Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel/fax  87 428 32 41

Turniej Piłki Siatkowej Dziewcząt z okazji Dnia Kobiet

Dnia 12 marca w naszej szkole odbył się Turniej Piłki Siatkowej Dziewcząt z okazji Dnia Kobiet. W rozgrywkach wzięło udział siedem drużyn z klas: IIb BS/Ib BS; II TH/IITŻ; IIIb ZSZ; IV TH;I T; II TŻ; IV TŻ. Rozegnano 11 meczów. Po zaciętych zmaganiach I miejsce zajęła kl. IV TH w składzie: Ewa Zyskowska, Julia Zyskowska, Natalia Stępniak, Klaudia Kosecka; II miejsce wywalczyła kl. II TŻ w składzie: Aleksandra Abako, Aurelia Lenkiewicz, Gabriela Romejko, Paulina Parzych. III miejsce zajęły dziewczęta z kl. IIIB ZSZ tj.: Anita Suwik, Patrycja Leszczyńska, Sandra Łastówka oraz Jolanta Wiszowata. Zwyciężczynie turnieju otrzymały nagrody od naszego sponsora, którym była STREFA MOCY z Warszawy. Serdecznie dziękujemy STREFIE MOCY.
Opiekunowie: I. Sałanowska, S. Dawsiewicz

Program współpracy Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku z otoczeniem społeczno-gospodarczym

KURS KUCHNIE I ZWYCZAJE INNYCH NARODÓW 

W dniach 08-09.03.2019 r. odbył się kurs poprowadzony przez Pana Andrzeja Bałdygę pn.: ”Kuchnie i zwyczaje innych narodów”. W kursie wzięło udział ośmiu nauczycieli z ZSZ. W części pierwszej teoretycznej omówiono specyfikę, a także kluczowe składniki dań z poszczególnych kuchni. W części praktycznej przygotowywano potrawy kuchni skandynawskiej, hiszpańskiej, portugalskiej, francuskiej, rosyjskiej, peruwiańskiej i meksykańskiej.
Nauczyciele przygotowali m. in.: następujące potrawy:
- śledzie z jabłkiem, szalotką i kolendrą
- śledzie z burakiem, jabłkiem i kolendrą
- śledzie z ziemniakami i jałowcem
- śledzie z limonką, trawą cytrynową i kolendrą suszoną
- makaron z krewetkami i szpinakiem z sosem z sera pleśniowego
- tatar z łososia
- sandacz z warzywami
- boeuf Strogonow
- łosoś sous vide z sosem z łososia, puree z topinamburu, pieczoną cykoria z żurawiną
- meksykańska zupa z kurczakiem i chili
- żeberka i skrzydełka w stylu meksykańskim,
- sos guacamole
- sos chimichuri
- ceviche z łososia, krewetek
- mule w sosie winnym i porowym
- krewetki z sosem winno-pietruszkowym z pomidorami
- krewetki z sosem królewskim.
Wszystkie dania były przepyszne :-)

 53259871 564073467419842 5007537546188554240 n 53378586 2237462673159987 5185020214927949824 n 53463511 589881331479561 1074476667134541824 n  53570281 2289855067712503 1447420394117005312 n 53648587 572325936602444 124721984805273600 n  

53761811 825995717739552 6838379081092825088 n 53769910 274037260196138 9149539027890733056 n 53778701 519024395302277 170206753621803008 n 54525471 780852012270344 1820810630194528256 n  

Program współpracy Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku z otoczeniem społeczno-gospodarczym

KURS BARMAŃSKI

W dniach 5-7 marca 2019 r. grupa naszych uczniów w ramach projektu uczestniczyła w 16 godzinnym kursie barmańskim. Kurs prowadził pan Łukasz Ziarko z Olsztyna. Podczas kursu uczniowie nauczyli się jak prawidłowo obsługiwać klienta, stworzyć najpopularniejsze drinki i koktajle a także w jakim szkle podaje się te napoje. Następny kurs odbędzie się 18-20 marca 2019 r.

