Aktualności

Uroczyste obchody 84. rocznicy Zbrodni Katyńskiej i Dnia Pamięci Ofiar Zbrodni Katyńskiej

Dnia 13 kwietnia 2024 r. przy Krzyżu na Cmentarzu Komunalnym przy al. 1 Maja odbyły się uroczyste obchody 84. rocznicy Zbrodni Katyńskiej i Dnia Pamięci Ofiar Zbrodni Katyńskiej, podczas których oddano hołd ofiarom Mordu Katyńskiego z 1940 roku. Program uroczystości obejmował Apel poległych, salwę honorową żołnierzy 15. Giżyckiej Brygady Zmechanizowanej im. Zawiszy Czarnego, wspólne złożenie kwiatów, przemówienia burmistrza oraz zaproszonych gości. Naszą szkołę reprezentował poczet sztandarowy w składzie: Oliwia Grzybowska, Oliwia Nazar i Bartosz Rapita. Opiekunem pocztu był p. Przemysław Poczynek. 

Szkolny konkurs z języka angielskiego

Wyniki szkolnego konkursu z języka angielskiego:

1 miejsce - Oliwia Popowska, kl. 4T

2 miejsce - Bartosz Ewko - kl. 4T

3 miejsce - Kacper Niedziejko - kl. 4T

Gratulujemy!

Dzień Otwarty

„Szklany Człowiek”

Dnia 3 kwietnia uczniowie klasy 2T odwiedzili Bibliotekę Pedagogiczną. Panie poprowadziły lekcję na temat "Szklany człowiek - słowa też ranią". Młodzież dyskutowała na temat mówienia złych słów, które  potrafią ranić bardziej niż kuksańce i patyki. Mówiono też o ważności empatii wobec innych. Nie wiemy przecież, kto z nas jest w środku Szklanym Człowiekiem. Wszyscy razem. I każdy z osobna. 

Życzenia Wielkanocne

Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych pragniemy złożyć najserdeczniejsze życzenia wszelkiej pomyślności, zdrowia i smacznego jajka. Niech te święta niosą nam wszystkim nadzieję na spokojną przyszłość, na pokój na świecie i dostatek w naszym własnym kraju. 
Samorząd Uczniowski

XXVI Wojewódzki Konkurs Kulinarny o tytuł "Mistrza Szkolnej Patelni"

Dnia 21 marca 2024 roku w Zespole Szkół w Malinowie odbył się drugi etap konkursu o tytuł "Mistrza Szkolnej Patelni". Tematem tegorocznych potyczek kulinarnych był kurczak zagrodowy z jednym produktem regionalnym certyfikowanym "od nauki do sztuki kulinarnej - nowoczesne dania restauracyjne". Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy 5T: Małgorzata Wyżykowska i Weronika Rejmanowska. Uczennice przygotowały Kurczaka z aksamitnym sosem i ażurowym listkiem, pęczotto ze Złotym Mazurem i skarmelizowaną marchewką. Dziękujemy serdecznie za pomoc Chef Dariusz Baryga oraz p. Mariuszowi Rogalskiemu (Mona Giżycko).
Urszula Todryk

Wycieczka do hotelu St. Bruno****

Dnia 26 marca grupa uczniów z klasy 4 T ucząca się w zawodzie technik hotelarstwa miała przyjemność zwiedzić hotel St. Bruno. Naszym przewodnikiem był absolwent naszej szkoły Kamil Świderski, który obecnie jest „managerem doświadczeń gości” (Gem-guests experience manager). Kamil opowiedział nam historię obiektu, pokazał część mieszkalną, restaurację, kącik zabaw dla dzieci, salę fitness i SPA. Największe wrażenie zrobiło na uczniach przejście korytarzem znajdującym się pod poziomem wody. Mam nadzieję, że jego doświadczenia zaszczepiły w naszej młodzieży chęć dalszego rozwoju w wybranym zawodzie.

Opiekun: Diana Kopaczewska