Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel/fax  87 428 32 41

Uroczyste rozpoczęcie roku szkolnego

Tradycyjnie 1 września o godzinie 9.00 uczniowie wszystkich klas Technikum Nr 3 i Zasadniczej Szkoły Zawodowej Nr 2 oraz nauczyciele spotkali się na sali gimnastycznej w celu uroczystego rozpoczęcia roku szkolnego 2016/2017. Wprowadzony został sztandar naszej szkoły, a wszyscy zgromadzeni wysłuchali w skupieniu hymnu narodowego. Dyrektor Halina Rommel serdecznie powitała zebranych oraz przeczytała list Warmińsko - Mazurskiego Kuratora Oświaty skierowany do uczniów i nauczycieli. Uczniowie klas pierwszych poznali wychowawców oraz pozostałych członków grona pedagogicznego. Głos zabrała również zaproszona przedstawicielka Wyższej Szkoły Bezpieczeństwa w Giżycku, która w kilku zdaniach pogratulowała nowym uczniom dobrego wyboru naszej szkoły oraz zapewniła, że tutaj zdobędą odpowiednie kwalifikacje i umiejętności potrzebne w życiu zawodowym. Po odprowadzeniu sztandaru ZSZ zgromadzeni uczniowie wraz z wychowawcami udali się do swoich klas.
W imieniu grona pedagogicznego wszystkim uczniom życzymy owocnej pracy i zapału do nauki przez cały rok szkolny!


Kursy dokształcania zawodowego

Terminy kursów dokształcania zawodowego w roku szkolnym 2018/2019

 

Kursy II stopnia
Zawód Termin Miejscowość
fryzjer 03 XII 2018 - 11 I 2019 Giżycko
stolarz 01 X - 26 X 2018 Giżycko
sprzedawca 04 IX - 28 IX 2018 Giżycko
murarz - tynkarz 04 IX - 28 IX 2018 Augustów
elektromechanik 01 X - 26 X 2018 Brodnica
blacharz samochodowy 29 X - 23 XI 2018 Brodnica
piekarz 04 IX - 28 IX 2018 Olecko
cukiernik 18 II - 15 III 2019 Olecko
Kursy III stopnia
Zawód Termin Miejscowość
blacharz samochodowy 28 I - 22 II 2019 Brodnica
elektromechanik 14 I - 22 II 2019 Giżycko
sprzedawca 14 I - 22 II 2019 Giżycko
fryzjer 25 II - 22 III 2019 Giżycko
stolarz 04 IX - 28 IX 2018 Giżycko
operator obrabiarek skrawających 03 XII 2018 - 11 I 2019 Olecko
murarz - tynkarz 03 XII - 11 I 2019 Augustów
cukiernik 7 I - 15 II 2019 Olecko

 

Terminy kursów dokształcania zawodowego w roku szkolnym 2017/2018

 

Kursy II stopnia 
     
Zawód Termin    Miejscowość
fryzjer 02 X - 27 X 2017 Giżycko
stolarz 02 X - 27 X 2017 Giżycko
sprzedawca 15 II - 11 III 2018 Giżycko
cukiernik 04 IX - 29 IX 2017 Olecko
murarz - tynkarz 04 IX - 29 IX 2017 Augustów
elektromechanik 27 XI - 22 XII 2017 Giżycko
operator obrabiarek skrawających  02 X - 27 X 2017 Olecko
blacharz samochodowy  06 XI - 01 XII 2017 Brodnica
     
     
     
Kursy III stopnia 
     
Zawód Termin    Miejscowość
elektryk  09 X - 03 XI 2017 Suwałki
elektromechanik  08 I - 02 II 2018 Brodnica
ślusarz 27 XI - 22 XII 2017 Lidzbark Warmiński
sprzedawca 02 I - 09 II 2018 Giżycko
fryzjer 04 IX - 29 IX 2017 Giżycko
stolarz 04 IX - 29 IX 2017 Giżycko
operator obrabiarek skrawających 02 I - 09 II 2018 Olecko
piekarz 02 X - 27 X 2017 Olecko
rolnik  08 I - 02 II 2018 Brodnica

 

 

Terminy kursów dokształcania zawodowego w roku szkolnym 2016/2017

 

