 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie odbył się jubileuszowy XXV Wojewódzki Konkurs Kulinarny o tytuł Mistrza Szkolnej Patelni. Temat tegorocznego konkursu: Vege - zielono mi. W konkursie udział wzięli uczniowie z 9 szkół województwa warmińsko-mazurskiego. Naszą szkołę reprezentowali:
1. Dominika Caryk - klasa 2 TŻ
2. Marcin Kmit - klasa 2c BS
Zmagania uczestników oceniało jury w następującym składzie:
- Andrzej Zielaskiewicz - szef kuchni w Restauracji Trylinka w Olsztynie,
- Marcin Zakrzewski - szef kuchni OW Wyspa Brzozowa w Kretowinach,
- Michał Soliwoda - szef kuchni w Hotelu Mikołajki Leisure SPA
Podczas gdy uczestnicy wykonywali potrawy, a jury obradowało, konkursowi towarzyszyły ciekawe wydarzenia, jak:
- wykład nt.: Czy zmierzamy w kierunku vege? wygłoszony przez panią dr inż. Małgorzatę Kuśmierczyk,
- pokaz carvigu w wykonaniu firmy Carvig-Gniech reprezentowanej przez pana Grzegorza Gniecha i panią Sylwię Kruszyńską,
- wykład Greenology - kuchnia roślinna dla szefów kuchni na temat diety laktoowowegetariańskiej, wygłoszony przez Trademarkrting Digital Manager Bonduelle Food service - panią Wioletę Bielecką.
Wspaniałym artystycznym urozmaiceniem wydarzenia był koncert Big Bandu z Państwowej Szkoły Muzycznej I i II Stopnia im. Fryderyka Chopina w Olsztynie pod kierownictwem pana Henryka Zinkiewicza.

Uczestnicy konkursu o tytuł Mistrza Szkolnej Patelni wykazali się niezwykłą kreatywnością, a ich umiejętności kulinarne zostały ocenione przez jury bardzo wysoko. Ostatecznie konkurs wygrały: Karolina Strzelewska i Roksana Tańska z Zespołu Szkół im. Emilii Sukertowej-Biedrawiny w Malinowie za potrawę o nazwie: Kulinarne wariacje kuchni wegatariańskiej.

Gratulujemy z całego serca zwycięzcom! Uczniom reprezentującym naszą szkołę - serdecznie dziękujemy!

Małgorzta Legucka

Powiatowy Konkurs Języka Niemieckiego DEUTSCH IST IN

Dnia 23 marca 2023 w ZSEiI w Giżycku odbył się Powiatowy Konkurs Języka Niemieckiego DEUTSCH IST IN dla uczniów terenu objętego doradztwem metodycznym PODN Giżycko zorganizowany przez Powiatowy Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli. Z naszej szkoły udział wzięli Julia Kuczyńska z klasy 2 T i Piotr Bondaruk z klasy 1T. Gratulujemy wszystkim uczestnikom, a szczególnie zwycięzcom konkursu, w tym Piotrowi Bondaruk za III miejsce w kategorii szkół ponadpodstawowych. Wszyscy uczniowie otrzymali dyplomy a laureaci konkursu nagrody ufundowane przez PORE i wydawnictwo Pearson.

W kręgu poezji i prozy lagrowej więźniarek obozu KL Ravensbrück

W dniu 16 marca w siedzibie IPN w Białymstoku odbył się regionalny półfinał IX Ogólnopolskiego Konkursu Recytatorskiego „W kręgu poezji i prozy lagrowej więźniarek obozu KL Ravensbrück” pod honorowym patronatem Małżonki Prezydenta RP Agaty Kornhauser-Dudy. W konkursie tym udział wzięła uczennica Klaudia Zielińska (kl. 4 T). Zadaniem uczestników było zaprezentowanie z pamięci po jednym wybranym utworze prozatorskim i poetyckim wspomnień byłych więźniarek obozu Kl Ravensbrück. Każdy z uczestników otrzymał pamiątkowy dyplom oraz upominki.

Wycieczka do lasu miejskiego

Dnia 21 marca 2023 r. uczniowie szkoły branżowej i technikum zapoznali się z gospodarką leśną Nadleśnictwa Giżycko. Pan Stanisław Stelmasiewicz, pracownik nadleśnictwa omawiał zasady gospodarowania lasami oraz pokazywał ciekawe miejsca znajdujące się na terenie Lasu Miejskiego. Wspólnie obserwowaliśmy zwiastuny wiosny. Pierwszy dzień wiosny spędziliśmy zdrowo, w otoczeniu przyrody budzącej się do życia.