          2   7   8

          3    5   4   1    9

 

Szkolne obchody Narodowego Dnia Pamięci "Żołnierzy Wyklętych"

W ramach szkolnych obchodów Dnia Pamięci "Żołnierzy Wyklętych" w dniu 6 marca 2019 r. młodzież z klasy IV T obejrzała spektakl Sceny Faktu Teatru Telewizji pt: "Pseudonim Anoda" w reżyserii Mariusza Malca. Spektakl opowiada powojenne losy młodego porucznika Jana Rodowicza, który wraz z końcem wojny próbował wrócić do normalnego życia. Nie zdawał sobie sprawy, że dla nowych komunistycznych władz był śmiertelnym wrogiem, potencjalnym przeciwnikiem ustroju. W Wigilię 1948 roku funkcjonariusze Urzędu Bezpieczeństwa aresztują "Anodę" w jego domu. 7 stycznia 1949 roku zostaje on zakatowany w gmachu Ministerstwa Bezpieczeństwa Publicznego.

Miejskie obchody Narodowego Dnia Pamięci "Żołnierzy Wyklętych"

We wtorek 5 marca 2019 r. klasa IIIa Szkoły Zawodowej uczestniczyła w miejskich obchodach Narodowego Dnia Pamięci "Żołnierzy Wyklętych" zorganizowanych przez Miejską Bibliotekę Publiczną. Dzięki temu mogliśmy wysłuchać wykładu pracownika IPN z Olsztyna, p. Dawida Zagziła pt. "Wyklęci - Niezłomni 1944 - 1963". Najbardziej w wykladzie zaintrygował nas szeroko przedstawiany kontekst historyczny dotyczący sytuacji Polski i Polaków bezpośrednio po zakończeniu II wojny światowej.

MAZURSKIE SPOTKANIA Z KOWALSTWEM

Dnia 27 lutego 31 uczniów naszej szkoły spotkało się z Panem Andrzejem Karpińskim propagującym na terenie Mazur kowalstwo artystyczne i tradycyjne. Młodzież poznała warsztat kowala, tradycje kowalskie na przełomie XIX i XX wieku, a także główne kierunki rozwoju ginącego zawodu. Prowadzący zaprezentował pokaz kucia przy palenisku, zaś chętni uczniowie samodzielnie wykonywali proste sprzęty pod jego nadzorem. Wyjście zakończyło zwiedzanie Twierdzy Boyen i posiłek przy ognisku.

SZKOLNY KONKURS KULINARNY O TYTUŁ „MISTRZA SZKOLNEJ PATELNI”