Kursy I stopnia 
 
Zawód Termin    Miejscowość
cukiernik  09 I - 17 II 2017 Olecko
stolarz 15 V - 09 VI 2017 Giżycko
blacharz samochodowy 08 V - 02 VI 2017 Brodnica
murarz - tynkarz 13 II - 10 III 2017 Augustów
elektromechanik 13 III - 07 IV 2017 Giżycko
operator obrabiarek skrawających  20 III -12 IV 2017 Olecko
fryzjer 15 V - 20 VI 2017 Giżycko
sprzedawca 19 IV - 12 V 2017 Giżycko

 

 
Kursy I stopnia dokształcania zawodowego na rok szkolny 2015/2016
   
Zawód Termin Miejscowość
elektryk 14 III - 15 IV 2016 Suwałki
murarz-tynkarz 15 II - 11 III 2016 Augustów
elektromechanik 04 - 29 IV 2016 Brodnica
ślusarz 14 III - 15 IV 2016 Lidzbark Warmiński
sprzedawca 18 IV - 13 V 2016 Giżycko
fryzjer 15 II - 11 III 2016 Giżycko
stolarz 16 V - 10 VI 2016 Giżycko
operator obrabiarek skrawających 09 V - 03 VI 2016 Olecko
piekarz 29 II - 23 III 2016 Olecko
rolnik 29 II - 31 III 2016 Brodnica
   
   
Kursy II stopnia dokształcania zawodowego na rok szkolny 2015/2016
     
Zawód Termin    Miejscowość
sprzedawca 08 II - 04 III 2016 Giżycko
piekarz 02 XI - 27 XI 2015 Olecko
cukiernik 07 IX - 02 X 2015 Olecko
stolarz 01 IX - 25 IX 2015 Giżycko
elektryk 09 XI - 04 XII 2015 Suwałki
blacharz samochodowy 14 IX - 09 X 2015 Suwałki
murarz - tynkarz 07 I - 12 II 2016 Augustów
elektromechanik 05-30 X 2015 Brodnica
fryzjer 01 IX - 25 IX 2015 Giżycko
     
     
Kursy III stopnia dokształcania zawodowego na rok szkolny 2015/2016
     
Zawód Termin    Miejscowość
piekarz 11 I - 19 II 2016(ferie 25 I - 05 II 2016) Olecko
cukiernik 05 X - 30 X 2015 Olecko
stolarz 28 IX - 23 X 2015 Giżycko
blacharz samochodowy 12 X - 06 XI 2015 Suwałki
monter-elektronik 08 II - 04 III 2016 Suwałki
murarz - tynkarz 23 XI - 18 XII 2015 Augustów
elektromechanik 30 XI - 22 XII 2015 Brodnica
Mechanik operator pojazdów i maszyn rolniczych 30 XI - 22 XII 2015 Brodnica
fryzjer 26 X - 20 XI 2015 Giżycko

 

Kursy II stopnia 
     
Zawód Termin    Miejscowość
sprzedawca 05 XI - 30 IX 2016 Giżycko
piekarz 07 XI - 02 XII 2016 Olecko
stolarz 28 XI - 22 XII 2016 Giżycko
elektryk 05 IX - 30 IX 2016 Suwałki
ślusarz 02 XI - 25 XI 2016 Lidzbark Warmiński
elektromechanik 13 II -10 III 2017 Giżycko
fryzjer 02 XI - 25 XI 2016 Giżycko
rolnik 02 XI - 25 XI 2016 Brodnica
operator obrabiarek skrawających 05 IX - 30 IX 2016 Olecko
     
     
Kursy III stopnia  
     
Zawód Termin    Miejscowość
piekarz 05 XII 2016 przerwa świąteczna 05 I 2017 Olecko
cukiernik 05 IX - 30 IX 2016 Olecko
stolarz 02 XI - 25 XI 2016 Giżycko
blacharz samochodowy 02 XI - 25 XI 2016 Suwałki
murarz  - tynkarz 02 XI - 25 XI 2016 Augustów
elektromechanik 28 XI - 22 XII 2016 Brodnica
elektryk 03 X - 28 X 2016 Suwałki
fryzjer 03 X - 28 X 2016 Giżycko
sprzedawca 03 X - 28 X 2016 Giżycko

Kwalifikacja T.15 - rekrutacja na kwalifikacyjny kurs zawodowy

Trwa rekrutacja na rok szkolny 2016/2017 na Kwalifikacyjny Kurs Zawodowy (KKZ)

w zakresie zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych

-T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Nauka na kwalifikacyjnym kursie zawodowym jest bezpłatna, prowadzona w systemie stacjonarnym, 3 dni w tygodniu (poniedziałek, wtorek, środa - po południu). 

