Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel/fax  87 428 32 41

Nawiązanie współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka

W ramach nawiązania współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka, w Zespole Szkół Zawodowych w Giżycku 14 maja 2019 roku, odbyły się warsztaty kulinarne „Stawiam na wołowinę”. W zajęciach wzięli udział uczniowie klasy drugiej i trzeciej Technikum nr 3. Warsztaty obejmowały część teoretyczną - wykład na temat gatunków, wartości odżywczej oraz zastosowania wołowiny oraz najprzyjemniejszą część, czyli gotowanie. Warsztaty przeprowadzone przez szefów kuchni Akademii Kulinarnej Marcina Budynka wprowadziły młodzież w świat wołowiny. Zajęcia były fascynujące. Każda z grup robiła coś innego: burgery, tatara, steki, klopsiki. Zespoły przygotowały oryginalne i co najważniejsze smaczne dania. Uczestnicy projektu otrzymali upominki oraz certyfikaty.
Organizator: Urszula Siergiej-Todryk

Miejskie obchody Święta Konstytucji

Dnia 3-go maja 2019 r. Poczet Sztandarowy w składzie: Paulina Ścibior, Nikola Chmielewska i Jakub Małanowski brał udział w miejskich obchodach Święta Konstytucji w kościele pw. św. Brunona. Opiekunem był p. Przemysław Poczynek.

Zakończenie roku szkolnego klas czwartych Technikum nr 3

Dnia 30 kwietnia 2019 r. odbyło się uroczyste zakończenie roku szkolnego dla uczniów klas czwartych Technikum nr 3. Swą obecnością zaszczycili nas młodsi uczniowie, nauczyciele oraz przedstawiciel Wyższej Szkoły Bezpieczeństwa. Były przemówienia, nagrody dla najlepszych, poleciały w górę birety. Koledzy i koleżanki z klasy III Technikum przygotowali przemówienie, prezentację oraz upominki. Niejednemu zakręciła się łezka w oku... Do zobaczenia...

Turniej Motoryzacyjny

Dnia 24 kwietnia 2019 r. w giżyckim LOK-u odbyły się eliminacje Powiatowego Warmińsko-Mazurskiego Młodzieżowego Turnieju Motoryzacyjnego. Nasza drużyna w składzie: Mateusz Scholl, Piotr Gut i Dawid Pesta zajęła czwarte miejsce. Drużynę przygotowywał p. Adam Rakowski, opiekunem na zawodach był p. Przemysław Poczynek.

III Młodzieżowe Mistrzostwa Strzeleckie Powiatu Giżyckiego

W dniu 13.04.2019 r. trzyosobowa drużyna z klasy III T w składzie: Wiktoria Nowakowska, Ewelina Wiszniowiecka i Jakub Nowak wzięła udział w III Młodzieżowych Mistrzostwach Strzeleckich Powiatu Giżyckiego, których współorganizatorem była Sekcja Strzelecka " Sokół". Laurów drużynowo nie zdobyliśmy ale Kuba w jednej z dyscyplin wystrzelał drugą lokatę - brawo ! Przerwa w trakcie zawodów posłużyła do konsumpcji zupy gulaszowej - przygotowanej przez uczniów klasy II T ż pod bacznym okiem p.K.Niezbeckiej. Ciepła strawa chwalona była przez wszystkich uczestników.

Targi HORECA w Ostródzie

Dnia 09.04.2019 r. odbyła się wycieczka na targi. Wzięło w niej udział 48 uczniów, którzy mieli możliwość zwiedzenia różnych stanowisk oraz skosztowania nowych potraw. Podczas targów odbył się konkurs kulinarny pt. ,,Gęsina w restauracji‘’, pod przewodnictwem wybitnego kucharza pasjonaty - Karola Okrasy. W konkursie startowało ponad 40 drużyn z całej Polski, z których tylko 8 dostało się do finału, w tym drużyna w której składzie byli nasz uczeń Kacper Sawoń, oraz nasz absolwent Dariusz Baryga, którzy zajęli 5 miejsce. Nasi uczniowie mieli możliwość kibicowania drużynom startującym w konkursie. Niespodzianką było dla nas spotkanie znanego kucharza Damiana Kordasa, zwycięzcy programu telewizyjnego MasterChef 2015. Uczniowie oraz opiekunowie byli mile zaskoczeni organizacją i przebiegiem targów HORECA. Tekst i zdjęcia: Diana Kopaczewska

 

WARMIŃSKO - MAZURSKI KONGRES ZAWODOWY

05.04.2019 r. w Olsztyńskim Parku Naukowo-Technologicznym odbył się Kongres Zawodowy zorganizowany przez Wojewodę Warmińsko-Mazurskiego i Warmińsko-Mazurskiego Kuratora Oświaty. Kongres składał się z dwóch części wystawienniczej i konferencyjnej. Część pierwsza była doskonałą okazją do zaprezentowania potencjału szkół prowadzących kształcenie zawodowe. Nasza szkoła prezentowała branżę gastronomiczną. Wystawialiśmy stół z dekoracją i smakołykami wielkanocnymi. W części drugiej pracodawcy, przedstawiciele jednostek samorządu terytorialnego, dyrektorzy i nauczyciele omawiali szanse oraz zmiany wprowadzane w szkolnictwie zawodowym. Stoiska przygotowane przez szkoły i przedsiębiorców w sumie obejrzało ponad 1000 osób.