Dnia 22.02.2019 r. w Zespole Szkół Zawodowych w Giżycku po raz kolejny odbył się Szkolny Konkurs Kulinarny o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. W tym roku uczniowie przygotowywali potrawy z podrobów drobiowych zgodnie z tematyką : „Piąta ćwiartka na talerzu – przez żołądek do serca”. W potyczkach kulinarnych udział wzięło 7 zespołów dwuosobowych - zarówno uczniowie Technikum Nr 3 jak i Branżowej Szkoły I Stopnia. Uczestnicy samodzielnie wybierali receptury na wybraną potrawę a następnie w ciągu dwóch godzin musieli wykonać „dzieło kulinarne”. Oceniana była kreatywność, aranżacja, technika wykonania i oczywiście smak, aromat oraz wygląd ogólny.
Prace konkursowe oceniało profesjonalne jury, m.in.:
● gość specjalny, szef kuchni - gospoda Altheide w Polanicy Zdrój, założyciel Stowarzyszenia „Kucharze bez granic” - p. Marcin Bożek
● szef kuchni „Dezeta” w Wilkasach, laureat wielu konkursów, absolwent i wieloletni przyjaciel naszej szkoły - p. Dariusz Baryga
● wicemistrzyni Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego w 2017 roku, absolwentka zaprzyjaźniona ze szkołą - p. Małgorzata Baranowska
● dyrektor Cech-u Rzemieślników i Przedsiębiorców w Giżycku – p. Halina Poboża
● właścicielka restauracji „Zagłoba” w Wydminach – p. Łucja Jurewicz
Wyniki konkursu: I MIEJSCE: Daria Dzadz i Kacper Sawoń klasa IV Technikum „Kacze serca z kaszotto, soliródem puree pietruszkowym oraz sosem cebulowo- grzybowym i chipsem ze skorzonery”, II MIEJSCE i NAGRODA PUBLICZNOŚCI: Milena Łukasik i Natalia Tylicka klasa III Technikum „Wątróbka w panierce ziołowej z cygarami z ziemniaka, sękaczem i sosem cumberland”, III MIEJSCE: Karolina Adamowicz oraz Anna Żołondek klasa II Technikum „Duszone serca drobiowe z puree ziemniaczanym i sosem winno–śliwkowym. Zwycięzcy konkursu 19 marca 2019 roku jadą do Mrągowa, aby zmierzyć się w potyczkach kulinarnych z uczniami z całego województwa. Dziękujemy za udział w konkursie a komisji konkursowej za miłą atmosferę. Nagrody rzeczowe ufundowała Rada Rodziców, p. Dyrektor Cech-u p. Halina Poboży, p. Dariusz Baryga oraz p. Marcin Bożek.

Opracowała: Urszula Siergiej -Todryk

Od praktyk do zatrudnienia - europejskie praktyki szansą na sukces zawodowy

Zajęcia kulturowo- językowe

Od 18 lutego 2019 r. ruszyły zajęcia kulturowo- językowe z języka hiszpańskiego przygotowujące 16 osobowa grupę uczniów do wyjazdu na praktyki do Walencji w terminie 02.06-15.06.2019 r. Podczas zajęć uczniowie poznają podstawy języka hiszpańskiego oraz kulturę i zwyczaje panujące w Hiszpanii.

 52674298 711935842533562 2715132411607252992 n       52770535 673893736363042 3595508043367841792 n       53334483 381784052647677 3852687884733644800 n

Szkolny Konkurs Języka Angielskiego

Dnia 20 marca 2019 r. o godzinie 10:30 w sali 206 odbędzie się Szkolny Konkurs Języka Angielskiego. Zgłoszenia do dnia 15 marca przyjmują nauczyciele j. angielskiego: p. A. Wojnowski, p. M. Tyszko. Zapraszamy!!!

Wizyta uczniów ósmej klasy Szkoły Podstawowej w Upałtach w naszej szkole

Dnia 18 lutego 2019 roku gościli w naszej szkole uczniowie VIII klasy Szkoły Podstawowej w Upałtach. Na zajęciach hotelarskich wypełniali dokumentację hotelową, uczyli się zwijać artystycznie ręczniki, poznali procedurę check – in na podstawie odegranej scenki przy ladzie. Uczniowie odwiedzili także szkolną jednostkę mieszkalną ustrojoną na Walentynki oraz zwiedzili różne klasopracownie. Część grupy zainteresowana zawodem technik żywienia i usług gastronomicznych odwiedziła pracownię gastronomiczną, w której mogli posmakować tego zawodu.

Kiermasz słodkości / Walentynki

W dniu 13 lutego w naszej szkole odbył się Kiermasz Słodkości. Uczennice z kl. III T: Klaudia Półkośnik oraz Patrycja Miecielnica sprzedawały ciastka, ciasta i napoje. Zebrane fundusze przeznaczono na działalność SU. Natomiast 14 lutego przedstawicielki SU: Klaudia Półkośnik i Julia Manowiecka dostarczyły walentynki poszczególnym uczniom.
Opracowanie: S. Dawsiewicz / J. Chojnowska-Burblis