Zespół Szkół Zawodowych
ul. 1 Dywizji im. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel/fax  87 428 32 41

Dzień Otwarty!

Zapraszamy!!!

 Dzień Otwarty

Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku

25 kwietnia w godz. 8.30 - 14.00

VII międzyszkolny konkurs "Wiedzy o turystyce i hotelarstwie"

6 kwietnia w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu 28 uczniów stanęło do VII międzyszkolnego konkursu "Wiedzy o turystyce i hotelarstwie". Celem konkursu buło podniesienie poziomu kształcenia zawodowego, pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami związanymi z hotelarstwem oraz konfrontacja możliwości osiągnięć uczniów z rożnych szkół, nawiązanie współpracy pomiędzy szkołami i nauczycielami uczącymi w szkołach o profilu hotelarskim.

Naszą szkołę reprezentowała Aleksandra Sobota uczennica klasy IV b T i Natalia Komosa uczennica klasy II T. Natalia jako jedyna drugoklasistka zakwalifikowała się do drugiego etapu i ostatecznie zajęła 7 miejsce. Ola zajęła 11 miejsce. Gościem specjalnym konkursu był Inspektor Hotelowy - Karol Weber, założyciel bloga Enjoy your stays.

Opracowała: Diana Kopaczewska

77 rocznica Zbrodni Katyńskiej

Dnia 12 kwietnia 2017 r. delegacja naszej szkoły uczestniczyła w uroczystości upamiętniającej 77 rocznicę Zbrodni Katyńskiej. Uroczystość odbyła się przy Krzyżu Katyńskim na Cmentarzu Komunalnym w Giżycku. W Poczcie Sztandarowym Zespołu Szkół Zawodowych wystąpili Piotr Olchówka, Natalia Komosa oraz Magdalena Święcica. Opiekunem był p. Przemysław Poczynek.

Opracowanie i zdjęcia: Przemysław Poczynek

Wizyta dzieci z Ośrodka Rehabilitacyjno-Edukacyjno-Wychowawczego w Giżycku

2 kwietnia co roku na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Świadomości Autyzmu, ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych. Głównym przesłaniem jest podnoszenie świadomości społecznej na temat autyzmu. Charakterystycznym motywem obchodów jest kolor niebieski i podświetlanie budynków na niebiesko. 

3 kwietnia w Zespole Szkół Zawodowych w Giżycku odbyły się warsztaty kulinarne dla dzieci dotkniętych autyzmem. Zajęcia przygotowała klasa II Technikum, grupa technik żywienia i usług gastronomicznych pod kierunkiem nauczyciela Urszuli Siergiej-Todryk. Młodzież wraz z dziećmi przygotowywała pizzę. Dzieci mogły zapoznać się z podstawowymi czynnościami w kuchni. Nasza młodzież uświadomiła sobie, czym jest Autyzm. Zajęcia miały na celu zachęcenie młodych ludzi do podejmowania działań i zwracania uwagi na niedopuszczalną dyskryminację, nadużycia i izolację, jakich doświadczają ludzie dotknięci autyzmem oraz ich najbliżsi.

Opracowała: Urszula Siergiej-Todryk

XXII Wojewódzki Konkurs Kulinarny O Tytuł „MISTRZA SZKOLNEJ PATELNI”

XXII WOJEWÓDZKI KONKURS KULINARNY O TYTUŁ „MISTRZA SZKOLNEJ PATELNI” odbył się dnia 30 MARCA 2017 r. w Zespole Szkół nr 2 im. Władysława Jagiełły w Mrągowie. Konkurs miał na celu przybliżenie wszystkim uczestnikom oraz gościom smaków i walorów Warmii i Mazur, jednocząc przy tym środowisko gastronomiczne uczniów i nauczycieli. W potyczkach kulinarnych uczestniczyło 14 zespołów ze szkół o profilu gastronomicznym województwa warmińsko- mazurskiego. Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy drugiej Technikum, Magdalena Pisiak oraz Aleksandra Kotowska wraz z opiekunem Urszulą Siergiej-Todryk. Uczestnicy wykonywali potrawy z królika w ilości pięciu porcji według zasad przewidzianych zgodnie z regulaminem. Młodzi adepci sztuki kulinarnej z naszej szkoły przygotowali „ Królewskie roladki”. Potrawy oceniali znani kucharze m.in. Szef Kuchni Hotelu Anders p. Dariusz Struciński. Uczennice Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku pogłębiły swoją wiedzę z zakresu sztuki kulinarnej a także nawiązały współpracę z przedstawicielami innych szkół.

Opracowała: Urszula Siergiej-Todryk

WSPIERANIE INICJATYW PRZEDSZKOLA I SZKOŁY PODSTAWOWEJ

W marcu i kwietniu 2017 roku w Zespole Szkół Zawodowych w Giżycku odbywały się warsztaty dla dzieci z Niepublicznego Przedszkola Promyk oraz Szkoły Podstawowej nr 7 w Giżycku.

22 marca 2017 roku uczniowie klasy I Technikum o profilu gastronomicznym zorganizowali zajęcia kulinarne dla przedszkolaków. Dzieci pod opieką młodzieży (Patrycja Czeszkiewicz, Jakub Nakoneczny i Agata Wróblewska) przygotowały słodkości pięknie udekorowane. Jednocześnie mali kucharze zapoznali się z prezencją kucharza oraz wymaganiami i predyspozycjami w tym zawodzie. Przeanalizowali wyposażenie kuchni oraz poznali maszyny i urządzenia gastronomiczne.