Zajęcia robótek ręcznych w naszej szkole

Odwiedziła nas mama uczennicy klasy I Technikum Nr 3 i przeprowadziła zajęcia robótek ręcznych z papieru. Miały one nauczyć uczniów cierpliwości i pomagania sobie nawzajem.

Tekst i zdjęcia: Diana Kopaczewska

Program współpracy Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku z otoczeniem społeczno-gospodarczym

KURS PRAWA JAZDY KAT B w ZSZ

Uczniowie naszej szkoły w tym roku w ramach projektu: „Program współpracy Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku z otoczeniem społeczno-gospodarczym” mogą zdobyć prawo jazdy.
Projekt realizowany w ramach Osi priorytetowej RPWM.02.00.00 – Kadry dla gospodarki, Działania RPWM.02.04.00 – Rozwój Kształcenia i Szkolenia Zawodowego, Poddziałania RPWM 02.04.01 Rozwój kształcenia i szkolenia zawodowego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014 – 2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
Dziewięć osób z pierwszej grupy w dniach 13.02 – 10.04. 2019 w Ośrodku Szkolenia Kierowców MIG poznaje zasady i przepisy służące bezpiecznemu poruszaniu się pojazdem po drodze publicznej, zagrożenia związane z ruchem drogowym. Uczniowie uczą się jak postępować w sytuacjach nadzwyczajnych, obowiązki kierowcy i posiadacza pojazdu oraz uczy się jeździć po mieści Giżycko i Olsztyn. Kolejna 13 os grupa zaczyna kurs po wakacjach.

prawo jazdy 1     prawo jazdy 2      prawo jazdy 3

Seminarium branżowe w Zespole Szkół Zawodowych w Giżycku

29 marca 2019 r. w Zespole Szkół Zawodowych w Giżycku odbyło się seminarium branżowe „Partnerstwo szkół i pracodawców w kształceniu zawodowym”. W seminarium uczestniczyli przedstawiciele Kuratorium Oświaty w Olsztynie, Starosta Powiatu Giżyckiego, członkowie Rady Powiatu, zaproszeni goście z litewskiego Alytus współpracujący od wielu lat z lokalnymi szkołami zawodowymi, przedsiębiorcy zaangażowani w rozwój szkolnictwa zawodowego, dyrektorzy szkół zawodowych, nauczyciele i absolwenci ZSZ. Licznie przybyłych Gości seminarium branżowego przywitała dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych Małgorzata Rakowska-Ożga. O oficjalne otwarcie seminarium poproszony został Starosta Powiatu Giżyckiego Mirosław Dariusz Drzażdżewski, który w swoim wystąpieniu podkreślił jak ważna jest rola współpracy pracodawców i szkoły w przygotowywaniu przyszłego dobrze wykwalifikowanego pracownika. Zmiany w kształceniu zawodowym przedstawiła wizytator KO w Olsztynie Renata Iłeczko. Prezentacji Programu Wspomagania Uczniów w Wyborze Zawodu „ Laboratorium. Mój profil” dokonała wizytator KO w Olsztynie Alicja Pogorzelska. Prognozy na rynku pracy w powiecie giżyckim tzw „ barometr zawodów” omówiła dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy Anna Skass. Małgorzata Czopińska dyrektor Powiatowego Zespołu Obsługi Szkół i Placówek Oświatowych zaprezentowała preferencje wyboru kształcenia zawodowego w powiecie giżyckim. Rozwój pasji zawodowych uczniów Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku przedstawiła Małgorzata Kazaniecka - doradca zawodowy z uczniami i absolwentami w/w szkoły.  Podniosłym punktem uroczystości było uhonorowanie wybranych pracodawców i przyjaciół zawodowców statuetką „Diament Roku 2019”. Tytuł „ Pracodawca przyjazny zawodowcom” otrzymali: Pan Marian Juchniewicz - Zakład Usług Motoryzacyjnych, firma Techmot, Szpital Giżycki, Wojskowy Oddział Gospodarczy. Tym, których praca przyczyniła się do rozwoju kształcenia zawodowego dyrektorzy szkół zawodowych przyznali tytuł „Przyjaciel zawodowców”. Otrzymali go: Halina Poboży – dyrektor biura Cechu Rzemieślników i Przedsiębiorców, Wacław Strażewicz – wieloletni Starosta Giżycki, Kazimierz Ambroziak – wieloletni dyrektor Powiatowego Zespołu Obsługi Szkół i Placówek Oświatowych będący autorem projektów na rzecz kształcenia zawodowego oraz Vytautas Zubras – dyrektor APRC w Alytus na Litwie prowadzący współpracę międzynarodową ze szkołami zawodowymi powiatu giżyckiego. Podczas dyskusji zastanawiano się w jaki sposób szkoły i pracodawcy powinni podążać aby zaspokoić coraz bardziej wymagający rynek pracy i jak zachęcić młodych ludzi do podejmowania nauki w szkołach zawodowych. Uczestnicy seminarium mieli okazję do degustacji i zaobserwowania umiejętności gastronomicznych uczniów Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku.