Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel/fax  87 428 32 41

Wystawa „SZTUKA WSPÓŁCZESNA”

Dnia 10 października 2017 r. w sali gimnastycznej naszej szkoły odbyła się wystawa dzieł sztuki pt. SZTUKA WSPÓŁCZESNA. Uczniowie wraz z nauczycielami obejrzeli prace artystów polskich i zagranicznych; Andy Warhol, Jurgen Peters, Doreen Schmidt, Zdzisław Beksiński, Jerzy Baranowski, Oliver Priebe, Dorota Nowosad, Lucio Fontana., Peter Keil. Wystawę przygotowała Mazurska Fundacja Sztuki ART PROGRES z Giżycka. Mottem wystawy było: „ Sztuka ma ubogacać, poszerzać spojrzenie na rzeczywistość, wnosić nowe wartości do naszego życia - a nie zastąpić ekstrawagancki wazon lub mebel w naszym salonie” 

Małgorzata Kazaniecka.

View the embedded image gallery online at:
http://zsz.edu.pl/index.php?start=22#sigFreeIdf22c55615b

Na trzy dni straciliśmy głowę dla Krakowa.

W ostatnich dniach września grupa 10 uczennic Technikum nr 3 pod opieką nauczycielek odwiedziła Kraków. Wizyta w grodzie nad Wisłą była dla nas spotkaniem z najświetniejszym okresem naszej historii. Zwiedziłyśmy zabytki Starego Miasta, Wawel oraz Kazimierz, które znalazły się na stworzonej w 1978 r. pierwszej Liście Światowego Dziedzictwa UNIESCO. Wycieczkę zorganizowała pani Maria Makiła.

View the embedded image gallery online at:
http://zsz.edu.pl/index.php?start=22#sigFreeId952d85fe83

Wizyta grupy hotelarskiej klasy IT w Hotelu Helena***

Dnia 2 października 2017 roku uczniowie klasy I T (grupa hotelarska) odwiedzili Hotel Helena*** w Giżycku. Recepcjonistka – nasza absolwentka - oprowadziła uczniów po obiekcie, pokazała pokoje, sauny, restaurację, recepcję oraz miejsce rozrywki. W Sali kominkowej opowiedziała uczniom o pracy w zawodzie, odpowiedziała także na szereg zadanych pytań.

Tekst i zdjęcia: Diana Kopaczewska

View the embedded image gallery online at:
http://zsz.edu.pl/index.php?start=22#sigFreeIdf0c3a02619

Światowy Dzień Turystyki po raz pierwszy w Technikum nr 3!

Dnia 27 września 2017 roku obchodziliśmy Światowy Dzień Turystyki. Święto to zostało ustanowione przez Światową Organizację Turystyki w 1979 roku. Prognozy pokazują, że do 2030 roku 25% zatrudnionych będzie pracować na rynku turystyki, począwszy od bezpośredniej obsługi klienta po promocję regionu. W naszej szkole jest wielu uczniów oraz nauczycieli, którzy lubią podróżować, a niektórzy mają możliwość uczestniczyć w wycieczkach organizowanych w ramach koła hotelarsko-turystycznego, prowadzonego przez Dianę Kopaczewską. Celem tego dnia jest podniesienie świadomości na temat roli, jaką odgrywa turystyka w ramach społeczności międzynarodowej i pokazania, jak wpływa na społeczne, kulturowe, ekonomiczne wartości na całym świecie.

Oto wydarzenia, które z tej okazji miały miejsce w naszej szkole:
1 godzina lekcyjna – przygotowanie wystawy Nowości podróżniczych zakupionych w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa (J. Chojnowska-Burblis)
2 godzina lekcyjna – prezentacja nowości podróżniczych dostępnych w Bibliotece szkolnej oraz pracowni hotelarskiej (J. Chojnowska-Burblis, D. Kopaczewska) -klasa IV b T
3 godzina lekcyjna – praca z przewodnikami – stworzenie mapy atrakcji turystycznych wybranego regionu bądź miasta; zapoznanie uczniów z grą planszową „Od Helu do Wawelu” oraz innymi (J. Chojnowska-Burbis, D. Kopaczewska) – klasa IV b T
4 godzina lekcyjna – prezentacja nowości podróżniczych dostępnych w Bibliotece szkolnej oraz pracowni hotelarskiej, spotkanie z Marcinem Kędzierskim -  przewodnikiem, pilotem, pracownikiem IT w Giżycku i autorem przewodnika „Giżycko – przewodnik po mieście” – klasa III T, IV b T, II a ZSZ
5 godzina lekcyjna - prezentacja nowości podróżniczych dostępnych w Bibliotece szkolnej oraz pracowni hotelarskiej, konkurs „Atrakcje turystyczne wybranego regionu” (strój i przedstawienie atrakcji) (J. Chojnowska-Burbis, D. Kopaczewska) – klasa I T, III b T, IV b T
6 godzina lekcyjna – prezentacja multimedialna – „turystyka w naszej szkole”, rozstrzygnięcie konkursu i wręczenie nagród (J. Chojnowska-Burbis, D. Kopaczewska) – klasa I T, III T, IV b T
7 godzina lekcyjna – sporządzenie sprawozdania (J. Chojnowska-Burbis, D. Kopaczewska)
Podsumowując, dzięki dzisiejszym prezentacjom wiemy, że poznawanie świata jest wysiłkiem logistycznym, fizycznym i intelektualnym. Zdaliśmy sobie sprawę, że nie koniecznie trzeba podróżować w przestrzeni, możemy odbywać podróż w głąb własnej duszy….Są jednak ludzie, którzy muszą poznawać świat w całej różnorodności. Takich ludzi jest niewielu. Cieszymy się, że te nieprzeciętne osoby są wśród nas i dzielą się wyjątkowymi doświadczeniami, pięknymi zdjęciami i zarażają nas bakcylem podróżowania - np. w swoich książkach. Gorąco dziękujemy za współpracę zaangażowanych osób, mamy nadzieję, że grono podróżników, bliżej, dalej oraz w głąb wrośnie.