Kurs trwa 9 miesięcy.
Uczestnik kursu nabędzie umiejętności :
- planowania i oceny żywienia
- organizowania produkcji gastronomicznej oraz planowania i realizacji usług
gastronomicznych
- planowania posiłków oraz układania jadłospisów
- obliczania wartości energetycznej i odżywczej potraw
- sporządzania kalkulacji cen potraw i napojów
- przygotowywania oferty usług gastronomicznych
- planowania działań związanych z promocją usług gastronomicznych
- planowania usług gastronomicznych.

Kwalifikacyjny kurs zawodowy kończy się zaliczeniem. Osoba, która uzyskała zaliczenie otrzymuje zaświadczenie o ukończeniu kursu i może przystąpić do egzaminu zawodowego potwierdzającego kwalifikację T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

(Dyplom technika otrzymują osoby które zdały egzamin potwierdzający kwalifikacje T.6, T.15 i posiadają wykształcenie średnie).

Zgłoszenia przyjmowane są w sekretariacie szkoły w godz. 7.30 - 15.30, tel. 87 428 32 41, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Wymagane dokumenty:

1)   świadectwo ukończenia ostatniej szkoły (gimnazjum, 8-letnia szkoła podstawowa, zasadnicza szkoła zawodowa, technikum, liceum)

2)   podanie  (pobierz)

3)   kwestionariusz (pobierz)

4)  zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania zawodu wystawione przez lekarza medycyny pracy (w tym  badania sanitarno-epidemiologiczne).

Czytaj dalej

Zakończenie praktyk w Sewilli

Zakończenie praktyk w Sewilli

Drugiego lipca 2016 uczniowie klasy pierwszej i drugiej w zawodzie "kucharz" Zasadniczej Szkoły Zawodowej z bardzo dobrymi ocenami w dzienniczkach praktyk zakończyli trzytygodniową praktykę w Sewilli w ramach projektu ,,Inwestycja w przyszłość 2”, realizowaną z programu ERASMUS+. Z klasy Ib ZSZ nowe doświadczenia zdobywali: Bękalski Krzysztof, Chocian Franciszek, Iwaszkiewicz Kuba, Kasak Ewa, Kosakowska Zuzanna, Markowicz Weronika, Sokołowska Adrianna, a z klasy IIb: Piechowiak Katarzyna, Polak Klaudia i Lichacz Patrycja. Nad bezpieczeństwem grupy czuwał opiekun p. Marzena Dyndul.

Każdy z uczestników uzyskał: certyfikat ukończenia kursu języka hiszpańskiego na poziomie A1, certyfikat potwierdzający odbycie kursu branżowego podczas odbywania stażu, zaświadczenie o ukończeniu stażu zawodowego wystawione przez pracodawcę oraz dokument Europass Mobilność. Projekt realizowany był z wykorzystaniem systemu ECVET.

Młodzież w czasie pracy w hiszpańskich restauracjach i lokalach gastronomicznych doskonaliła własny warsztat pracy, umiejętności sporządzania potraw z mięs, drobiu, ryb i owoców morza, poznawała i wykonywała tradycyjne potrawy kuchni hiszpańskiej, a szczególnie kuchni regionalnej charakterystycznej dla Andaluzji: tapas, paella, tortilla, gazpacho i inne. Uczniowie doskonalili swoje umiejętności wykańczania, dekorowania i podawania potraw, serwowania hiszpańskiego śniadania: kawy, soku wyciskanego ze świeżych pomarańczy i grzanek "tostados" z szynką serrano lub iberico i oliwkami.