27.03.2017 roku uczniowie klasy drugiej Technikum, Hubert Ekstowicz i Kacper Sawoń wraz z opiekunem Urszulą Siergiej- Todryk przeprowadzili w przedszkolu Promyk wykład oraz warsztaty na temat : „ Kasza jaglana – królową kasz”. Spotkanie miało na celu uświadomienie rodzicom, jakie znaczenie ma niedoceniana kasza jaglana w żywieniu dzieci oraz ludzi dorosłych. Kucharze z Zespołu Szkół Zawodowych przedstawili pomysły na przygotowanie potraw z wykorzystaniem kaszy jaglanej np. gnocchi, koktajl, sałatki, desery. Na zakończenie warsztatów młodzi kucharze ze szkoły zaprezentowali pokazy kulinarne.

5 kwietnia w Zespole Szkół Zawodowych gościliśmy również uczniów z klasy drugiej Szkoły Podstawowej nr 7 w Giżycku. Dzieci wraz z uczniami klasy I Technikum uczestniczyli w zajęciach gastronomicznych. Wykonywali podstawowe czynności związane z obróbką surowców. Przygotowali również ulubione muffinki. Młodzież z Zespołu Szkół Zawodowych wcieliła się w instruktorów nauki zawodu oraz młodych trenerów sztuki kulinarnej.

Opracowała: Urszula Siergiej-Todryk

Konkurs pt. "Jesteś tym, co jesz”

Pod hasłem ,,Jesteś tym, co jesz” odbył się w dniu 07.04.2017 r. szkolny konkurs międzyklasowy, którego celem było propagowanie wiedzy o zdrowym żywieniu i zachęcanie młodzieży do aktywności fizycznej. Rywalizowały ze sobą w różnorodnych zadaniach trzy klasy Technikum Nr 3: 1T, 2T, 3aT.Uczniowie prezentowali nową piramidę żywienia, zdrową kanapkę. Rozwiązywali rebus, bawili się w kalambury, odpowiadali na pytania na temat racjonalnego odżywiania. Przedstawiciele klas musieli także wykazać się umiejętnościami praktycznymi: Rozpoznawali przyprawy i warzywa bez możliwości ich obejrzenia, obierali ziemniaki na czas, kroili cebulę w idealną kostkę. Prezentowane były również ćwiczenia gimnastyczne, które mogą zapewnić dobrą formę i zdrowie. Najlepszą klasą okazała się 2T, zaś pozostałe klasy zajęły równorzędne drugie miejsce. Konkurencje przygotowała i poprowadziła klasa IV a T pod opieką nauczycielki zasad żywienia i biologii.

Przygotowała: Agnieszka Potomska

Wystawa pt. "Klasycy Sztuki"

Dnia 5 kwietnia 2017 r. w sali gimnastycznej naszej szkoły odbyła się wystawa dzieł sztuki pt. "Klasycy Sztuki". Wystawiane były dzieła m.in. Augusta Renoira, Władysława Skoczylasa, Marca Chagala, Salvadora Dali oraz Pabla Picassa.

Zdjęcia i opracowanie: Przemysław Poczynek

Powiatowe sztafetowe biegi przełajowe

Dnia 6.04.2017 r. na stadionie MOSiR w Giżycku odbyły się Powiatowe Sztafetowe Biegi Przełajowe Drużyn Mieszanych. Drużyna ZSZ wystąpiła w składzie: Bartłomiej Chodań, Przemysław Nowak, Karol Kucharewicz, Piotr Maleszewski, Patrycja Czeszkiewicz, Magda Gers, Magdalena Dziczek, Weronika Markowicz, Klaudia Sowa, Konrad Wawrocki oraz jako rezerwowa Ewa Michalkiewicz. Nasi zawodnicy dzielnie walczyli i zajęli ostatecznie trzecie miejsce. Gratulujemy!!! Opiekunem była p. Iwona Sałanowska.

Szkolny Konkurs z Języka Angielskiego

W Szkolnym Konkursie z Języka Angielskiego, który odbył się w dniu 14 marca 2017 r. wzięło udział 14 uczniów z klas I T, II T oraz IIIA T i IIIB T. Wyniki są następujące:

I miejsce: Piotr Orzechowski - kl. II T

II miejsce: Ewa Mazur - kl. II T

III miejsce: Diana Dunowska - kl. II T

Gratulujemy!!!

Wręczenie nagród dla zwycięzców oraz dyplomów dla wszystkich uczestników odbędzie się w najbliższym czasie.

Europejskie doświadczenie inwestycją w przyszłość

      LOGO

Rekrutacja na praktykę zawodową w WALENCJI !!!

Ogłaszamy nabór na bezpłatną, zagraniczną, dwutygodniową praktykę zawodową w Walencji w Hiszpanii. Możliwość wyjazdu będzie miało 8 uczniów. Ogłoszenie kierowane jest do uczniów I, II i III klas Technikum nr 3 oraz I i II klas Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 2 uczących się w zawodach Technik hotelarstwa, Technik żywienia i usług gastronomicznych oraz Kucharz. 

Wyjazd organizowany jest z projektu „Europejskie doświadczenie inwestycją w przyszłość” w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020.

Aby zgłosić chęć wyjazdu należy pobrać formularz zgłoszeniowy ze strony projektu (zakładka projekty unijne) lub pobrać z sekretariatu szkoły, wypełnić go oraz przekazać do sekretariatu. Przyjmowanie formularzy zgłoszeniowych potrwa od 16 marca 2017 do 29 marca 2017 do godziny 12.00.

Test kwalifikacyjny z języka angielskiego odbędzie się 29 marca 2017.


Wyjazd - październik 2017 r.


Formularz zgłoszeniowy dla uczniów pełnoletnich oraz niepełnoletnich, regulamin rekrutacji i uczestnictwa w projekcie znajdują się w zakładce Projekty unijne.