Tekst i zdjęcia: Diana Kopaczewska

View the embedded image gallery online at:
http://zsz.edu.pl/index.php?start=22#sigFreeId8a0f5f9424

Wizyta klasy IVb T w Urzędzie Skarbowym w Giżycku

Dnia 22 września 2017 roku uczniowie klasy IV b T odwiedzili Urząd Skarbowy w Giżycku. Pan Naczelnik opowiedział uczniom o reformie podatkowej, zachęcił do otworzenia działalności hotelarskiej po ukończeniu szkoły. Pani Naczelnik przybliżyła rodzaje podatków, odpowiedziała także na szereg zadanych pytań.
Tekst i zdjęcia: Diana Kopaczewska

View the embedded image gallery online at:
http://zsz.edu.pl/index.php?start=22#sigFreeId77e8a9057e

I Mazurska Wystawa Ogrodnicza

W dniu 23.09.2017r. młodzież naszej szkoły wzięła udział w I Mazurskiej Wystawie Ogrodniczej współorganizowanej przez Fundację Ochrony Wielkich Jezior Mazurskich. Uczniowie Technikum Nr 3 pod kierunkiem p. Urszuli Siergiej-Todryk przygotowali bardzo atrakcyjny stół z różnymi owocowo-jarzynowymi smakołykami, za które podczas degustacji otrzymali mnóstwo pochwał i komplementów.

View the embedded image gallery online at:
http://zsz.edu.pl/index.php?start=22#sigFreeId967d348458

Obchody 78 Rocznicy Napaści Rosji Sowieckiej na Polskę i Dnia Sybiraka

Dnia 17 września 2017 r. delegacja Zespołu Szkół Zawodowych brała udział w uroczystościach 78 Rocznicy Napaści Rosji Sowieckiej na Polskę i Dnia Sybiraka, które odbyły się w kościele pw. Ducha Świętego pocieszyciela i pod pomnikiem poświęconym żołnierzom AK i Sybirakom w parku Rogera Goemare'a. W poczcie sztandarowym wystąpili: Natalia Komosa, Julita Kosińska i Piotr Orzechowski. W uroczystościach wzięła również udział Pani Dyrektor Małgorzata Rakowska-Ożga.

Tekst i zdjęcia: Przemysław Poczynek

View the embedded image gallery online at:
http://zsz.edu.pl/index.php?start=22#sigFreeId24c883bb01

Akcja ,,Sprzątanie Świata - Polska 2017”

W piątek 15 września 2017 r. uczestniczyliśmy w znanej akcji ,,Sprzątanie Świata - Polska 2017”, której w tym roku przewodziło hasło: ,, Nie ma śmieci - są surowce ”. Uczniowie klas pierwszych: Technikum nr 3 i Branżowej Szkoły I stopnia sprzątnęli ścieżkę spacerową prowadzącą na Wzgórze św. Brunona oraz okolice. Celem wyjścia w teren było zachęcenie młodzieży do działań na rzecz środowiska oraz zmiana postrzegania odpadów jako śmieci i dostrzeżenie ich surowcowego potencjału. Po wykonaniu zadania przyszedł czas na integracje klas, uczestnicy ogrzali się przy ognisku i nabrali sił po zjedzeniu pysznych ciepłych kiełbasek.

View the embedded image gallery online at:
http://zsz.edu.pl/index.php?start=22#sigFreeId77aea1a963

Wizyta grupy hotelarskiej klasy IIT w Hotelu Tajty** w Wikasach

Dnia 14.09.2017 roku klasa II T – grupa hotelarska odwiedziła hotel Tajty** w Wilkasach. Obiekt swą nazwę wziął od malowniczego jeziora Tajty. W jego okolicy znajduje się szereg atrakcji stanowiących źródło radości dla dzieci i dla dorosłych. W hotelu gości wita przemiła i profesjonalna Recepcjonistka Pani Alicja, która odpowiedziała na szereg zadanych przez młodzież pytań. Zapewniła, że po intensywnie spędzonym dniu, obiekt gwarantuje dobry i zdrowy sen. W hotelu goście mogą skosztować wyjątkowo smacznego chleba wypiekanego przez pracowników oraz wędlin z własnej wędzarni. Podczas przygotowywania posiłków kucharze stosują sprawdzone receptury i nie używają żadnych ulepszaczy. Z czystym sumieniem zapewniają, że u nich klienci poczują niepowtarzalny smak autentycznej kuchni mazurskiej.
Tekst i zdjęcia: Diana Kopaczewska

View the embedded image gallery online at:
http://zsz.edu.pl/index.php?start=22#sigFreeId2aef6d0006