Przyszli kucharze przede wszystkim przełamywali barierę językową, poprawiali swoje umiejętności komunikacyjne w języku angielskim i hiszpańskim. W ramach upowszechniania rezultatów projektu przygotowali relację z całego projektu zamieszczając swoje zdjęcia i komentarz z praktyk i pobytu na facebooku tworząc grupę: Kuchenne Rewolucje w Sevilla, na którą serdecznie zapraszamy.

Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2015/2016

Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2015/2016

Dzisiaj (24 czerwca) w naszej szkole odbyło się uroczyste zakończenie roku szkolnego klas I-III Technikum nr 3 oraz Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 2. Na początku Pani Dyrektor dokonała krótkiego podsumowania roku szkolnego. Dowiedzieliśmy się, jak poszczególne klasy wypadły w nauce, którzy uczniowie z poszczególnych klas okazali się najlepsi i otrzymali świadectwa z wyróżnieniem, a także którzy otrzymali stypendia za naukę i osiągnięcia sportowe. Następnie były przemówienia przedstawicieli  Rady Rodziców oraz Samorządu Uczniowskiego.

Najlepsi uczniowie otrzymali z rąk Pani Dyrektor nagrody książkowe ufundowane przez Radę Rodziców za naukę, wysoką frekwencję oraz zaangażowanie w życie szkoły. Nauczyciele docenili uczniów, którzy zajmowali  najwyższe miejsca w konkursach i olimpiadach przedmiotowych. Na koniec Pani Dyrektor życzyła wszystkim udanych, bezpiecznych wakacji oraz nabrania sił do wytężonej pracy w kolejnym roku szkolnym.

Kochamy Mazury

Kochamy Mazury

W niedzielne popołudnie, 12 czerwca 2016 r. o godz. 13:30 na Plaży Miejskiej w Giżycku odbył się Festyn Kochamy Mazury. Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku po raz drugi przygotowali bar sałatkowy. Mieszkańcy Mazur mogli samodzielnie komponować zdrowe i smaczne sałatki.

Zaprezentował się również zespół OKAW SZTORM, wystąpiły różne zespoły taneczne - m.in. tańce towarzyskie, młodzież z klubu CZAR PAR, były popisy grup działających przy Giżyckim Centrum Kultury w Giżycku oraz przy Gminnym Ośrodku Kultury i Rekreacji w Wilkasach, był tradycyjnie pokaz zumby w wykonaniu klubu fit-forma. Po raz pierwszy na festynie zaprezentował się giżycki klub Aikido w pokazie sztuk walki. Dodatkowo, ze swoim nastrojowym repertuarem, czas umilał zespół muzyczny RELAKS 74. Gościnnie wystąpił zespół ludowy Mżawka z Kruklanek. Była możliwość przejażdżki kucykiem oraz można było obejrzeć wystawę owiec i gołębi. Gościliśmy żołnierzy amerykańskich, którzy przebywają w Polsce w ramach ćwiczeń NATO - Anakonda 2016.

Młodzież Zespołu Szkół Zawodowych promowała zdrową, mazursko-warmińską kuchnię.
Uczestnicy z klasy I T:
1. Magdalena Malinowska
2. Kacper Sawoń
3. Hubert Ekstowicz
Opiekunowie:
1. Urszula Siergiej-Todryk
2. Alina Kaźmierczak

Zaproszenie do działania w ramach wolontariatu

 

           MASZ TALENT DZIENNIKARSKI?

ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY PRZY ORGANIZACJI...
                                                                    
  
"MAZURY AIR SHOW" !!!

Urząd Miejski w Giżycku (Biuro Promocji i Polityki Społecznej), Gminny Ośrodek Kultury i Rekreacji w Wilkasach i Organizator Mazury Air Show (Aeroklub Krainy Jezior) zapraszają utalentowaną młodzież i dorosłych do prezentowania swoich umiejętności dziennikarskich.

                             Zostań reporterem Mazury Air Show!!! 

Jeśli uważasz, że masz zacięcie dziennikarskie, potrafisz zrobić dobre ujęcie swoim aparatem, prowadzisz stronę internetową o lotnictwie i myślisz, że piórem najlepiej skomentujesz to co się będzie działo podczas tegorocznej imprezy Mazury Air Show, prześlij nam „próbkę” swoich umiejętności na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

Najlepsi rozpoczną współpracę przy największej tego typu imprezie
na Mazurach. 
             Termin zgłoszeń – 30.06.2016 r.

Zaproszenie - plakat          

Pozdrowienia z Sewilli

Pozdrowienia z gorącej Hiszpanii przesyłają uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 2, którzy wyjechali w niedzielę 12 czerwca na trzytygodniowe praktyki do Sewilli z panią M. Dyndul:

"Spędziliśmy już w Sewilli trzy dni pełne nowych wrażeń. Do tej pory poznaliśmy naszych pracodawców i swoje miejsca praktyk, pierwsze dwa dni były czasem poznania naszej okolicy i rozkładów autobusów, które dowożą nas na praktykę, przyznajemy że się trochę gubiliśmy. Po południu zwiedzamy miasto i jego przepiękne zaułki oraz dalej uczymy się hiszpańskiego, nie tylko w czasie pracy ale i na kursie hiszpańskiego po południu. O oto gdzie pracujemy:
1. TAPAS TAMARGILLO - Katarzyna Piechowiak i Klaudia Polak
2. Fray Isidoro - Patrycja Lichacz
3. Cafeteria Guadalquidar - Ewa Kasak, Weronika Markowicz
4. Restauracja ,,La Raza" - Kuba Iwaszkiewicz, Krzysztof Bękalski i Franciszek Chocian"

Zajęcia przygotowawcze - grupa jadąca do Walencji

Cykl zajęć kulturowo-językowych przygotowujących uczniów Zespołu Szkół Zawodowych do wyjazdu w ramach projektu "Europejskie praktyki szansą na lepszą przyszłość" (program Erasmus+) już się rozpoczął. Pierwsze spotkanie odbyło się w piątek 10 czerwca, kolejne czeka uczniów 17 czerwca. Łącznie, na przestrzeni czerwca i września odbędzie się 25 godzin lekcyjnych. Zajęcia dotyczą kultury kraju, do którego uczniowie wyjeżdżają w październiku - Hiszpanii. Uczestnicy poznają podstawy języka hiszpańskiego oraz rozwiną znajomość języka angielskiego, aby czerpać jak największe korzyści z wyjazdu. 

Każdy z uczestników otrzymał materiały pomocnicze.

 

Wystawa grafik

Dzięki Mazurskiej Fundacji Sztuki Art Progres 8 czerwca w naszej szkole odbyła się wystawa grafik z prywatnej kolekcji Pana Dariusza Matyjasa. Mieliśmy niepowtarzalną okazję podziwiać dzieła dawnych mistrzów sławnych na całym świecie, takich jak Rafael Santi, Albrecht Durer, Rembrandt van Rijn, William Hogarth, Bernardo Belotto (zwany Canaletto), Francisco Goya. Dowiedzieliśmy się wiele o początkach sztuki graficznej i różnych rodzajach grafik, już wiemy, co to drzeworyt, miedzioryt, akwaforta, mezzotinta. Na wszystkich zrobiły wrażenie przykładowe ceny grafik, tym bardziej warto posłuchać rady właściciela kolekcji, który twierdzi, że nadmiar wiedzy w życiu nie przeszkadza, a jej brak może spowodować utratę szansy na zrobienie świetnego interesu. Wiedzieli o tym i dawni mistrzowie - w końcu jedna z ciekawszych prac Goi nosi tytuł "Gdy rozum śpi, budzą się demony".
Wrażliwym na piękno i ciekawym świata polecamy film w reżyserii M. Formana "Duchy Goi" z przepiękną Natalie Portman i demonicznym Javierem Bardem. Bez obaw- to nie jest nudna biografia, a raczej fascynująca przypowieść o ludzkich namiętnościach, okrucieństwie, skutkach nietolerancji, uwikłaniu w wielką politykę i odwiecznych problemach artysty rozdartego pomiędzy chęcią zrobienia kariery a walką o prawo do realizacji własnej, niepokornej wizji twórczej.

Opracowała A. Kołodziej

Festyn

Zapraszamy 12 czerwca na plażę miejską na IV edycję Festynu "Kochamy Mazury".

 

Szczegółowe informacje tutaj